Vydry, ondatry a nutrie jsou si navzájem velmi podobné, ale existují i rozdíly. Zvyky a stanoviště těchto zvířat jsou podrobně popsány v tomto článku.
Mnoho nezkušených chovatelů kožešin může udělat chybu, když se snaží určit, které zvíře je nutrie, ondatra nebo vydra. A není divu, že tato zvířata jsou si navzájem velmi podobná. Jsou tu ale i docela výrazné rozdíly.
Tito roztomilí hlodavci patří do řádu savců, kteří vedou semi-vodní životní styl.
Obsah
- Podobnosti a rozdíly
- Co jedí
- Kde žije
- Nutria
- Vydra
- Video „Vydra učí dítě plavat“
- Muskrat
- Video „Pižmoň prosila o ryby“
- Popis a původ druhu
- Jak vypadá ondatra?
- Ondatra, nutrie a bobr – v čem se liší?
- Pižmoň a vydra – jaký je rozdíl?
- Kde žije ondatra?
- Co jí ondatra?
- Charakter a životní styl
- Reprodukce a mladí
- Jak dlouho žije ondatra?
- Přírodní nepřátelé
- Populace a ochrana druhu
- Zajímavá fakta
Podobnosti a rozdíly

Pokud srovnáme nutrie a ondatru, hlavním rozdílem je jejich hmotnost a velikost. Pižmová (pižmová krysa) je mnohem menší než nutrie (bobr bahenní).
Velikost ondatry spolu s ocasem může dosahovat 0.7 m, zároveň velikost nutrie může dosahovat také 0.7 m, ale bez délky ocasu. Významný je i rozdíl v živé hmotnosti zvířat. Pižmoň váží 0.6-2 kg, nutrie kolem 6 kg a vzácní nejsou ani jedinci vážící více než deset kilogramů.
Po setkání s těmito zvířaty ve volné přírodě je můžete zaměnit a to není překvapující, jsou si velmi podobná. Stejně jako nutrie má ondatra kulaté, poněkud těžké tělo, pokryté hustou srstí. Krk je krátký. Tvar hlavy je tupý, oči jsou malé a vysoko posazené. Uši jsou malé a mírně vyčnívají nad srst. Tlapky jsou krátké s ostrými drápy. Mezi prsty jsou membrány, díky kterým mohou tato zvířata perfektně plavat.
Srst těchto zvířat je dvojitá, která se skládá z podsady a ochranných chlupů. Převládající barva srsti ondatry je červená na hřbetě a šedá s modrým nádechem na břiše. Přirozená barva nutrie je poněkud odlišná. Na zádech tmavě hnědé a na břiše světlejší. V důsledku selekce bylo možné získat více než deset zcela odlišných barev srsti nutrie. Od černé po stříbrnou a perleťovou.
Ocasy zvířat jsou téměř totožné. Docela dlouhé, pokryté šupinami. Když jsou zvířata ve vodě, používají svůj ocas jako kormidlo a na souši, když se zvíře postaví na zadní nohy, poskytuje ocas další podporu.
Co jedí

Pokud se budeme bavit o výživě, pak je třeba poznamenat, že u nutrií a ondatry v přírodě se to liší jen málo – jde především o vegetaci, ale u vyder v potravě převažuje především živočišná potrava. Tato zvířata, na rozdíl od mnoha hlodavců, nevědí, jak skladovat zásoby, což je nutí neustále se pohybovat při hledání něčeho jedlého.
Nutrie a ondatry mají rostlinnou stravu asi z 95 procent, ale občas si dopřejí i takové lahůdky, jako jsou měkkýši, žáby a korýši. Pokud jde o ryby, jsou k nim prakticky lhostejné.
Měli byste také vědět, že ondatry byly do Evropy přivezeny ze Severní Ameriky, ale nutrie z Jižní Ameriky.
Kde žije
Tato zvířata žijí v pobřežní zóně nejen řek nebo jezer, ale dokonce i malých rybníků a bažin, ale pouze v případě, že v chladném období nezamrznou až na samé dno.
Jejich domácí chov je téměř totožný.
Na svých stanovištích si rádi dělají nory podél břehů a izolují je různou vegetací, od mechu po listí stromů.
Nyní, když jsme se zabývali hlavními podobnostmi a rozdíly, podívejme se na každý druh zvířat zvlášť.
Nutria
Jak jsme již řekli, tito savci patří do řádu hlodavců. V přirozených podmínkách jsou převážně noční. Základ jejich stravy:
- oddenky;
- stonky;
- olistění;
- orobinec;
- rákosí atd.

Pokud z nějakého důvodu není dostatek vegetace, mohou jíst i krmivo pro zvířata.
Vydra
Vydra je malý dravý živočich, který se dokázal dobře přizpůsobit polovodnímu životnímu stylu. Žije na opuštěných místech poblíž vody. Vydří kůže je pro svou vysokou kvalitu vysoce ceněna nejen u nás, ale po celém světě. V současné době jsou úspěšně chováni v zajetí a vytvářejí podmínky blízké těm, na které jsou zvyklí ve volné přírodě.
Vydry se vyskytují na mnoha místech naší země, i když jejich počty jsou malé.
Druhy vydry:
- námořní;
- řeka;
- gigantický;
- obyčejný;
- Domov.

Doma dobře rostou a množí se, i když existují určité potíže.
Tím hlavním je kutilství. V první řadě musí být prostorný, na jednotlivce musí připadat minimálně 1,5 mXNUMX. Nutný je i sklopný bazén.
Živí se převážně rybami, kterých by měli přijmout asi jeden kilogram denně. Aby od nich bylo možné získat početné potomstvo, bude zapotřebí značných zkušeností.
Mladá zvířata dosahují velikosti dospělých ve věku 2 let.
Pokud se rozhodnete trénovat a chovat doma divoké zvíře, můžete narazit na spoustu problémů, ale pokud si pořídíte mláďata, kterým ještě nejsou čtyři měsíce, pak půjde vše mnohem snáz. Je známo, že některé exempláře přežily v zajetí více než 15 let.
Chov vydry jako podnikání je docela úspěšný směr, ale k dosažení dobrého výsledku budete muset nejen dobře naučit zvyky tohoto roztomilého zvířete, ale také vynaložit velké úsilí.
Video „Vydra učí dítě plavat“
Toto video ukazuje, jak starostlivá může být vydří matka.
Muskrat

Pižmové jsou drobní hlodavci, kteří patří do podčeledi hrabošů. Tito živočichové vedou semi-vodní životní styl a vybírají si místa v blízkosti různých vodních ploch, ale dávají přednost nepříliš hlubokým, které v zimě nezamrzají a jsou obklopeny vegetací.
Základem jejich stravy je:
S nástupem tepla se začnou živit mladými stonky a listy. V letním a podzimním období požírají perikořenové části rostlin a kořeny. V zimě pouze oddenky. Nevzdávají se ani některých obilovin. Někdy se v případě nedostatku rostlinné potravy živí měkkýši, žábami a rybami.
Video „Pižmoň prosila o ryby“
Toto video ukazuje, jak se ondatra vynoří z díry a prosí rybáře o ryby.
Pižmoň je polovodní hlodavec střední velikosti, patří do čeledi křečků, třídy savců. Původně se vyskytoval pouze v Severní Americe, úspěšně se aklimatizoval v Evropě, Asii a Jižní Americe. Také známý jako pižmová krysa nebo říční krysa.

Popis a původ druhu
První vědecký popis a název Castor zibethicus zvíře dostalo zvíře švédský zoolog Carl Linné v roce 1766. Od roku 1795 bylo zvíře přiřazeno k samostatnému monotypickému rodu ondatry a dostalo svůj moderní vědecký název Ondatra zibethicus. Ondatra zibethicus – jediný zástupce rodu ondatry a kmene ondatry Ondatrini. Zvíře patří do rodiny Khomyakovů cricetidae, a je největším zástupcem podčeledi Polevaceae Arvicolinae.
Slovo „pižmoň“ si Francouzi vypůjčili z jazyka huronských indiánů. Indiáni tomu zvířeti říkali ondathra. Latinský název druhu zibethicus pochází z přídavného jména zibethus což se z latiny překládá jako pižmový.

Anglický název zvířete, ondatra, se doslovně překládá jako pižmová krysa. Zpočátku se ondatra nazývala pižmový bobr, poté byla pro podobnost s krysou přejmenována na pižmovou krysu. Navzdory přezdívkám „krysa“ a „bobr“ ondatra nepatří do rodu Krysa a není s bobrem blízce příbuzná.
Jak vypadá ondatra?
Navenek je ondatra podobná běžné kryse, ale znatelně větší – krysa pižmová je asi 4krát těžší než běžná krysa, i když délka těla zvířat se mírně liší. Délka těla dospělého jedince včetně ocasu se pohybuje od 40 do 70 cm, z toho téměř polovinu, 18-28 cm, tvoří ocas. Průměrná hmotnost zvířete je 1-1,5 kg. Krysa pižmová je největším a nejtěžším zástupcem rodiny křečků, i když je mnohem menší než nutrie a bobr.

Tělo ondatry je poměrně těžké, má krátký krk s malou hlavou a tupou tlamu. Zvíře je dobře přizpůsobeno semi-vodnímu životnímu stylu. Oči jsou malé a vysoko posazené, malé uši sotva vyčnívají ze srsti. Pysky jsou stejně jako u bobrů a nutrií nad řezáky uzavřeny, díky čemuž může zvíře hlodat stonky rostlin pod vodou, aniž by nabíralo vodu do tlamy.
Srst zvířete je hustá a krátká. Barva se liší od hnědé po téměř černou, přičemž srst na břiše je obvykle světlejší než na zádech. Jak zvíře stárne, objevují se šedé vlasy. Srst má 2 vrstvy – hrubou hlídací srst a měkkou hustou podsadu, která chrání zvíře před chladem při delším pobytu ve vodě.

Ocas je dlouhý a pokrytý šupinami místo srsti. Zvíře si při plavání aktivně pomáhá ocasem, odtud neobvyklý svisle zašpičatělý tvar ocasu. Když pižmoň chodí, táhnou ocas po zemi, takže jejich stopy lze snadno odlišit od ostatních zvířat. Zvíře má zadní nohy s plovacími pásy.
Ondatra, nutrie a bobr – v čem se liší?
Pižmoň je co do velikosti mnohem menší než nutrie i bobr. Zvíře váží pouze 1-1,5 kg oproti 6-10 kg živé hmotnosti nutrie a 30-32 kg bobra. Pižmoň je také menší velikosti. Délka těla krysy pižmové nepřesahuje 40 cm, zatímco délka těla nutrie je asi 70 cm. Bobr je ještě větší – délka jeho těla se pohybuje od 1 do 1,2 metru.

Kromě velikosti lze zvířata rozlišit podle ocasu. Ocas nutrie je tenký, dlouhý, kulatého tvaru a pokrytý krátkou srstí. Ocas ondatry je také dlouhý a dosti tenký, ale pokrytý šupinami s řídkými chloupky, a svisle zploštělý, díky čemuž jej zvíře aktivně využívá při plavání. Bobr má silný, svalnatý ocas, pokrytý šupinami a vodorovně plochý, ve tvaru vesla.
Pižmoň a vydra – jaký je rozdíl?
Pižmoň a vydra se také často zaměňují, ale jedná se o zcela odlišná zvířata a lze je od sebe snadno odlišit.
- Pižmoň a vydra sdílejí stanoviště – oba druhy žijí v řekách a dalších vodních plochách v Severní Americe a Eurasii. Biotop vyder je však mnohem širší – některé druhy vyder obývají Afriku, jihovýchodní Asii a Jižní Ameriku, tedy oblasti, kde se ondatra nevyskytuje.
- Vydry patří do řádu dravců, ondatry – do hlodavců.
- Vydry jsou několikanásobně těžší a výrazně větší.
- Vydry jedí ryby, pižmové krysy rostlinu.
- Vydra má dlouhé, protáhlé, svalnaté tělo, typické pro členy čeledi Mustelidae. Krysa říční je podobná běžné kryse, jen o něco masivnější.
- Vydra má dlouhý, tlustý ocas, pokrytý hustou nepromokavou srstí, stejně jako její tělo. Pižmoň má tenký, dlouhý ocas, pokrytý šupinami a po stranách zploštělý.

Kde žije ondatra?
Historický areál krys pižmových zahrnoval pouze Severní Ameriku – většinu Kanady, USA a severní Mexiko. Na začátku XNUMX. století byla zvířata přivezena do Evropy a Asie. V Eurasii se zvířata úspěšně adaptovala od západní Evropy po Čínu a Koreu, včetně celého Ruska, od hranic s Finskem po sibiřskou tajgu, Dálný východ a Kamčatku. V USA se pižmoň nevyskytuje pouze na Floridě, kde jeho biotop obývá další druh – pižmovka kulatoocasá nebo vodní krysa floridská Neofiber alleni.

Jako stanoviště obývá krysa pižmová řeky, jezera a rybníky a zvláště miluje bažinaté nížiny a sladkovodní bažiny. Zvíře preferuje mělké vodní útvary, hluboké 1-2 metry, které v zimě nezamrzají a jsou pokryté hustou vegetací. Zvířata mohou žít v umělých kanálech a zavlažovacích příkopech, opuštěných lomech a poblíž proudů sirné vody vytékající ze zatopených uhelných dolů.
Co jí ondatra?

Zvíře se živí převážně rostlinnou stravou, která tvoří asi 95 % stravy. Živočichové žerou pobřežní a vodní vegetaci – rákos, orobinec, rákos, ostřice, rybníčky, šípy a přesličky. Na jaře zvířata požírají mladé listy a stonky, v létě oddenky a kořenové části a v létě pouze oddenky. Příležitostně pižmoň jedí malá zvířata, jako jsou mušle, korýši, škeble, žáby, ryby a malé želvy. Příležitostně zvířata neváhají prosit o jídlo od lidí.
Charakter a životní styl
Krysy pižmové vedou semi-vodní životní styl a jsou aktivní hlavně v noci a za soumraku. Pižmoň žije v malých rodinných skupinách, které tvoří samec, samice a jejich mláďata. Na jaře mezi sebou zvířata často bojují o území a potenciální partnery a rvačky často končí vážným zraněním nebo smrtí. Samci si označují své území pižmovými sekrety. Pižmoň nesnáší cizí lidi a odrostlá mláďata ze svého revíru vyhání. Na jaře a na podzim migrují jedinci bez stanoviště nebo partnera při hledání volného území.
Aby se ochránili před chladem a predátory, pižmové si staví doupata. Na březích řeky, jezera nebo jiné vodní plochy si zvířata vyhrabávají díry s podvodním vchodem o šířce asi 15-20 cm.

V bažinách si zvířata staví z bahna a vegetace nadvodní obydlí – chýše, vysoké až 90 cm.Vchod do boudy může být pod vodou nebo nad vodou. V zimě je nadvodní vchod do chaty ucpaný trávou a vegetací, která se musí často měnit.

Třetím typem obydlí ondatry jsou plovoucí otevřená povrchová hnízda v bažinách.

Potravu na zimu si ondatry neskladují, ale v zimě se občas živí vegetací z vlastní boudy. Zvířata příležitostně kradou bobřím zásoby na zimu, i když častěji bobři a ondatry pokojně koexistují na stejném území.
Pižmové jsou na souši pomalí, ale jsou výborní plavci a potápěči. Zvířata mohou přežít pod vodou 12 až 17 minut. Stejně jako velryby a tuleni jsou jejich těla méně citlivá na produkci oxidu uhličitého než ostatní savci. Zvíře má výborný sluch, ale mnohem méně se spoléhá na zrak a čich.
Reprodukce a mladí

Stejně jako ostatní hlodavci se i ondatra velmi rychle rozmnožují. Samice rodí 2-3x ročně. Březost trvá v průměru 25-30 dní, přičemž v jednom vrhu je 6-8 miminek. V severních oblastech se zvířata chovají pouze v teplé sezóně – od března do srpna. V jižních zeměpisných šířkách se reprodukce prakticky nezastaví a samice může porodit až 5krát ročně. V prvních týdnech po porodu samec přináší samici potravu, aby zvýšil šance na přežití potomstva.
Mláďata ondatry se rodí bez srsti, slepá a bezmocná a při narození váží jen asi 22 gramů. 10. den již mláďata umějí plavat, po 3 týdnech mláďata již přijímají rostlinnou potravu. Po 1 měsíci se mláďata ondatry osamostatňují, ale nějakou dobu zůstávají u rodičů. V teplých klimatických podmínkách opouštějí mláďata své rodiče ve věku asi šesti měsíců, v chladných severních zeměpisných šířkách potřebují zvířata až 1 rok, aby se úplně oddělili od rodiny. Zvířata dosahují pohlavní dospělosti v 7-12 měsících.

Jak dlouho žije ondatra?
V zajetí žijí krysy pižmové až 10 let. Ve volné přírodě zvířata zřídka žijí déle než 3 roky.
Přírodní nepřátelé
Pižmoň je důležitým zdrojem potravy pro mnoho predátorů. Zvíře loví norci, losi, rysi, vlci, lišky, pumy, mývalové, rosomáci, medvědi, kojoti, hadi, orli, jestřábi a aligátoři. V Eurasii šakal obecný loví zvíře častěji než ostatní.
Kajmanské želvy a varani, vydry a volavky, velké žáby, štiky a okouni velkoústí nemají odpor k hodování na mláďatech ondatry. Losi, karibu a wapiti někdy v zimě požírají vegetaci, z níž se v zimě vyrábějí lóže krys pižmových, a připravují tak zvířata o zimní úkryt.
Populace a ochrana druhu
Počet ondatry ve volné přírodě je stabilní, i když se cyklicky každých 6-10 let mění. Pižmové krysy jsou v Mezinárodní červené knize uvedeny jako druh nejméně znepokojující. Zvířata byla poprvé přivezena do Evropy v roce 1905; zvířata přišla do Ruska v roce 1928. Od té doby se vodní hlodavci úspěšně prosadili na celém kontinentu od západní Evropy po Dálný východ a Čínu.
Ondatry se dobře přizpůsobují prostředí a úspěšně žijí v umělých podmínkách – přehrady, kanály, příkopy. V mnoha evropských zemích jsou zvířata považována za škůdce. To platí zejména pro Belgii a Holandsko, kde zvířata ničí břehy kanálů, rybníky, přehrady a přehrady a také poškozují rybářské sítě. Pižmoň je považována za invazivní druh a jeho dovoz na Nový Zéland je zakázán.





