Holub hřivnáč Vyakhir a jeho příbuzní: popis, fotografie

Holub je divoký holub hřivnáč. Bývá označován jako „svědek“. Pták se liší velkými rozměry, což je zvláště patrné ve srovnání s jinými bratry. Pták dokonale zakořenuje v lesní oblasti, je schopen se schovat před predátory.

Popis ptáka a jeho vlastností

Divokým holubům hřivnáčům dominuje vynikající barva opeření, přitahující pozornost šedomodrým nádechem. Toto zbarvení je jedinečnou příležitostí schovat se před predátory. Za přestrojením nepřátelé holubici nevidí, a proto je pravděpodobnější, že zůstane bez povšimnutí. Na hrudi je opeření červené, na krku – nazelenalé s kovovým leskem. Na slunci se peří ptáčků neuvěřitelně krásně leskne.

Ve srovnání se svými městskými příbuznými je holub hřivnáč mnohem větší. Délka těla k ocasu je více než 40 cm, jejich hmotnost může dosáhnout více než jednoho kilogramu. Nechyběli ani jedinci vážící jeden a půl kilogramu.

Ptáci mají malou, popelavě zbarvenou hlavu. Na tlamě jsou kulaté černé oči. Okraj kolem zornice je žlutý. Zakřivený červený zobák u základny s ostrým nažloutlým koncem. Hlava je umístěna na ladně zakřiveném krku s kovovým leskem, po stranách v opeření jsou dvě výrazné bílé skvrny.

Holubi mají malý ocas, který se během letu otevírá, čímž se projevuje bílý příčný pruh. Rozpětí křídel za letu dosahuje 80 cm.Když pták letí, můžete vidět krásné bílé pruhy křížící křídla napříč. Velké rozpětí křídel umožňuje dosáhnout až 180 km/h. Sezónní migrace se holubů hřivnáčů nebojí – jsou schopni překonat vzdálenosti až 1000 km bez zastavení.

Tělo se nachází na tenkých tlapkách růžovo-červeného odstínu. Ostré drápy umožňují ptákovi snadno uchopit větve.

V prvních týdnech života opeření kuřat jen málo připomíná dospělého holuba. Miminkům dominuje špinavě šedá barva. Teprve s věkem se kuřata stávají atraktivními a zajímavými.

Rozdělovací oblast

Holub hřivnáč má poměrně široký areál rozšíření. Žije téměř v celé Evropě, kromě severních oblastí. Na některých místech pták nežije celoročně, v chladném období, odlétá do teplejších podnebí, ale vrací se tam na jaře. V této době si ho všimnou na polích ozimé pšenice, kde se holubice živí.

Divocí ptáci tráví většinu času v jehličnatých lesích, méně často se usazují v parkových oblastech a vybavují tam hnízda.

Hlasové vlastnosti a chování

Již za svítání začíná holub hřivnáč vydávat charakteristické hlasité zvuky „kru-kuu-ku-kuku“. Holubi podnikají energické lety a ostře hvízdají svými křídly. Během rozmnožování se ptáci tohoto plemene chovají tajně, schovávají se v listí stromů a ztichnou, když slyší, že se blíží zvířata nebo lidé.

Holub se krmí ve stejné oblasti, nedaleko hnízda. Při migraci se chová obezřetně, obvykle se zastaví v krajině, kde je pro ostatní zvířata obtížné proniknout.

Stav a ochrana obyvatelstva

Divoký holub hřivnáč je tvor, který má rád pořádek a ticho. Zdálo by se, že urbanizace vede k tomu, že počet obyvatel vesnice klesá, kvůli čemuž by bylo ticho v lese. Ale vzhledem k tomu, že se výrazně rozvíjí pěší turistika a automobilová turistika, holubi opouštějí stanoviště, na která jsou tak zvyklí. V příměstských lesích navštěvovaných houbaři se téměř po celé letní období téměř přestali osídlovat divocí holubi.

Počet ptáků začal klesat od konce 40. let 20. století, důvodem bylo používání pesticidů v zemědělství – jejich velké počty vedly k úhynu ptáků. Dnes je množství ptactva neméně vyhlazováno lovci, pro ně je lov divokých holubů hazardní hrou. Holub snadno uletí, i když se do něj lovec dostane, proto není tak snadné mrtvého ptáka najít, a to vede k tomu, že lov pokračuje.

Na Azorách žije poddruh holuba hřivnáče – Columba palumbus azorica, zařazený do Červené knihy. Obýval lesy všech hlavních ostrovů souostroví, ale dnes se vyskytuje výhradně na ostrovech Pico a Sao Miguel. Další poddruh holuba hřivnáče, který se usadil na ostrovech Madeira, Columba palumbus maderensis, byl zničen na začátku minulého století.

Životní styl a trvání

Stejně jako většina divoké zvěře dávají holubi přednost opatrnosti. Důvodem je to, že holubi hřivnáči jsou před velkými predátory bezmocní. Ale pomáhá jim vyhnout se nebezpečí schopnosti vyvinout rychlost letu. Pokud je v blízkosti dravec, holubi ztichnou a zmrznou, čímž se neprozradí. A upozornit zvíře, že je poblíž holubice, může rozpětí křídel ptáků, protože během letu jsou slyšet hlasité zvuky, které připomínají píšťalku.

READ
Rozsah hnojiva Polyfid, video

Ptáci také nemají rádi lidi. Raději si staví hnízda ne blíže než 2 kilometry od lidských sídel. Existují ale takové exempláře, které se usazují velmi blízko lidem, ale přesto je ve velkých městech téměř nepotkáte. Mají rádi odlehlé lesy – cítí se tam příjemně, bezpečně, dostávají příležitost vychovávat své potomky.

Mezi sebou se vyahiri chovají energicky, jsou společenští. Mají poměrně velká hejna, počet ptáků může dosáhnout více než dvou desítek jedinců.

Za příznivých životních podmínek se volně žijící holubi hřivnáči dožívají až 16 let.

Jídlo

Základem stravy holubů je rostlinná potrava. Jen velmi zřídka mohou ptáci jíst živočišnou potravu. Někdy konzumují housenky nebo žížaly. Více preferují obiloviny, divoké obiloviny, luštěniny. Mohou však sníst všechna zrna, která na Zemi najdou.

Potravní preference holuba hřivnáče závisí na stanovišti. Pokud holub žije v jehličnatém lese, rád bude jíst semena stromů. Se změnou vegetace se mění i potravní preference. Vyakhir miluje hodování na bukových plodech, dubových žaludech. Neproletí kolem jahod, borůvek, kaliny, brusinek.

Je běžné, že ptáci tohoto plemene se zásobují potravou – ukládají potravu do poměrně prostorné strumy (vejde se do ní asi osm žaludů). Ptáček sbírá potravu ze země, holub rád trhá nízké rostliny.

Pokud holubice žije v hustých lesích, sbírá plody ze stromů přímo za letu. Dokáže klovat i mladé pupeny. Dlouhé zimování často vystavuje ptáky, aby se živili listy jetele a zelí. Vzhledem k tomu, že strava ptáka je pestrá, může se zakořenit téměř v jakékoli oblasti.

Reprodukce

Během jednoho roku je holub hřivnáč schopen nést potomky třikrát. Proces rozmnožování obvykle začíná v dubnu. Během tohoto období se ptáci po přezimování vracejí. Rozmnožování trvá do konce prvního podzimního měsíce.

Jak se tvoří holubí pár?

Holubi dosáhnou puberty 10-11 měsíců po narození. V tuto chvíli samci sedí na vrcholcích stromů, aby přilákali samice a začali hlasitě vrčet. Obvykle s tím začínají svůj den, protože jsou zvyklí vydávat takové zvuky ráno.

Poté, co samice věnuje pozornost holubovi, sestoupí, krouží kolem ní, aniž by přestal vrčet. Takové hry na páření dále vedou ke kladení vajíček.

Uspořádání hnízda

Před inkubací vajec si vityutni vybaví vhodné hnízdo. Jsou velmi zodpovědní za otázku uspořádání. Než si ptáci vezmou větev na stavbu, opatrně na ni poklepou zobákem, jako by zkoušeli sílu. Teprve poté, co se pták přesvědčí, že kvalita materiálu je vhodná, vezme jej na stavbu hnízda.

Obzvláště působivá je rychlost, s jakou holubi hřivnáči vybavují své hnízdo, stavba trvá jen pár dní. Vytvářejí pevný rám pomocí silných větví, pružnější, mezi pruty jsou vetkány malé větve. Výsledkem je, že je možné získat hnízdo s plochým dnem a volným kokonem s několika otvory, které se objevují mezi větvemi.

Holubi umísťují svá hnízda ve výšce maximálně dva metry od země. Pouze líní holubi hřivnáči mohou využívat zbytky hnízd jiných ptáků, například sokolů, strak, vran.

násadových vajec

Obvykle samice snáší dvě bílá vejce do jedné ovipozice. Jsou malé velikosti. Ptáci inkubují vejce po dobu dvou týdnů. V tomto případě se oba rodiče aktivně účastní inkubace. Po vylíhnutí se mláďata živí výhradně holubím mlékem – sekretem tvarohu nahromaděným ve strumě jejich rodičů. Poté začnou jíst jiné druhy potravy charakteristické pro dospělé ptáky.

Péče o potomky

Vyahiri jsou docela starostliví a racionální rodiče. Krmí svá kuřátka, učí je složitosti letu. Po 1,5-2 měsících se mláďata zcela osamostatní a dokážou se o sebe postarat.

READ
Okouzlující dárek jara: nejlepší odrůdy růžových pivoněk

Lov na holubice

Lov holubů je sportovní událost, vzrušující a vzrušující. Jediné, co do této záležitosti zasahuje, je přirozená opatrnost ptáků. Ale na druhou stranu je to právě tato vlastnost, která dává lovcům prudký zájem, podněcuje jejich vzrušení a větší touhu získat trofejního holuba.

Lovec musí být zdrženlivý, trpělivý, opatrný a zároveň chladnokrevný. Na jaře je v povolených oblastech možné lovit divoké holuby pomocí vábničky. Zkušení lovci přitom kopírují hlasy ptáků a lákají je do svých „sítí“. V létě se k lovu nejčastěji používá vycpané zvíře. Toto je nejběžnější ptačí návnada. Umělý pták (jako holubice) je zakoupen ve specializovaných prodejnách nebo vyroben samostatně.

Skuteční vityutni, zvyklí žít ve smečkách, při pohledu na své „bratry“ létají nahoru a s potěšením usedají, a proto se dostávají do rukou zkušených lovců. Bylo zjištěno, že čím více vycpaných zvířat používaných k lovu, tím více holubů bude vedeno na takovou návnadu.

Na území Ruska je zakázáno používat pneumatické zbraně při lovu divokých holubů. Někteří porušovatelé však zákon porušují a k odchytu ptáků používají pneumatiku.

Přirození nepřátelé Vyakhira

Nejnebezpečnějším predátorem pro divoké holuby jsou dravci. Holubi trpí nejen sokoly a jestřáby, ale také sojkami, veverkami, vránami šedými, strakami – ničí hnízda holubů, ničí vejce. Kuna také loví holubici, může se volně pohybovat mezi korunami stromů.

Vzhledem k tomu, že holubi hřivnáči se vyznačují velkou hmotností a velkým tělem, nemohou vzlétnout příliš rychle. Při přistání na zem se často stávají potravou pro jezevce a lišky.

Vityutni velmi trpí lidmi, kvůli nimž je počet ptáků výrazně snížen. Někteří lidé věří, že holubi hřivnáči poškozují stromy, a proto ničí ptáky.

Vyakhiri jsou holubi hřivnáči, sice divocí, ale pro člověka ne nebezpeční. Obzvláště překvapivé jsou vnější vlastnosti ptáků: jsou poměrně velké, ale rychlé: cítí nebezpečí, okamžitě se schovají. Ptáci jsou dobří v maskování. Sami se starají o své potomky, krmí a trénují mláďata.

Vyakhir

Holub – je divoký holub hřivnáč, jeden z největších holubů žijících na našem území. Pták je krásný, ale má chraplavý hlas, který vzbuzuje strach. Je to jediný holub, který je schopen trhat listy a bobule za potravou. Jako součást početných skupin se po sklizni živí na polích. Migruje sezónně. Představuje objekt pro sportovní lov, stejně jako pro vaření různých pokrmů.

Vyakhir: popis

Vědecký název ptáka je Columba palumbus. Ve starověkém Řecku se jim říkalo jednoduše „Columba“, což je odvozeno od slova „potápěč“. To je způsobeno skutečností, že někteří zástupci rodu se během letu náhle vrhli hlavou dolů. Druhá část vědeckého jména je poněkud nesrozumitelná, ale věří se, že v překladu znamená „holubice“. Lidová jména jako holub hřivnáč a vitiuten nejsou jasné, co znamenají, takže to lze považovat za záhadu.

Existuje několik poddruhů, v závislosti na geografickém rozšíření. Liší se od sebe velikostí bílé skvrny umístěné na krku.

Odborníci tedy rozlišují:

  • Typový poddruh, běžný v Evropě, na Sibiři a v severní Africe.
  • Azorský poddruh je považován za nejtmavší a zároveň nejjasnější. Poddruh je rozšířen v souostroví Azory.
  • Íránský poddruh se oproti typovému poddruhu vyznačuje světlejší barvou.
  • Ve Skotsku žije poddruh Kleinschmidt.
  • Asijský poddruh se vyskytuje v Himalájích. Vyznačuje se přítomností úzkých skvrn na krku, nažloutlého odstínu.
  • Severoafrický poddruh se prakticky neliší od typového poddruhu.
  • Poddruh Gigi je běžný na ostrově Sardinie.

Rod se skládá ze 3 a půl tuctu odrůd. Je třeba si uvědomit, že se to týká pouze holubů Starého světa, s výjimkou holuba cesara, který byl kdysi dovezen z jiných území. Tito holubi žili na naší planetě již před 7-8 miliony let. Předpokládá se, že mají společné předky s americkým poddruhem, kteří žili buď v Novém, nebo ve Starém světě. Odborníci zatím nedospěli ke shodě.

Внешний вид

Tito holubi se od ostatních typů holubů liší svou velikostí a také barvou opeření. Samci dorůstají délky téměř půl metru a samice jsou o 5-6 centimetrů menší. Hmotnost samců dosahuje téměř půl kilogramu nebo i více a tělesná hmotnost samic je o něco nižší. Tělo je protáhlé, proudnicové. Ocas je poměrně dlouhý a křídla poměrně krátká.

READ
Komplexní opatření pro boj s Medvedkou

Je téměř nemožné rozlišit samici od samce podle barvy peří, protože hlavní barvu představují modrošedé tóny s namodralým nádechem. Spodní část těla je stejně jako spodní část křídel světlejší a více namodralá, což je dobře patrné za letu. Při roztažení křídel se nahoře objeví bílý pruh, který kontrastuje s tmavě nahnědlou barvou horní části křídel, zatímco letky jsou téměř černé.

Ocasní pera na ocasu jsou na koncích tmavá. Na laterálních částech krku jsou jasně viditelné bílé skvrny, které jakoby oddělují oblast hlavy a oblast strumy a hrudníku. Samci mají větší skvrny než samice. Přirozeně je třeba věnovat pozornost duhovému přelivu krční oblasti, který je zvláště atraktivní u samců a je známkou příslušnosti k holubům. Zobák je oranžový se žlutavou špičkou. Oči jsou světle žluté a končetiny růžové.

Mláďata jsou zbarvena více rusovitě a bez skvrn v oblasti krku, stejně jako bez výrazného kovového lesku. Jejich zobák je hnědý a jeho špička je bílá. Vyakhir se může pochlubit schopnostmi létání, kterých městští sizari nejsou schopni. Při odletu od svých pronásledovatelů ve vzduchu prokazuje vynikající letové schopnosti s výkonem akrobacie. Při vzletu jsou hlasité zvuky mávání křídel s píšťalkou jasně slyšitelné na značnou vzdálenost. Jeho chůze se nijak neliší od chůze jiných druhů holubů: chodí po malých krůčcích, přitom škube hlavou dopředu a dozadu. Na větvích nebo na drátech drží bezpečně díky dostatečně houževnatým tlapkám. Bohužel se nemůže pochlubit svými hlasovými údaji, protože vydává chraplavé vytí. V přirozeném prostředí může žít více než desetiletí a půl.

Kde bydlí holub hřivnáč?

Biotop holuba hřivnáče zasahuje téměř do celé Evropy, s výjimkou severních území Skandinávie, na jihozápad Sibiře, na Kavkaz a Krym, do severního Kazachstánu, do střední Asie, do Himálaje, na území Číny a Blízkého východu i na severní území.africký kontinent. V mnoha oblastech svého stanoviště provádějí tito holubi sezónní migrace. Po celý rok žije na jihu Evropy, stejně jako na jihu Turkmenistánu a někdy zůstává zimovat na území Krymu a Kavkazu. V Himalájích, v horách Afghánistánu i na Blízkém východě může jen zimovat, jako v rozlehlých oblastech Afriky.

Vityuten nejraději žije v lesních houštinách a mezi keři je vidět jen občas. Může žít v lesních oblastech nacházejících se jak na pláních, tak v horských oblastech, přičemž si vybírá buď listnaté stromy nebo jehličnany. Nejraději se usazuje v blízkosti lesních okrajů a mýtin, na březích vodních ploch a v lesních pásech a také v lužních lesích. Blízkosti lidí se raději vyhýbá, ale tam, kde se těchto ptáků nedotýká, například v Evropě, se může usadit v městských parcích, pod střechami obytných domů a dalších budov, na balkónech a také v blízkosti polí.

Zajímavé vědět! V Anglii je tento druh považován za nejpočetnější mezi holuby. Je jich tady asi 5 milionů. Vyskytuje se v oblasti parků a zahrad mnoha měst a obcí v Anglii. Zde jej lze jen stěží připsat lesním ptákům, protože se živí na úkor lidí.

Čím se živí holub hřivnáč?

Tito holubi jsou ve stravě velmi vybíraví, a tak mohou sníst vše jedlé, co je na své cestě potká. Holubi zpravidla sbírají předměty potravy ze země, ale holub může trhat jedlé části z rostlin, a to jak na zemi, tak na větvích rostlin.

Strava těchto holubů se skládá z:

  • Ze semenného materiálu různých druhů rostlin ve formě obilovin, luštěnin, brukvovitých a Compositae. Kromě toho se živí zralými a spadanými zrny hrachu, obilných plodin, pohanky, konopí, slunečnice atd.
  • Ze zelené vegetace v podobě vzcházejících semenáčků ozimých plodin, dále ze šťavnatých mladých listů divokých, polních a zahradních rostlin, včetně výhonků řepky a zelí.
  • Ze šťavnatého ovoce různého původu, zastoupené borůvkami, zimolezem, brusinkami, bezem, třešní ptačí, jasanem atd.
  • Z ořechů, žaludů, bukových, borovicových a smrkových semínek.
  • Z ledvin, jak v létě, tak v zimě.
  • Z hmyzu a měkkýšů.
  • Z potravinového odpadu, který najdou na smetištích nacházejících se v blízkosti osad.
READ
Základy včelaření – jak začít, i když nejsou peníze?

Stejně jako mnoho jiných druhů ptáků, i holub hřivnáč požírá drobné oblázky pro rychlejší trávení pevné potravy. Tyto oblázky působí jako mlýnské kameny a melou tvrdou potravu. Hmotnost oblázků dosahuje 2 gramy, ale holub může najednou sníst až 100 gramů obilí nebo až 75 gramů žaludů. Strava závisí na stanovišti a také na přítomnosti výsadeb pěstovaných rostlin v okolí. V podstatě holub hřivnáč sbírá to, co na polích po sklizni zbylo, takže nemá smysl říkat, že tito holubi poškozují úrodu. V době sklizně začínají holubí kuřata dospívat, takže ptáci se na polích objevují v hejnech. V této době můžete začít lovit tyto holuby.

Charakter a životní styl

Tito ptáci preferují lesní oblasti a během období rozmnožování se schovávají v lesních houštinách. Jejich přítomnost lze určit podle projevu samců a také podle vrzání mláďat. Dávají přednost velmi opatrnému životnímu stylu: pokud jsou ptáci během tohoto období vyrušeni, mohou jednoduše opustit hnízdo s vejci. Pokud je situace klidná, usadí se v blízkosti člověka a bez problémů se množí. V zásadě lze tyto ptáky nalézt v párech, ale někdy ve skupinách, zejména při hledání potravy nebo poblíž napajedla. Po vylétnutí mláďat tvoří početná hejna, zejména s příchodem podzimu.

Ptáci trvale žijí pouze v jižním prostředí a z území severnějších oblastí létají do jiných, teplejších oblastí. Krymští holubi zimují v jižní Evropě. Let začíná v září a pokračuje až do října. Navzdory období letů trvá proces letu ptákům nejméně měsíc. Ptáci se vracejí stejným způsobem v závislosti na jejich stanovišti.

Zpravidla urazí hlavní vzdálenost v první polovině dne a noc tráví v lesích, sedí na vysokých stromech, ze kterých se otevírá široký výhled. Posadí se až poté, co udělají několik kruhů nad tímto místem, aby se ujistili, že je zcela bezpečné. Zpravidla používají stejnou trasu, bez ohledu na to, jakým směrem létají. Ptáci se na jaře vracejí na svá hnízdiště a jen málo odpočívají, k letu využívají celé denní světlo. Na podzim často odpočívají a vysedávají na polích, aby se nakrmili. Ptáci, kteří zůstali zimovat na svých stanovištích, smetou z polí přes zimu vše, co se dá sníst.

Zajímavý moment! Navzdory tomu, že se ptáci potřebují zásobit energií, chovají se na polích velmi opatrně, vybírají si terén s vegetací nepřesahující jejich kolena nebo na polích se strništi. Lovci, aby demonstrovali bezpečnost území, umisťují na pole vycpané vrány a holubice. Je třeba poznamenat, že k vytvoření a napodobení skupiny ptáků, kteří se živí na hřišti, je potřeba hodně plyšáků, jinak to nepůjde.

Rozmnožování a potomci

Holubi dávají přednost vytváření manželských párů jednou a na celý život. Po přezimování se holubi vracejí do hnízda v párech a mladí jedinci teprve začínají vytvářet rodinné páry. Mladí samci se zmocňují určitých území a začínají lek. Tyto opeřené písně připomínají hluchý nekonečný zvuk.

Holubice se nachází na vrcholu stromu, někdy vzlétne a vrátí se zpět. Poté se znovu zvedne do nebe, a tak několikrát. Po setkání se samicí samec přiletí k samici a začne jakoby vláčet samici s sebou na své území. Hry na páření jsou doprovázeny hlasitým vrkáním, které je doprovázeno hlubokými úklonami. Pokud je samice se samcem spokojená, vyšle samci znamení, že je možné se pářit.

Pár hledá společné hnízdo. Hnízdo se zpravidla nachází mezi vidlicemi spolehlivých větví, umístěnými ve výšce 2 až 20 metrů nad zemí. Samec se zabývá dodávkou stavebního materiálu a samice se zabývá úpravou hnízda. Hnízdo holuba hřivnáče připomíná vraní hnízdo. Po uspořádání hnízda do něj samice naklade pár vajíček, poté samice přistoupí k inkubaci vajíček. Pokud to vyjde, tak se koncem léta může objevit ještě jeden holubí potomek.

Manželský pár inkubuje vejce po dobu 17 dnů a poté, po narození kuřat, je manželský pár krmí po dobu 25-29 dnů. Zpočátku rodiče krmí svá mláďata strumovým mlékem několikrát denně, poté jen dvakrát denně – ráno a večer, ale již směsí obilí a strumového mléka. Ve věku tří týdnů začínají mláďata na jeden den opouštět rodičovské hnízdo a vracejí se až večer. Po úplném opuštění rodičovského hnízda jsou mladí jedinci ještě nějakou dobu v péči rodičů. Zcela samostatná se stávají ve věku jednoho měsíce.

Zajímavý moment! Samice zabere až 70 procent času na odpočinek a inkubaci vajíček. Zbytek času je věnován snídani a večeři, stejně jako hygienickým procedurám. Samec tráví asi 57 procent inkubací a odpočinkem. O něco více než 20 procent jde na snídaně a večeře. Zbytek času se věnuje páření a hygienickým procedurám.

Přírodní nepřátelé

Tento holub má dostatečný počet přirozených nepřátel.

READ
Jak pečovat o jahody: užitečné tipy a funkce

Vyahirem připraven k jídlu:

  • Jestřábi a krahujci se chytají ve vzduchu a mezi větvemi.
  • Takový vzdušný lovec jako sokol stěhovavý.
  • Vrána šedá se živí slabými jedinci, stejně jako kuřaty.
  • Straky a sojky ničí hnízda.
  • Veverkám také nevadí jíst holubí vejce.

Určitou hrozbu pro počet těchto ptáků představují také lidé, kteří loví holuby a také ničí jejich stanoviště. Člověk, který rozšiřuje území pro svůj život, nutí tyto ptáky hledat jiná území a volných území je stále méně. Populace holubů byly vážně podkopány používáním různých chemikálií na polích. Bohužel je tento druh uznáván jako škůdce zemědělské půdy, což neumožňuje jeho lov.

Počet těchto ptáků je navíc vážně ovlivněn změnou klimatu. Pokud jaro nebude teplé a léto deštivé, pak se páru nepodaří odchovat druhé potomstvo. Kruté zimy a nedostatek potravy vedou k úhynu až 70 procent mláďat a také až 30 procent dospělých jedinců.

Важный момент! Na území Kubáně zimují mnohatisícová hejna, přičemž některá z nich jsou zastřelena lovci. Vzhledem k tomu, že je holubů hodně, začíná mezi nimi epidemie kandidózy, která působí mnohem větší škody ve srovnání s myslivci. Prodloužení doby odstřelu lze považovat za rozumné, aby se zabránilo epidemii mezi ptáky.

Stav populace a druhů

Počet holubů hřivnáčů v přirozeném prostředí je více než 50 milionů jedinců a většina populace žije v Evropě – asi 80 procent. Nejvíce obyvatel žije v oblasti východního Pobaltí. Dochází k postupnému rozšiřování stanovišť těchto ptáků ve Skandinávii a na Faerských ostrovech. Je to proto, že holubi aktivně rozvíjejí zemědělskou krajinu s dostatkem potravy. Na území Anglie, Francie, Maďarska a Skotska platí povolenka k lovu.

Biotop holubů hřivnáčů po celé své délce není jednotný, stejně jako na území naší republiky, takže se u nás vyskytují v několika skupinách čítajících asi desítku jedinců. Početnější hejna lze pozorovat, ale pouze v období sezónních migrací.

Na území moskevské oblasti je extrémně málo skupin, i když před půl stoletím jich bylo mnohem více. Na území Leningradské oblasti se do 70. let minulého století nacházelo cca 1 hnízd na 10 km okraje lesa, ale po 70. letech, kdy byl na ně povolen lov, se jejich počet výrazně snížil. Je třeba poznamenat, že vyakhiri se na těchto místech stále nacházejí.

Odborníci se domnívají, že hlavní roli při snižování počtu těchto holubů nehrál lov, protože lov na ně má svá specifika a myslivci jej nevlastní. V Kaliningradské oblasti se podle údajů z let 2008-2011, kde tito ptáci nejsou vzácní, o lov holubů hřivnáčů zajímalo pouze 35 lovců z 12 tisíc. Tento druh nevyžaduje ochranu, neboť podle IUCN neustále přibývá.

Důležitý fakt! Poddruh Azory se vyskytuje pouze na ostrovech Pico a San Miguel, proto je uveden v Mezinárodní červené knize. Smutný osud potkal na začátku minulého století poddruh Madeiry.

Holubice jsou předmětem sportovního lovu, i když mohou být zastřeleny za účelem přelidnění určitých území, což vede k rozvoji různých epidemií. Epidemie způsobují ptačí populaci mnohem větší škody než lov.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: