Do jakého řádu patří pávi?

páv obecný

Páv obecný nebo také páv indický – je nejpočetnějším druhem rodu pávů. Tento druh ptáků nemá žádný poddruh, i když se liší v řadě četných barevných barev. Pokud víme, pávi jsou domestikovaní lidmi. Předpokládá se, že přirozeným prostředím je jižní Asie, ačkoli pávi zakořenili a cítí se skvěle v různých stanovištích a dokonce i v chladné Kanadě.

Obsah

  1. Páv: popis
  2. Внешний вид
  3. paví ocas
  4. Charakter a životní styl
  5. Jak dlouho žijí pávi
  6. Kde žijí pávi
  7. Co jedí pávi
  8. Přírodní nepřátelé
  9. Rozmnožování a potomci
  10. Pávi v domácnosti
  11. Původ druhu a popis
  12. Video: Páv
  13. Vzhled a vlastnosti
  14. Kde žije páv?
  15. Co jí páv?
  16. Vlastnosti charakteru a životního stylu
  17. Sociální struktura a reprodukce
  18. Přirození nepřátelé pávů
  19. Stav populace a druhů
  20. Paví stráž

Páv: popis

Charakteristickým rysem tohoto rodu poměrně velkých ptáků je přítomnost dlouhého a plochého ocasu. Navzdory tomu mají někteří zástupci rodu ocas ve tvaru střechy.

Внешний вид

Samci se zpravidla liší tím, že mají vysoce vyvinuté skryté svrchní peří, které ve skutečnosti nemá nic společného s ocasem. Dospělí dorůstají délky až 1 metru nebo o něco více, zatímco délka ocasu je do půl metru. Peří na horním ocasu je dlouhé až jeden a půl metru, přičemž je zdobí zvláštní „oči“.

Některé odrůdy se vyznačují barvou, která může být zastoupena:

  • Bílá barva.
  • Černoramenný nebo černokřídlý, případně lakovaný odstín.
  • Pestré květy.
  • Pestré, ale tmavší tóny.
  • Barva “Cameo” nebo stříbřitě šedohnědá.
  • Květiny “Černoramenné cameo” a “Ovesné kameje”.
  • Barva “Bílé oko”.
  • Barva uhlí.
  • Barva levandule.
  • Bronzová barva Buforda.
  • Fialové květy.
  • Květiny “Opál”,
  • Broskvová barva.
  • Stříbřitě melírovaná barva.
  • Barva “Půlnoc”.
  • Žlutavě zelené odstíny.

United Association, která se zabývá chovem pávů, se oficiálně zaměřuje na 10 primárních a 5 sekundárních barev opeření, včetně 2 desítek barevných variací, s výjimkou čistě bílé.

Zajímavé vědět! Mladí samci se příliš neliší od barev samic, zatímco plnohodnotné oblečení, které se vyznačuje přítomností elegantního ocasu, získávají ptáci až ve věku 3 let. Tehdy se pták stává pohlavně dospělým.

Hmotnost dospělých samců pávů se odhaduje v průměru na 4-4,5 kilogramů. Hlava, část hrudníku a krk jsou zpravidla natřeny modře. Horní část těla, to znamená oblast zad, se vyznačuje přítomností zelené barvy a spodní část je zpravidla černá.

Samice jsou znatelně menší velikosti, stejně jako ne tak pestře zbarvené opeření. Samice navíc nemají záď vytvořenou z podlouhlého peří.

paví ocas

Není žádným tajemstvím, že pávi jsou spojeni s obrovským, poměrně samozřejmě ocasem a zároveň velmi krásným. Proto není divu, že pávi jsou považováni za jedny z nejkrásnějších ptáků, kteří žijí na naší planetě. Kupodivu, ale takové dekorace jsou charakteristické pouze pro muže. Pokud jde o samice, mají primitivnější oblečení. Díky této vlastnosti je pohlavní dimorfismus pávů jasně vyjádřen.

Struktura pavích ocasních per je docela zajímavá, protože nejkratší pera jsou pokryta delšími, jejichž délka může být jeden a půl metru. Struktura pera je také jedinečná a skládá se ze vzácných filamentózních vláken, na jejichž špičce je jasné a výrazné „oko“. Struktura zádě je taková, že ji tvoří peří do značné délky opeřené, které se vyznačuje bronzově zelenou a zlatozelenou barvou s očima, které se liší modrooranžově fialovými odstíny s kovovým leskem. Kromě toho se zadek samců vyznačuje přítomností smaragdových copánků ve formě trojúhelníků.

Charakter a životní styl

Pávi zpravidla vedou suchozemský způsob života, zatímco pták se bez problémů pohybuje po zemi, navzdory překážkám a navzdory přítomnosti tak velkého ocasu. Pávi mohou mimo jiné létat, ale nejsou schopni cestovat na velké vzdálenosti. Navíc tento poměrně velký pták není navzdory své velikosti považován za smělého a odvážného, ​​ale naopak je to velmi plachý tvor. V každém nebezpečí pávi raději prchají. Tito ptáci mají poměrně ostrý a pronikavý hlas, který zřídka používají. V podstatě před deštěm nebo v případě nebezpečí předvádějí své hlasové schopnosti, které nelze nazvat jedinečnými. I při pářících tancích tito ptáci zachovávají naprosté ticho.

Zajímavý moment! Vědcům se podařilo prokázat, že pávi spolu komunikují pomocí infrazvuků, které lidské ucho nevnímá.

Tito ptáci se raději zdržují v malých skupinách, skládajících se z jednoho samce a asi 5 samic. Pávi odpočívají a nocují vysoko na stromech, ale předtím vždy navštíví rybník, aby se zásobili vláhou. Když se ptáci usadí na noc, vytvářejí spoustu hluku a vydávají hlasité zvuky. Druhý den ráno, když se probudí, ptáci se znovu jdou napít vody a pak začnou hledat jídlo.

READ
Proč catnip funguje tímto způsobem?

Po skončení období hnízdění se pávi pasou ve velkých skupinách, které mohou zahrnovat až padesát jedinců. Hnízdní období končí procesem línání, v důsledku čehož samci ztrácejí svůj nádherný ocas.

Jak dlouho žijí pávi

V přirozeném prostředí žijí pávi asi 15 let a v zajetí a při správné údržbě je jejich délka života nejméně 20 let.

Kde žijí pávi

Nejběžnější druhy lze nalézt v Bangladéši, Nepálu, Pákistánu, Indii a také na Srí Lance. Tito ptáci preferují terén ve výškách do 2 km nad mořem. Kromě toho žijí pávi obecní v lesních plantážích a také v džungli. Lze je snadno najít v blízkosti vesnic, kde se pěstují různé kulturní rostliny. Pro tyto ptáky je velmi důležité, aby v blízkosti byly husté křoviny, lesní mýtiny a také pobřežní oblasti s čistou vodou.

Co jedí pávi

Pták není dravý, proto je jeho strava založena na složkách rostlinného původu ve formě semen, bobulí, plodů a také zelených částí široké škály rostlin.

Важный момент! V Indii, na území mnoha vesnic, jsou tito ptáci chováni, aby chránili vesničany před mnoha, zejména jedovatými hady.

Stejně jako mnoho jiných druhů ptactva se i pávi kromě složek rostlinného původu živí také různými bezobratlými, ale i drobnými obratlovci, jako jsou ještěrky, žáby, hlodavci a hadi.

Přírodní nepřátelé

Pávi žijící ve volné přírodě mají mnoho přirozených nepřátel, bez ohledu na věk. Proto mohou skončit v zubech mnoha dravých zvířat, stejně jako v drápech mnoha dravců.

Rozmnožování a potomci

Pávi jsou polygamní ptáci, takže každý samec má několik samic. Tito ptáci jsou schopni aktivně se rozmnožovat od dubna do pozdního podzimu. Hnízdní období je charakteristické začátkem páření, které jsou velmi svérázné. Samci, kteří se shromáždili na leku, roztáhli ocas. Kromě toho mohou hlasitě křičet a účinně třást ocasem a otáčet ho různými směry.

Mezi samci navíc vznikají opravdové a dost tvrdé boje. Pokud samice nejeví zájem, samec se k samici vzdorovitě otočí zády. Demonstrace svých schopností samci pokračuje, dokud samice neprojeví zájem, což ukáže její připravenost k páření.

Samice si vybaví hnízdo na zemi a na místě bezpečně chráněném před přirozenými nepřáteli. Jsou doby, kdy se paví hnízda nacházela na stromech a dokonce i na střechách budov. V některých případech pávi přebírají prázdná hnízda jiných ptáků.

Po nakladení vajíček samice inkubuje vajíčka sama po dobu 1 měsíce. Mláďata po narození následují svou matku.

Pávi v domácnosti

Domácí chov pávů zpravidla není spojen s žádnými obtížemi. Tito ptáci mají k lidem velmi přátelský charakter. Kromě toho nejsou pávi v jídle vybíraví a jsou v dobrém zdravotním stavu, zejména proto, že jsou schopni snadno snášet chlad a srážky. Pokud jsou zimy dostatečně tuhé, pak je lepší pořídit pro ptáky teplou boudu na spaní, i když přes den, i při velkých mrazech, pávi chodí po voliéře. Od časného jara až do nástupu skutečného chladného počasí mohou pávi strávit noc venku. K tomu šplhají po nízkých stromech.

Aby se pávi měli kde pást, je lepší osít okolí voliéry vytrvalými bylinami. Je pro ně velmi důležité, aby byl uspořádán koutek s popelem pro koupele. Nedoporučuje se chovat pávy ve stejné oblasti jako kuřata, kachny nebo krůty. Obsah tohoto ptáka bude pohodlnější, pokud je voliéra vybavena malým přístřeškem s tyčemi nebo malou, ale silnou vegetací.

Je důležité si pamatovat! Stádo pávů je tvořeno tak, že na jednoho samce nepřipadají více než 4 samice. Pokud jsou chováni v pohodlných podmínkách, začnou spěchat již ve věku 2 let, takže do tohoto věku byste se měli postarat o dostupnost pohodlných ptačích hnízd.

Voliéry, ve kterých se plánuje chovat pávy obecné, by měly mít tyto rozměry:

  • Cca 3 m na výšku.
  • Minimálně 5 metrů široký.
  • Asi 5 metrů dlouhý.
READ
Které jalovce silně voní?

Velmi důležitou podmínkou je přítomnost 10 cm vrstvy písku ve výběhu. V tomto případě je lepší písek prosít a zapálit. Malé oblázky by měly být rozptýleny přes vrstvu písku. Krmítka mohou být vyrobena ze dřeva, lépe hoblovaná.

Na stěny voliéry je lepší připevnit krmítka a nádoby na vodu, aby bylo podávání ptáků pohodlnější.

Páv považováni za nejkrásnějšího ptáka – zdobili dvory králů a sultánů, a to i přes jejich špatný hlas a někdy i náladu. Jejich obrovský ocas s krásným vzorem mimovolně upoutá pozornost. Ale jen samci se mohou pochlubit takovou krásou – s její pomocí se snaží upoutat pozornost samic.

Původ druhu a popis

Foto: Páv

Ptáci se vyvinuli ze starověkých plazů – archosaurů, jejich bezprostředními předky byli nelétaví ještěři, např. thecodonti nebo pseudosuchiani. Zatím nebyly nalezeny meziformy mezi nimi a ptáky, podle kterých by bylo možné přesněji určit, jak evoluce probíhala. Postupně se vytvořila kosterní a svalová struktura, která umožňovala let a také opeření – předpokládá se, že to bylo původně vyžadováno pro tepelnou izolaci. Pravděpodobně se první ptáci objevili na konci období triasu nebo na začátku jury, ačkoli fosílie tohoto věku nebyly nalezeny.

Video: Páv

Nejstarší nalezené fosilní ptáky jsou staré 150 milionů let a jsou to archeopteryxové. Mezi nimi a plazy, údajně jejich předky, jsou velké rozdíly ve struktuře – proto se vědci domnívají, že existují přechodné formy, které dosud nebyly nalezeny. Většina moderních ptačích řádů se objevila mnohem později – asi před 40-65 miliony let. Patří mezi ně i řád galliformes, kam patří čeleď bažantovitých, do které pávi patří. Speciace byla v této době zvláště aktivní díky evoluci krytosemenných rostlin, po které následovala evoluce ptáků.

Pávi popsal v roce 1758 K. Linné, dostal jméno Pavo. Také identifikoval dva druhy: Pavo cristatus a Pavo muticus (1766). Mnohem později, v roce 1936, třetí druh, Afropavo congensis, vědecky popsal James Chapin. Nejprve nebyl považován za druh, ale později byly objeveny jeho odlišnosti od ostatních dvou. Ale dlouho byl páv černoramenný považován za samostatný druh, ale Darwin dokázal, že nejde o nic jiného než o mutaci, která vznikla při domestikaci páva.

Kdysi byli pávi do podčeledi vůbec bráni, následně se však zjistilo, že jejich sbližování s jinými ptáky zařazenými do podčeledi, jako jsou tragopani nebo monálové, je nerozumné. V důsledku toho se proměnili v rod, který je součástí rodiny bažantů a podčeledi.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Páv Pták

Délka páva je 100-120 centimetrů, k tomu se přidává i ocas – navíc sám dosahuje 50 cm a velkolepý ocas – 110-160 cm. S takovými rozměry váží docela dost – asi 4- 4,5 kilogramu, tedy trochu obyčejnější domácí kuře.

Přední část těla a hlava jsou modré, zadní část je zelená a spodní část těla je černá. Samci jsou větší a bystřejší, jejich hlavu zdobí chomáč peří – jakási „koruna“. Samice jsou menší, nemají zadek a samotné tělo je bledší. Pokud je samec snadno rozpoznatelný ihned podle zádi, pak samice nijak nevyčnívá.

Zelený páv, jak název napovídá, se vyznačuje převahou zeleného odstínu. Jeho opeření také vyniká kovovým leskem a jeho tělo je znatelně větší – asi o třetinu, jeho nohy jsou také delší. Jeho horní ocas je přitom stejný jako u obyčejného páva.

READ
Jak dlouho působí fungicid?

Krásný ocas mají jen samečci, potřebují ho k pářícím tancům. Po skončení období páření začíná línání a je obtížné odlišit samce od samic, snad kromě velikosti.

Zajímavost: Samice pávů špatně líhnou násadová vejce, protože v zajetí jsou obvykle umístěny pod jiné ptáky – kuřata nebo krůty, nebo se líhnou v inkubátorech. Když se však mláďata objeví, matka se o ně bedlivě stará: neustále s ní vede a učí a v chladném počasí se zahřívá pod peřím.

Kde žije páv?

Foto: Samec páva

Foto: Samec páva

Areál obyčejných pávů (jsou i indičtí) zahrnuje významnou část Hindustánu a přilehlých území.

Žijí na pozemcích následujících států:

Kromě toho existuje také populace tohoto druhu oddělená od hlavního areálu v Íránu, možná předci těchto pávů byli přivezeni lidmi ve starověku a stali se divokými – nebo dříve byl jejich areál širší a zahrnoval tyto oblasti a postupem času ukázalo se, že jsou odtržené.

Usazují se v džungli a lesích, na březích řek, okrajích lesů, v blízkosti vesnic poblíž obdělávané půdy. Preferují rovinatý nebo kopcovitý terén – nenacházejí se výše než 2 metrů nad mořem. Nemají rádi velké otevřené prostory – na noc potřebují keře nebo stromy.

Areál zelených pávů se nachází v blízkosti biotopů obyčejných, ale zároveň se nekříží.

Zelení pávi obývají:

  • východní část Indie mimo Hindustan;
  • Nagaland, Tripura, Mizoram;
  • východní část Bangladéše; ; ; ; ;
  • indonéský ostrov Jáva.

Ačkoli se při výčtu zdá, že zabírají rozsáhlá území, ve skutečnosti tomu tak není: na rozdíl od páva obecného, ​​který území v jeho areálu obývá poměrně hustě, jsou zelené v uvedených zemích vzácné, a to v samostatných ohniscích. Páv africký, známý také jako konžský, obývá povodí řeky Kongo – lesy rostoucí na těchto územích jsou pro něj ideální.

Tím jsou oblasti přirozeného osídlení pávů vyčerpány, ale v mnoha oblastech, které jsou klimaticky vhodné pro jejich stanoviště, byli zavlečeni lidmi, úspěšně zakořenili a divoceli. Na některých místech jsou nyní poměrně velké populace – téměř všichni tito pávi jsou indičtí.

Vyskytují se v Mexiku a některých jižních státech USA, stejně jako na Havajských ostrovech, Novém Zélandu a některých dalších ostrovech v Oceánii. Všichni takoví pávi, než se stali divokými, byli domestikovaní, a proto vynikají svou větší hmotou a krátkými nohami.

Nyní víte, kde páv žije. Podívejme se, co jedí.

Co jí páv?

Foto: Modrý páv

Strava tohoto ptáka se většinou skládá z rostlinné potravy a zahrnuje výhonky, ovoce a zrna. Někteří pávi žijí v blízkosti obdělávaných polí a živí se jimi – někdy je obyvatelé odhánějí a považují je za škůdce, ale častěji jim to vyhovuje – pávi nezpůsobují velké škody na výsadbách, přičemž jejich sousedství má také pozitivní roli.

Totiž kromě rostlin se živí i drobnými živými tvory: účinně bojují s hlodavci, nebezpečnými hady, slimáky. V důsledku toho mohou výhody pávů žijících v blízkosti výsadeb výrazně převažovat nad poškozením, a proto se jich nedotýká.

Předpokládá se, že pávi byli v mnoha ohledech domestikováni ani ne kvůli svému vzhledu, ale právě proto, že vyhlazují škůdce, jsou obzvláště dobří v boji s jedovatými hady – tito ptáci se vůbec nebojí jejich jedu a snadno chytají kobry a další. had.

Často se živí poblíž břehu nádrže nebo v mělké vodě: chytají žáby, ještěrky a různý hmyz. Když jsou pávi chováni v zajetí, mohou dostávat obilné směsi, zeleninu, brambory a zeleninu. Aby bylo peří jasnější, přidávají se do stravy chobotnice.

Zajímavost: V přírodě se indičtí a zelení pávi nekříží, protože jejich areály se nekříží, ale v zajetí je někdy možné získat křížence zvané spaulding – je to dáno na počest Kate Spaulding, které se jako první podařilo vyšlechtit takové hybrid. Nedávají potomky.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zelený páv

Foto: Zelený páv

READ
Jak dlouho v bytě žijí dřevomorky?

Většinu času hledají potravu, razí si cestu křovím a houštinami stromů, trhají zeminu – připomínají tak obyčejná slepice. Pávi jsou stále ve střehu, pozorně poslouchají, a pokud cítí nebezpečí, buď utečou, nebo se snaží schovat mezi rostliny. Nádherné opeření jim zároveň nezasahuje, a naopak mezi jasnou tropickou flórou, také duhovou s vícebarevnou, vám umožní zůstat bez povšimnutí.

V poledne, když nastanou vedra, obvykle přestanou hledat potravu a na několik hodin odpočívají. K tomu si najdou místo ve stínu: na stromech, v křoví, občas se koupou. Na stromech se pávi cítí bezpečněji a také na nich tráví noc.

Mají malá křídla a mohou dokonce létat, ale velmi špatně – vzlétají ze země po dlouhém běhu, ne příliš vysoko, a létají pouze do 5-7 metrů, poté už nemohou vzlétnout do vzduchu, protože utrácejí příliš mnoho energie. Páva, který se snaží vzlétnout, lze proto spatřit velmi zřídka – a přesto se to stává.

Hlas pávů je hlasitý a nepříjemný – paví pláč připomíná kočičí pláč. Naštěstí volají zřídka, obvykle buď aby varovali před nebezpečím svých příbuzných, nebo před deštěm.

Zajímavost: Když páv předvádí pářící tanec, mlčí, což se může zdát překvapivé – a vodítko je toto: ve skutečnosti nemlčí, ale mluví spolu pomocí infrazvuku, takže to lidské ucho nezachytí sdělení.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Samička a sameček pavíka

Foto: Samička a sameček pavíka

Pávi jsou polygamní, na jednoho samce připadají tři až sedm samic. Období rozmnožování začíná obdobím dešťů a končí jeho koncem. Pokud je v blízkosti mnoho samců, rozcházejí se od sebe a každý zaujímá svou vlastní oblast, kde musí být několik vhodných míst k předvedení opeření.

Kojí a předvádějí se před samicemi a oceňují krásu svého peří – ne vždy jim ten pán připadá neodolatelný, někdy jdou dál, aby ocenili toho druhého. Po výběru se samice přikrčí, což ukazuje – a dojde k páření, načež hledá místo pro snůšku a samec nadále zve další samice.

Samičí hnízda jsou uspořádána na různých místech: na stromech, pařezech, ve štěrbinách. Hlavní věc je, že jsou zakryté a chráněné, nenacházejí se na otevřených prostranstvích. Poté, co samice nakladla vajíčka, je neustále inkubuje, přičemž ji rozptyluje pouze krmení – a tráví tím mnohem méně času než obvykle a snaží se vrátit rychleji.

Vejce je nutné inkubovat čtyři týdny, poté se z nich konečně vylíhnou kuřata. Zatímco rostou, jejich rodiče se o ně starají, schovávají je a chrání před predátory – zpočátku jim dokonce nosí potravu, pak je začnou brát ven na krmení. Pokud jsou mláďata v nebezpečí, schová se pod ocasem matky. Trsy v nich vyrostou do konce prvního měsíce života a ve dvou měsících už mohou stoupat do vzduchu. Koncem prvního roku dorůstají do velikosti dospělého ptáka, o něco později konečně opouštějí rodinné hnízdo.

Pohlavní zralost nastává ve dvou až třech letech věku. Až do roku a půl vypadají samci téměř stejně jako samice a teprve po tomto milníku jim začíná růst nádherný ocas. Tento proces zcela končí za 3 roky. Africký druh je monogamní, to znamená, že na jednoho samce připadá jedna samice. Během inkubace vajíček zůstává samec neustále poblíž a poskytuje hnízdu ochranu.

Přirození nepřátelé pávů

Foto: Páv Pták

Mezi nimi jsou velké kočky a draví ptáci. Nejstrašnější jsou pro pávy levharti a tygři – často je loví a pávi se jim nemohou postavit. První i druhý jsou totiž mnohem rychlejší a obratnější a jedinou šancí na útěk je vylézt včas na strom.

To je přesně to, o co se pávi pokoušejí, sotva si všimnou tygra nebo leoparda poblíž nebo neslyší nějaký podezřelý zvuk. Tito ptáci jsou úzkostliví a dokážou poplašit, i když ve skutečnosti žádná hrozba nehrozí, a ostatní zvířata vydávají hluk. Pávi utíkají s hlasitým nepříjemným výkřikem, aby upozornili celé okolí.

READ
Musím nakrájet papriku?

Ale ani na stromě se pávy nedají zachránit, protože po nich dobře šplhají kočky, takže pávovi nezbývá než doufat, že dravec bude pronásledovat svého příbuzného, ​​který tak vysoko nevylezl. Ten jedinec, který neměl to štěstí, že byl chycen, se snaží bránit, mlátí křídly do nepřítele, ale u silných kočkovitých šelem to nezpůsobí žádnou škodu.

Dospělí pávi sice dokážou odrazit útoky mangust, rákosníků nebo jiného ptactva, protože často loví mláďata, je však snazší je chytit a mají méně síly se bránit. Ještě více je lidí, kteří chtějí jíst absolutně kuřátka nebo vejce – toho jsou schopni i relativně malí dravci, a jakmile se matka slepice rozptýlí, může být její hnízdo zničeno.

Stav populace a druhů

Foto: Páv v Indii

Foto: Páv v Indii

Pávů indických je v přírodě hodně, patří mezi druhy, jejichž existence není ničím ohrožena. V Indii patří k nejuctívanějším ptákům a málokdo je loví, navíc jsou chráněni i zákonem. Ve výsledku je jejich celkový počet od 100 do 200 tisíc.

Afričtí pávi mají status zranitelných, jejich přesná populace nebyla stanovena. Historicky nikdy nebyla nijak zvlášť vysoká a zatím není patrná ani jednoznačná tendence k jejímu poklesu – žijí v řídce osídlené oblasti a do kontaktu s lidmi tak často nepřicházejí.

Nechybí ani aktivní rybolov – v povodí řeky Kongo jsou pro pytláky mnohem atraktivnější zvířata. Aby však tento druh nebyl definitivně ohrožen, jsou stále potřeba opatření k jeho ochraně, zatím prakticky nepodniknutá.

Nejsložitější situace je u páva zeleného – je zařazen v Červené knize mezi ohrožené druhy. Celkově žije na světě asi 20 000 jedinců, přičemž jejich areál a celkový počet v posledních 70-80 letech rapidně klesá. To se děje ze dvou důvodů: aktivní rozvoj a osidlování území obsazených pávy a jejich přímé vyhubení.

V Číně a zemích Indočínského poloostrova nejsou pávi zdaleka tak uctiví jako v Indii – jsou loveni mnohem aktivněji a jejich kuřata a vejce lze nalézt na trzích, prodávají se peří. Čínští farmáři proti nim bojují jedy.

Paví stráž

Foto: Páv

I když páv indický není v Červené knize, v Indii je stále pod ochranou: lov na něj je trestaný zákonem. Pytláci to stále dělají, ale v relativně malých objemech, aby populace zůstala stabilní. S africkým a zvláště pak zeleným pávem je to složitější – tyto druhy jsou mnohem vzácnější a mají mezinárodní status ochrany, ve státech, ve kterých žijí, nejsou vždy přijímána vhodná opatření.

A pokud populace afrických druhů zatím nezpůsobuje velké obavy, pak je ta zelená na pokraji vyhynutí. K záchraně druhu se v některých státech, zejména v Thajsku, Číně, Malajsii, vytvářejí rezervace, kde jsou území, kde tito ptáci žijí, nedotčena, a oni sami jsou chráněni.

V Laosu a Číně existují programy na vzdělávání místní populace, jejichž cílem je změnit postoj k pávům a zastavit jejich ničení jako škůdců. Stále větší počet zelených pávů se chová v zajetí, někdy jsou zavlečeni do volné přírody, v důsledku čehož nyní žijí v Severní Americe, Japonsku a Oceánii.

Zajímavost: Dříve se aktivní rybolov provozoval kvůli pavím perům – ve středověku se jimi zdobily dívky a rytíři na turnajích a na hostinách se pávi podávali smažení přímo v peří. Jejich maso nevyniká svou chutí, hlavní důvod je proto právě v okázalosti – bylo zvykem přísahat nad smaženým pávem.

Páv je často chován v zajetí a dobře v něm zakořeňuje a dokonce se i rozmnožuje. Ale přesto už domestikovaní ptáci nejsou divocí a v přírodě je jich stále méně. Ze tří druhů těchto velkolepých ptáků jsou dva velmi vzácné a k přežití potřebují lidskou ochranu – jinak by Země mohla přijít o další důležitou část své biologické rozmanitosti.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: