Jakou barvu má ondatra?

Muskrat nebo krysa pižmová, jediný druh svého rodu, je savec z podčeledi hrabošů řádu hlodavců. Vede semi-vodní životní styl, domovinou hlodavců je Severní Amerika a byl zavlečen do Eurasie.

Obsah

  1. Popis hlodavce
  2. Размеры
  3. Jak vypadá ondatra
  4. Torzo
  5. Chvost
  6. Srst a barva
  7. Co jí
  8. Kde bydlí
  9. Běžné druhy
  10. Muž a žena: hlavní rozdíly
  11. Chování
  12. Reprodukce
  13. Přírodní nepřátelé
  14. Zajímavá fakta o hlodavcích:
  15. na základě materiálů

Popis hlodavce

Popis fotografie ondatry

Vzhledově je ondatra podobná kryse, a proto také dostala jméno „krysa pižmová“. Ale tento druh je větší než běžná šedá krysa.

  • Latinský název: Ondatra zibethicus
  • Království: Zvířata
  • Třída: savci
  • Řád: Hlodavci
  • Rodina: Křečci

Размеры

  • Hmotnost dospělých jedinců dosahuje 1,8 kg, v průměru 1-1,5 kg.
  • délka těla od 23 do 36 cm,
  • Délka ocasu je téměř stejná jako délka těla a je 18-28 cm.

Jak vypadá ondatra

Torzo

Tělo je silné, krk je krátký, hlava je malá a tlama je tupá. Zvíře je anatomicky dobře přizpůsobeno semi-vodnímu životnímu stylu. Uši mírně vyčnívají ze srsti, oči jsou malé a vysoko nasazené.

Zuby ondatry - foto

Zuby prorůstají přes řezáky a oddělují je od dutiny ústní, díky čemuž zvíře pod vodou okusuje rostliny a nedusí se.

Chvost

Pižmový ocas - foto

Ocas je ze stran plochý, jeho povrch je pokryt drobnými šupinami a chlupy a na spodní straně je hřeben dlouhé tvrdé srsti. Na zadních nohách jsou umístěny plovací blány a podél okrajů prstů rostou krátké chlupy.

Srst a barva

Srst ondatry obsahuje hrubé ochranné chlupy a měkkou podsadu. Hřbet a tlapky jsou zbarveny od tmavě hnědé po černou. Břicho je světlé, občas šedomodré. V létě se srst stává světlejší. Celkově je hustý, hustý, svěží a voděodolný. Pižmoň ji pečlivě promazává tukovým sekretem a pročeše.

Obsah hemoglobinu v krvi hlodavců je zvýšený a ve svalech je hodně myoglobinu, což je dodatečný přísun kyslíku pro potápění pod vodou. Pižmoň se také vyznačuje fenoménem heterotermie, tedy schopností regulovat průtok krve do tlapek a ocasu. Tlapky jsou obvykle chladnější než zbytek těla.

Co jí

Vlastnosti výživy ondatra fotografie

Potrava ondatry zahrnuje vodní rostliny, například rákos, orobinec, rákos, ostřice, přesličky, šípy a jezírka. Na jaře se ondatra živí mladými stonky a listy, v létě a na podzim požírá kořenové části rostlin a oddenky a v zimě pouze oddenky. Kromě toho se zvíře může živit i zemědělskými plodinami. Pokud je rostlinná potrava vzácná, přechází na živočišnou potravu, korýše, žáby a rybí potěr.

Kde bydlí

Distribuce fotografie ondatra pižmová

Pižmoň se původně vyskytovala v Severní Americe od Aljašky a Labradoru po Texas a severní Mexiko. Do Evropy byl zavlečen několikrát, v důsledku čehož se druh rozšířil v Eurasii do Mongolska, Číny a Koreje.

V Rusku začíná lokalita ondatry z Finska a zasahuje přes lesní zónu evropské části na Sibiř, Dálný východ a Kamčatku.

Kromě toho žije ondatra v Izraeli podél břehů čerstvých řek.

Běžné druhy

Běžné druhy fotografie ondatra pižmová

Pižmoň je jediným druhem rodu Ondatra. Nebyly pro něj popsány žádné poddruhy.

Muž a žena: hlavní rozdíly

Samec a samice ondatra: hlavní rozdíly na fotografiích

Pohlavní dimorfismus není pro ondatru typický.

Chování

Fotografie chování ondatry

Ondatry vedou semi-vodní životní styl, žijí podél břehů řek, jezer, kanálů a sladkovodních bažin. Preferovány jsou mělké, 1-2 m hluboké, nezamrzající nádrže s břehy, které jsou pokryty hustou travnatou vegetací.

Nejaktivnější období zvířete je po západu slunce a brzy ráno, ale obecně jsou ondatry aktivní po celý den.

READ
Musím zastřihnout květní stonek rebarbory?

Ondatra žije v norách a chýších, které si sami staví. Vyhrabávají si nory na vysokých březích. Délka chodeb ve strmých místech je od 2 do 3 m, na mírných svazích až 10 m. Otvor nory se nachází pod vodou, zvenku není vidět, hnízdní komora je nad vodní hladinou. Hnízdní komory mohou být vybudovány ve dvou podlažích a propojeny průchody, což je nutné při změně hladiny vody v nádrži. Při velmi silných mrazech teplota uvnitř neklesne pod 0°C. Na nízkých bažinatých březích si ondatra staví nad vodou chýše ze stonků rákosu, ostřic a orobince, které drží pohromadě bahno. Jsou vysoké od 1 do 1,5 m. Vchod se nachází pod vodou. Kromě toho si ondatra staví plovoucí otevřená hnízda, která slouží jako krmiště a skladiště pro uchování potravy na zimu.

Ondatra žije ve skupinách v oddělených krmných oblastech. Samci vylučují pižmový sekret, který používají k označení svého území. Mimozemšťané jsou vždy zahnáni. Na jaře samice odhánějí i své odrostlé potomky.

Na jaře a na podzim jednotliví ondatry provádějí dlouhé migrace při hledání volných nádrží a krmných oblastí.

Ondatry jsou dokonale přizpůsobeny k plavání a potápění. Pod vodou vydrží 12 až 17 minut. Zrak a čich jsou špatně vyvinuté, sluch je lepší.

Reprodukce

Reprodukce fotografie ondatry pižmové

Březost trvá 25-30 dní, fenka má obvykle 7-8 mláďat v jednom vrhu. Na severu areálu jsou 2 mláďata ročně a období rozmnožování je omezeno na teplé měsíce a trvá od března do srpna. V jižních oblastech je rozmnožování prakticky nepřerušené, samice produkuje 4-5 vrhů ročně. V prvních týdnech po porodu samec poskytuje samici potravu a vytváří podmínky pro vysoké přežití mláďat. Mláďata ondatry se rodí slepá s tělesnou hmotností kolem 22 g. Po 10 dnech již umí plavat a tři týdny po narození jedí rostlinnou potravu. Mláďata ondatry se osamostatňují ve věku 1 měsíce, ale první zimu tráví u rodičů. Na jaře se rozptýlí.

Pohlavně dospívají v 7-12 měsících. Životnost ondatry je v přírodních podmínkách 3 roky, v zajetí až 10 let.

Přírodní nepřátelé

Přirození nepřátelé pižmoň fotografie

Vzhledem k tomu, že pižmoňů je mnoho druhů, jsou součástí stravy mnoha predátorů, například mýval, vydra, psík mývalovitý, sova pálená, konopí, aligátor, štika. Velké škody způsobují hlodavcům norci, kteří žijí ve stejné oblasti jako ondatry a do norků se mohou dostat podvodními chodbami. Na souši na pižmoně útočí lišky, kojoti a toulaví psi. Vrány a straky se živí mláďaty. Nory a chýše ondatry ničí vlci, medvědi a divočáci.

Před přirozenými nepřáteli se ondatra skrývá pod vodou nebo v noře, při napadení se dokáže bránit zuby a drápy.

Obecně je ondatra početný a rozšířený druh, neboť se vyznačuje vysokou plodností a snadnou adaptací na změny svého prostředí. Populace hlodavců podléhá přirozeným cyklickým výkyvům, z neznámých důvodů každých 6-10 let prudce klesá.

Zajímavá fakta o hlodavcích:

Zajímavosti o fotografii ondatra

  • Pižmoň je důležitým komerčním druhem kožešiny, je zdrojem cenné, odolné srsti. Maso ondatry je jedlé a v Severní Americe se mu říká „vodní králík“. Do Evropy byl ondatra poprvé přivezena v roce 1905. Několik párů bylo vypuštěno poblíž Prahy, kde se usadili a začali se aktivně rozmnožovat a šířit, jelikož jim predátoři nezasahovali. Po několika desetiletích se ondatra stala v západní Evropě zcela běžným druhem. Do Ruska (SSSR) byl přivezen v roce 1928 a koncem 40. let byl spolu s veverkami považován za významnou lovnou zvěř. Z Ruska se ondatra rozšířila do Číny, Koreje a Mongolska.
  • Pižmoň může způsobit škody na zavlažovacích systémech, přehradách a přehradách, stejně jako v zemědělství, zejména na pěstování rýže. Když dojde k nekontrolované reprodukci, zvíře ničí vodní a pobřežní vegetaci. Kromě toho ondatra trpí asi 10 nemocemi, včetně tularémie a paratyfu. Z těchto důvodů jsou v mnoha evropských zemích ondatry považovány za škůdce a jsou aktivně ničeny. Například v Nizozemsku a Belgii nory ondatry ničí břehy kanálů a rybníků, přehrady a hráze a zvířata kazí rybářům sítě.
READ
Ve kterém měsíci se sbírají medové houby?

Líbil se vám článek? Přihlaste se k odběru kanálu, abyste byli informováni o nejzajímavějších materiálech

První popis ondatry pižmové, poměrně velkého polovodního hlodavce, obyvatele Severní Ameriky, provedl v roce 1612 K. Smith v knize „Mapa Virginie” Nyní jsou tato zvířata klasifikována jako samostatný rod Odndra, patřící do podčeledi hrabošů. Svého času byly popsány tři druhy ondatry, z nichž hlavní zahrnoval i velké množství poddruhů. Všichni jsou však velmi blízko sebe, je docela obtížné je rozlišit, a proto se většinou mluví jen o ondatře a zvířeti nechávají vědecký název hlavního druhu – O.zibethicus.

Pižmoň je největší ze všech hrabošů. Dospělá zvířata mohou vážit od 1,5 do 2 kg a dosahovat délky 35 cm a spolu s ocasem, jehož délka je o něco menší než délka těla, více než 60 cm. Pižmoň má docela roztomilý zaoblený čenich s téměř neviditelnýma ušima a výraznýma korálkovýma očima, zvláštními zadními končetinami, jejichž prsty jsou spojeny malou plovací blánou, a ocasem silně zploštělým do stran, pokrytým drobnou srstí a šupinami.

Pižmoň má krásnou hustou srst, jejíž barva se může lišit od světle okrové po téměř černou, i když nejběžnější jsou kaštanově hnědá zvířata. Srst na břiše je mnohem světlejší. Srst ondatry se skládá z hrubých ochranných chlupů a husté, měkké podsady. Pokud se zvíře načechrá, zdá se, že z jeho kůže lze ušít celý klobouk, ale to je samozřejmě klamný dojem.

Vzhledem i zvyky pižmoň v mnohém připomíná bobra. Američtí indiáni dokonce nazývali ondatru „malým bratrem bobra“, ačkoli tato zvířata nejsou vůbec příbuzná. Prostě vedou podobný životní styl.

Stejně jako bobr tráví ondatra podstatnou část svého života ve vodě. dokonale se přizpůsobil životu ve stojatých i tekoucích vodách, ve sladkých i brakických vodách. Tam najde nejen potravu, ale i úkryt. Stejně jako bobr je i ondatra výborným stavitelem. Pravda, nevytváří majestátní hráze jako bobři, ale skvěle staví chatrče a složité nory. Samozřejmě, chýše ondatry jsou menší než u bobra. Pokud je však chata stará, vypadá velmi působivě: až 1,5 m vysoká a až 3 m v průměru u základny. Materiál boudy ondatry je přirozeně lehčí než u bobra – je to především přeslička, suchá tráva, rákos, rákos a ostřice, které drží pohromadě bahno. Pokud není dno nádrže příliš spolehlivé, ondatra je spokojená s jakýmkoli pevným předmětem, který lze použít jako základ. Pod ondatrou chýší najdete plechovky, lahve a dokonce i obnošené holínky. Ke stavbě chatrče se často používá jednoduše naplavené dřevo, malé pahorky nebo záhyby vegetace. Pižmoň staví chýši velmi rychle – za pouhou jednu noc lze na úkrytu lovce nebo na lodi náhodně ponechané na břehu postavit poměrně významnou stavbu.

READ
Jaká barva je nejlepší pro výrobu polykarbonátového baldachýnu?

Vnitřní struktura chaty není nijak zvlášť složitá. V rodinných chatkách mohou být kromě jedné nebo několika hnízdních komor o průměru 30–40 cm vybaveny speciálními krmnými oddíly – jídelnami, ve kterých ondatra požírají sbíranou vegetaci a své oblíbené měkkýše.

Ondatra chýše

V zimě se v rodinných chatách některé komory využívají jako sklady, do kterých šetrní majitelé ukládají oddenky rákosu, růžkaty nebo jiné zásoby. Chatrče ondatra jsou vybaveny velmi dobrým ventilačním systémem. Z hnízdní komory vybíhá několik bočních průchodů, které nekončí východem, ale tenkou (5–10 cm) střechou, kterou dochází k potřebné ventilaci.

Kromě obytných budek si pižmové staví i krmné budky, které jsou menších rozměrů a bez hnízdní komory. Nejčastěji jsou tyto boudy využívány zvířaty jako kantýny.

V místech, kde jsou vysoké břehy, si ondatry vyhrabávají docela působivé nory. Jsou také postaveny podle bobřího principu: vchod pod vodou, pak tunel stoupající vzhůru, hnízdní komora, která je umístěna hodně nad vodní hladinou a zpravidla je umístěna pod ochranou kořenů stromů a keřů . Hnízdní komora je vystlána měkkou podestýlkou ​​z drcené suché trávy.

Složité vícevrstvé nory mohou mít také 2–3 hnízdní komory navržené tak, aby vyhovovaly různým životním situacím. Například na jaře, během silných povodní, mohou být spodní komory zaplaveny a poté se zvíře přesune do „horních pater“.

Takové nory, které jsou složitým komplexem velkého množství chodeb a komor a jsou obývány po celý rok, se nazývají „rodinné“ nory. Kromě nich mohou existovat jednodušší „zimní“, skládající se z jednoho tahu a komory. Obvykle je hostí mláďata ondatry, která na podzim opustila úkryt svých rodičů. Zvířata si konečně mohou vytvořit velmi jednoduché krmné nory – jídelny.

Schéma hlavních typů úkrytů ondatry: а – díra ve skalním podloží; б – díra v jezerním voru; в – chata na raftingu; г – chýše v houštinách vynořující se vegetace; д – bouda s hnízdními a krmnými komorami; е – kombinované bydlení; ж – kombinované bydlení na domorodé bance; з – typy krmných ledových chýší. 1 – hnízdní komora, 2 – zadní komora

Někdy si ondatra nedělá složité nory a chýše, ale spokojí se s jednoduchým hnízdem. Hnízda se vyrábí v létě nebo naopak v zimě, pokud vodní plocha, ve které zvíře žije, promrzne, a pak si musí udělat úkryt pod sněhem z „dostupného“ materiálu. Koneckonců, ondatra vede v zimě velmi aktivní život, dělá průchody pod sněhem nebo plave pod ledem a vytváří speciální otvory pro dýchání – „průduchy“.

Pižmoň výborně plave a při potápění vydrží pod vodou až 12 minut.

S nástupem jara vstupují ondatry do „nejnervóznějšího“ období svého života – do doby páření. První pokusy samců o námluvy se samicemi začínají ihned poté, co se zvířata vynoří ze zimních úkrytů na jarní slunce. V tomto období se ondatry velmi vzrušují, vydávají charakteristický pižmový zápach a pronásledují se navzájem s hlasitým pískáním. Zvířata se páří na souši nebo v mělké vodě a po spáření spolu plavou a poté odpočívají. 25–26 dní po páření samice porodí 6–7 bezzubých, slepých mláďat, každé o hmotnosti asi 20 g.

READ
Jak dlouho trvá, než namočená semena okurek vyklíčí?

Pižmoni jsou výborní rodiče. Samice chrání své potomky všemi možnými způsoby a samec, zapomínaje na své vlastní potřeby, tahá do domu obrovské množství jídla, aby rodina nehladověla. 3.–5. den začnou mláďatům ondatry prořezávat zářivě bílé zuby. Po dvou týdnech se změní na krémovou a poté jasně žlutou a hnědou. Ve věku 13 dnů začínají děti jasně vidět a začínají trochu chodit. Ve věku 18 dnů pižmová mláďata „zaklínají“ – skřípou zuby (signál ohrožení možného nepřítele) a mohou vážně kousnout. Zvířata zároveň začínají samostatně opouštět úkryt, koupat se a zkoušet běžnou potravu – i když stále dostávají mléko od své matky. Mláďata ondatry nakonec přecházejí na samostatné krmení zhruba ve věku jednoho měsíce. Pak jsou docela schopní postavit si úkryt a začít vytvářet rezervy. Ale i po tomto mají rodiče pižmoň starostí na dlouhou dobu dost. Pokud je klima vhodné, pak samice přináší až tři mláďata za sezónu a chata se promění ve skutečnou školku se skupinami různého věku.

Pižmové se živí mnoha různými rostlinami (podle různých zdrojů asi 300 divokých a 50 pěstovaných druhů), zvířata však nepohrdnou ani živočišnou potravou. Milují zejména mlže, jedí různý vodní hmyz, mohou jíst žáby a raky a někdy i ryby.

Přirozená oblast rozšíření ondatry pokrývá téměř celé území Spojených států a Kanady – od 70 do 30 ° severní šířky. a od Atlantského oceánu po Pacifik. V Severní Americe je toto zvíře jedním z hlavních předmětů obchodu s kožešinami. Bílí osadníci jej začali těžit v první polovině 1905. století. Z kůží ondatry byly vyrobeny krásné a nositelné kožichy, klobouky, límce a elegantní kabáty. V Evropě byli tak populární, že se rozhodli aklimatizovat ondatru na tomto kontinentu. První pokus o zavlečení ondatry do Evropy byl učiněn v roce 3, kdy Dr. Colloredo-Mannsfeld, cestující po Aljašce, zde zakoupil 2 samice a 40 samce, které usadil v rybnících svého majetku XNUMX km od Prahy. Odtud začala ondatra své dobývání nového kontinentu, za jehož úspěchem stály příznivé klimatické podmínky, přítomnost velkého množství vhodných nádrží, malý počet přirozených nepřátel a velmi dobrý reprodukční potenciál samotných zvířat.

V roce 1907 se ondatra objevila již v nádržích Berounky, Vltavy, Sázavy, Lužnice a na horním toku Labe. V roce 1913 „překročila hranice“ Německa a v letech 1924 až 1942 zalidnila celé Slovensko a Českou republiku, Polsko, Rakousko a Jugoslávii. Rychlost jeho osídlení byla přibližně 20 km za rok. V Rumunsku byl ondatra poprvé ulovena v roce 1940 a poté se z této země dostala do Bulharska, kde v 1950.–1960. letech 10. století. Již bylo uloveno více než XNUMX tisíc zvířat ročně.

Druhým centrem rozšíření ondatry v Evropě bylo Finsko, kam byla zvířata přivezena v roce 1916 nebo 1919. Asi 100 jedinců bylo dovezeno z Čech a Slovenska a asi 700 přímo ze Severní Ameriky. Asi po 25 letech se ondatra velkolepě rozšířila po „Země 1000 jezer“ a přesunula se dále do Švédska a Norska.

READ
Kolikrát do roka kvete magnólie?

A pak tu byla Francie. Móda chovu těchto kožešinových zvířat ji zastihla ve 20. letech. XX století. Vzniklo zde 16 malých farem, které se však jejich majitelům brzy zdály nerentabilní. Farmy byly opuštěny, ondatry uprchly a. úspěšně kolonizovaly francouzské území, odkud pronikly do Švýcarska, Belgie a Nizozemí.

Do Skotska a Irska byli pižmové přivezeni (v roce 1927) – také za účelem chovu na farmách. I zde začala zvířata unikat a rozmnožovat se ve volné přírodě, ale to se tentokrát místním obyvatelům vůbec nelíbilo: v roce 1932 začal být ondatra na Britských ostrovech aktivně vyhlazována a do roku 1939 byla zcela zničena.

Páté centrum osídlení ondatrou vzniklo v SSSR. Je třeba poznamenat, že otázka ekonomické proveditelnosti aklimatizace ondatry v Rusku byla vznesena již v roce 1915 výzkumníkem Smirnovem. Tato myšlenka však tehdy nenašla podporu. Navíc řada vědců pod vedením S.A. Buturlin se postavil proti zavlečení ondatry na území Ruska – jejich argumenty proti zavlečení cizího druhu byly velmi rozumné a vážné. Jak se však často stává, neposlouchali hlas rozumu a v roce 1927 bylo na mezirezortní schůzi Společnosti pro studium Uralu, Sibiře a Dálného východu rozhodnuto o chovu ondatry na ostrovech izolovaných od pevninu v severním a východním moři, jakož i na samostatných oplocených oblastech (také na severu).

Je pravda, že první malá várka ondatry nebyla přivezena na sever, ale do Moskvy – na stanici mladých přírodovědců. Zde však pokus s chovem ondatry v klecích skončil neúspěchem. V roce 1928 bylo do Ruska do města Kem přivezeno dalších 20 ondatry, která byla až do jara držena v klecích, a poté bylo 15 přeživších zvířat vypuštěno na Velký Solovecký a Karaginský ostrov. Následující rok byly ondatry vypuštěny najednou ve třech bodech na pevnině – na území Krasnojarska, v oblasti Archangelsk a Tyumen. Celkem bylo od roku 1928 do roku 1931 v SSSR vypuštěno 700 pižmů, od roku 1931 do roku 1940 na různých místech – 42 200, od roku 1941 do roku 1950 – 52 730, od roku 1951 do roku 1960 – 114 460 – 1961 1970 80 až 000 – 1971 1980. Tedy za 35 let bylo přesídleno asi 400 tisíc zvířat. V důsledku takového hromadného rozptýlení a doprovodných procesů intenzivního rozvoje zvířat na územích kolem míst vypuštění je oblast současného výskytu ondatry v Eurasii sotva horší než přirozený rozsah výskytu druhu v Severní Americe. Ve skutečnosti žije ondatra v rámci bývalého SSSR na všech územích s výjimkou vyprahlých pouští a hor.

Ze SSSR koncem 1930. let XNUMX. století. Pižmoň pronikla do severních oblastí Mongolska a Číny. Později v Číně byla ondatra přesídlena zejména do středních a jižních oblastí země. I tato zvířata byla přivezena do Japonska – jako obvykle nejprve pro chov na farmách. Nyní se ondatry vyskytují, i když ne ve velkém počtu, v nížinných oblastech na ostrově Honšú.

na základě materiálů

Ondatra. Morfologie, systematika, ekologie. – M.: Nauka, 1993.

Fauna světa. Savci. – M.: Agropromizdat, 1990.

Česnokov N.I. Ondatra: mýty a záhady o invazi. //Příroda, č. 9, 2002.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: