Buvol africký je zvíře patřící do rodiny býků, které v Rusku zatím není příliš oblíbeným zástupcem skotu. Pro většinu obyvatel Ruska je toto zvíře spojeno s čímkoli jiným než zemědělstvím. Existují však lidé, kteří začínají rozvíjet své podnikání v oblasti chovu hospodářských zvířat pomocí afrických buvolů.
Jak vypadá buvol
Buvol černý je silné a mocné zvíře, které žije v Africe. Od ostatních zástupců svého druhu se liší zejména agresivitou.
Dávejte pozor! Africký buvol se také nazývá černý buvol, kafirový buvol a buvolí býk.
Jak vypadá africký býk? Jedná se o velké zvíře pokryté hrubými černými vlasy. Má hustou stavbu těla, hlava je nízko nasazená a je pod úrovní kohoutku. Rohy jsou charakteristickým znakem zvířat tohoto druhu. Obrovské, zakřivené, vzdálenost mezi nimi může dosáhnout metru. Na bázi srůstají a tvoří kostěný štít na čele.

Jako mnoho stádových zvířat mají afričtí býci dobře vyvinutý pohlavní dimorfismus – samice se svým vzhledem výrazně liší od samců. Za prvé jsou menší a mají méně mohutnou postavu a za druhé jejich barva má často červený nádech.
Kolik váží buvol? Hmotnost dospělého samce černého buvola se může pohybovat od 900 do 1000 kilogramů. Výška v kohoutku buvolího býka se pohybuje od 1,5 do 1,6 metru a délka těla může dosáhnout 3,5 metru. Někdy se vyskytují afričtí býci o hmotnosti 1200 kilogramů.
Výhody a nevýhody Kaffir Buffalo ve srovnání s ostatními
V poslední době se v zemědělství často používají bizon, bizon a buvol. Všechna tato zvířata jsou zařazena do skupiny skotu, což znamená, že má smysl je porovnávat s hlavními představiteli této skupiny, které lze nejčastěji nalézt na farmách. Srovnejme například africké býky s krávami.
Začněme tím, proč jsou buvoli předmětem zájmu chovatelů hospodářských zvířat a farmářů. Nepochybnými výhodami jsou:
- mléko s vysokým obsahem tuku. Při správné péči a správné výživě může obsah tuku v mléce dosáhnout 10%. Pro srovnání, obsah tuku v kravském mléce nebývá vyšší než 5 %. A to dělá z buvolího mléka ideální surovinu pro výrobu másla a sýra: na výrobu kilogramu másla potřebujete 30–35 litrů kravského mléka, a pokud ho nahradíte buvolím, pak 10–15 litrů;
- nízká selektivita potravin. Buvoli mohou jíst téměř jakékoli jídlo, dokonce i takové, které není vhodné pro krávy, což znamená, že jejich údržba je mnohem levnější, zejména v zimě;
- lepší zdraví ve srovnání s jiným skotem. Buvoli nejsou tak náchylní k různým infekčním chorobám;
- velmi dobře snášejí horké a vlhké podnebí., což z nich dělá vhodnější druh skotu na jihu země.
Stále oblíbenější však zůstávají krávy. To je způsobeno těmito nedostatky buvolů:
- malé množství mléka. Při naprosto stejném obsahu dávají buvoli výrazně méně mléka. Krávy masných a mléčných plemen dávají 2-3krát více mléka a krávy mléčných plemen 5-6krát více mléka než buvoli;
- buvolí maso se neliší ve zvláštních chuťových vlastnostech. Přes veškerou snahu vědců a chovatelů je i maso speciálních masných plemen chuťově výrazně horší než hovězí;
- charakter je další slabou vlastností tohoto zástupce skotu. Za prvé, buvoli jsou svéhlavější a rozmarnější než krávy. A za druhé, afričtí buvoli se ve srovnání s indickými, čínskými a tibetskými býky vyznačují zvýšenou agresivitou.

Buvoli na farmě
Chov a péče
Ve volné přírodě připadá období rozmnožování buvolů na březen až květen. V této době se mezi býky konají rituální boje, aby se určil nejsilnější samec ve stádě. Stává se to takto – dva afričtí býci stojí naproti sobě a začnou se k sobě postupně přibližovat a snaží se protivníka zastrašit. Obvykle manévr funguje a poražený spěchá opustit bojiště, ale pokud se oba býci nechtějí uznat jako poražení, dojde k bitvě. Býci běží proti sobě a narážejí do čela, často srážka končí tím, že některý ze soupeřů zlomí roh.
Důležité! V období říje jsou býci zvláště draví a agresivní, je nebezpečné se k nim přibližovat.
Průměrná délka těhotenství je 10-11 měsíců. V době telení se samice většinou vzdálí od stáda a porodí jedno mládě o váze 40-50 kilogramů. Po 15 minutách je tele schopno samostatného pohybu a samice s teletem se vrací do stáda.
Asi 6 měsíců se tele živí mateřským mlékem, i když se již v prvním měsíci života začíná pokoušet jíst trávu.

Co se týče věku vhodného k rozmnožování, samice se mohou pářit již ve třech letech, obvykle však první březost nastává v pěti letech. Goby je schopen reprodukce již ve věku jednoho roku.
Ale to je v přírodě, ale jak to chodí v ekonomickém chovu? Hlavním rozdílem je, že zvířata se mohou pářit po celý rok bez ohledu na přirozený rámec období páření. Proces reprodukce lze provádět dvěma způsoby – přirozeným a umělým.
Mezi přirozenými metodami reprodukce jsou populární tři typy:
- manuální (páření pod kontrolou);
- způsob vaření;
- volná metoda.
Za zmínku však stojí skutečnost, že nyní se téměř nikde nepoužívají přirozené způsoby reprodukce. Protože metody umělé inseminace skotu jsou mnohem jednodušší, efektivnější a výnosnější.
Něco málo o obsahu afrických býků. Jak se ukázalo, jejich chov je ještě jednodušší než u krav. Buvoli potřebují vše, co potřebuje běžná kráva – dobré pastviny i obyčejný chlév. Kromě toho nejsou ve výživě tak náladoví a mohou jíst krmivo, které není vhodné pro krávy. Kukuřičná stébla, sláma luštěnin a obiloviny – to vše lze buvolům bez obav podávat. A v zimě mohou jíst i smrkové větve. Pokud jde o pastviny, tato zvířata se také neliší v rozmarech, snadno se mohou pást tam, kde to běžné krávy nedokážou. Například v bažinaté oblasti nebo na lesní pastvině. Kapradina, ostřice a kopřiva – tyto rostliny jedí s velkým potěšením.

Buvol je ve výživě nenáročný
Navzdory skutečnosti, že rodištěm těchto zvířat je Afrika, dokonale tolerují horké klima i studené sibiřské zimy. Ale zároveň zkušení chovatelé hospodářských zvířat trvají na tom, že v zimě potřebují buvoli teplou kapitálovou stodolu.
Tipy a triky od chovatelů hospodářských zvířat
Obecně platí, že vzhledem k tomu, že se buvol v obsahu od krávy liší, neexistují žádná zvláštní doporučení pro péči o toto zvíře. Nejsou nenáročné ani na obsah, ani na jídlo. Ale stejně jako ostatní býložravci mají afričtí býci velkou potřebu minerálů a soli, proto musí být křída a sůl vždy ve speciálních krmítkách. A pravidelně se doporučuje přidávat do stravy kostní moučku a dřevěné uhlí.
Důležité! Zvláštní pozornost by měla být věnována výživě kojících samic – měly by dostávat speciální koncentrované krmivo.
Stojí za to zdůraznit názor různých chovatelů na povahu buvolů. To je skutečný kámen úrazu. Někteří chovatelé hospodářských zvířat se domnívají, že buvoli mají velmi obtížný charakter. I když se samice přimknou ke svému majiteli, aby získaly přístup k mléku, bude nutné svéhlavé zvíře přemluvit. Jiní říkají, že neexistuje zvíře, které je k majiteli milejší a oddanější než buvol africký, a že ani krávy nejsou tak poslušné jako buvoli.
Buvoli tedy mají mnoho výhod, ale existuje také mnoho argumentů proti jejich držení. Na jednu stranu není těžké chovat buvoly v domácnostech, ale na druhou stranu mají mnoho slabin a v něčem prohrávají na krávy. Ale přesto jsou u nás stále populárnější. V současné době je většina hospodářských zvířat v Rusku chována na území Republiky Dagestán. Postupně však začínají toto exotické zvíře chovat zejména podnikaví farmáři z jiných regionů republiky.
Buvol africký – Toto je silné, silné a velmi impozantní zvíře. V Africe zabijí buvolí útoky každý rok spoustu lidí. Tito kopytníci jsou co do síly a nebezpečí pouze pro obrovské nilské krokodýly a hrochy. Stojí za zmínku, že spolu se silou a nebezpečím je docela zranitelný. Je největším zástupcem všech existujících kopytníků. Africký černý buvol se také nazývá kafir.
Původ druhu a popis

Foto: Buvol africký
Buvol africký je zástupcem strunatců artiodaktylních savců. Patří do čeledi bovidů, rozdělených do samostatné podčeledi a rodu. Předchůdcem moderního afrického buvola je kopytník připomínající pakoně.
Zvíře existovalo na území moderní Asie již před 15 miliony let. Od něj pocházela linie tuňáků Simatheriuma. Přibližně před 5 miliony let se objevil starověký kopytník rodu Ugandax. V počátečním období pleistocénu z něj pocházel další starověký rod Syncerus. Byl to on, kdo dal vzniknout modernímu africkému buvolovi.
S příchodem prvních starověkých buvolů na území moderní Afriky bylo více než 90 druhů těchto majestátních zvířat. Jejich stanoviště bylo obrovské. Žili po celém africkém kontinentu. Také se setkal v Maroku, Alžírsku, Tunisku.
Následně byli vyhubeni člověkem a v procesu rozvoje území byli vytlačeni z celého území Sahary a zůstali v malém množství pouze v jižních oblastech. Je podmíněně možné je rozdělit na dva poddruhy: savana a les. První se vyznačuje přítomností 52 chromozomů, druhý má 54 chromozomů.
Nejmohutnější a největší jedinci žijí ve východních a jižních oblastech afrického kontinentu. Menší jedinci žijí v severních oblastech. V centrální oblasti se vyskytuje nejmenší druh, tzv. zakrslý buvol. Ve středověku se v Etiopii vyskytoval další poddruh – buvol horský. V současné době je považován za zcela vymizelý.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Zvíře buvol africký
Vzhled afrického buvola zaujme svou silou a silou. Výška tohoto zvířete dosahuje 1.8-1.9 metru. Délka těla je 2.6 – 3.5 metru. Pohlavní dimorfismus je výrazný, samice jsou menší a mnohem lehčí než samci.
Kolik váží buvol africký?
Tělesná hmotnost jednoho dospělého jedince dosahuje 1000 kilogramů a dokonce i více. Je pozoruhodné, že tito kopytníci během svého života zvyšují tělesnou hmotnost.
Čím je buvol starší, tím více váží. Zvířata mají dlouhé, tenké ocasy. Jeho délka je téměř třetina délky těla a rovná se 75-100 cm.Tělo zástupců čeledi skotu je silné, velmi silné. Končetiny jsou malé, ale velmi silné. To je nutné, aby vydrželo obrovskou tělesnou hmotnost zvířete. Přední část těla je větší a masivnější než zadní, a proto jsou přední končetiny vizuálně tlustší než zadní.
Video: Buvol africký
Hlava je oproti linii páteře mírně snížená, vizuálně působí nízko posazená. Má podlouhlý, čtvercový tvar. Za zmínku stojí zejména rohy. U samic nejsou tak velké jako u samců. U samců dosahují délky více než jeden a půl metru. Nejsou rovné, ale zakřivené. V oblasti čela rohy srůstají a tvoří velmi silný a silný štít. Na hlavě jsou malé, ale široké uši, které jsou vždy spuštěny kvůli mohutným rohům.
Silný rohový štít v oblasti luby slouží jako spolehlivá obrana a je schopen odolat i výstřelu.
Afričtí buvoli mají velmi velké černé oči, které jsou blízko čela. Z očí téměř vždy tečou slzy, což přitahuje velké množství hmyzu. To slouží jako další dráždidlo pro již agresivní zvířata. Srst zvířete se vyznačuje hustotou a tmavou, téměř černou barvou. Kůže zvířete je hrubá, hustá, určená pro spolehlivou ochranu před vnějším mechanickým poškozením.
U fen je barva srsti mnohem světlejší, má tmavě hnědou nebo načervenalou barvu. Tloušťka kůže dospělého člověka přesahuje 2 centimetry! Na těle dospělých zvířat, jejichž věk přesahuje 10 let, se objevují skvrny, na kterých s přibývajícím věkem vypadávají chlupy. Kopytníci mají velmi ostrý čich a sluch, ale špatný zrak.
Kde žije buvol africký?

Foto: Buvol v Africe
Černí buvoli žijí výhradně na území afrického kontinentu. Jako oblasti pro osídlení je zvoleno území bohaté na vodní zdroje i pastviny, na kterých je ve velkém množství hustá zelená vegetace. Žijí převážně v lesích, savanách nebo v horách. V některých případech jsou schopni vylézt na hory vysoké přes 2 metrů.
Ještě před dvěma stoletími afričtí buvoli obývali rozsáhlé území, které zahrnovalo celou Afriku, a tvořili téměř 40 % všech kopytníků existujících na tomto území. K dnešnímu dni populace kopytníků prudce poklesla a jejich biotop se zmenšil.
Geografické oblasti stanoviště:
- Jižní Afrika;
- Angola
- Etiopie;
- Benin;
- Mosambik;
- Zimbabwe;
- Malawi.
Jako stanoviště zvolte oblast výrazně vzdálenou od míst lidského osídlení. Často se raději usazují v hustých lesích, které se vyznačují velkým množstvím keřů a neprostupných houštin. Zvířata vnímají člověka jako zdroj nebezpečí.
Hlavním kritériem pro oblast, kterou si vyberou za své stanoviště, je přítomnost vodních útvarů. Zástupci rodiny skotu se raději usazují nejen od lidí, ale také od jiných zástupců flóry a fauny.
Je neobvyklé, že sdílejí území s jinými zvířaty. Jedinou výjimkou jsou ptáci, kterým se říká buvoli. Zachraňují zvířata před klíšťaty a jiným hmyzem sajícím krev. Ptáci prakticky žijí na hřbetech těchto obrovských, impozantních kopytníků.
Během období intenzivního horka a sucha mají zvířata tendenci opouštět své obvyklé stanoviště a překonávat rozsáhlá území při hledání potravy. Jednotlivá zvířata žijící mimo stádo se nacházejí na stejném území a téměř nikdy ho neopouštějí.
Čím se živí buvol africký?

Zástupci čeledi skotu jsou býložravci. Hlavním zdrojem potravy jsou různé druhy vegetace. Afričtí býci jsou z hlediska výživy považováni za docela vybíravá zvířata. Preferují určité druhy rostlin. I když je kolem obrovské množství zelených, čerstvých a šťavnatých rostlin, budou hledat jídlo, které milují.
Každý dospělý člověk sní denně takové množství rostlinné potravy, které se rovná alespoň 1.5–3 % jeho vlastní tělesné hmotnosti. Pokud je denní množství potravy menší, dochází k rychlému poklesu tělesné hmotnosti a oslabení zvířete.
Hlavním zdrojem výživy jsou zelené, šťavnaté odrůdy rostlin, které rostou v blízkosti vodních ploch. Buvoli mají určitou zvláštnost ve struktuře žaludku. Skládá se ze čtyř komor. Jak jídlo dorazí, první komora se naplní jako první. Zpravidla se tam dostává jídlo, které se prakticky nerozkousává. Pak říhne a opatrně, dlouhou dobu, žvýká, aby naplnila zbývající komory žaludku.
Černí buvoli jedí hlavně v noci. Přes den se schovávají ve stínu lesů, válejí se v bahenních kalužích. Mohou jít jen na vodu. Jeden dospělý člověk spotřebuje minimálně 35-45 litrů tekutin denně. Někdy, s nedostatkem zelené vegetace, mohou suché houštiny keřů sloužit jako zdroj potravy. Zvířata však tento typ vegetace využívají velmi neochotně.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zvíře buvol africký
Afričtí buvoli jsou považováni za stáda zvířat. Mají tendenci vytvářet silné, soudržné skupiny. Velikost skupiny závisí na oblasti, kde zvířata žijí. Na území otevřených savan je průměrný počet stád 20-30 kusů, a pokud žijí v lese, ne více než deset. S nástupem intenzivních veder a sucha se menší stáda spojují do jedné velké skupiny. Takové skupiny čítají až tři sta hlav.
Skupiny zvířat jsou tří typů:
- Stádo zahrnuje samce, samice, mladá telata.
- Starší muži nad 13 let.
- Mladí jedinci ve věku 4-5 let.
Každý jednotlivec plní svou přidělenou roli. Zkušení dospělí samci se rozptýlí po obvodu a hlídají obsazené území. Pokud zvířata nic neohrožuje a nehrozí žádné nebezpečí, mohou se rozptýlit na velkou vzdálenost. Pokud býci tuší nebo cítí nebezpečí, vytvoří těsný kruh se samicemi a mladými telaty uprostřed. Při napadení predátory všichni dospělí samci zuřivě chrání slabší členy skupiny.
V hněvu jsou býci velmi děsiví. Obrovské rohy se používají jako sebeobrana a při útoku. Poté, co svou kořist zraní, dodělají ji kopyty, přičemž ji několik hodin šlapou, až z ní prakticky nic nezůstane. Černí býci mohou dosáhnout vysoké rychlosti – až 60 km / h, uniknout z pronásledování nebo naopak někoho pronásledovat. Osamělí postarší samci bojují se smečkou a vedou osamělý způsob života. Jsou obzvláště nebezpečné. Mladý růst může také odrazit stáda a vytvořit si vlastní stádo.
Černí buvoli jsou ze své podstaty noční. V noci vylézají z hustých houštin a pasou se až do rána. Přes den se schovávají před spalujícím sluncem v lesních houštinách, koupou se v bahně nebo jen spí. Zvířata opouštějí les pouze kvůli napájení. Stádo si vždy vybírá jako stanoviště území, které se nachází v blízkosti nádrže. Je neobvyklé, že jede dál od nádrže než tři kilometry.
Afričtí buvoli jsou vynikající plavci. Při hledání potravy na velké vzdálenosti snadno přeplavou rybník, i když neradi jdou hluboko do vody. Území obsazené jednou skupinou býložravců nepřesahuje 250 kilometrů čtverečních. Když žije v přírodních podmínkách, buvol africký dává ostrý hlas. Jedinci stejného stáda spolu komunikují pomocí pohybů hlavy a ocasu.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Buvol africký
Období páření afrických buvolů začíná začátkem března a trvá do konce jara. O vedoucí postavení ve skupině a také o právo pářit se se samicí, která se jim líbí, se samci často perou. I když jsou souboje docela děsivé, jen zřídka končí smrtí. V tomto období mají býci tendenci hlasitě řvát, házet hlavou nahoru a kopyty kopat do země. Nejsilnější muži mají právo vstoupit do manželství. Často se stává, že jeden muž vstoupí do manželství s několika ženami najednou.
Po páření, po 10-11 měsících, se rodí telata. Samice rodí nejvýše jedno mládě. Před porodem opouštějí stádo a hledají klidné, odlehlé místo.
Když se dítě narodí, matka ho opatrně olízne. Hmotnost novorozence je 45-70 kilogramů. 40-60 minut po porodu již telata následují matku zpět ke stádu. Mláďata buvolů afrických mají tendenci rychle růst, vyvíjet se a přibírat na tělesné hmotnosti. Během prvního měsíce života vypijí denně minimálně pět litrů mateřského mléka. Se začátkem druhého měsíce života začínají zkoušet rostlinnou stravu. Mateřské mléko je potřeba do šesti až sedmi měsíců věku.
Mláďata jsou vedle své matky, dokud nedosáhnou věku tří nebo čtyř let. Pak se o ně matka přestane starat a sponzorovat je. Samci opouštějí stádo, ve kterém se narodili, aby si vytvořili své vlastní, a samice v něm zůstávají navždy existovat. Průměrná délka života černého buvola je 17-20 let. V zajetí se délka života prodlužuje na 25-30 let a je zachována i reprodukční funkce.
Přirození nepřátelé afrického buvola

Foto: Buvol africký vs lev
Afričtí buvoli jsou neuvěřitelně silná a mocná zvířata. V tomto ohledu mají ve svém přirozeném prostředí velmi málo nepřátel. Zástupci čeledi bovidních kopytníků jsou schopni velmi statečně přispěchat na záchranu zraněných, nemocných, oslabených členů skupiny.
-
;
- leopard;
- hyena skvrnitá; ;
- Lev.
Helminty a krev sající hmyz lze snadno připsat přirozeným nepřátelům. Mají tendenci parazitovat na těle zvířat, což způsobuje zánětlivé procesy. Buvoly před takovými parazity zachraňují ptáci, kteří se usazují na hřbetech obrovských zvířat a živí se tímto hmyzem. Dalším způsobem, jak se zbavit parazitů, je plavání v bahenních kalužích. Následně nečistoty zasychají, válejí se a opadávají. Spolu s ním opouštějí tělo zvířete i všichni parazité a jejich larvy.
Dalším nepřítelem majestátního afrického buvola je člověk a jeho aktivity. Nyní je lov buvolů méně běžný, ale dříve pytláci vyhubili tyto býky ve velkém množství kvůli masu, rohům a kůžím.
Stav populace a druhů

Foto: Buvol africký
Buvol africký není vzácný druh, ani zvíře na pokraji vyhynutí. V tomto ohledu není uveden v červené knize. Podle některých zpráv je dnes na světě asi milion hlav tohoto zvířete. V některých oblastech afrického kontinentu je dokonce povolen lov buvolů s licencí.
Většina buvolů existuje v rezervacích a národních parcích, které jsou pod ochranou například v Tanzanii, v Krugerově národním parku v Jižní Africe, v Zambii, v chráněných oblastech údolí řeky Luangwa.
Stanoviště černého buvola afrického mimo národní parky a chráněná území je komplikováno lidskou činností a zástavbou velkého množství půdy. Zástupci čeledi bovidů špatně snášejí domestikovanou, zemědělskou půdu a nedokážou se přizpůsobit měnícím se podmínkám okolního prostoru.
Buvol africký právem považován za plnohodnotného krále afrického kontinentu. Tato divoká, neuvěřitelně silná a mocná zvířata se bojí i statečného a statečného krále zvířat – lva. Síla a majestátnost této šelmy je opravdu úžasná. Přežít v přirozených podmínkách volné přírody je však pro něj stále těžší.





