Jak dlouho může pštros přežít?

Africký pštros (Struthio camelus) je úžasný pták v mnoha ohledech. Jedná se o největšího zástupce ptáků, který snáší rekordně velká vejce. Navíc pštrosi běhají rychleji než všichni ostatní ptáci a dosahují rychlosti až 65-70 km/h.

Obsah

  1. Původ druhu a popis
  2. Video: Pštros africký
  3. Vzhled a vlastnosti
  4. Kde žije pštros africký?
  5. Co jí africký pštros?
  6. Vlastnosti charakteru a životního stylu
  7. Sociální struktura a reprodukce
  8. Přirození nepřátelé afrického pštrosa
  9. Stav populace a druhů
  10. ochrana pštrosa afrického
  11. Hmotnost ptáků ve volné přírodě
  12. Africký pohled
  13. Gorayo
  14. Nandu
  15. Chov v zajetí
  16. výkrm
  17. Produktivita masa
  18. Závěr

Původ druhu a popis

Popis pštrosa afrického

Foto: Pštros africký

Pštros je jediným žijícím zástupcem čeledi Struthionidae a rodu Struthio. Pštrosi sdílejí svou skupinu Struthioniformes s emu, nandu, kiwi a dalšími ptáky nadřádu běžci – hladkonosí (bezkýlí) ptáci. Nejstarší fosílie pštrosovitého ptáka nalezená v Německu byla identifikována jako středoevropský paleotis ze středního eocénu, nelétavý pták vysoký 1,2 m.

Video: Pštros africký

Podobné nálezy v eocénních depozitech Evropy a moocenních depozitech Asie naznačují širokou distribuci pštrosů v intervalu před 56,0 až 33,9 miliony let mimo Afriku:

  • na Hindustanském poloostrově;
  • v západní a střední Asii;
  • na jihu východní Evropy.

Vědci se shodli, že létající předkové moderních pštrosů se živili na zemi a byli vynikajícími sprintermi. Vymírání starověkých luskounů postupně vedlo k vymizení konkurence o potravu, takže ptáci se zvětšili a schopnost létat prostě přestala být nezbytná.

Vzhled a vlastnosti

Vzhled afrického pštrosa

Foto: Afričtí pštrosi

Pštrosi jsou klasifikováni jako ptáci nadřádu běžci – nelétaví ptáci, s plochou hrudní kostí bez kýlu, ke které jsou u ostatních ptáků připojeny křídelní svaly. Ve věku jednoho roku váží pštrosi asi 45 kg. Hmotnost dospělého ptáka je od 90 do 130 kg. Růst sexuálně zralých samců (od 2 do 4 let) se pohybuje od 1,8 do 2,7 metrů a u samic – od 1,7 do 2 metrů. Průměrná délka života pštrosa je 30-40 let, i když existují staletí, kteří žijí až 50 let.

Silné nohy pštrosa jsou bez peří. Pták má dva prsty na každé noze (zatímco většina ptáků má čtyři) a nehet velkého vnitřního prstu připomíná kopyto. Tato vlastnost kostry vznikla v průběhu evoluce a určuje vynikající sprinterské schopnosti pštrosů. Svalnaté nohy pomáhají zvířeti zrychlit na 70 km / h. Křídla pštrosů s rozpětím kolem dvou metrů se nepoužívají k letu miliony let. Obří křídla ale přitahují pozornost partnerů v období páření a poskytují slepicím stín.

Dospělí pštrosi mají úžasnou tepelnou toleranci a bez většího stresu vydrží teploty až 56°C.

Měkké a volné peří dospělých samců je většinou černé, s bílými špičkami na koncích křídel a ocasu. Samice a mladí samci jsou šedohnědí. Hlava a krk pštrosů jsou téměř nahé, ale pokryté tenkou vrstvou prachového peří. Oči pštrosa dosahují velikosti kulečníkových koulí. V lebce zabírají tolik místa, že pštrosův mozek je menší než kterákoli z jeho očních bulv. I když je pštrosí vejce největší ze všech vajec, v poměru k velikosti samotného ptáka zdaleka není na prvním místě. Vejce o hmotnosti několika kilogramů je pouze o 1 % těžší než samice. Naproti tomu vejce kiwi, největší ve srovnání s matkou, tvoří 15–20 % její tělesné hmotnosti.

READ
Jaký druh hnojiva je hnůj?

Kde žije pštros africký?

Kde žije pštros africký?

Foto: Černý africký pštros

Neschopnost létat omezuje rozsah afrického pštrosa na savanu, polosuché pláně a otevřené pastviny Afriky. V hustém lesním tropickém ekosystému pták jednoduše není schopen včas zaznamenat hrozbu. Ale v otevřeném prostoru, silné nohy a vynikající zrak umožňují pštrosovi snadno odhalit a předjet mnoho predátorů.

Na kontinentu jižně od Sahary žijí čtyři odlišné poddruhy pštrosa. Severoafrický pštros žije v severní části Afriky: od západního pobřeží po určité oblasti na východě. Somálský a masajský poddruh pštrosů žije ve východní části kontinentu. Somálský pštros je také běžný severně od Masajů, v Africkém rohu. Pštros jihoafrický žije v jihozápadní Africe.

Další uznávaný poddruh, blízkovýchodní nebo arabský pštros, byl objeven v částech Sýrie a Arabského poloostrova teprve v roce 1966. Jeho zástupci byli velikostí o něco nižší než severoafrický pštros. Bohužel v důsledku silného vysychání, rozsáhlého pytláctví a používání střelných zbraní v této oblasti byl poddruh zcela vymazán z povrchu zemského.

Co jí africký pštros?

Co jí africký pštros?

Foto: Nelétavý všežravý pták Pštros africký

Základem stravy pštrosů jsou různé bylinné rostliny, semena, keře, ovoce, květiny, vaječníky a plody. Někdy zvíře uloví hmyz, hady, ještěrky, drobné hlodavce, tzn. takovou kořist, kterou jsou schopni spolknout celou. V obzvláště suchých měsících se pštros dokáže obejít bez vody několik dní, spokojí se s vlhkostí, kterou rostliny obsahují.

Vzhledem k tomu, že pštrosi mají schopnost drtit potravu, pro kterou jsou zvyklí polykat malé oblázky, a nejsou rozmazlení nadbytkem vegetace, mohou jíst to, co jiná zvířata nejsou schopna strávit. Pštrosi „sežerou“ téměř vše, co jim přijde do cesty, často polykají nábojnice, golfové míčky, lahve a další drobnosti.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Vlastnosti charakteru afrického pštrosa

Foto: Skupina afrických pštrosů

Aby přežil, je africký pštros kočovný, neustále se pohybuje a hledá dostatek bobulí, bylin, semen a hmyzu. Pštrosí komunity mají zpravidla své tábory v blízkosti vodních ploch, takže je lze často vidět v blízkosti slonů a antilop. Pro druhé jmenované je takové sousedství obzvláště výhodné, protože hlasitý křik pštrosa často varuje zvířata před možným nebezpečím.

Během zimních měsíců se ptáci toulají v párech nebo sami, ale během období rozmnožování a během období monzunů tvoří vždy skupiny 5 až 100 jedinců. Tyto skupiny často cestují po stopách jiných býložravců. Ve skupině dominuje jeden hlavní samec, který brání území. Může mít jednu nebo více dominantních samic.

READ
Kolik medu mohou těhotné ženy denně sníst?

Sociální struktura a reprodukce

Reprodukce pštrosa afrického

Foto: Pštros africký s potomky

Pštrosi obvykle žijí ve skupinách 5-10 jedinců. V čele stáda je dominantní samec, který hlídá obsazené území, a jeho samice. Hlasitý a hluboký varovný signál samce z dálky může být zaměněn za řev lva. V období rozmnožování (březen až září) samec předvádí rituální pářící tanec, kdy třese křídly a ocasními pery. Pokud je vyvolený oporný, připraví samec pro vybavení hnízda mělkou jamku, do které samice naklade asi 7-10 vajec.

Každé vejce je dlouhé 15 cm a váží 1,5 kg. Pštrosí vejce jsou největší na světě!

Manželský pár pštrosů postupně inkubuje vejce. Aby se zabránilo nalezení hnízda, inkubují vajíčka samice ve dne a samci v noci. Faktem je, že šedé, diskrétní opeření samice splývá s pískem, zatímco černý samec je v noci téměř neviditelný. Pokud se podaří vajíčka zachránit před nájezdy hyen, šakalů a supů, po 6 týdnech se rodí mláďata. Pštrosi se rodí velikosti kuřete a každý měsíc dorůstají až 30 cm! V šesti měsících dosáhnou mladí pštrosi velikosti svých rodičů.

Přirození nepřátelé afrického pštrosa

Nepřátelé afrického pštrosa

Foto: Pštros africký

V přírodě mají pštrosi málo nepřátel, protože pták je vyzbrojen poměrně působivým arzenálem: silné tlapy s drápy, silná křídla a zobák. Dospělí pštrosi se stávají kořistí predátorů jen zřídka, pouze když se jim podaří ptáka přepadnout a náhle zaútočit zezadu. Nejčastěji nebezpečí hrozí snůškami s potomky a novorozenými mláďaty.

Kromě šakalů, hyen a supů, kteří ničí hnízda, na bezbranná mláďata útočí lvi, leopardi a afričtí psi hyenovití. Zcela bezbranná novorozená mláďata může sežrat každý dravec. Proto se pštrosi naučili být mazaní. Při sebemenším nebezpečí spadnou na zem a bez pohybu zmrznou. V domnění, že mláďata jsou mrtvá, je dravci obcházejí.

I když se dospělý pštros dokáže ubránit mnoha nepřátelům, v případě nebezpečí raději uteče. Je však třeba poznamenat, že pštrosi projevují takové chování pouze mimo období hnízdění. Vylíhnutím zdiva a následnou péčí o potomky se z nich stanou zoufale odvážní a agresivní rodiče. Během této doby nemůže být o opuštění hnízda řeč.

Pštros okamžitě reaguje na jakoukoli potenciální hrozbu. Aby zastrašil nepřítele, pták otevře svá křídla, a pokud je to nutné, vrhne se na nepřítele a pošlape ho tlapkami. Dospělý pštrosí samec může jednou ranou rozbít lebku jakéhokoli dravce, k tomu přidejte obrovskou rychlost, kterou pták vyvíjí zcela přirozeně. Ani jeden obyvatel savany si netroufne pustit se do otevřeného boje s pštrosem. Jen málokdo využívá ptačí krátkozrakost.

Hyeny a šakalové organizují skutečné nájezdy na pštrosí hnízda a zatímco někteří odvádějí pozornost oběti, jiní ukradnou vejce zezadu.

Stav populace a druhů

Populace afrického pštrosa

Foto: Černý africký pštros

READ
Jaká rostlina je vhodná do kanceláře?

V 18. století bylo pštrosí peří mezi ženami tak oblíbené, že pštrosi začali ze severní Afriky mizet. Nebýt umělého odchovu, který začal v roce 1838, největší pták dnešního světa by pravděpodobně zcela vymřel.

V současné době je pštros africký uveden v Červené knize IUCN, protože divoká populace neustále klesá. Poddruh je ohrožen ztrátou stanovišť v důsledku lidských zásahů: expanze zemědělství, výstavba nových osad a silnic. Kromě toho jsou ptáci stále loveni pro své peří, kůži, pštrosí maso, vejce a tuk, o kterých se v Somálsku věří, že léčí AIDS a cukrovku.

ochrana pštrosa afrického

ochrana pštrosa afrického

Foto: Jak vypadá africký pštros

Populace volně žijícího pštrosa afrického v důsledku lidských zásahů do přírodního prostředí a neustálého pronásledování, kterému je na kontinentu vystaven nejen kvůli cennému opeření, ale také kvůli získávání vajec a masa k jídlu, postupně klesá . Ještě před sto lety obývali pštrosi celou periferii Sahary – a to je 18 zemí. Postupem času se toto číslo snížilo na 6. I v těchto 6 státech pták bojuje o přežití.

SCF, Sahara Conservation Foundation, zahájila mezinárodní výzvu k záchraně této jedinečné populace a navrácení pštrosa do volné přírody. Saharský fond na ochranu přírody a jeho partneři do dnešního dne výrazně pokročili v ochraně pštrosa afrického. Organizace přijala řadu opatření k výstavbě nových budov školky, provedla řadu konzultací o chovu ptáků v zajetí a poskytla pomoc Národní zoo Niger při chovu pštrosů.

V rámci projektu byly provedeny práce na vytvoření plnohodnotné školky ve vesnici Kelle na východě země. Díky podpoře Ministerstva životního prostředí Nigeru byly desítky ptáků chovaných ve školkách vypuštěny na území národních rezervací v jejich přirozeném prostředí.

vidět skutečné Africký pštros možné nejen na africkém kontinentu. Přestože se tam nachází obrovské množství pštrosích chovů – v Jihoafrické republice. Dnes lze pštrosí farmy nalézt v Americe, Evropě a dokonce i v Rusku. Četné domácí “safari” farmy zvou návštěvníky, aby se seznámili s hrdým a úžasným ptákem, aniž by opustili zemi.

Pštrosi jsou kategorizováni jako nelétaví ptáci. Žijí ve volné přírodě, pěstují se na farmách. Kolik pštros váží, závisí na druhu, pohlaví, věku, životních podmínkách a dalších faktorech.

Kolik váží pštros

Hmotnost ptáků ve volné přírodě

Když už mluvíme o pštrosech, obvykle znamenají 3 odrůdy najednou:

  • africký (africký pštros);
  • Američan (nanda);
  • Australan (emu).

Podle biologické klasifikace patří mezi pštrosy pouze první druh. Emu a nandu nemají s touto čeledí nic společného – řadí se do řádu kasuárů a nandu. Říká se jim pštrosi kvůli nějaké vnější podobnosti s africkými druhy.

Africký pohled

Tento druh je považován za největšího z moderních ptáků. Výška dospělého je:

  • 1-2.8 m – samci;
  • 0.7-2 m – samice.
READ
Kolik dní lze pita chléb skladovat?

Postava ptáků je hustá, krk je dlouhý, nohy jsou silné. Křídla jsou málo vyvinutá, nepřizpůsobená k letu, přičemž jejich rozpětí křídel může dosáhnout 2 m. Chybí kýl, prsní svaly jsou slabé. Kostra není pneumatická, s výjimkou stehenních kostí.

Průměrná hmotnost pštrosa je 120-160 kg. Samice jsou menší – od 63 do 120 kg. Maximální hmotnost na farmě při správném výkrmu a kvalitní údržbě může dosáhnout 200 kg, takové ukazatele jsou pro divokou zvěř necharakteristické.

Samec a samice pštrosa

Samice pohlavně dospívají již ve 2 letech – od tohoto okamžiku začínají snášet vajíčka (každá váží asi 1.5-2 kg). Kuřata se rodí s hmotností 1.2 kg a rychle zvyšují svou hmotnost – o 4 měsíce se postava zvyšuje na 18-19 kg.

Hmotnost mozku pštrosa je pouze 40 g a 1 oko je asi 60 g.

Gorayo

Pštros somálský byl dříve považován za poddruh pštrosa afrického, ale v roce 2014 byl oddělen do samostatného druhu. Průměrný dospělý pštros Gorajo váží 100-120 kg, maximální postava je 175 kg. Růst nepřesahuje 2.5 m. Samice gorayo jsou větší než samci. Kladou vejce o hmotnosti 1.6-1.8 kg. Do věku 4 měsíců dorůstají vylíhnutí pštrosi z 1.2 kg na 20 kg.

somálský pštros

Emu patří do řádu kasuárů a jsou považováni za druhé největší ptáky. Žijí v Austrálii, pasou se na travnatých plochách. Kolik kilogramů australský pštros váží, závisí na pohlaví a fázi vývoje. Při kladení a inkubaci vajíček samice ztratí až třetinu své původní tělesné hmotnosti. Průměr u ptáků je 36-40 kg, maximum je 55-60 kg. Růst – 1.5-1.9 m. Kuřata váží 400 g (vejce – 500-600 g).

dospělý emu

Nandu

Nandu patří do stejnojmenného oddílu, žije v Jižní Americe. Ptáci se chovají ve skupinách po 5-30 jedincích. Kolik váží dospělý americký pštros, závisí na pohlaví – samci dorůstají 23-25 ​​kg, samice jsou o něco menší (20-24 kg). Výška – 127-140 cm.Hlava a krk ptáků jsou na rozdíl od afrických druhů opeřené. Křídla jsou dlouhá. Ve věku 3 měsíců mláďata velikostí dohánějí své rodiče.

Nandu se pštrosy

Chov v zajetí

Ze všech druhů ptáků nadřádu běžci jsou k chovu nejvhodnější afričtí ptáci – mají nejvyšší produktivitu. Pěstují se převážně kříženci modrokrkého zimbabwského a černého afrického druhu. Samice pohlavně dospívají ve 2-3 letech, samci ve 3.5-4 letech. Rodiny tvoří 1 muž a 2 ženy.

Ovipozice probíhá v cyklech s přestávkou 10-16 dní. Potomstvo inkubuje samec a dominantní samice. Farmy mohou využívat inkubátor.

výkrm

První týden vylíhlá mláďata nic nežerou, protože v tomto období ještě absorbují živiny získané z vajíčka. Farmář jim poskytuje čerstvou vodu.

READ
Kolik stojí jedno dubové koště?

Od druhého týdne začínají výkrm – pštrosi dostávají nasekanou trávu (jetel, vojtěška), krmnou směs. O den později se jim nabízí nakrájené vejce a nízkotučný tvaroh.

pštrosí kuřata

Od 6 týdnů věku začíná aktivní výkrm – používají se metody:

  • intenzivní;
  • polointenzivní;
  • rozsáhlý.

V prvním případě se pštrosům podává krmná směs, seno, siláž, čerstvá vytrvalá tráva. Neexistuje žádná volná pastva. Polointenzivní metodou jsou ptáci vypuštěni na pastvu, majitel jim navíc poskytuje krmné směsi, zeleninu a bylinky. Při extenzivní metodě se domácí mazlíčci živí sami na útěku – na 10 ptáků by měl být alespoň 1 ha pastviny oseté vojtěškou a dalšími bylinami (jetel, vikev, seradella). Za špatného počasí dostanou jídlo navíc. V zimě jsou ptáci krmeni intenzivní metodou.

Krmivo by mělo obsahovat:

  • kukuřice a pšenice;
  • sója;
  • dort;
  • kostní a rybí moučka;
  • křída a fosforečnan vápenatý;
  • methionin, threonin, lysin;
  • chlorid sodný;
  • premixy.

Na 1 kg růstu se spotřebuje 4-5 kg ​​krmiva. Přibližná hmotnost pštrosů:

Věk (v měsících) Hmotnost (kg)
1 3
2 10
6 60
10-11 100
14 120

Pro krmení se instalují krmítka s hloubkou 10 cm (délka – asi 1.2 m). Hloubka napáječek je 12-20 cm Norma vody na 1 dospělou osobu je do 10 litrů v závislosti na počasí.

Pštrosi na farmě

Produktivita masa

Ptačí vejce kladou od jara do podzimu včetně – sezóna trvá až 8 měsíců, každá samice během této doby dává život 40-50 kuřatům. Za rok dostane farmář z tohoto množství asi 3-4 tuny masa. To je lepší než dobrá prasnice (1.5-2.5t). Výkrm pštrosů je přitom levnější – náklady na maso jsou srovnatelné s krůtím a husím.

Ptáci se porážejí, když dosáhnou hmotnosti 100–120 kg (v 9–10 měsících). Kolik bude vážit jatečně upravené tělo pštrosa, závisí na kvalitě výkrmu. Podíl kostí, tuku, libového masa tvoří cca 60 % živé hmotnosti (průměr – 58.6 %). Farmář dostává asi 7 % kůže a až 1.8 % peří. Zbytek padá na vnitřnosti.

Výtěžnost libového masa z průměrného jatečně upraveného těla je 30-40 kg, především svaly nohou. Z hlediska chuťových vlastností je výrobek o něco horší než svíčková, ale obecně je jí velmi podobný. Pštrosí maso obsahuje až 49 mg/100 g cholesterolu, 1.7 % tuku, 21.2 bílkovin. Obsah kalorií ve 100 g produktu – 98 kcal.

pštrosí maso

Závěr

Kolik bude vážit největší pštros na farmě, závisí na kvalitě krmení a na podmínkách zadržení. Ve většině případů farmáři posílají ptáky na porážku po výkrmu do 100 kg. Šampiony ve váze se mohou stát pouze chovní samci. V přírodě je průměr pro zástupce afrických druhů 63-160 kg (v závislosti na pohlaví). Emu a nandu, také chované v zajetí, jsou menší.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: