Kolik váží buvol africký?

Buvoli jsou býložravci, kteří žijí v jižních zeměpisných šířkách a jen částečně připomínají obyčejné krávy. Od posledně jmenovaných se odlišují silnější postavou a rohy, které mají zcela odlišný tvar. Zároveň není třeba si myslet, že buvoli mohou být obrovští: mezi nimi jsou i druhy, jejichž zástupci se nemohou pochlubit velkými velikostmi.

Obsah článku:

Obsah

  1. Popis buvola
  2. Vzhled, rozměry
  3. Charakter a životní styl
  4. Jak dlouho žije buvol?
  5. sexuální dimorfismus
  6. Druhy buvolů
  7. Rozsah, stanoviště
  8. Buvolí dieta
  9. Rozmnožování a potomci
  10. Přírodní nepřátelé
  11. Stav populace a druhů
  12. Buvol africký: popis
  13. Vzhled a vlastnosti
  14. Tělesná hmotnost
  15. Внешний вид
  16. Kde bydlí
  17. Čím se živí buvol africký?
  18. Charakter a životní styl
  19. Rozmnožování a potomci
  20. Přírodní nepřátelé

Popis buvola

Buvoli jsou přežvýkaví artiodaktylové patřící do podčeledi skotu, která je zase součástí čeledi bovidů. V současné době existují dva druhy buvolů: africký a asijský.

Vzhled, rozměry

Asijský buvol, nazývaný také indický vodní buvol, je jedním z největších zvířat podčeledi skotu. Délka jeho těla dosahuje tří metrů a výška v kohoutku může dosáhnout až 2 metrů. Hmotnost velkých samců je 1000-1200 kg. Zvláště pozoruhodné jsou rohy těchto zvířat. Ve formě měsíčního půlměsíce, nasměrovaného do stran a dozadu, mohou dosáhnout délky dvou metrů. Není divu, že rohy asijského buvola jsou považovány za nejdelší na světě.

Asijský buvol

Barva těchto zvířat je našedlá, v různých odstínech od popelavě šedé až po černou. Jejich srst je tenká, středně dlouhá a hrubá, přes kterou prosvítá kůže s šedou pigmentací. Na čele tvoří mírně prodloužená srst jakousi chomáč a na vnitřní straně uší je poněkud delší než po celém těle, což působí dojmem, že jsou ohraničeny třásněmi srsti.

Tělo vodního buvola je masivní a mohutné, nohy jsou silné a svalnaté, kopyta velká a rozsekaná, jako všichni ostatní artiodaktylové.

Hlava je tvarována jako býčí, ale s masivnější lebkou a prodlouženou tlamou, což zvířeti dodává charakteristický vzhled. Oči a uši jsou poměrně malé, velikostí ostře kontrastují s obrovskými reliéfními rohy, širokými u základny, ale ostře se zužujícími ke koncům.

Ocas asijského buvola je podobný kravskému: tenký, dlouhý, s podlouhlým chomáčem chlupů ve spodní části, připomínající kartáč.

Buvol africký je také velmi velké zvíře, i když je o něco menší než jeho asijský příbuzný. Výška v kohoutku může dosáhnout až 1,8 metru, ale obvykle nepřesahuje 1,6 metru. Délka těla je 3-3,4 metru a hmotnost je obvykle 700-1000 kg.

Srst buvola afrického je černá nebo tmavě šedá, hrubá a dosti řídká. Kůže, viditelná přes vlasy, má tmavou, obvykle šedavou pigmentaci.

Buvol africký

Srst zástupců tohoto druhu má tendenci s věkem řídnout, a proto kolem očí starých afrických buvolů někdy můžete vidět i jakési světlé „brýle“.

Buvol africký má velmi mohutnou postavu. Hlava je posazena pod linií hřbetu, krk je silný a velmi svalnatý, hrudník je hluboký a poměrně mohutný. Nohy nejsou příliš dlouhé a poměrně masivní.

Zajímavé! Kopyta na předních nohách afrických buvolů jsou výrazně větší než zadní kopyta. Je to dáno tím, že přední část těla těchto zvířat je těžší než zadní a pro její udržení jsou potřeba větší a mohutnější kopyta.

Hlava je tvarovaná jako kravská, ale masivnější. Oči jsou malé, poměrně hluboko posazené. Uši jsou široké a velké, jakoby lemované třásněmi z dlouhé vlny.

Rohy mají velmi zvláštní tvar: od temene hlavy rostou do stran, poté se ohýbají dolů a pak nahoru a dovnitř, tvoří něco jako dva háčky položené téměř vodorovně blízko sebe. Zajímavé je, že s věkem se zdá, že rohy rostou spolu navzájem a tvoří jakýsi štít na buvolově čele.

Kromě asijských a afrických buvolů patří do stejné rodiny Tamaraw z Filipín a dva typy anoa, žijící na Sulawesi. Na rozdíl od svých větších příbuzných nejsou tito zakrslí buvoli velcí: největší z nich nepřesahují v kohoutku 105 cm a jejich rohy nevypadají tak působivě jako u větších druhů. Například v horské anoe nepřesahují délku 15 cm.

Charakter a životní styl

Většina druhů buvolů, snad s výjimkou trpaslíků, kteří žijí daleko od civilizace, se vyznačuje spíše agresivní povahou. Indičtí vodní buvoli se vůbec nebojí lidí ani jiných zvířat, zatímco afričtí vodní buvoli, jsou velmi opatrní a citliví, ostře reagují na výskyt cizích lidí v okolí a mohou zaútočit při sebemenším podezření.

READ
Kolik stojí krmení kozy?

Všichni velcí buvoli jsou stádová zvířata, zatímco afričtí tvoří velká stáda, která někdy obsahují až několik stovek jedinců, zatímco asijští tvoří něco jako malé rodinné skupiny. Obvykle se skládají z jednoho staršího a zkušeného býka, dvou nebo tří mladších samců a několika samic s mláďaty. Existují také staří svobodní samci, kteří se stali příliš hádaví na to, aby zůstali se stádem. Zpravidla jsou zvláště agresivní a vyznačují se kromě své zlé povahy také obrovskými rohy, které bez většího váhání používají.

Trpasličí druh asijských buvolů má tendenci se lidem vyhýbat a raději vede osamělý způsob života.

Afričtí buvoli jsou noční. Od večera do východu slunce se pasou a v horku se schovávají buď ve stínu stromů, nebo v rákosových houštinách, nebo ponořeni v bažinatém bahně, které zasychá na kůži a vytváří ochrannou „skořápku“, která chrání před vnějších parazitů. Buvoli docela dobře plavou, což těmto zvířatům umožňuje během migrace překonat široké řeky. Mají dobře vyvinutý čich a sluch, ale všechny druhy buvolů nevidí příliš dobře.

Zajímavé! V boji proti klíšťatům a dalším parazitům sajícím krev získali afričtí buvoli jedinečné spojence – rudozobé ptáky, kteří patří do čeledi špačkovitých. Tito malí ptáci sedí na hřbetě buvola a klují parazity. Zajímavé je, že 10-12 vlečných sítí může „jezdit“ na jednom zvířeti najednou.

Dlouhé bahenní koupele si dopřává i buvol asijský, který také velmi trpí na vnější parazity, a v boji proti klíšťatům a dalším škůdcům má také svérázné spojence – volavky a vodní želvy, které je zbavují otravných parazitů.

Jak dlouho žije buvol?

Afričtí buvoli se ve volné přírodě dožívají 16–20 let a asijští buvoli až 25 let. V zoologických zahradách se jejich délka života výrazně prodlužuje a může být téměř 30 let.

sexuální dimorfismus

Samice buvola asijského jsou o něco menší co do velikosti těla a mají ladnější stavbu těla. Jejich rohy jsou také kratší a ne tak široké.

U afrických buvolů nejsou rohy samic také tak velké jako rohy samců: jejich délka je v průměru o 10–20 % menší, navíc zpravidla nesrůstají na temeni hlavy, proto se „štít“ „nevytváří.

Druhy buvolů

Buvoli zahrnují dva rody: asijské a africké.

Rod asijských buvolů se zase skládá z několika druhů:

  • Asijský buvol.
  • Tamaraw.
  • Anoa.
  • Horská anoa.

Buvoli zahrnují dva rody: asijské a africké.

Buvol africký je zastoupen pouze jedním druhem, který zahrnuje několik poddruhů, včetně zakrslého lesního buvola, který se vyznačuje jak malou velikostí – ne více než 120 cm v kohoutku, tak červenočerveným zbarvením, stínovaným tmavšími znaky na hlava, krk a ramena a přední nohy zvířete.

Ačkoli někteří badatelé považují buvola trpasličího lesního za samostatný druh, často produkují hybridní potomky z běžného afrického buvola.

Rozsah, stanoviště

Ve volné přírodě žijí asijští buvoli v Nepálu, Indii, Thajsku, Bhútánu, Laosu a Kambodži. Vyskytují se také na ostrově Cejlon. Ještě v polovině 20. století žili také v Malajsii, ale dnes už tam ve volné přírodě pravděpodobně nejsou.

Tamaraw je endemitem ostrova Mindoro, který je součástí filipínského souostroví. Anoa je také endemický, ale již z indonéského ostrova Sulawesi. Příbuzným druhem je anoa horská, která se kromě Sulawesi vyskytuje i na malém ostrůvku Buton, který se nachází poblíž jeho hlavního stanoviště.

Buvol africký je rozšířen v Africe, kde žije v rozsáhlém areálu jižně od Sahary.

Všechny druhy buvolů se raději usazují na místech bohatých na bylinnou vegetaci.

Asijští buvoli někdy šplhají do hor, kde je lze nalézt ve výškách až 1,85 km nad mořem. To platí zejména pro tamaray a horské anoy, kteří se raději usazují v horských lesních oblastech.

Afričtí buvoli mohou žít i v horách a v tropických deštných pralesích, ale většina zástupců tohoto druhu stále preferuje život v savanách, kde je dostatek bylinné vegetace, vody a keřů.

Zajímavé! Životní styl všech buvolů je úzce spjat s vodou, proto se tato zvířata vždy usazují v blízkosti vodních ploch.

Buvolí dieta

Jako všichni býložravci se tato zvířata živí rostlinnou potravou a jejich strava závisí na druhu a lokalitě. Například asijský buvol se živí převážně vodní vegetací, jejíž podíl v jeho jídelníčku je asi 70 %. Neodmítá ani obiloviny a trávu.

READ
Je třeba angrešt opylovat?

Afričtí buvoli jedí bylinné rostliny s vysokým obsahem vlákniny a dávají jasnou výhodu pouze několika druhům a přecházejí na jinou rostlinnou potravu pouze v případě potřeby. Mohou ale jíst i zeleninu z keřů, jejíž podíl v jejich stravě tvoří přibližně 5 % veškeré ostatní potravy.

Zakrslé druhy se živí bylinami, mladými výhonky, plody, listy a vodními rostlinami.

Rozmnožování a potomci

Afričtí buvoli mají období rozmnožování na jaře. Právě v této době lze mezi samci tohoto druhu pozorovat navenek spektakulární, ale téměř nekrvavé boje, jejichž účelem není smrt protivníka či těžké ublížení na zdraví, ale demonstrace síly. V době říje jsou však samci obzvláště agresivní a zuřiví, zvláště pokud se jedná o černé buvoly kapské, kteří žijí v jižní Africe. Proto není bezpečné se k nim v tuto chvíli přibližovat.

Těhotenství trvá od 10 do 11 měsíců. K otelení obvykle dochází na začátku období dešťů a samice rodí zpravidla jedno mládě o hmotnosti přibližně 40 kg. Kapský poddruh má větší telata, jejich váha často při narození dosahuje 60 kg.

buvol (lat. Bubalus)

Do čtvrt hodiny se mládě zvedá na nohy a následuje matku. Navzdory tomu, že se tele poprvé pokouší spásat trávu ve věku jednoho měsíce, buvol ho šest měsíců krmí mlékem. Ale asi 2-3 a podle některých zdrojů i 4 roky zůstává mládě u své matky, poté opouští stádo.

Zajímavé! Rostoucí samice zpravidla neopouští své rodné stádo. Pohlavně dospívá ve 3 letech, ale poprvé plodí potomky, obvykle v 5 letech.

U asijských buvolů není období rozmnožování obvykle spojeno s konkrétním ročním obdobím. Jejich březost trvá 10-11 měsíců a končí narozením jednoho, méně často, dvou mláďat, která krmí mlékem v průměru šest měsíců.

Přírodní nepřátelé

Hlavním nepřítelem buvola afrického je lev, který na stáda těchto zvířat často útočí s celou hrdostí, navíc jejich oběťmi jsou nejčastěji samice a telata. Lvi se však snaží nelovit dospělé velké samce, pokud existuje jiná potenciální kořist.

Oslabená zvířata a mláďata se stávají oběťmi jiných predátorů, jako jsou leopardi nebo hyeny skvrnité, krokodýli jsou nebezpečím pro vodní buvoly.

Asijští buvoli jsou kořistí tygrů, stejně jako bahenní a česaní krokodýli. Červení vlci a leopardi mohou napadnout i samice a telata. A pro indonéské populace jsou navíc nebezpeční i varani komodští.

Stav populace a druhů

Pokud jsou africké druhy buvolů považovány za zcela prosperující a početný druh, pak s asijskými druhy není všechno tak dobré. I vodní buvol indický je dnes ohroženým druhem. Hlavním důvodem je navíc odlesňování a orba v minulosti na neobydlených místech, kde žili divocí buvoli.

Buvoli jsou důležitým článkem v ekosystémech ve svých stanovištích

Druhým velkým problémem asijských buvolů je ztráta čistoty krve kvůli tomu, že se tato zvířata často kříží s domácími býky.

Velikost populace tamarau, klasifikovaného jako druh na pokraji úplného vyhynutí, byla v roce 2012 o něco více než 320 jedinců. Početnější je anoa a anoa horská, řazená mezi ohrožené druhy: počet dospělých jedinců druhého druhu přesahuje 2500 zvířat.

Buvoli jsou důležitým článkem v ekosystémech ve svých stanovištích. Africké populace těchto zvířat jsou pro svůj velký počet hlavním zdrojem potravy pro velké predátory, jako jsou lvi nebo leopardi. A asijští buvoli jsou navíc nezbytní pro udržení intenzivního rozvoje vegetace v nádržích, kde mají tendenci odpočívat. Divocí asijští buvoli, domestikovaní ve starověku, jsou jedním z hlavních hospodářských zvířat nejen v Asii, ale také v Evropě, kde jsou zvláště četní v Itálii. Buvol domácí se používá jako tažná síla, k orání polí a také k produkci mléka, které má několikanásobně vyšší obsah tuku než běžné kravské mléko.

Buvol africký

Silný a mohutný africký buvol je považován za velmi přísné zvíře. V Africe kvůli útoku tohoto zvířete ročně zemře velké množství lidí. Nebezpečnější a silnější než buvol africký jsou jen hroši a velcí krokodýli nilští. Ale navzdory skutečnosti, že je nebezpečný a silný, je toto zvíře považováno za docela zranitelné. Ze všech kopytníků je to buvol největší. Toto zvíře se také nazývá kafírský černý buvol.

READ
V jakém věku začínají brojlerové kuřata snášet vejce?

Buvol africký: popis

Zvíře, jako je buvol africký, patří k strunatcovitým artiodaktylním savcům. Toto zvíře je zástupcem rodiny Bovid, zatímco bylo přiděleno do samostatné podrodiny a rodu. Moderní africký buvol pochází z bovidního kopytníka, který vypadal jako pakoň.

Vědci zjistili, že toto zvíře žilo před 15 miliony let na území dnešní moderní Asie. Bylo to to, co znamenalo začátek linie Simatheriuma bovidů. Ve stejné době se přibližně před 5 miliony let narodil starověký kopytník rodu Ugandax. Tento rod dal vzniknout dalšímu starověkému rodu Syncerus, a to se stalo v počátečním období pleistocénu. A již z tohoto druhu byl moderní africký buvol.

Zajímavý fakt! Na území moderní Afriky v dávných dobách bylo více než 90 druhů buvolů. Jejich stanoviště bylo velmi rozsáhlé. Takové zvíře bylo možné spatřit téměř ve všech koutech afrického kontinentu. A potkat jste ho mohli i v Tunisku, Alžírsku a Maroku.

Později začali být buvoli napadáni lidmi a jejich počet se výrazně snížil. A v důsledku rozvoje stále více nových zemí lidmi bylo toto zvíře vyhnáno ze Sahary. Dnes je ve volné přírodě k vidění pouze v jižních oblastech, zatímco buvolů je zde málo. Buvol africký je podmíněně rozdělen na 2 poddruhy, a to: les a savana. Liší se od sebe tím, že první má 54 chromozomů a druhý má 52.

Nejsilnější a největší buvoli se nacházejí v jižní a východní Africe. V jeho severní části přitom žijí menší jedinci. A ve střední části afrického kontinentu se nachází nejmenší druh, který se nazývá trpasličí buvol. Ve středověku ještě existoval takový poddruh jako buvol horský, který žil v Etiopii. Dnes je považován za zcela vyhynulý.

Vzhled a vlastnosti

Buvol africký překvapuje svou obrovskou silou a nespoutanou silou. Jeho výška může dosáhnout až 180–190 cm.Tělo může dosáhnout délky 260 až 350 cm. Pozorován je pohlavní dimorfismus: samci jsou mnohem větší a těžší než samice.

Tělesná hmotnost

Jeden dospělý jedinec váží v průměru asi 1 tisíc kilogramů, ale vyskytují se i větší buvoli. Zajímavé je, že váha buvola během života postupně roste.

Každým rokem je tento artiodaktyl těžší a těžší. Jeho ocas je tenký a dlouhý: může dosáhnout délky téměř 1/3 délky těla (asi 0,75–1 m). Zvíře má silné tělo, které je také velmi silné. Výkonné jsou i nepříliš velké končetiny, protože musí vydržet velkou váhu buvolího těla. Protože zadní část těla je menší a lehčí než přední, zadní končetiny jsou tenčí než přední.

Внешний вид

Vzhledem k linii páteře je hlava zvířete mírně snížena a může se dokonce zdát, že je nízko posazená. Jeho tvar je čtvercový a protáhlý. Samci mají větší rohy než samice. Rohy samců jsou zakřivené a mají působivé rozměry: jejich délka je asi 1,5 metru (někdy i více). Rohy se v oblasti čela spojují a tvoří silný, silný štít, který je vysoce odolný. Uši jsou umístěny na hlavě. Jsou široké, ale ne příliš velké. Kvůli objemným rohům jsou uši neustále skloněny dolů.

Zajímavý fakt! Výkonný rohový štít umístěný v oblasti čela plní ochrannou funkci. Není schopen proniknout ani výstřelem.

Velké černé oči jsou umístěny blízko přední části hlavy. Z očí téměř neustále tečou slzy, takže se u hlavy vždy rojí velké množství otravného hmyzu. Silně dráždí mohutné zvíře, které už má agresivní charakter. Hustá vlna má tmavou, téměř černou barvu. Velmi silná a hustá kůže hraje v životě zvířete důležitou roli – chrání jeho tělo před mechanickým poškozením.

Samice mají vlasovou linii světlejší barvy ve srovnání s býky: světle červenou nebo tmavě hnědou. U dospělého zvířete má kůže tloušťku více než 20 mm. U jedinců starších deseti let se na povrchu těla tvoří skvrny, na kterých je pozorováno postupné vypadávání chlupů. Buvoli mají špatný zrak, ale sluch a čich jsou dobře vyvinuté.

Kde bydlí

Artiodaktylové, jako jsou afričtí černí buvoli, lze nalézt pouze v Africe. Upřednostňují přitom oblasti s velkým množstvím vodních zdrojů a také bohaté pastviny s hustou vegetací. Nejčastěji žijí v horách, savanách a lesích. Stává se také, že šplhají po horách do výšky více než 2,5 tisíce metrů nad mořem.

READ
Jaká je struktura cibule?

Jen asi před 200 lety taková zvířata obývala téměř celé území afrického kontinentu. Buvoli přitom tvořili 40 procent všech kopytníků žijících v Africe. V současné době však dochází k silnému poklesu populace afrických buvolů a také k výraznému poklesu jejich přirozeného prostředí.

Stanoviště zahrnuje:

  • Angola
  • Benin;
  • Zimbabwe;
  • Jižní Afrika;
  • Etiopie;
  • Mosambik;
  • Malawi.

Pro své stanoviště si buvoli vybírají území, která jsou daleko od míst lidského osídlení. Často se usazují v neprostupných lesích s mnoha keři a neprůchodnými houštinami. Takoví kopytníci se lidí bojí, protože je považují za zdroj nebezpečí.

Zajímavý fakt! Hlavním kritériem, které musí budoucí stanoviště splňovat, je přítomnost blízké nádrže. Tak velké zvíře si pro své stanoviště raději vybírá odlehlá místa, která se nacházejí daleko nejen od lidí, ale také od jiných zástupců zvířecího světa.

Nedovolují jiným zvířatům obsadit jejich území. Ale z tohoto pravidla existuje výjimka. Buvoli afričtí k sobě rádi pustí malé ptáčky, kterým se říká buvoli. Pro kopytníky jsou skutečnou spásou, protože ničí klíšťata a další krev sající škůdce, kteří je obtěžují. Ptáci tráví většinu času na zádech těchto velkých a divokých zvířat.

Během dlouhého suchého a horkého období buvoli nejčastěji opouštějí své trvalé stanoviště a vydávají se na dlouhou cestu za potravou. Samotářští buvoli, kteří žijí mimo stádo, přitom zpravidla žijí pouze na jednom území a nepřekračují jej.

Čím se živí buvol africký?

Zvíře, jako je buvol africký, je býložravec. Živí se především rozmanitou vegetací. Ohledně výživy je takový artiodaktyl velmi vybíravý. Jako potravu využívá pouze určité druhy rostlin. Navzdory skutečnosti, že buvol může být obklopen mnoha zcela jedlými rostlinami, nedotkne se jich. A přitom bude hledat přesně tu vegetaci, kterou miluje.

Zajímavý fakt! Každé dospělé zvíře během 24 hodin sežere takové množství rostlin, které se rovná alespoň 1,5-3 procentům jeho tělesné hmotnosti. Pokud během dne buvol takový objem potravy nenajde, rychle slábne a rychle hubne.

Hlavním jídlem takového zvířete je svěží zelená vegetace nacházející se v blízkosti vodních ploch. Tito bovids mají zvláštní strukturu žaludku. Obsahuje 4 kamery najednou. V procesu stravování se nejprve naplní první komora. Nejčastěji se ukazuje, že to není prakticky žvýkané jídlo. Později ho buvol vyvrací a se zvláštní péčí po dlouhou dobu žvýká. Poté se používá k plnění dalších komor žaludku.

Takoví kopytníci raději jedí vegetaci v noci. Ve dne se vyhřívají v bahenních kalužích nebo se schovávají před spalujícím sluncem ve stínu hustého lesa. Také přes den mohou chodit na napajedlo k nejbližší vodní ploše. Do 24 hodin vypije dospělé zvíře minimálně 35-45 litrů vody. Pokud je nedostatek zelených sukulentních rostlin, pak buvol může jíst i suché houštiny keřů. Takové jídlo ale používá jen jako poslední možnost.

Charakter a životní styl

Hrozní afričtí buvoli jsou stádová zvířata. Nejčastěji tvoří skupiny, které se vyznačují svou soudržností a silou. Počet jedinců ve skupině je ovlivněn především oblastí, kde kopytníci žijí. Největší skupina nalezená v lese se tedy skládá z 10 hlav, ale na území otevřených savan může v průměru 20 až 30 jedinců. Během dlouhého suchého horkého období je pozorováno dočasné sdružování malých skupin do jednoho velkého stáda. Tato skupina již může zahrnovat až 300 jedinců.

Existují 3 typy buvolích skupin:

  • mladá zvířata, jejichž věk je 4–5 let;
  • staří muži (starší 13 let);
  • dospělé samice a samci, stejně jako mladá telata.

Ve skupině hraje každé zvíře specifickou roli. Dospělí zkušení samci se rozcházejí po obvodu území a poskytují ochranu zbytku slabších jedinců. V těch oblastech, kde africké buvoly nehrozí, se často rozptýlí na značné vzdálenosti. V případě, že samci cítí nebezpečí, tvoří velmi hustý prstenec, přičemž uprostřed jsou mláďata telat a samice. Pokud na skupinu zaútočí dravá zvířata, pak každý z dospělých býků statečně brání ostatní členy stáda, kteří jsou slabší.

READ
Kolik dní pít pelyněk na parazity?

Rozzlobený buvol představuje velmi velké nebezpečí. Býk k útoku, stejně jako k obraně, používá velké silné rohy. Poté, co je oběť zraněna, musí to samci ukončit tím, že ji rozdupou svými silnými kopyty. Navíc to pokračuje několik hodin, v důsledku čehož z oběti nezůstane téměř nic.

Při záchraně života nebo pronásledování nepřítele je takové zvíře schopno dosáhnout rychlosti až 60 kilometrů za hodinu. Staří osamělí býci často zaostávají za stádem a musí žít sami. Taková zvířata představují pro člověka nebo jiná zvířata největší nebezpečí. Mladí jedinci také někdy odrážejí skupinu a tvoří samostatné stádo.

Tito buvoli preferují noční způsob života. Když se venku setmí, opustí neprostupné houštiny a vydají se na pastvu, kde zůstanou až do rána. Ve dne se schovávají před spalujícím sluncem v hustém lese, spí nebo odpočívají v bahenních kalužích. Kopytníci opouštějí les, jdou pouze k napajedlu. Zároveň si skupina buvolů obvykle vybírá území pro své stanoviště, vedle kterého je nádrž. Stádo se zpravidla nepohybuje dále než 3 km od nádrže.

Tito bovidi jsou vynikající plavci. Snadno překračují vodní plochy, když se vydávají „na dlouhé cesty“ za potravou. Zároveň ale neradi jdou hluboko do vody. Maximální plocha území obsazeného jedním stádem buvolů je asi 250 km2. Kopytník žijící ve volné přírodě velmi zřídka dává hlas. Buvoli spolu komunikují pomocí pohybů ocasu a hlavy.

Rozmnožování a potomci

Od prvních březnových dnů začínají afričtí buvoli období páření. A její konec připadá na poslední jarní týdny. Býci často bojují o vůdčí postavení nebo o právo pářit se se samicí, která se jim líbí. Takové boje jsou plné krutosti a vzteku, ale navzdory tomu protivníci umírají velmi zřídka. V období páření vynikají samci hlasitým řevem, zatímco kopyty ryjí půdu a vyhazují hlavu zpět nahoru. Příležitost vstoupit do manželství dostávají jen ti nejsilnější samci. Současně může mít jeden býk vztahy s několika samicemi současně.

K narození telete dochází 10-11 měsíců po páření. Jedna samice porodí pouze jedno mládě. Samice krátce před porodem opouští svou skupinu a hledá si odlehlé a co nejbezpečnější místo.

Samice se zvláštní opatrností olizuje své novorozené telátko. V této době mládě váží od 45 do 70 kilogramů. Po 40–60 min. po narození mládě již samostatně následuje matku do jejich stáda. Buvolí mládě vyniká rychlým vývojem a růstem a také rychlým přírůstkem hmotnosti. Během prvních 30 dnů po narození pijí mláďata denně minimálně 5 litrů mateřského mléka. Od druhého měsíce života zkoušejí různé rostliny jako potravu. Tele konzumuje mateřské mléko do 6-7 měsíců věku.

Mláďata buvolů jsou vedle své matky několik let (3 nebo 4 roky). Poté se o ně samice přestane starat. Mladí býci opouštějí skupinu a snaží se vytvořit vlastní stádo. Samice přitom celý život žijí pouze v tomto stádě. Průměrná délka života takového zvířete je od 17 do 20 let. Zároveň je buvol v zajetí schopen žít 25 až 30 let a neztrácí svou reprodukční funkci.

Přírodní nepřátelé

Zvíře, jakým je buvol africký, vyniká svou nepopiratelnou silou a silou. Proto má v přírodě málo přirozených nepřátel. Taková zvířata zuřivě spěchají na pomoc slabým, nemocným nebo zraněným členům stáda.

Mezi přirozené nepřátele patří:

  • lev;
  • krokodýl;
  • hyena skvrnitá;
  • leopard;
  • gepard.

Parazity sající krev, stejně jako helminty, lze považovat za přirozené nepřátele. Parazitují na těle buvola a často způsobují záněty. Bovidy před otravným hmyzem zachraňují ptáci, kteří se jim usadí na zádech a požírají parazity. Bahenní koupele také pomáhají uniknout hmyzu. Po proceduře nečistoty zbývající na vlně zaschnou, odvalí se a spadnou. S hrudkami nečistot odpadá i hmyz a také jeho larvy.

Lidé, stejně jako jejich rázná činnost, se dají počítat mezi nepřátele buvolů. K dnešnímu dni je buvol již loven mnohem méně, ale dříve bylo toto majestátní zvíře aktivně vyhubeno pytláky ve velkém měřítku pro kůže, rohy a maso.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: