Labutě jsou krásní a královští ptáci. Byli chováni v královských parcích a v moderních zoologických zahradách. A o slavné labutí věrnosti se vymýšlejí legendy, píší se básně a písně. Příběhy jsou samozřejmě krásné, ale bylo by fajn zjistit, jak moc z nich jsou pravdivé a jak moc fikce.
Obsah
- Obsah:
- Labutí pták
- Labutí rodiny
- labutí věrnost
- Vlastnosti labutě
- stanoviště labutí
- Povaha a životní styl labutě
- Labutí jídlo
- Rozmnožování a životnost labutí
Obsah:
Labutí pták
Labutě jsou divocí příbuzní hus domácích. Liší se od nich delším krkem, díky kterému mohou tyto vodní ptactvo při hledání potravy prohledávat dno dosti hlubokých vodních ploch. Kromě toho jsou labutě mnohem větší než husy a vlastně všechny ostatní vodní ptactvo; obecně jsou to největší vodní ptactvo. Hodně váží i labutě – existují jedinci vážící více než 15 kg. Rozpětí křídel je až dva metry.
Na pevné zemi vypadají labutě poněkud neohrabaně, protože mají docela krátké nohy, ale na vodě vypadají nádherně, prostě z nich nemůžete spustit oči. A létají krásně – dobře vyvinuté svaly umožňují těmto ptákům překonat značné vzdálenosti několika tisíc kilometrů vzdušnou čarou během sezónních letů ze severu na jih a zpět. Létají v hejnech, žijí v párech a jsou výhradně monogamní. Právě s touto monogamií jsou spojeny všechny krásné a dojemné příběhy o těchto ptácích.
Labuť je lovný pták. Lov labutí je často zakázán, když je určitý poddruh na hranici vyhynutí. Hlavním účelem lovu je labutí peří, protože maso je nevhodné pro lidskou spotřebu.
Labutí rodiny
Pokud si stanovíte cíl, můžete na internetu najít mnoho dojemných příběhů o tom, jak labutí samec zůstal přezimovat u zraněné samice a podobně. Pohádky jsou pohádky a nechci zpochybňovat výpovědi očitých svědků, ale vědu ještě nikdo nezrušil.
Ornitologové jsou vědci, kteří zkoumají a studují život ptáků, včetně labutí. A v průběhu pozorování těchto ptáků jsme zaznamenali několik zajímavých skutečností souvisejících s vytvářením labutích párů a jejich dohazováním, organizací rodinného života, chovem potomků a téměř zcela potvrzující příběhy o úžasné věrnosti těchto ptáků jejich vybrané partnery.
„Matchmaking“ mezi labutěmi je dlouhý a poměrně obtížný proces. Faktem je, že kuřata, i když vyrostou v dospělé ptáky, nadále „žijí se svými rodiči“. Navíc je labutí táta velmi kritický k nápadníkům, kteří se snaží získat sympatie jeho dcery. Fanoušky vítá poměrně agresivně: syčí, tluče křídly a umí i udeřit zobákem.
„Podkoní“ se však dvoří docela trpělivě. Mladá labuť dlouho plave kolem, zaujímá hrdé pózy, chechtá se a lákavě se předvádí ve snaze předvést svou nejlepší stránku a útočí na ostatní obyvatele přehrady.
Období dohazování obvykle trvá několik dní až dva týdny. Poté se přísný otec uklidní, přesvědčený o pravdivosti svých pocitů a možná jen unavený neustálým odháněním vytrvalého žadatele. „Nevěsta“ se chichotá a plave k ženichovi a opouští své rodiče. To znamená, že se odvděčila. Nebudou znovu odděleni.
labutí věrnost
Labutě, jak již bylo zmíněno, jsou monogamní ptáci. To znamená, že když si vybrali partnera, žijí s ním celý život. Ornitologové potvrzují, že přesně to se děje. Navíc labutě žijí poměrně dlouho: existují důkazy o jedincích, kteří žili až 100 let.
Australští ornitologové, kteří se zajímali o otázku „věrnosti labutí“, nedávno provedli studii, která přinesla neočekávané výsledky.
Předmětem studia byly černé labutě a jejich potomci. Ukázalo se, že každé šesté mládě, tedy asi 17 % všech mláďat, je plodem zrady. Ukazuje se, že krásní ptáci mohou podvádět své partnery stejně dobře jako lidi a pak donutit svého partnera, aby choval mláďata jiných lidí. Abychom byli spravedliví, stojí za zmínku, že vědci zatím sledovali pouze jeden druh černých labutí, takže nezbývá než doufat, že se bílé labutě chovají slušněji.

Jsou tam i vtipné věci. Například samice černé labutě, která odnikud přiletěla k jezeru u německého města Munster, se zamilovala do nejhlubší labutí lásky. do katamaránu ve tvaru labutě! Několik let byly auto a labuť nerozlučné, Petra zůstala svému železnému příteli věrná, i když ne 30–40 let jako v běžných labutích rodinách, ale jen tři roky.
Ornitologové v přírodní rezervaci v anglickém hrabství Gloucestershire kdysi zaznamenali zcela neobvyklý případ: labutí pár se rozešel a každý z ptáků si našel nového partnera. Za celou dobu pozorování ptactva v této rezervaci jde o jediný zaznamenaný případ rozchodu labutího páru.
Pokud však problematice porozumíte důkladně, ukáže se, že podstata oné pověstné „labutí věrnosti“ nespočívá v zachování manželské věrnosti, ale v tom, že tito ptáci za žádných okolností neopouštějí své kdysi vyvolené partnery. Labutě mají tendenci zůstat svému partnerovi věrné i po jeho smrti, což je odlišuje od holubů, kteří si najdou nového partnera.
Labuť je tajemná a krásná. Není náhodou, že v Anglii byl uznán jako královský pták. Od dětství člověka provází báječný obraz, zosobňující dobro, věrnost a vznešenost.

Skutečná labuť v přírodě není o nic méně atraktivní svou vznešeností, grácií a dokonalostí. Je největší z vodního ptactva. Kombinace krásy a síly dojme každého, kdo viděl hejna létajících labutí. Název ptáků sahá až ke starověkým významům slov „brilantní“, „šumivý“.
Vlastnosti labutě
Peří ptáků má tři základní barvy: oslnivě bílou, šedou a modročernou.
Jasné akcenty mohou být červené tlapky a žlutý nebo jasně oranžový zobák, velikost hlavy. Zbarvení se odráží v názvech dvou druhů: labutě černé a černokrké. Taxonomie ostatních ptáků odráží jejich hlasová data:
- němá labuť – dostal své jméno pro charakteristické zvuky vydávané ve stavu podráždění;

Poslouchejte hlas labutě němé
- labuť zpěvná – výkřiky trubky v letu křiklouny, slyšet na velké vzdálenosti.

Poslouchejte hlas labutě zpěvné
Pojem „labutí píseň“ je znám jako poslední projev talentu a doznívajícího života. Ale v přírodě krásné labutě nezpívají, ale spíše křičí.
Při péči o kuřata jsou vydávané zvuky podobné štěkotu psa – jejich hlasové projevy jsou tak rozmanité. Jiné druhy jsou pojmenovány podle jejich hlavního stanoviště:
- americký labutí pták malá velikost o hmotnosti až 6 kg, obývající husté lesy Ameriky, těžko dostupná místa;

- tundra labuť – pro hnízdění žije v euroasijské tundře, v mokřadech a v deltách řek. Největší zástupci se nacházejí mezi zpěvy a němými, hmotnost dosahuje 15 kg a rozpětí křídel je až dva metry.
Dlouhý krk svou velikostí odpovídá délce těla ptáka, umožňuje vám získat potravu ze dna nádrže. Ztělesnění milosti v každé křivce udělalo z výrazu „labutí krk“ metaforu.

stanoviště labutí
Voda a vzduch jsou dva hlavní prvky ptáka. Za letu může rychlost dosáhnout 60-80 km / h. Silné letové svaly umožňují dlouhé lety tisíce kilometrů na jih a zpět do jejich rodných míst.
Je pozoruhodné, že labutě se tyčí do výšky až 8000 m díky krásnému opeření, které ptáky zahřívá. Při línání dochází k velkému úbytku hustého peří, kterého je v jedné labuti až 25 tisíc.
Pro jistý pohyb na zemi nedovolte krátké a nepřizpůsobené tlapky. Kolébání připomíná pohyb hus, ale labutě je méně pravděpodobné, že se dostanou za potravou na souši.

Distribuce labutí v Rusku pokrývá severní a tundrové lesní zóny: od poloostrova Kola po Krym, od Kamčatky po střední Asii. Běžně se zde vyskytuje labuť velká, labuť tundra a zpěvný.
Všechny druhy labutí jsou tažné, zimují na pobřeží teplých moří nebo jižních jezer bez ledu. Vidět v říjnu klín létajících labutí je štěstí a působivý pohled. Vpředu je vůdce, jehož rozpětí křídel vytváří speciální aerodynamickou sílu na podporu zbytku ptáků. Někdy je ten první letící střídavě nahrazen jinými.
Srážky letadel jsou tragické. Osud stěhovavých ptáků nevyhnutelné, ale síla nárazu je taková, že poškození nevyhnutelně vede k přistání dopravního letadla.

Povaha a životní styl labutě
Labutě tráví většinu času na vodě velkých jezer s rákosovými houštinami. Plavte pomalu, majestátně, sebevědomě. Na odlehlých místech jejich bílé peří přitahuje cestovatele jako přízrak světla ve tmě.
Hlava ponořená ve vodě při hledání potravy táhne tělo s sebou a vytváří legrační oválný péřový polštář oslnivé bělosti s malým ocasem.
Zdá se, že nic neruší jejich klid. Ale v přírodě hrozí nebezpečí každého. Orli skalní a orli říční útočí na hrdé ptáky. Labutě mohou vyvinout vysokou rychlost na hladině nebo při vzletu běhat vodou a stříkat tlapami na vodní hladinu.

Ani lodí je nelze dohnat. Pokud pták nemůže vzlétnout, potápí se a plave pod vodou z nebezpečí. Labutě jsou hrdé a netolerují sousedy poblíž. Chrání své území, nepouštějí cizí lidi. Pár labutí se nerad nechává rušit.
Mohou projevovat agresi, pokud někdo zasahuje do míru a zvoleného prostředí. Úder ptačím křídlem může člověku zlomit ruku a zobák je další zbraní. Labutě si obvykle vybírají tichá a odlehlá místa k životu, ale někdy se usadí v oblastech blízko lidských obydlí.
To je známka toho, že ptáci jsou zde chráněni a přikrmováni. Pouze naprostá bezpečnost a pohodlí bydlení může pokořit labutě se svými sousedy. Ornitologové si všimli, že nejvíce mírumilovný charakter černé labutě, a namyšlený – v bílé němé.

Na obrázku je černá labuť
Labutí jídlo
Ptáci se živí převážně rostlinnou potravou, která se nachází v nádržích. Ponoří hlavu pod vodu a najdou kořeny, stonky, výhonky. V tom připomínají kachny, které se také potápějí za potravou.
Jejich kořistí se v mělkých pobřežních vodách stávají i drobní živočichové, žáby, červi, lastury a rybičky. Na zemi okusují trávu, ale nejraději jsou ve vodě, kde se živí. Jsou období špatného počasí a vysoké hladiny vody, které neumožňují získat potravu.
Labutě hladoví a ztrácejí sílu až do bodu, kdy nemohou létat. Ale připoutanost k vybraným místům trvá až do lepších časů. bílé labutě zvláště žravé, pro nasycení by objem potravy měl být do čtvrtiny jejich vlastní hmotnosti. Hledání potravy proto zaujímá v jejich životě významné místo.

Rozmnožování a životnost labutí
Každý ví, že labutě si pár vyberou jen jednou v životě a svému partnerovi zůstávají věrné.
Hnízdo se staví na odlehlých místech porostlých rákosem nebo rákosem, na základě loňského olistění a vegetace. Velikosti jsou působivé až do průměru 3 m. Aranžmá provádí především samice. Po snesení 3-5 vajec trvá inkubace až 40 dní.
Samec hlídá svou labuť a varuje před nebezpečím. Pokud jsou ptáci vystrašení, vejce usnou s chmýřím a větvemi a sami krouží v očekávání. Návrat do hnízda může být po kontrole území. Po pěti týdnech mláďata přidávají rodičům starosti. Swan – chovný pták, dědicové vypadají ochmýřeně a připraveni k jídlu.

Opatrovnictví trvá po celý rok, labutí rodinka drží vždy pohromadě, i když jsou odrostlá mláďata připravena na sezónní let. Pýřití drobečkové se živí v mělké vodě sami, ale pod dohledem rodičů.
Samice mláďata často zahřívá pod křídlem a umožňuje jim vylézt na záda. Mladé labutě rostou pomalu, puberty dosahují teprve ve 4 letech.
Život labutí je opředen legendami, jednou z nich je, že se dožívají až 150 let. Kroužkování a sledování ptáků pomocí majáků potvrzuje předpokládanou délku života v přírodních podmínkách minimálně 20-25 let.

Ale takové studie se objevily relativně nedávno. Život v zajetí prodlužuje jejich životnost na 30 let. Bohužel je pták uveden v červené knize. Jeho jedinečnost spočívá v tom, že kromě přirozeného života existuje pohádková, mytologická existence obrazu labutě.
Tento život ptáci lásky vznikl ve vzdálené historii a provází lidský svět v současnosti krásnými sny a harmonií. Mnoho národů považuje labutě za posvátné ptáky, posly a věštce.
Labutí tajemství fascinuje a zájem o ptáky nezmizí. Hlavní věcí je zachovat a předat toto úžasné dědictví přírody potomkům.





