Jaký olej je nejlepší pro pokožku obličeje?

Přírodní kosmetický olej je nepostradatelným pomocníkem v péči o pleť. Složení bez “chemie”, snadné použití, téměř úplná absence kontraindikací – oleje mají mnoho výhod! Lékárny a kosmetické prodejny nabízejí široký sortiment přírodních produktů. Ale který olej je nejlepší?

Obsah

  1. Broskvový olej – elastická, napnutá pokožka
  2. Účinná péče o citlivou, atopickou pokožku těla
  3. Mandlový olej – aktivní hydratace pokožky obličeje
  4. Rakytníkový olej – protizánětlivý a hojivý účinek
  5. Jojobový olej – jemná péče o pokožku kolem očí
  6. Avokádový olej je jedinečný prostředek proti stárnutí
  7. Olej z hroznových jader – zjemňuje a zvlhčuje pokožku
  8. Kakaové máslo – tonizující a zjemňující obal
  9. Lněný olej – péče o citlivou pokožku
  10. Cedrový olej – boj proti známkám stárnutí
  11. Číst dál
  12. Omlazující masáž obličeje doma
  13. Stárnutí kůže: role stravy, léků a odpočinku

Broskvový olej – elastická, napnutá pokožka

Broskvový olej má vysoký obsah stopových prvků (železo, fosfor, vápník) a vitamínů (E, A, skupiny B, C). Skutečný záchranář pro suchou pleť se sklonem k skvrnám! Kupte si na zimu lahvičku broskvového oleje – pomůže vám rychle odstranit loupání na potahu způsobené větrem a mrazem.

Užitečné vlastnosti broskvového oleje:

  • napíná pokožku obličeje
  • vyhlazuje povrchové mimické a stařecké vrásky,
  • vyrovnává barvu.

Broskvový olej se používá jako nezávislý lék (aplikovaný na poškozené oblasti pokožky) a jako hlavní složka domácích kosmetických masek.

Účinná péče o citlivou, atopickou pokožku těla

Mandlový olej – aktivní hydratace pokožky obličeje

Mandlový olej - aktivní hydratace pokožky obličeje

Mandlový olej obsahuje vitamíny E, A a F, sodík, železo, hořčík – skutečný sklad užitečných látek. Jedná se o složení s příjemným, jemným ořechovým aroma, často používané v péči o stárnoucí, dehydratovanou pleť. Nástroj také pomůže obnovit pokožku rukou po dlouhém pobytu v chladu nebo po dlouhodobém vystavení vlhkému prostředí.

Hlavní užitečné vlastnosti:

  • aktivně hydratuje dehydratovanou pokožku,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • pokožka je chráněna před negativními účinky ultrafialového záření,
  • normalizuje činnost mazových žláz,
  • prevence strií na těle.

Mandlový olej se velmi rychle vstřebává do pokožky. Může být použit v čisté formě nebo přidán do části krému.

Rakytníkový olej – protizánětlivý a hojivý účinek

Rakytníkový olej je sanitkou pro vaše krytí! Má hojivý a protizánětlivý účinek. Ošetřete kryt olejem z rakytníku, pokud se začne odlupovat od chladu, pokud se na rtech objeví zácpy a praskliny. Nástroj je součástí péče o zanícenou, stárnoucí a suchou pokožku. Rakytníkový olej má také následující účinky:

  • hloubková hydratace a výživa pokožky,
  • zvýšit elasticitu pokožky,
  • vyrovnání pleti.

Přírodní produkt má sytě oranžovou barvu. Dokáže „zabarvit“ obličej. Výrobek nepoužívejte příliš často a přebytky odstraňte z krytu.

Jojobový olej – jemná péče o pokožku kolem očí

Jojobový olej – jemná péče o pokožku kolem očí

Přírodní produkt obsahuje spoustu aminokyselin, vitamín E, mastné kyseliny. I jemná pokožka očních víček dobře reaguje na použití mandlového oleje! Zařaďte jej do péče o obličej, pokud je pleť náchylná k černým tečkám a pupínkům, podráždění a zarudnutí.

Jojobový olej má následující příznivé vlastnosti:

  • aktivně zvlhčuje pokožku;
  • přispívá k získání rovnoměrného opálení, pokud je aplikováno na tělo po příchodu na pláž;
  • rychle odstraňuje peeling;
  • prevence strií.
READ
Kolik stojí Marfloxin?

Avokádový olej je jedinečný prostředek proti stárnutí

Vitamíny PP, A, D, B1, aminokyseliny, draslík, zinek – všechny tyto látky užitečné pro pokožku se nacházejí v přírodním avokádovém oleji. A produkt má výrazné vlastnosti proti stárnutí. Lze jej zařadit do komplexní péče o jakýkoli typ krytu. Jaké je použití?

  • hydratuje a vyživuje pokožku,
  • stimulace syntézy elastinu a kolagenu,
  • ochrana krytu před silným mrazem a horkým slunečním zářením,
  • prevence předčasného stárnutí pleti.

Obličej se po použití avokádového oleje nebude lesknout – velmi rychle se vstřebá do obalu. Používejte ji v čisté formě (masáže, aplikace) nebo ji přidejte do domácích masek. Produkt je vhodné smíchat s jinými oleji (základním nebo esenciálním).

Olej z hroznových jader – zjemňuje a zvlhčuje pokožku

Složení obsahuje vysoký obsah vitaminu E – právě on zaručuje hloubkovou výživu a hydrataci krytu. Pokožka po použití přípravku je hladká, elastická, bez oblastí s olupováním.

Hroznový olej je vhodný pro suchou, dehydratovanou pokožku. Správné používání přípravku pomůže i mastné pleti – eliminuje se mastný lesk, zúží póry. Doporučuje se zařadit přípravek do večerní péče – 1-2x týdně nahradit obvyklý noční krém tímto olejem.

Kakaové máslo – tonizující a zjemňující obal

Kakaové máslo - tonizující a zjemňující obal

S kakaovým máslem bude péče o pleť nejen užitečná, ale i příjemná – jeho vůně povzbudí a naladí na pozitivní náladu. V přírodním produktu je mnoho látek užitečných pro krytí – je nasycený mastnými kyselinami a vitamíny (E, A, skupina B).

Jaké jsou výhody používání kakaového másla?

  • eliminuje loupání;
  • podporuje hojení zánětů a ran;
  • bojuje proti známkám stárnutí (vrásky, stařecké skvrny);
  • chrání kryt před negativními faktory prostředí (chlad, sluneční záření).

Kakaové máslo je tuhé konzistence, ale při kontaktu s krytem rychle taje – snadno se používá. Produkt se aplikuje na obličej a oční víčka, na rty. Dobrý účinek poskytne smíchání kakaového másla s jinými základními oleji – šípkovým, sezamovým a broskvovým.

Složení použijte na otírání obličeje nebo na výrobu domácích masek. Je také nepostradatelnou složkou při výrobě smetany – kakaové máslo zde slouží jako tukový základ.

Lněný olej – péče o citlivou pokožku

Lněný olej se používá jak ve vaření, tak v kosmetologii. Obsahuje mnoho vitamínů F, E, A, mastných kyselin. Produkt je vhodný pro suchou, citlivou a stárnoucí pleť. Použití lněného oleje pomůže rychle odstranit loupání a záněty na krytu, pomůže odstranit vrásky a zahojit mikrorány.

Lněným olejem lze ošetřit celý obličej, aplikovat jej na určité oblasti pokožky, po částech přidávat do kosmetických masek a krémů. Procedura se nejlépe provádí v noci, ráno opláchněte zbytky produktu. K ošetření jemné pokožky očních víček nepoužívejte lněný olej – je příliš „těžký“!

Vybírejte pouze nerafinovaný produkt, protože rafinovaný olej má mnohem méně živin.

Cedrový olej – boj proti známkám stárnutí

Jen si nepleťte základový cedrový olej s esenciálním olejem – vyrábí se z cedrových ořechů, nikoli ze dřeva!

READ
Proč je v mléce krev?

Obsahuje obrovské množství vitamínů F a E – mnohem více než v kokosu a olivách. To jsou ale hlavní „ochránci“ krytu před viditelnými známkami stárnutí – stařecké skvrny, věk a mimické vrásky. Pokožka při použití přírodního produktu je vyhlazená, stává se pružnější. Olej aktivuje regeneraci buněk, pomáhá vyrovnat se se záněty, svěděním a podrážděním pokožky.

Cedrový olej je součástí péče o všechny typy pleti. Vyměňte své obvyklé denní a noční krémy 1-2krát týdně. Dobrý účinek vykazují obklady na bázi cedrového oleje.

Číst dál

Omlazující masáž obličeje doma

Domácí kosmetické masáže pomohou výrazně zlepšit stav epidermis, zpevní ovál obličeje a dodají pleti zdravý a svěží vzhled.

Stárnutí kůže: role stravy, léků a odpočinku

Mnoho lidí se domnívá, že stárnutí pleti souvisí s věkem a životním stylem, což je pravda jen zčásti, někdy to lidé sami urychlují.

Kosmetické oleje jsou velkým a atraktivním segmentem pleťové kosmetiky, kterou je hřích nepoužívat, ale pod jednou podmínkou: pokud víte, jak vybrat správný olej a jak jej správně aplikovat. Pojďme se seznámit s nejúčinnějšími kosmetickými oleji a přijít na to, jak vybrat ten správný.

Každý jednotlivý olej se díky svému přírodnímu, přírodnímu původu vyznačuje svou všestranností: nebyly vytvořeny v chemické laboratoři pro žádný konkrétní účel, existují samy o sobě, představují bohatý komplex mastných kyselin a vitamínů – a proto jejich využití je poměrně široké. Když už mluvíme o každém z olejů, vyzdvihneme jejich nejnápadnější vlastnosti, ale musíme si uvědomit, že ve skutečnosti je rozsah použití každého oleje mnohem širší.

Většina univerzální oleje, které jsou součástí velkého množství kosmetických receptur a používají se „na všechno na světě“: mandle, argan, bambucké máslo, jojoba, kakao, kokos. Pokud hledáte lehce abstraktní kosmetický olej, který můžete použít jak na pleť, tak na vlasy, a jako přísadu do masek a tělových krémů, vyberte si některý z výše uvedených. Co když ale potřebujete olej pro konkrétní účel? Přečtěte si naše krátké „dokumentace“ o nejúčinnějších, nejoblíbenějších a cenově dostupných kosmetických olejích – a vyberte si ten správný!

Argan. Univerzální: vhodný pro suchou i normální/smíšenou pleť, při aplikaci na vlasy proniká, obnovuje vlasy po celé délce. Tento olej primárně vyživuje pokožku i vlasy, ale bez nadměrného maštění. Velmi oblíbený olej pro přidávání do vlasových masek a tělových krémů. Lze použít jako základ a nemusí se ředit ani míchat s ničím jiným. Ideální volba pro ty, kteří zřídka používají oleje, ale preferují drahé, koncentrované produkty.

Jojobový. Přes jeho tekuté skupenství je to vlastně vosk. Středně mastný, extrémně zvláčňující, vhodný zejména pro suchou a normální pleť s problémy (strie, lupénka, loupání, vrásky). Jeden z olejů, které lze s úspěchem používat k péči o pokožku kolem očí (několikrát týdně, na vlhkou pokožku). Jojobový olej uhlazuje vlasy a činí je hedvábně jemnými, odstraňuje krepatění a objem. Také extrémně univerzální. Velmi dobré na masáž.

avokádo. Jeden z nejtučnějších olejů, viskózní a hutný, proto se používá k péči o velmi suchou pokožku a suché vlasy, pomáhá v boji proti šupinatění a efektu „pergamenové“ pokožky. Dobře změkčuje a obnovuje vlasy „zabité“ barvením nebo tepelným stylingem. Na použití sólo je příliš těžký, proto se často míchá s lehčím základem (mandle, broskvová nebo hroznová semínka, rýžové otruby).

READ
Na kolik centimetrů mám oříznout růže?

Macadamie. Makadamiový olej s vysokým obsahem kyseliny palmitové je neutrální – jen zřídka, téměř nikdy nezpůsobuje problémy nebo negativní kožní reakce. Největší účinek bude mít při použití na suchou pleť, vyhlazení jemných vrásek a zjemnění pleti do jemného broskvového stavu, ale mohou jej používat i lidé s normální smíšenou pletí. Ale ne sám: smíchejte ho (10%) se základním olejem (mandlový, rýžové otruby, arganový, broskvový, meruňkový nebo hroznový olej) – a ukáže se v celé své kráse. Makadamiový olej vlasy vyhlazuje, rozčesává a zjemňuje, takže se krásně lesknou a padají.

Mandlové sladké. Pokud je na světě univerzální kosmetický olej, je to olej ze sladkých mandlí. Je vhodný pro všechny typy pleti a vlasů, funguje skvěle samostatně, sólově, dobře se nanáší, vstřebává se a působí komplexně – zjemňuje, vyhlazuje, pomáhá zadržovat vlhkost. Je ideální jako podklad (pro olejové směsi s esenciálními oleji) a masáž, díky své lehké textuře. Další plus je, že je cenově dostupný.

Semena broskví, meruněk a hroznů. Kosmetické oleje „Seed“ jsou svými vlastnostmi blízké příbuzné mandlovému oleji: všechny jsou základní, hypoalergenní, relativně tekuté a lehké a dobře se vstřebávají. Tyto oleje jsou pro masáž optimální, zvláště pokud potřebujete masírovat celé tělo a potřebujete hodně oleje. Vhodné pro všechny typy pleti, zřídka se používá k péči o vlasy (nejčastěji jako základ olejových masek na vlasy). Dobrý jako jakýsi „pohotovostní“ olej pro celou rodinu: pro manžela na masáž, pro manželku na péči o dekolt a oblast krku, pro děti na promazání drobných peelingů.

Lískový oříšek. Oblíbený olej všech majitelek mastné a smíšené pleti, ale i problematické pleti. Olej z lískových oříšků takovou pokožku zjemní a tonizuje – a zároveň jí nepřidá mastnotu, naopak jí pomůže zůstat co nejdéle matná a hladká. Při systematickém používání (2-3x týdně na noc místo krému na vlhkou pleť) mírně zužuje póry, nezpůsobuje záněty ani vyrážky, dobře a rychle se vstřebává a zanechává matnou pleť příjemnou na dotek.

Šípková semínka. Šípkový olej má rekordní obsah vitamínů, takže skvěle působí na suchou, dehydratovanou a stárnoucí pleť. Důležitá vlastnost: olej ze šípkových semínek pomáhá obnovit pokožku poškozenou UV zářením, takže po dovolené na pláži je prostě nenahraditelný. Vyhlazuje, zjemňuje, naplňuje pokožku jasem. Vhodné pro péči o oblast kolem očí. Lze použít samostatně nebo ve směsích s jinými oleji. Kapku tohoto oleje můžete čas od času přidat i do večerního krému.

Pšeničné klíčky. Koncentrovaný a luxusní olej z pšeničných klíčků je vynikající ze dvou důvodů: pro prevenci strií u těhotných žen (při pravidelné aplikaci na problémové partie s masáží dává velmi dobré výsledky) a pro péči o stárnoucí suchou pokožku, která ztrácí pružnost. Tento příjemný a středně hustý olej se snadno nanáší a velmi dobře funguje při líčení. Lze jej použít jak samostatně, tak ve směsích.

READ
Jak dlouho vydrží rybízový kompot?

Rýžové otruby. Olej z rýžových otrub je nejen univerzální v použití, ale je vhodný i pro tu nejcitlivější a nejjemnější pokožku, takže s jeho používáním nejsou prakticky žádné problémy. Je to dobrý základový olej pro všechny typy pleti, včetně stárnoucí pleti, vhodný pro přípravu směsí a pro samostatné použití. Dá se použít k masáži. Textura je velmi jemná a příjemná, dobře se na pleti roztírá a nezanechává pocit mastnoty ani filmu.

Pupalka obecná. Pupalkový olej je druh koncentrátu proti stárnutí: přidává se do směsí a krémů v objemu ne větším než 10-20%, čímž se získá komplexní účinek proti stárnutí. Tento olej vyhlazuje jemné vrásky, mírně zesvětluje stařecké skvrny, zvyšuje elasticitu, zjemňuje pokožku a navrací jí hladkost a jemnou texturu. Ideální je smíchat s nosným olejem, jako je arganový nebo meruňkový jadérko, a používat několikrát týdně jako večerní krém nebo masku.

Zelená káva. Cenný olej ze zelené kávy je absolutní jedničkou v péči o pleť kolem očí. Jde o jeho tonizační a liftingové vlastnosti, díky kterým tento olej pokožku nejen zjemní a vyživí, ale také ji napne, pomůže vám zbavit se tmavých kruhů a povadlých víček. Bohatá a poměrně hustá textura se používá jak samostatně, tak v kombinaci s jinými oleji. Pokud jej používáte na pleť kolem očí, je vhodné smíchat s jojobovým olejem. Mimochodem, olej ze zelené kávy je často součástí kvalitních přírodních krémů na oční víčka a obličej obecně.

brokolice. Další specifický olej: brokolice je známá svou schopností chránit konečky vlasů před roztřepenými konečky. Rozetřete si kapku brokolicového oleje v dlaních a po umytí naneste na konečky vlhkých vlasů – a neoplachujte! Po týdnu nebo dvou používání si všimnete, jak živější a pružnější jsou vaše dříve suché konečky. Kromě toho je brokolicový olej skvělý na suchou pleť a pokožku kolem očí. Má mírnou specifickou vůni, která připomíná oddělení zeleniny v supermarketu.

Tamanu. Jedinečný olej, který je vhodný pro péči o problematickou pleť se sklonem k zánětům, akné a vyrážkám. Tento olej zmírňuje záněty, pomáhá v boji proti akné a stopám po akné a nezmastí již tak mastnou a smíšenou pleť. Má dobré hojivé vlastnosti: pomáhá vyhlazovat jizvy, odstraňovat tmavé skvrny a hrbolky po akné, popáleniny a podobně. Tamanu olej se také používá k péči o pokožku s ekzémy a lupénkou.

Sasankwa. Jemný a příjemný lehký olej, který se používá samostatně k péči o suchou a normální, zestárlou, citlivou pleť, která ztratila svůj tonus a pružnost. Vhodné na oční okolí. Neutrální na dotek, dobře se roztírá a rychle se vstřebává. Sasanqua olej nedává pokožce pocit nadměrného promaštění a tíže, jemně a neznatelně o ni pečuje.

Usma. Jeden z těch vzácných olejů, jehož účel je velmi úzký: usma olej se používá k zastavení vypadávání vlasů a hlavně ke stimulaci jejich růstu. Aplikujte usma olej na pokožku hlavy na 20-30 minut a poté smyjte přírodním šamponem (proceduru je vhodné opakovat 2x týdně). Účinek je dosažen díky stimulačním vlastnostem oleje usma, který nabíjí vlasové folikuly energií a tím podporuje růst vlasů. Usma olej se také používá k posílení růstu řas a obočí.

READ
Proč chryzantémy kvetou pozdě?

ho. Hustý olej, jehož aroma lze jen stěží nazvat příjemným, ale je tolerován těmi, kteří si neemový olej cení pro jeho antiseptické, protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Pupínky, alergické vyrážky, lupénka, ekzémy, záněty – s tím vším pomáhá neemový olej, a ne nutně v čisté formě: lze ho míchat s jinými oleji a se základními přírodními krémy.

Tuhé oleje (baterie) se používají stejně jako tekuté kosmetické oleje, ale je tu jedno upozornění: při průměrné pokojové teplotě tvrdnou, a aby se přeměnily do pohodlnějšího tekutého stavu, stačí je buď trochu zahřát ve vodě. koupel, nebo držte část oleje v dlaních (taje při tělesné teplotě). Nejoblíbenější a snadno použitelné tuhé oleje:

Shea (shea). Hypoalergenní univerzální tuhý olej, který se používá doslova všude; v přidané formě se velmi často vyskytuje v přírodní kosmetice, včetně přípravků pro děti, přípravků pro citlivou pokožku, balzámů na rty, pleťových a tělových krémů. Důležité plus: bambucké máslo má nulovou úroveň komedogenity, takže je vhodné pro mastnou, problematickou, smíšenou pleť s rozšířenými póry. Sklenice bambuckého másla ve vaší domácnosti poslouží k různým účelům: jako tělové máslo, balzám na rty, výživa pro suchá místa, maska ​​na suché vlasy a tak dále.

Kokos. Olej je celosvětovým hitem: v některých regionech se používá v litrech pro péči o pleť a vlasy. Kokosový olej je skutečně velmi všestranný: pomáhá udržovat vlhkost pokožky, zjemňuje pokožku (je středně komedogenní, takže by ho neměli používat ti s mastnou a reaktivní pletí) a vyhlazuje ji a zvyšuje její elasticitu. Vhodné i pro citlivá místa – rty a oční víčka. Nepostradatelný jako přírodní maska ​​na vlasy (aplikujte hodinu před mytím, opláchněte přírodním šamponem). Kapku kokosového oleje lze aplikovat na již umyté vlasy jako přírodní bezoplachový kondicionér, ale je důležité to nepřehánět. A třešnička na dortu: kokosový olej má velmi příjemnou texturu, průsvitný, jemný, s lehkým kokosovým aroma, mmmm!

Kakao. Kakaové máslo znají především všichni milovníci dobré čokolády, ale velmi široce se používá i v kosmetologii. Z výše uvedených másel je kakaové máslo nejtvrdší, nejhutnější a nejtučnější, proto se nejčastěji používá k péči o rty a suchou pokožku obličeje a těla. Pro mírné snížení hustoty je vhodné jej smíchat s tekutými rostlinnými oleji, samotné kakaové máslo se však v čisté podobě skvěle nanáší a vstřebává, lze jej použít k masáži. Pro péči o vlasy (jako maska) se kakaové máslo používá jen zřídka a pouze na konečky a ve směsích s lehčími oleji. Pokud vás některá místa na kůži trápí zvýšenou suchostí (paty, lokty, kolena), pak je kakaové máslo ideálně vyživí a zjemní, eliminuje šupinatění a suchost.

Důležité! Nezapomeňte na hlavní pravidlo používání olejů: nepoužívejte je nonstop (optimálně 2-3x týdně), oleje a olejové směsi nanášejte na mírně vlhkou pokožku po sprše nebo čištění obličeje. Pečlivě sledujte reakci pokožky na určité oleje.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: