Zlatoočka obecná (Bucephala clangula) je druh kachny vyskytující se v mnoha částech světa. Jak název napovídá, zlatoočka obecná je ve srovnání s jinými druhy zlatoočka celkem běžná. Populace tohoto severoamerického ptáka se v některých částech dokonce zvýšila.
Obsah
- Do jaké třídy zvířat patří zlatoočka obecná?
- Kolik je na světě obyčejných zlatooček?
- Kde žije zlatoočka obecná?
- Jaké je stanoviště zlatoočka obecného?
- S kým žijí zlatoočky obyčejné?
- Jak dlouho žije zlatoočka obecná?
- Jak se rozmnožují?
- Jaký je jejich stav ochrany?
- Obecná zábavná fakta o Gogolovi
- Jak vypadají zlatoočky obyčejné?
- Jak jsou roztomilí?
- Jak spolu komunikují?
- Jak velký je sliz obecný?
- Jak rychle může běžet zlatoočka obecná?
- Kolik váží obyčejná zlatoočka?
- Jaká jsou jejich samčí a samičí druhová jména?
- Jak byste pojmenovali zlatoočko?
- Co jedí?
- Jsou agresivní?
- Budou z nich dobrá zvířátka?
- Věděl jsi.
- Jaký zvuk vydává létající zlatoočko?
- Jak spolu obyčejní zlatooci komunikují?
- Odkud se ten pohled vzal?
- Popis ptáka
- Životní styl a stanoviště
- Co jedí?
- Reprodukce a délka života
- Kvalita Taste
Do jaké třídy zvířat patří zlatoočka obecná?
Běžné plemeno zlatoočka patří do skupiny Aves živočišného světa. Jsou jedním z nejběžnějších ptáků v Severní Americe. Jsou však rozptýleni na velkém území. Vzhledem k jedinečným obecným vlastnostem zlatoočka vydávat pískavý zvuk při mávání křídly jsou také známé jako píšťalky.
Kolik je na světě obyčejných zlatooček?
Přesný počet zlatooček obecných na světě není znám. Jsou však jedním z nejběžnějších ptáků v Severní Americe a lze je nalézt také v jezerech a řekách v Eurasii, Skotsku, Skandinávii, severní Evropě a Kanadě.
Kde žije zlatoočka obecná?
Tyto potápěčské kachny se vyskytují v celé Severní Americe a Eurasii. Během období rozmnožování však migrují do společných hnízdišť zlatoočka v severní Evropě, Skandinávii a Skotsku. Lze je také nalézt v částech Kanady, Britské Kolumbie, severního New Yorku a Michiganu. Po období rozmnožování opouštějí hnízdo a oblast tření a migrují do pobřežních vod, kde tráví zimu.
Jaké je stanoviště zlatoočka obecného?
Tyto obyčejné zlatoočky žijí v otevřených jezerech a řekách. Dávají přednost tomu, aby řeky a jezera byly obklopeny vzrostlými lesy, kde je lze snadno najít a hnízdit v dutinách stromů. Protože si lidé ve Skandinávii staví hnízda a kladou vajíčka do dutin stromů, lidé ve Skandinávii před asi 240 lety vyráběli hnízdní budky a zavěšovali je na stromy. Kachny snášely vejce do těchto hnízd, čímž byla jejich vejce dostupná pro lidskou spotřebu.
S kým žijí zlatoočky obyčejné?
Zlatoočka obecná (Bucephala clangula) jsou společenští ptáci. Mohou být viděni a spatřeni v malých skupinách po celý rok. Během období rozmnožování si však samci a samice těchto severoamerických ptáků dobře uvědomují své území. Prostřednictvím ukázek námluv samci i samice tohoto druhu brání hnízdiště s hnízdišti před jinými kachnami. Dělají to tak, že vydávají zvuky, aby zastrašili predátory.
Jak dlouho žije zlatoočka obecná?
Normální délka života zlatoočka se pohybuje od 11 do 12 let.
Jak se rozmnožují?
V období hnízdění tvoří zlatoočka obecná (Bucephala clangula) páry a migrují do mělkých jezer. Hnízdní období trvá od prosince do března. Samci i samice udržují jiné kachny mimo jejich hnízdiště s hnízdišti prostřednictvím různých typů námluv. Kop do hlavy je nejunikátnější ukázkou námluv z mnoha, které předvádějí. Samci vystrčí hlavy dopředu, pak ustoupí a vydávají hluk, aby bránili své území.
Vzhledem k jejich hojnosti v severním boreálním lese bylo poměrně snadné dozvědět se o jejich chovu. Pomocí své schopnosti hnízdit v dutinách stromů vědci vytvářejí hnízda, do kterých ptáci kladou vajíčka. Přestože nejraději hnízdí v dutinách, svůj účel plní i ptačí budky. Samice zlatooček pak z různých materiálů vytvoří hnízdní kalíšek. Do těchto hnízdních misek pak nakladou jednu snůšku vajec. V jedné snůšce je od 5 do 17 vajec zlatoočka. Samička zlatoočka obecná snáší nazelenalá až namodralá vajíčka.
Samec opouští samici zlatoočka krátce po zahájení inkubace. Inkubace vajíček trvá samicím 28 až 32 dní. Poté se vylíhnou vajíčka a narodí se mláďata káčátek.
Jaký je jejich stav ochrany?
Podle Červeného seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jsou zlatoočky obecné považovány za nejméně znepokojivé. Přestože populace tohoto druhu je po celém světě poměrně velká, změna klimatu představuje pro tyto kachny vážnou hrozbu.
Obecná zábavná fakta o Gogolovi
Jak vypadají zlatoočky obyčejné?
Tito severoameričtí ptáci jsou středně velké kachny. Jejich hřbet, ocas a křídla jsou černá a hruď, boky a břicho bílé. Samice mají hnědou hlavu, zatímco samci mají zelenočernou hlavu a oválnou bílou skvrnu na spodní části zobáku. Jejich jasné zlaté oči, které jim ve skutečnosti dávají jméno, jsou však jejich nejunikátnějším fyzickým rysem. Samci rostou o něco větší než samice. Zlatoočka obecná vydává svými křídly za letu pískavý zvuk.
Jak jsou roztomilí?
Barevné peří a jedinečné vlastnosti dodávají těmto ptákům nejen velmi jedinečný vzhled, ale také velmi roztomilý. Velká část jejich jedinečného vzhledu pochází z jejich krásných zlatých kosatců, které jim dávají jejich jméno. Přestože jsou tyto kachny primárně společenské, během období rozmnožování se stávají extrémně teritoriálními a agresivními.
Jak spolu komunikují?
Toto je většinou tichý pták. Během hnízdění se však samci stávají značně agresivními a vyhraněnými. Vydávají „prskání“ zvuky na obranu svého území v období hnízdění. Na druhou stranu samice při hnízdění vydávají zvuky „kukadla“, aby udržely ostatní kachny daleko od jejich chovné oblasti. Tento zvuk vydávají i ženy, když jsou podrážděné.
Jak velký je sliz obecný?
Zlatoočka obecná je středně velký pták. Dorůstají do délky 15,6–20,1 palce (40–51 cm). Jsou téměř třikrát menší než labuť.
Jak rychle může běžet zlatoočka obecná?
Rychlost běhu tohoto ptáka není přesně známa. Zlatoočka obecná však k potápění nevyžaduje mnoho běhání. Tato vlastnost jim také dává jméno potápěčské kachny.
Kolik váží obyčejná zlatoočka?
Tito ptáci patřící do čeledi Anatidae jsou středně velké kachny. Váží asi 1,7–2,2 lb (0,8–1 kg).
Jaká jsou jejich samčí a samičí druhová jména?
Samci zlatoočky a samice zlatoočky nemají konkrétní jména.
Jak byste pojmenovali zlatoočko?
Stejně jako samci a samice skupiny, ani mladé kachny nemají konkrétní jméno. Mladé kachny rodičovský druh nazývá „kachna“. Mladým kachnám se dá říkat i „gogolská kachňata obecná“.
Co jedí?
Jako všežraví ptáci jedí jak rostliny, tak zvířata jako součást své stravy. Na jedné straně jejich jídelníček zahrnuje krevety, raky, obojživelníky, kraby, měkkýše, ryby, modré mušle, mořské červy, pijavice a žáby. Další velkou část jejich stravy tvoří rostlinné materiály, zejména řasy.
Jsou agresivní?
Obecně platí, že tito ptáci nejsou agresivní. V období rozmnožování jsou však při obraně svého území poměrně agresivní.
Budou z nich dobrá zvířátka?
Neexistuje žádný zmatek ohledně skutečnosti, že tito ptáci vypadají naprosto rozkošně. Za žádných okolností z nich však nebude dobrý mazlíček. Je jim příjemnější žít ve volné přírodě a do značné míry se vyhýbají kontaktu s lidmi.
Doporučení Kidadl: Všechna domácí zvířata by měla být nakupována pouze od důvěryhodných dodavatelů. Doporučuje se, aby jako. potenciálnímu majiteli domácího mazlíčka, uděláte si vlastní průzkum, než se rozhodnete pro svého oblíbeného mazlíčka. Být majitelem domácího mazlíčka je. velmi užitečné, ale také vyžaduje odhodlání, čas a peníze. Ujistěte se, že zvíře, které si vyberete, splňuje požadavky. zákony vašeho státu a/nebo země. Nikdy byste neměli brát zvířata z volné přírody nebo narušovat jejich stanoviště. Ujistěte se prosím, že mazlíček, o jehož koupi uvažujete, není ohroženým druhem, není na seznamu CITES a nebyl odebrán z volné přírody pro obchod se zvířaty.
Věděl jsi.
I když jsou některá kachní jídla poměrně oblíbená, maso z obyčejného uzeného nemá příjemnou chuť. Někteří dokonce tvrdí, že maso z noku obecného chutná spíše jako játra. Někteří lidé však také říkají, že ačkoli jejich maso není luxusní, je skutečně jedlé. Chce to jen trochu pečlivé přípravy navíc.
Jaký zvuk vydává létající zlatoočko?
Hvízdavý zvuk, který vydává létající kachna zlatoočka obecná, je ve skutečnosti zvuk vycházející z křídla zlatoočky. 56–66 dní po narození mohou mladí ptáci začít létat.
Jak spolu obyčejní zlatooci komunikují?
Zlatoočka obecná (Bucephala clangula) je většinou němá. Zvláště se však projevují během hnízdní sezóny. Při normálních námluvách zlatoočka vydávají samci slabé „prskání“ a samice vydávají zvuk „kluk“ na ochranu hnízda a také jako projev podráždění.
Zde v Kidadl jsme pečlivě vybrali řadu zábavných rodinných zvířecích faktů, aby je mohl objevit každý! Dozvíte se o některých dalších ptácích, včetně amerického wigeona nebo kachny prstencové.
Můžete se dokonce zaměstnat doma tím, že si jeden nakreslíte na naši omalovánku obecnou zlatoočku.
Kachna divoká, zvaná zlatoočka, je jedním ze zástupců kachen žijících v lesních pásmech severní polokoule. Stanoviště je heterogenní, to znamená, že na některých místech se toto vodní ptactvo vyskytuje hojně, jinde – zřídka a na území některých evropských zemí jsou kachní sídelní oblasti úzce spojeny s neobydlenými nebo chráněnými lesními oblastmi.
Odkud se ten pohled vzal?
Kachna zlatooká se vyskytuje jak v Eurasii, tak v Americe, ale za její domovinu je považována Severní Amerika. Odtud její předkové migrovali do Asie a poté se rozšířili po zbytku zemí až do západních končin Evropy. Jedná se o kachnu potápěčskou, která není příliš početná, ale není ani vzácná.
Předpokládá se, že existují dva poddruhy kachny zlaté:
- Severní Amerika, větší.
- Euroasijský.
Neexistují žádné významné rozdíly ve vzhledu, chování a výživě. Jako hnízdo slouží budka, ptáci preferují břehy lesních řek a jezer, netvoří velká hejna k migraci, zimují na pobřeží moří a jezer, velkých řek a ústí řek.
Popis ptáka
Kachna zlatooká je středně velký pták, nepřesahující 50 centimetrů na délku, silný, podsaditý, se zakulacenou hlavou s nápadnými péřovitými „lícemi“ a hladkým oválným „chocholem“. Jak je u ptáků typické, kachny zlatoočky jsou menší než samci a mají skromnější barvy.
Mají šedohnědý odstín opeření, světle hnědou hlavu, bílý pruh v kroužku na krku, nažloutlé tlapky a někteří jedinci mají na zobáku světle oranžový obvaz. Hmotnost kachny se pohybuje od 550 do 810 gramů. Mladé zlatoočky mají stejné barvy bez ohledu na pohlaví.

Samci se vyznačují barevným chovným opeřením. Jejich spodní část těla, boky a krk jsou sněhově bílé, horní část je černá se zvláštními pruhy tvořenými peřím křídel. Černá hlava kachny zlatoočky má charakteristický „benzínový“ odstín a bílé skvrny na tvářích. Zobák je černý, tlapky oranžové. Hmotnost draka je od 570 do 900 gramů.
Mláďata jsou velmi podobná mláďatům jiných divokých kachen. Jsou nadýchané, šedohnědé s černobílým rozmazaným vzorem.
Životní styl a stanoviště
Kachna zlatooká dává přednost lesním jezerům, řekám a nádržím, které jim poskytují potravu a úkryt. Ptáci si vybírají místa, kde jsou podél břehů staré duté stromy nezbytné pro hnízdění, ale klidně se usazují i v umělých hnízdech, které jim vytvořili lidé. Kachna zlatooká nemá ráda otevřená místa, takže se v „holých“ říčních nivách prakticky nevyskytuje.
Pro hnízda si pták raději vybírá listnaté stromy, ale může použít i jehličnaté stromy, například borovice. Pokud je dutin velké množství, kachna zlatooká upřednostňuje udržování vzdálenosti mezi hnízdišti, ale v případě potřeby se smíří s nuceným tlačením.
Jedná se o stěhovavé ptáky, ale za příznivých povětrnostních podmínek a bohaté nabídky potravy mohou zůstat i na zimu. Nejčastěji se jedná o jednotlivé páry kachen nebo malé skupiny do 5-6 jedinců. V severozápadní části Evropy žije několik hejn ptáků, kteří vedou sedavý způsob života.
Kachny odlétají brzy, od konce srpna, ale většina ptáků vyráží na cestu až v druhé polovině října. Shromažďují se v malých hejnech po 10-30 kusech.
V řadě zemí je kachna zlatooká považována za lovnou zvěř, ale v Bělorusku je uvedena v Červené knize.
Co jedí?
Potravu kachny zlatoočky tvoří vodní bezobratlí živočichové, které loví na dně nádrže nebo ve vodním sloupci. Kachna je schopna se potápět do hloubky 10 metrů, ale raději se usadí na řekách a jezerech s vodou do 4 metrů.
V zimě ptáci aktivně jedí tyto měkkýše a korýše. V létě je jídelníček pro kachny zlatoočky mnohem pestřejší. Zahrnuje krvavce (larvy komárů), pakomáry, vážky, chrostíky, vodní brouky a další hmyz. Kachny jedí také malé ryby, obojživelníky a žížaly, sbírají semena a kořeny rostlin a mohou klovat do zelených šťavnatých částí vodních rostlin.

Reprodukce a délka života
Ptáci přilétají brzy, již v březnu. Zároveň začíná období páření kachen zlatookých. Nejčastěji se budoucí páry tvoří během zimování, ale mnoho zlatooček najde svou spřízněnou duši již v hnízdních oblastech. Kachny dosahují pohlavní dospělosti ve dvou letech. Období „pěstování“ u ptáků je velmi jasné a výrazné. Tehdy zaujali káčeri charakteristickou pózu s hrdě vystrčenou hrudí a zdviženou hlavou, což dalo vzniknout výrazu „chodit jako zlatoočko“.
Kachna zlatooká si začíná stavět hnízda uprostřed nebo pozdě na jaře, vybírá si stromy s dutinami ve výšce 10 až 15 metrů. Preferuje volně stojící stromy, ale může využívat i umělá hnízdiště a někdy i opuštěné nory, například zaječí nory. Hnízdo často používá stejný pár nebo samice několik let nebo desetiletí v řadě.
Dno hnízda je pokryto dřevěným prachem a vystláno prachovým peřím, které si samice škube z vlastních prsou. Snůška může obsahovat od 5 do 13 vajec, ale častěji je průměrný počet 8-11 vajec. Jsou malované v namodralém nebo zelenomodrém odstínu, velké, až 67 milimetrů dlouhé a až 46 milimetrů široké.
Inkubuje se pouze samice, proces trvá 29-30 dní. Vylíhlá mláďata jsou mokrá, 24 hodin schnou pod kachnou, pak sama vyskočí z hnízda bez ohledu na výšku. Již po 14 dnech mohou kachňata pravidelně plavat a potápět se, mohou se sama krmit, aniž by potřebovala dohled dospělých, ale létat začínají až ve dvou měsících. V přírodě se kachna zlatooká dožívá až 20 let.
Kvalita Taste
Kachna zlatooká patří do kategorie vodní drůbeže. Maso má charakteristickou chuť a vůni spojenou s konzumací konkrétních potravin. K jejich odstranění z jatečně upraveného těla se kachny zbaví kůže a tuku a poté se namočí na jeden den do marinády na bázi vinného octa.
Smažený nebo pečený, tento pták je velmi chutný. Kachna Gogol nemá žádnou zvláštní nutriční ani chuťovou hodnotu, není klasifikována jako „červená zvěřina“, ale může posloužit jako ozdoba každého stolu.
Vejce zlatoočka jsou chutná, ale z hnízda si můžete vzít jen pár vajec a pouze v oblastech, kde je velký počet kachen. Při konzumaci je potřeba počítat s rizikem nákazy salmonelou a jinými parazity, proto se kachní vejce používají až po tepelné úpravě.





