Jaký druh ptáka je husa?

Brant patří do kachní rodiny vodního ptactva. Ve svém životním stylu a vzhledu má mnoho společného s husou, ale liší se od ní barvou opeření, černými tlapami a zobákem.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-1

Dnes existuje několik druhů hus a některé z nich jsou tak vzácné, že ne každá zoo si takové obyvatele může dovolit. Je znám jeden případ, který se stal v osmdesátých letech dvacátého století, kdy představitelé Sovětského svazu vyměnili dva malé rudoprsé ptáčky za šimpanze a slona indického vážícího tři tuny.

Obsah

  1. Vlastnosti a lokalita husy
  2. Charakter a životní styl husy
  3. Krmivo pro husy pro ptáky
  4. Reprodukce a délka života husy
  5. Ochrana husy
  6. Původ druhu a popis
  7. Video: Husa
  8. Vzhled a vlastnosti
  9. Kde žije husa?
  10. Čím se živí husa?
  11. Vlastnosti charakteru a životního stylu
  12. Sociální struktura a reprodukce
  13. Přirození nepřátelé husy
  14. Stav populace a druhů

Vlastnosti a lokalita husy

V přírodě existují čtyři hlavní typy hus, včetně: kanadské, černé, rudoprsé a barnacle. Červenohrdlý husa – v Červené knize Ruskaa v současné době patří mezi populace na pokraji vyhynutí.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-2

Hnízdiště tohoto druhu zahrnují Yamal, Gydan a poloostrov Taimyr. V ostatních regionech se s těmito zástupci čeledi kachních můžete setkat pouze v době jejich hromadné migrace. Migrační trasy husy rudoprsé vedou přes severozápadní Kazachstán, jihovýchodní Ukrajinu a podél koryt řek Nadym, Pura, Tobol a Ob.

Husa červená je vlastníkem těla dlouhého do 55 centimetrů a hmotnost dospělých jedinců obvykle nepřesahuje 1,2 kilogramu. Rozpětí křídel ptáků se pohybuje od 35 do 40 centimetrů a barva je převážně černá s bílými nebo červenými úlomky.

Vynikající schopnost plavat a potápět se. Zpravidla se usazuje v nejvyšších a nejsušších oblastech lesní tundry a tundry poblíž vody. Ptáci byli na pokraji vyhynutí kvůli jejich hromadnému lovu místními obyvateli, kteří je mlátili zbraněmi a chytali do sítí pro chmýří, peří a maso.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-3

Na snímku husa červenoprsá

barnacle husa je uveden v Mezinárodní červené knize, ale nepatří k druhům na pokraji vyhynutí. Ptáci jsou o něco větší než husy brentské a jejich hmotnost může dosáhnout více než dvou kilogramů. Od ostatních příbuzných se liší svým dvoubarevným zbarvením, díky kterému působí zespodu bíle a nahoře černě.

Hrdlo, čelo a strany hlavy jsou bílé. Umí plavat, potápět se, létat a rychle běhat, často tímto způsobem uniká před nebezpečím. Vyskytuje se na Skandinávském poloostrově a také v pobřežní zóně Grónska. Pro hnízdiště si vybírá hornatou krajinu plnou strmých skalnatých útesů a svažitých svahů.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-4

Na fotce je husa obecná

černá husa vypadá jako malá husa, která vypadá zezadu černá a zepředu bílá. Cítí se pohodlně jak na vodě, tak na souši, rychle plave a rychle se pohybuje na souši. Tento pták se neumí potápět a může se pouze jako kachny převrátit hlavou dolů, aby získal potravu ze dna.

Tlapky a zobák hus jsou černé, břišní oblast je bílá. Tento druh žije hlavně na ostrovech nacházejících se v Severním ledovém oceánu a na pobřeží různých arktických moří. Upřednostňuje hnízdění v dolních tocích říčních údolí a podél pobřeží, které není zbaveno bylinné vegetace.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-5

Na fotce je černá husa

Kanadská husa nalezené v USA a Kanadě. Velikostí je pták lepší než jeho černé a červenokrké příbuzné a jeho hmotnost může být více než 6,5 kilogramu. Impozantní je i rozpětí křídel těchto zástupců čeledi kachen, které se pohybuje od 125 do 185 centimetrů.

READ
Jaké typy čerpadel existují?

Krk a hlava kanadských hus jsou černé s lesklými odstíny. Barva těla je obvykle našedlá, ale může mít čokoládové nebo vlnité odstíny. Stanoviště ptáků je soustředěno především na Aljašce a Kanadě a na ostrovech kanadského arktického souostroví.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-6

Na obrázku je hus kanadská

Charakter a životní styl husy

Husy, bez ohledu na odrůdu, jsou sociální ptáci a raději se zdržují v hejnu. Ptáci společně létají do a ze svých zimovišť, v období línání se k sobě choulí a nemísí se s jinými druhy hus a kachen. Samci obvykle jdou línat dříve než samice.

Doba línání je charakterizována ztrátou schopnosti létat pro husy, takže aby se ochránili před různými nepřáteli, musí se ptáci seskupit do poměrně velkých skupin. Hlavními nepřáteli hus při hnízdění jsou lovci a polární lišky, které ničí hnízda a chytají jak mláďata, tak dospělce. Pták často uniká svým pachatelům útěkem, což se mu však daří.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-9

Během krmení ptáci neustále vydávají hluk, mluví spolu. Jejich hlas je velmi hlasitý a je jasně slyšet i z dálky. Zní to jako chraplavý kašel nebo štěkot psa. červená husa, stejně jako jiné druhy hnízdí rok co rok na stejných místech, kde se zároveň rekrutuje až jeden a půl stovky párů.

Krmivo pro husy pro ptáky

Strava hus je velmi rozsáhlá a zahrnuje různé bylinné rostliny, jakož i měkkýše, vodní hmyz a korýše. Tito ptáci milují polární vrbu (jehnědy a poupata), jetel plazivý, ostřici, bluegrass a všechny druhy řas.

Nabídka hus silně závisí na ročním období, protože během hnízdění je potrava ptáků převážně rostlinná a během migrace podél mořského pobřeží raději loví kořist přímo z vody.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-7

Reprodukce a délka života husy

Od Husa žije hlavně v místech, kde se jejich příbuzní shromažďují ve větším počtu, vzdálenosti mezi jednotlivými hnízdy většinou nepřesahují několik desítek metrů. Ptáci dosahují pohlavní dospělosti ve věku dvou let. Přibližně ve stejném období se tvoří trvalé páry.

Rituál páření je docela zajímavý a hlučný: samci hlasitě volají a zaujímají ty nejokázalejší pózy, aby upoutali pozornost samic. Stavbu hnízda provádí samice. Nejčastěji se nachází na strmých strmých svazích a útesech v místech nepřístupných pro dravce.

Materiály pro hnízdo jsou lišejníky, mechy a suchá tráva. Dolů se šíří na dno, vytrhává ho samice z vlastní hrudní a břišní oblasti. V jedné snůšce samice naklade až pět vajec, ze kterých se asi po čtyřech týdnech objevují mláďata.

husa-pták-životní styl-a-biotop-ptáci-husa-8

Střední délka života Husí ptáci je asi 25 let, ale je známo mnoho případů, kdy se ptáci v zajetí dožili 30 let a více.

Ochrana husy

Lov husy černé, rudohrdlé a barnacle je dnes pod přísným zákazem. Obyvatelstvo žijící na území Ruské federace svého času značně trpělo rozvojem rozvoje ropy a zemního plynu.

Jelikož jsou ptáci velmi důvěřiví, nehrálo to v jejich prospěch a byli dokonce na pokraji vyhynutí kvůli hromadnému vyhlazování lovci a pytláky. Proto je v tuto chvíli nejsnáze vidět husa na fotce nebo navštivte některou ze zoologických zahrad, kde jsou tito ptáci zastoupeni.

Brant je malá husa s téměř tmavým opeřením a kontrastně bílým hřbetem. Existují dvě hlavní formy: břichatý a bledý. Pot-bellied se vyskytuje na jižním a východním pobřeží Velké Británie, mají tmavě šedé břicho a boky. Bledobřiché se vyskytují v severovýchodní Anglii, ale jednotliví ptáci se odváží dále na jih a mají světlé boky a břicho ve výrazném kontrastu s černou hrudí.

READ
Jaké plodiny se pěstují ve středním Rusku?

Původ druhu a popis

Foto: Husa

Název husy pochází ze staroseverského „brandgas“ znamenajícího „spálená husa“, odkazující na tmavé zbarvení této severské husy. Je to malá husa 55–65 cm dlouhá nebo velká asi jako kachna divoká. Jeho opeření je jednoduchý tříbarevný vzor: tmavě hnědý hřbet a křídla, bílé břicho a ocas a tmavě černá hruď, krk, hlava a zobák.

Dospělá husa má také malou bílou skvrnu na horní části krku. Jak se potácí v mělké vodě a převrací se hlavou dolů, aby dosáhla na vodní plevel, husa udělá pozoruhodnou proměnu – tmavě hnědá husa se změní na zářivě bílou a její ocas trčí do vzduchu. Od kanadské husy ji lze odlišit kratším krkem, chybějícím bílým podbradním řemínkem, tmavou hrudí a výrazným čtyřhlasým hovorem.

Video: Husa

Během letu vykazuje dospělá tmavá husa vždy nejsilnější kontrast spodní části těla směrem k hřbetu ptáka, mezi tmavým zadním břichem a bílými podběhy. Neméně důležité jsou však i svrchní díly, které jsou v tmavé huse studené popelavě šedé nebo šedohnědé. Ve srovnání s tmavou se může zdát bledá husa možná mírně kratší s kratším, “sudovitým” tělem. Tyto rozdíly jsou však jemné a tvrdé identifikace založené pouze na opeření.

Kříženci černé husy jsou vzácní, ale pravidelní: někteří pozoruhodní jedinci se vracejí na tradiční zimní stanoviště a přinášejí hybridy druhé generace. Kříženci připomínají černé výhonky, ale v celém rozsahu vykazují výrazné šedé odstíny, s šedým odstínem na bílých stranách a šedými odstíny v horních částech. Jejich vzhled se však velmi liší v závislosti na světle.

Zajímavost: Nejstarší přihlášenou husou byla samice, které bylo přes 27 let a 6 měsíců. Byla nalezena ve Washingtonu.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá husa

Foto: Jak vypadá husa

Přidělte tmavou a bledou, černou a šedou husu. Ačkoli jsou nyní oficiálně klasifikovány jako poddruhy, rozdíly mezi různými formami hus jsou větší než mezi mnoha plnohodnotnými druhy a dosahují mnohem více než tmavého nebo světlého břicha.

  • tmavá husa. Břicho dospělé tmavé husy je kouřově šedohnědé barvy, s bledšími horními a zadními boky způsobenými šedobílou pubescencí. Někteří ptáci však mohou pod sebou vypadat překvapivě bledě, zvláště pokud nejsou v souladu se zbytkem hejna nebo jsou osvětleni silným slunečním světlem. Husy tmavobřiché jsou nejbledší na jaře a právě v tomto ročním období je největší riziko chybné identifikace;
  • bledá husa. Dospělé světlé husy mají skutečně velmi bledá břicha a slabiny. Na mnoha exemplářích jsou tyto skvrny jasně křídově bílé, ale na jiných jsou světle hnědé. Břicho tedy výrazně kontrastuje s černým hrudníkem a horními partiemi. Oblast mezi nohama je zcela bílá, takže u létajícího ptáka atraktivní kontrast směřuje vždy k jeho přední části, mezi černou hrudí a bělavým břichem. Svrchní části světlé husy jsou vždy výrazně středně hnědé spíše než šedé, takže ve smíšených skupinách je někdy nejsnazší je odlišit podle barvy svrchních částí. Ačkoli jsou velikostí a stavbou podobné jiným formám hus, některé (možná zejména samci) často vypadají spíše zavalité s velkými, spíše hranatými hlavami;
  • černá husa. Dospělé černé husy vykazují velmi silné kontrasty s černým a bílým peřím, které nejlépe oceníte v šeru. Bílý límec krku je silný a hluboký a horní a zadní boky jsou nápadně jasně bílé, i když s šedou svislou podšívkou. Břicho je velmi tmavě zemitě hnědé, v šeru se jeví jako černé a málo kontrastuje s černou hrudí a horní částí těla. Oblast mezi nohama je tmavá, jako u husy začištěné, takže za letu je těžké ve stádech rozeznat černou husu. Horní část těla je tmavě hnědá, bez šedých odstínů;
  • šedá husa. Jeho vzhled je proměnlivý, kombinuje rysy bledých a černých kozáků, což vede ke spekulacím, že může jít o celosezónní formu, ale na základě analýzy DNA a morfologie byl navržen jako aktivní poddruh.
READ
Jaké maso je nejlepší jíst při dietě?

Kde žije husa?

Foto: Husa v Rusku

Foto: Husa v Rusku

Husy žijí v těsné blízkosti pobřeží a oceánu. Jejich oblíbeným prostředím jsou ústí řek, která stoupají a klesají s přílivem a odlivem. Firths obvykle mají písek nebo pás země, který je chrání před vlnami, a je také obvykle spojený s řekou nebo potokem. V těchto ústích se obvykle pěstuje široká škála řas a vodní vegetace. Také migrují do studené tundry podél pobřeží, aby se rozmnožili.

V nejsevernější tundře střední Sibiře se rozmnožuje jedna populace husy barnacle, která migruje přes Baltské moře a zimuje především kolem jižního Severního moře a severozápadní Francie. V Británii zimuje hlavně mezi ústími Humber a Exe. Bledá husa se skládá ze tří populací, z nichž dvě se dostanou do Británie. Jedno z těchto plemen žije na Svalbardu a Franz Josef Land a zimuje v Dánsku a Northumberlandu. Další populace se rozmnožuje v severním Grónsku a severovýchodní Kanadě, migruje přes Island a zimuje především v Irsku a nejzápadnější Británii.

Třetí populace se rozmnožuje v centrální části Arktidy a zimuje na americkém pobřeží Atlantiku. Mimořádné rekordy v jihovýchodní Anglii pravděpodobně pocházejí z populace Svalbard, ačkoli jedinci doprovázející jiné husy ze severozápadu (např. husy růžovonohé) pocházejí spíše z Grónska nebo Kanady. Černá husa se množí v Arktidě, Kanadě, Aljašce a východní Sibiři. Sibiřští ptáci jsou každoročními zimními návštěvníky jihovýchodní Anglie s tmavými husami, zatímco kanadští ptáci se do Irska dostávají se světlými husami.

Čtvrtá populace husy, šedá, chovající se primárně na ostrovech Melville a Prince Patrick v západní vysoce arktické Kanadě, byla také uznána, ačkoli její taxonomický status zůstává nejistý a nemá žádné vědecké jméno. Husa šedá není na britském seznamu, ale několik ptáků zjevně tohoto typu se vyskytlo v Irsku a jeden nebo dva z nich byli také podezřelí ve Spojeném království. Vzhledem k tomu, že její chovná oblast sousedí s husou kanadskou, pochází s největší pravděpodobností z Irska a západu.

Nyní víte, kde se husa nachází. Podívejme se, co jí černá husa.

Čím se živí husa?

Foto: Pták husa

Historicky se husa živila téměř výhradně úhořem, který je u ní stále velmi oblíben, když je k dispozici. Nyní shánějí potravu i na pastvinách a dokázali si zpestřit jídelníček v nepřítomnosti úhořů, i když s nimi stále úzce souvisí jejich areál. Husa se také živí vodními bezobratlými.

Husa je primárně býložravá, živí se travami, mechy a lišejníky a také vodní vegetací na hnízdištích. Během období rozmnožování se husy živí různými suchozemskými rostlinami, jako jsou kurděje (Cochlearia) a mechy, ačkoli se živí také různými řasami v mořské vodě. Během zimních měsíců jsou řasy jejich hlavní stravou. Pasou se i na souši.

READ
Které tulipány vydrží nejdéle?

Jako většina hus jsou husy vynikající plavci, přizpůsobení životu na vodní hladině. Místo potápění se krmí při odlivu vytahováním úhoře ode dna. Aby si zajistili krmení při přílivu, kdy je voda příliš hluboká na to, aby se pod vodou dostali ke své oblíbené potravě, zůstávají na hladině.

V mělké vodě husa velmi dobře plave a dělá skoky, aby dosáhla na vegetaci. Živí se ve velkých hejnech a také ve vodě a na pobřežních loukách podél ústí řek. Žijí v hustých skupinách v chráněných zátokách a pobřežních vodách.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Husa v letu

Foto: Husa v letu

O životním stylu tohoto druhu je známo poměrně málo. Hnízdí na rovných plochách tundry v blízkosti rybníků a jezer a také na ostrovech. Během migrace a během zimy jsou husy těsněji spojeny s pobřežím než jiné husy a často tráví čas v deltě nebo v mělkých mořských oblastech.

Husy jsou společenští ptáci a měli by mít dostatek prostoru a spoustu společníků. Potřebují hodně místa na pastvu a také hodně vody. Jejich vodním zdrojem by měla také růst podvodní vegetace.

Žádná jiná husa nehnízdí tak daleko na sever jako husa a jen málokterá migruje tak daleko. Tyto malé husy jsou běžné v pobřežních oblastech v létě i v zimě. Většina pozorovatelů ptáků je zná z pozorování jejich hibernujících hejn podél pobřeží. Cestují mezi svými letními a zimními stanovišti a mohou létat ve vysokých nadmořských výškách přes obrovské rozlohy země nebo otevřeného oceánu.

Husa má silná křídla, která provádějí rychlé údery. Létají v kompaktním stádu nebo šikmé linii, někdy v dobře rozevřené V-formaci. Během migrace létají nízko od vody. Během letu je často nápadný bílý fragment.

Zajímavým faktem: Husa za letu vydává tichý hrdelní, valivý zvuk. Tento nosní zvuk je téměř analogický s chrčením nebo hlubokým valivým štěkotem a je přenášen na značné vzdálenosti.

V Severní Americe husy zimují podél pobřeží Tichého oceánu od Aljašky po Baja California a mexickou pevninu a podél pobřeží Atlantiku od Massachusetts po Severní Karolínu (hlavně od New Jersey po Severní Karolínu).

Od poloviny 1960. let 80. století žije více než XNUMX % odhadovaných ruských, japonských a severoamerických zimních populací v Baja California a dalších částech severozápadního Mexika. Husa zimuje hlavně v bažinatých mořských biotopech, podél lagun a ústí řek, v mělkých zátokách.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Husí kuřátka

Foto: Husí kuřátka

Ve vysokých zeměpisných šířkách, kde se tyto husy rozmnožují, je dobré období pro rozmnožovací cyklus obecně příliš krátké a páření a námluvy se často vyskytují v zimovištích nebo při migraci do hnízdišť. Provádějí některé obranné projevy chůzí s hlavou a krkem nataženým dopředu, v téměř vodorovné poloze, s bílými skvrnami na krku. Husa se chová jednou ročně v nejlepším období s dobrými povětrnostními podmínkami. Pár obvykle cestuje společně do hnízdišť a zůstává v páru po celý život.

Hnízdí v koloniích a toto chování chrání především před predací medvědy, liškami, racky a skuami. Zobrazení mezi dvěma partnery zahrnuje rituální pozice a pohyby před kopulací, která se obvykle odehrává na vodě. Husa hnízdí v osamocených párech nebo ve volných koloniích. Mezi husami a dominantnější husou vlašskými existuje konkurence o hnízdiště. Hnízdo je mělká prohlubeň, obvykle umístěná na vyvýšenině v terénu a je vystlána rostlinným materiálem a prachem.

READ
Ve kterém měsíci můžete zasít petržel?

Ke snášení vajec obvykle dochází v polovině června. Tři až pět vajíček je žlutobílých a samice je inkubuje 24–26 dní. Samec je vždy poblíž hnízda. Husy opouštějí hnízdo krátce po vylíhnutí mláďat a mláďata vylétají asi po šesti týdnech. Právě v době, kdy vylétají, dospělci mění své opeření a zůstávají několik týdnů neschopní létat. V tomto období jsou velmi plaší a velmi citliví na vyrušení. Stejně jako ostatní druhy hus zůstávají rodiče s mláďaty přes zimu a až do jarní migrace následujícího roku. Pohlavní dospělosti husy dosahují ve věku dvou až tří let.

Přirození nepřátelé husy

Foto: Jak vypadá husa

Foto: Jak vypadá husa

Přirozenými nepřáteli husy jsou:

    ; ;
  • šedí rackové;
  • arktické skuy

Všichni se živí vejci a husími kuřaty. Vlastní predátor hus je v terénu pozorován jen zřídka, a proto je role predátorů často velmi podceňována. Druhy jsou ve svém rozšíření omezeny, což není predisponováno chováním proti predátorům, které se poddruhy vyvinuly pod neustálým selekčním tlakem predátorů.

Zajímavým faktem: Aby se zabránilo predaci, husy aktivně omezují jejich stanoviště. Arktický rod je omezen dravým a predátorům vyhýbavým chováním hus, což omezuje velikost jejich populace.

Největší hrozbou pro husy je ztráta a degradace zimních stanovišť v důsledku vývoje člověka, zasahování a narušování jejich stanoviště. Husy byly kdysi oblíbenou zvěří a každé jaro a podzim byly během jejich migrace zastřeleny tisíce jedinců. Toto neustálé pronásledování vedlo k prudkému poklesu populace. Naštěstí je dnes husa zákonem chráněna a jejich současná populace je poměrně stabilní.

Několik důležitých faktorů ovlivňuje zdraví ptačí populace, včetně ochranného prostředí, hnízdního prostředí, potravy a vody. Husa závisí na zdravé výživě úhořů, jejich hlavního zdroje potravy. Tam, kde byla jejich populace zničena nebo výrazně snížena, v části populace hus klesl počet jedinců natolik, že se již nikdy nevzpamatovali.

Stav populace a druhů

Foto: Husa

Světová populace hus je 570 000 jedinců, především v Evropě a 125 000 ve Francii. Od 1960. let 1970. století se husa vyskytuje v zátoce Saint-Brieuc, ale nejprve jen v malém počtu jedinců. Od roku 50 byly v této oblasti pravidelně pozorovány skupiny 50 zvířat. Během tohoto období bylo v listopadu a únoru zaznamenáno 400 až 1976 hus. V těchto dnech byl pobyt hus krátký. Od zimy 77-XNUMX je pozorován nepřetržitý pobyt hus po celé období zimování.

Od roku 1978 do roku 1979 se počet hus rychle zvyšoval a v roce 1982 přesáhl 3000 jedinců. Populační křivka vypočtená v polovině ledna ukazuje, že i přes kolísání mezi roky došlo v 1990. letech k nárůstu počtu obyvatel, od roku 2000 pak ke stabilizaci.

Tento druh má extrémně velký areál, a proto se neblíží prahům pro zranitelné, pokud jde o velikost areálu (míra rozšíření o 30 % klesá během deseti let nebo tří generací). Populace hus je velmi velká, a proto se neblíží prahům zranitelnosti z hlediska velikosti populace (10 % za deset let, tři generace nebo s definovanou strukturou populace). Z těchto důvodů je druh hodnocen jako nejméně znepokojený.

Brant je malá tmavá husa, která se vyskytuje na většině severní polokoule. Na rozdíl od jiných druhů hus se husa vyznačuje rozsáhlým využíváním přirozených pobřežních biotopů mimo období rozmnožování. Tři až čtyři poddruhy jsou rozpoznány na základě charakteristik opeření.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: