Broskvový olej: složení, technologie získávání ze semen, užitečné a léčivé vlastnosti, použití pro péči o pokožku obličeje, rukou, vlasů, recenze

Jedná se o jeden z nejoblíbenějších olejů pro péči o pleť!

Broskvový olej je jedinečný elixír extrahovaný ze zrn chutných zralých plodů broskví. Po očištění od nečistot a filtraci máme olejový výlisek světlé textury s mírným broskvovým aroma, jemnou chutí a lehkou texturou.

Zrna uvnitř pecek broskví obsahují 20 až 40 % přírodních tuků. Jsou to ty, které se extrahují ze semen ovocné plodiny pro následné vnitřní a vnější použití. Díky absenci tepelného zpracování během výrobního procesu si konečný produkt zachovává všechny užitečné složky přítomné v jádrech broskví.

Rozsah broskvového oleje není omezen na domácí péči o pokožku a její doplňky. Ukazuje se, že pomocí produktu léčí rýmu, vkapávají ji do nosních průchodů, aby zvlhčili jemnou sliznici a zbavili ji krust charakteristických pro rýmu. Zajímá vás, jaké vlastnosti má olej z broskvových jader, jak jej používat pro různé účely a recepty?

Užitečné vlastnosti broskvového oleje

Léčivé vlastnosti broskvového oleje jsou vyjádřeny jedinečným biochemickým složením. Kromě lehce stravitelných lipidů obsahuje přípravek vysokou koncentraci mono- a polynenasycených mastných kyselin užitečných pro lidský organismus, z nichž nejhodnotnější jsou: stearová, palmitová, olejová, palmitolejová, linolenová, linolová, arachidonová.

Kromě tuků je koncentrát z broskvových zrn bohatý na vitamíny (A, skupiny B, C, D, E, F, PP, K), mikro a makro prvky (železo, hořčík, draslík, fosfor, selen, zinek, jód , mangan, měď atd.), sloučeniny pektinu, enzymy, fosfolipidy, aminokyseliny, rostlinné cukry a antioxidanty. Každá z uvedených složek má hojivý účinek jak na celé tělo, tak na lidskou pokožku.

Recepty na domácí pleťové a pleťové masky

Bylo vědecky prokázáno, že broskvový olej je všestranným prostředkem pro přenos čistých esenciálních olejů do hlubších vrstev pokožky. Právě tato vlastnost umožňuje používat produkt pro přípravu výživných pečujících směsí doma – masky, krémy, masážní kompozice, balzámy, pleťové vody atd.

Nanášení čistého broskvového oleje na pokožku a vlasy a jako základ pro různé kosmetické přípravky je užitečné pro lidi všech věkových kategorií a majitele různých typů pleti. Účinně zklidňuje podrážděnou pokožku, snižuje záněty, hojí mikropoškození (praskliny, vředy, škrábance), chrání před nepříznivými vnějšími faktory, vyživuje epidermis a nasycuje ji vlhkostí.

Vzhledem k hypoalergennímu produktu bude produkt užitečný při péči o citlivý epitel dospělých i jemnou pokožku miminek. Je však zvláště cenný pro suchou, ztenčenou, stárnoucí, ochablou pokožku obličeje a těla.

READ
Vlastnosti výsadby a pěstování thuja Brabant

Broskvový obličejový olej

Kvalitní péče o pleť pro všechny věkové kategorie!

Podle kosmetologů je broskvový olej jedním z nejlepších základních produktů používaných v domácí kosmetologii. Produkt se aktivně používá v čisté formě a ve směsích pro péči o pleť obličeje, krku, dekoltu, rtů a kolem očí.

Produkt vám umožňuje organizovat vysoce kvalitní péči o obličej doma. Kosmetický broskvový olej je univerzální nástroj, který je součástí arzenálu pro zachování krásy a mládí v každém věku.

Existují tři různé varianty použití elixíru:

  1. Používejte jako čisticí prostředek k odstranění make-upu a nečistot.
  2. Aplikace čistého oleje.
  3. Příprava různých kompozic (krémy, masky, balzámy).

Broskvový olej je nepostradatelný pro obličej proti vráskám, a to jak pro prevenci vzniku nových záhybů, tak pro vyhlazení stávající vrásčité sítě a mimických prohlubní. Všechna ošetření broskvovým olejem zlepšují stav pokožky a pleť, díky čemuž je kosmetická péče co nejproduktivnější.

Ovocná maska ​​vše v jednom pro všechny typy pleti

Procedura je užitečná pro ženy v jakémkoli věku, bez ohledu na stav pokožky. Maska kvalitativně vyživuje, zvlhčuje, zjemňuje a napíná ovál obličeje. Základem směsi je dužina plodů čerstvé broskve a olej z broskvových jader (1:1).

Pro normální pleť se používá toto složení, pro suchou se do hmoty přidá lžíce husté smetany a pro mastnou pár kapek citronové šťávy a kuřecího proteinu našlehaného do silné pěny.

Směs ovoce a oleje se udržuje na obličeji nejméně čtvrt hodiny, poté se smyje minerální vodou. V zimě lze dužinu broskve nahradit banánem.

Čištění obličeje

Směs broskvového oleje a jojoby ve stejném poměru je univerzálním odličovačem. Kosmetika a nečistoty se odstraňují vatovými tampony namočenými v tomto přípravku.

Pro zlepšení čistících vlastností oleje je vhodné jej před použitím zahřát ve vodní lázni. Kromě odstranění částic nečistot vám tento typ čištění umožňuje kvalitativně vyživovat pokožku obličeje, takže je dobře upravená a zdravá.

Zlepšení stavu jemné pokožky kolem očí

Aktivní složky broskvového oleje pomáhají v jemné péči o tenkou pokožku očních víček. Pro přípravu výživného balzámu přidejte 15 kapku éteru santalového dřeva, růže a limetky do 1 ml oleje.

Aplikace přípravku na noc po očištění pleti a řas od zbytků kosmetiky tonizuje, vyživuje, stimuluje krevní oběh, zmírňuje únavu očí a vyhlazuje jemné vrásky.

READ
Vlastnosti pěstování česneku

Mandlový olej. Sladký mandlový olej

Na rozdíl od svých hořkých protějšků nemají jádra mandlí tak jasnou a bohatou specifickou vůni. Olej, který se vyrábí ze sladkých mandlí, je světle žlutá tekutina s oříškovou chutí a jemnou příjemnou vůní.

Získává se ze sušených a mletých jader lisováním za studena a řadí se mezi základní nebo esenciální mastné oleje. Tento produkt, který má mnohem širší využití než olej z hořkých mandlí, obsahuje následující složky:

  • kyselina olejová (Omega-9) – od 65 do 80 %;
  • kyselina linolová (Omega-6) – od 16 do 25%;
  • kyselina palmitová – 6 %;
  • minerální látky: hořčík, železo, sodík, fosfor, zinek;
  • vitamíny E, F, B2;
  • karoteny;
  • fytosterol;
  • tokosterol;
  • bioflavonoidy;
  • aminokyseliny;
  • cukr;
  • glykosid amygdalin (stopy).

Mandlový olej se používá v parfumerii, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Získal si velkou oblibu a našel široké uplatnění v medicíně a kosmetologii díky svému bohatému složení a cenným vlastnostem, které stojí za to se podrobněji zabývat.

Výhody sladkého mandlového oleje

Blahodárné vlastnosti mandlového oleje se v lidovém léčitelství využívají již od starověku. Přívrženci netradičních metod léčby používají tento lék pro terapeutické a profylaktické účely ke zvýšení imunity, zlepšení trávení a normalizaci fungování vnitřních orgánů.

Užitečné vlastnosti mandlového oleje:

  1. Předchází onemocněním kardiovaskulárního systému.
  2. Pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu v krvi.
  3. Stabilizuje krevní tlak.
  4. Zlepšuje činnost trávicího traktu, pomáhá při pálení žáhy a plynatosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech.
  5. Aktivuje obranné mechanismy v těle.
  6. Používá se při nachlazení jako protizánětlivý prostředek.
  7. Uklidňuje nervový systém, pomáhá při nespavosti.
  8. Má mírný projímavý účinek při zácpě.
  9. Hojí mikrotrauma a poškození, pomáhá při komplexní léčbě oparů a kožních onemocnění.

Jak užívat mandlový olej? Před vnitřním užitím byste se měli poradit se svým lékařem. Obvykle se v receptech tradiční medicíny doporučuje použití oleje v následujících dávkách:

  • Při onemocněních trávicího traktu, žaludečních vředech a gastritidě s vysokou kyselostí, stejně jako pro zvýšení motility střev – užívejte 1 čajovou lžičku ráno na lačný žaludek.
  • Při nachlazení, kašli, bronchitidě – užívejte 10 kapek třikrát denně.
  • Aby se zabránilo ateroskleróze – užívejte ½ čajové lžičky třikrát denně po dobu tří měsíců.
  • Pro zmírnění bolesti ve svalech – proveďte masáž mírně zahřátým olejem.
  • Na herpes – rozpusťte 2 kapky eukalyptového esenciálního oleje v 10 ml oleje ze sladkých mandlí a tuto směs nanášejte na kožní partie s vyrážkami až 4-5x denně.
  • Při sportovních úrazech a výronech – na bolavé místo přikládejte 3x denně olejové obklady. Přípravek má analgetický a protizánětlivý účinek.
  • Pro urychlení hojení oděrek, ran, modřin a řezných ran – namažte postižená místa pokožky neředěným prostředkem.
READ
Léčba česneku na nemoci

Navzdory svým nutričním vlastnostem má sladký mandlový olej lehkou texturu, dobře se roztírá a rychle se vstřebává, aniž by na pokožce zanechal lepkavý film. Další výhodou je, že se dá použít úhledně. Proto je to jeden z nejběžnějších základních produktů používaných pro kosmetické účely.

Pokyny pro broskvový olej. Broskvový olej v lékařství

Broskev zlepšuje zdraví díky vysoké koncentraci vitamínů a minerálů. Doporučuje se používat olejový extrakt uvnitř, pomůže to vyrovnat se s kardiovaskulárními chorobami. Vlivem draslíku, hořčíku a tuků v těle se snižuje hladina cholesterolu, normalizuje se vodní bilance a stabilizuje se práce myokardu. Léčivé vlastnosti broskvového extraktu pomáhají oslabenému organismu udržet imunitu dospělého i dítěte.

Pokud jej pravidelně používáte uvnitř, zlepší se práce trávicího systému. Nástroj má mírný laxativní účinek, čistí tělo toxinů a toxinů. Výsledek – orgány pracují stabilněji, vlasy, kůže se zlepšují. V lékařství se z broskvového extraktu vyrábí přípravky dodnes: složení lze využít v gynekologii – pro dívky je olej vhodný k léčbě synechie. Nejprve však stojí za to zkontrolovat tělo na nepřítomnost alergií.

Do nosu

Před ošetřením nejprve osušte ubrousek olejovým extraktem a přivoňte si k němu: pokud nedojde k nepříjemné reakci, lze ji ošetřit. Broskvový olej na nos je užitečným prostředkem v boji proti nachlazení. Při lehké rýmě není nutné nalévat celou směs do nosu – sliznici jednoduše namažete výtažkem z broskve z jejího jádra. Ale pokud je nos ucpaný a vyžaduje vážnější řešení, můžete zkusit vkapat 1-2 kapky do každé nosní dírky. Celkově se nedoporučuje více než 10-12 kapek denně.

Kašel

Pokud se člověk často obává zánětu hltanu, kašle a lechtá v krku, můžete klidně použít olejový extrakt z pecek broskví. Stačí nakapat každou nosní dírku 5 kapkami. Stéká po stěně hrdla, hojí ho, odstraňuje suchost, blahodárně působí na průdušky. Můžete použít jiný recept: vatový tampon navlhčete olejem, vysajte si hrdlo nebo přidejte 5-10 kapek oleje do sklenice vody – odstraníte tím nepříjemné lechtání, zmírníte suchý kašel.

Pro vnitřní použití

Pro udržení zdraví aplikujte dovnitř výtažek z broskve. Odborníci prokázali, že pokud pijete kompozici jako preventivní opatření, toxiny a toxiny postupně začnou opouštět tělo. Výsledek – tělo je očištěno, omlazeno. Hodinu před jídlem se doporučuje vypít 1 polévkovou lžíci oleje. Tento krok pomůže zlepšit fungování trávicího traktu, zbavit se zácpy a také působit jako diuretikum a choleretikum. Doporučuje se aplikovat teplý.

READ
Jak vyrobit vodou vyhřívanou podlahu vlastníma rukama - pokyny!

V gynekologii

Broskvový extrakt je oblíbený zejména v gynekologii. Působí jako profylaktikum v kombinaci s léky. Zvláště často se lék používá při léčbě synechie u dívek (fúze stydkých pysků), lék v této oblasti získal dobrou recenzi. Pokud se toto onemocnění neléčí, může vést k úplnému přerůstání močových cest, což vyvolá vstup bakterií a infekce. Intimní místa je vhodné otřít vatovým tamponem namočeným v oleji.

Pro novorozence

Matky se často setkávají s plenkovou vyrážkou u novorozenců: aby se jim vyhnuly, používají tření broskvovým olejem. Stačí směs nakapat na dlaň, třít a otřít pokožku dítěte. Zánět na zevním genitálu novorozence můžete odstranit výtažkem z broskve. Co se týče onemocnění ORL, olej je skvělý i pro děti. Kapají ho do nosu dětem, dospělým i novorozencům – od prvních dnů nachlazení, SARS, se zánětem nosohltanu.

Olivový olej. Chemické složení olivového oleje

Olivový olej se vyrábí lisováním drcené dužiny čerstvých oliv. Olivy se sklízejí od listopadu do března

Pro získání čistého vysoce kvalitního oleje je velmi důležité jej sklidit a zpracovat co nejrychleji, protože po sklizni dochází velmi rychle k oxidaci oliv. Při oxidaci se může kvalita výsledného produktu zhoršit

Olivový olej nejvyšší kvality, tedy první lisování za studena, se skládá z mononenasycených mastných kyselin:

  • 60-80% všech mastných kyselin patří kyselině olejové, omega 9
  • 4-14% kyselina linolová, omega 6
  • 15% palmitová a další nasycené mastné kyseliny (steatico, palmitelaiko)
  • 0,01-1% omega 3
  • 0,0-0,8% arašídů a voňavé

Kromě toho složení olivového oleje zahrnuje řadu sloučenin:

  • polyfenoly, fenoly a fenolové kyseliny
  • squalia (zabraňuje rozvoji onkologie, zejména rakoviny prsu)
  • terpenové alkoholy
  • steroly a β-sitesterol (nachází se pouze v olivovém oleji a zabraňují tvorbě cholesterolu)
  • tokoferoly
  • Extra panenský olivový olej obsahuje vitaminy E, A, D, K.

Pouze první za studena lisovaný olej je považován za přírodní, užitečný a vysoce kvalitní. Pro zachování prospěšných vlastností tohoto produktu by se měl používat pouze v prvních měsících po výrobě a neměl by být tepelně upravován, tedy dusit, smažit. Mnoho profesionálních kuchařů po celém světě ho samozřejmě hojně využívá na smažení jídel, při smažení je stabilnější, ale všechny užitné vlastnosti i 100% kvalitního oleje se vytrácí. Pokud mluvíme o výhodách a škodách olivového oleje, pak pouze čerstvý nejprve za studena lisovaný olej pro dušenou zeleninu a studené pokrmy má své přirozené příznivé vlastnosti.

READ
Jaké choroby uší mají králíci?

Kontraindikace broskvového oleje

Jako každý rostlinný produkt může broskvový olej způsobit alergie, což je naštěstí extrémně vzácné. Pokud olej používáte poprvé, měli byste provést test snášenlivosti tak, že si jednou kapkou natřete malou oblast kůže na zápěstí a několik hodin pozorujte její stav. Při absenci změny barvy, podráždění a vyrážek lze broskvový elixír bezpečně zařadit do každodenní péče o obličej, vlasy a tělo.

Krása a zdravotní přínosy oleje z broskvových jader jsou nepopiratelné. Už jste přidali do svého arzenálu jedinečný elixír? Pak je čas vyzkoušet zpestření domácí léčby přidáním receptů s broskvovým olejem.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: