Kolik buvolů je v Africe?

Buvoli jsou býložravci, kteří žijí v jižních zeměpisných šířkách a jen částečně připomínají obyčejné krávy. Od posledně jmenovaných se odlišují silnější postavou a rohy, které mají zcela odlišný tvar. Zároveň není třeba si myslet, že buvoli mohou být obrovští: mezi nimi jsou i druhy, jejichž zástupci se nemohou pochlubit velkými velikostmi.

Obsah článku:

Popis buvola

Buvoli jsou přežvýkaví artiodaktylové patřící do podčeledi skotu, která je zase součástí čeledi bovidů. V současné době existují dva druhy buvolů: africký a asijský.

Vzhled, rozměry

Asijský buvol, nazývaný také indický vodní buvol, je jedním z největších zvířat podčeledi skotu. Délka jeho těla dosahuje tří metrů a výška v kohoutku může dosáhnout až 2 metrů. Hmotnost velkých samců je 1000-1200 kg. Zvláště pozoruhodné jsou rohy těchto zvířat. Ve formě měsíčního půlměsíce, nasměrovaného do stran a dozadu, mohou dosáhnout délky dvou metrů. Není divu, že rohy asijského buvola jsou považovány za nejdelší na světě.

Asijský buvol

Barva těchto zvířat je našedlá, v různých odstínech od popelavě šedé až po černou. Jejich srst je tenká, středně dlouhá a hrubá, přes kterou prosvítá kůže s šedou pigmentací. Na čele tvoří mírně prodloužená srst jakousi chomáč a na vnitřní straně uší je poněkud delší než po celém těle, což působí dojmem, že jsou ohraničeny třásněmi srsti.

Tělo vodního buvola je masivní a mohutné, nohy jsou silné a svalnaté, kopyta velká a rozsekaná, jako všichni ostatní artiodaktylové.

Hlava je tvarována jako býčí, ale s masivnější lebkou a prodlouženou tlamou, což zvířeti dodává charakteristický vzhled. Oči a uši jsou poměrně malé, velikostí ostře kontrastují s obrovskými reliéfními rohy, širokými u základny, ale ostře se zužujícími ke koncům.

Ocas asijského buvola je podobný kravskému: tenký, dlouhý, s podlouhlým chomáčem chlupů ve spodní části, připomínající kartáč.

Buvol africký je také velmi velké zvíře, i když je o něco menší než jeho asijský příbuzný. Výška v kohoutku může dosáhnout až 1,8 metru, ale obvykle nepřesahuje 1,6 metru. Délka těla je 3-3,4 metru a hmotnost je obvykle 700-1000 kg.

Srst buvola afrického je černá nebo tmavě šedá, hrubá a dosti řídká. Kůže, viditelná přes vlasy, má tmavou, obvykle šedavou pigmentaci.

READ
Jaký je nejlepší přípravek na ošetření místa proti klíšťatům?

Buvol africký

Srst zástupců tohoto druhu má tendenci s věkem řídnout, a proto kolem očí starých afrických buvolů někdy můžete vidět i jakési světlé „brýle“.

Buvol africký má velmi mohutnou postavu. Hlava je posazena pod linií hřbetu, krk je silný a velmi svalnatý, hrudník je hluboký a poměrně mohutný. Nohy nejsou příliš dlouhé a poměrně masivní.

Zajímavé! Kopyta na předních nohách afrických buvolů jsou výrazně větší než zadní kopyta. Je to dáno tím, že přední část těla těchto zvířat je těžší než zadní a pro její udržení jsou potřeba větší a mohutnější kopyta.

Hlava je tvarovaná jako kravská, ale masivnější. Oči jsou malé, poměrně hluboko posazené. Uši jsou široké a velké, jakoby lemované třásněmi z dlouhé vlny.

Rohy mají velmi zvláštní tvar: od temene hlavy rostou do stran, poté se ohýbají dolů a pak nahoru a dovnitř, tvoří něco jako dva háčky položené téměř vodorovně blízko sebe. Zajímavé je, že s věkem se zdá, že rohy rostou spolu navzájem a tvoří jakýsi štít na buvolově čele.

Kromě asijských a afrických buvolů patří do stejné rodiny Tamaraw z Filipín a dva typy anoa, žijící na Sulawesi. Na rozdíl od svých větších příbuzných nejsou tito zakrslí buvoli velcí: největší z nich nepřesahují v kohoutku 105 cm a jejich rohy nevypadají tak působivě jako u větších druhů. Například v horské anoe nepřesahují délku 15 cm.

Charakter a životní styl

Většina druhů buvolů, snad s výjimkou trpaslíků, kteří žijí daleko od civilizace, se vyznačuje spíše agresivní povahou. Indičtí vodní buvoli se vůbec nebojí lidí ani jiných zvířat, zatímco afričtí vodní buvoli, jsou velmi opatrní a citliví, ostře reagují na výskyt cizích lidí v okolí a mohou zaútočit při sebemenším podezření.

Všichni velcí buvoli jsou stádová zvířata, zatímco afričtí tvoří velká stáda, která někdy obsahují až několik stovek jedinců, zatímco asijští tvoří něco jako malé rodinné skupiny. Obvykle se skládají z jednoho staršího a zkušeného býka, dvou nebo tří mladších samců a několika samic s mláďaty. Existují také staří svobodní samci, kteří se stali příliš hádaví na to, aby zůstali se stádem. Zpravidla jsou zvláště agresivní a vyznačují se kromě své zlé povahy také obrovskými rohy, které bez většího váhání používají.

READ
Kolik stojí jeden obrubník?

Trpasličí druh asijských buvolů má tendenci se lidem vyhýbat a raději vede osamělý způsob života.

Afričtí buvoli jsou noční. Od večera do východu slunce se pasou a v horku se schovávají buď ve stínu stromů, nebo v rákosových houštinách, nebo ponořeni v bažinatém bahně, které zasychá na kůži a vytváří ochrannou „skořápku“, která chrání před vnějších parazitů. Buvoli docela dobře plavou, což těmto zvířatům umožňuje během migrace překonat široké řeky. Mají dobře vyvinutý čich a sluch, ale všechny druhy buvolů nevidí příliš dobře.

Zajímavé! V boji proti klíšťatům a dalším parazitům sajícím krev získali afričtí buvoli jedinečné spojence – rudozobé ptáky, kteří patří do čeledi špačkovitých. Tito malí ptáci sedí na hřbetě buvola a klují parazity. Zajímavé je, že 10-12 vlečných sítí může „jezdit“ na jednom zvířeti najednou.

Dlouhé bahenní koupele si dopřává i buvol asijský, který také velmi trpí na vnější parazity, a v boji proti klíšťatům a dalším škůdcům má také svérázné spojence – volavky a vodní želvy, které je zbavují otravných parazitů.

Jak dlouho žije buvol?

Afričtí buvoli se ve volné přírodě dožívají 16–20 let a asijští buvoli až 25 let. V zoologických zahradách se jejich délka života výrazně prodlužuje a může být téměř 30 let.

sexuální dimorfismus

Samice buvola asijského jsou o něco menší co do velikosti těla a mají ladnější stavbu těla. Jejich rohy jsou také kratší a ne tak široké.

U afrických buvolů nejsou rohy samic také tak velké jako rohy samců: jejich délka je v průměru o 10–20 % menší, navíc zpravidla nesrůstají na temeni hlavy, proto se „štít“ „nevytváří.

Druhy buvolů

Buvoli zahrnují dva rody: asijské a africké.

Rod asijských buvolů se zase skládá z několika druhů:

  • Asijský buvol.
  • Tamaraw.
  • Anoa.
  • Horská anoa.

Buvoli zahrnují dva rody: asijské a africké.

Buvol africký je zastoupen pouze jedním druhem, který zahrnuje několik poddruhů, včetně zakrslého lesního buvola, který se vyznačuje jak malou velikostí – ne více než 120 cm v kohoutku, tak červenočerveným zbarvením, stínovaným tmavšími znaky na hlava, krk a ramena a přední nohy zvířete.

Ačkoli někteří badatelé považují buvola trpasličího lesního za samostatný druh, často produkují hybridní potomky z běžného afrického buvola.

Rozsah, stanoviště

Ve volné přírodě žijí asijští buvoli v Nepálu, Indii, Thajsku, Bhútánu, Laosu a Kambodži. Vyskytují se také na ostrově Cejlon. Ještě v polovině 20. století žili také v Malajsii, ale dnes už tam ve volné přírodě pravděpodobně nejsou.

READ
Kolik dní můžete pít nálev z pelyňku?

Tamaraw je endemitem ostrova Mindoro, který je součástí filipínského souostroví. Anoa je také endemický, ale již z indonéského ostrova Sulawesi. Příbuzným druhem je anoa horská, která se kromě Sulawesi vyskytuje i na malém ostrůvku Buton, který se nachází poblíž jeho hlavního stanoviště.

Buvol africký je rozšířen v Africe, kde žije v rozsáhlém areálu jižně od Sahary.

Všechny druhy buvolů se raději usazují na místech bohatých na bylinnou vegetaci.

Asijští buvoli někdy šplhají do hor, kde je lze nalézt ve výškách až 1,85 km nad mořem. To platí zejména pro tamaray a horské anoy, kteří se raději usazují v horských lesních oblastech.

Afričtí buvoli mohou žít i v horách a v tropických deštných pralesích, ale většina zástupců tohoto druhu stále preferuje život v savanách, kde je dostatek bylinné vegetace, vody a keřů.

Zajímavé! Životní styl všech buvolů je úzce spjat s vodou, proto se tato zvířata vždy usazují v blízkosti vodních ploch.

Buvolí dieta

Jako všichni býložravci se tato zvířata živí rostlinnou potravou a jejich strava závisí na druhu a lokalitě. Například asijský buvol se živí převážně vodní vegetací, jejíž podíl v jeho jídelníčku je asi 70 %. Neodmítá ani obiloviny a trávu.

Afričtí buvoli jedí bylinné rostliny s vysokým obsahem vlákniny a dávají jasnou výhodu pouze několika druhům a přecházejí na jinou rostlinnou potravu pouze v případě potřeby. Mohou ale jíst i zeleninu z keřů, jejíž podíl v jejich stravě tvoří přibližně 5 % veškeré ostatní potravy.

Zakrslé druhy se živí bylinami, mladými výhonky, plody, listy a vodními rostlinami.

Rozmnožování a potomci

Afričtí buvoli mají období rozmnožování na jaře. Právě v této době lze mezi samci tohoto druhu pozorovat navenek spektakulární, ale téměř nekrvavé boje, jejichž účelem není smrt protivníka či těžké ublížení na zdraví, ale demonstrace síly. V době říje jsou však samci obzvláště agresivní a zuřiví, zvláště pokud se jedná o černé buvoly kapské, kteří žijí v jižní Africe. Proto není bezpečné se k nim v tuto chvíli přibližovat.

Těhotenství trvá od 10 do 11 měsíců. K otelení obvykle dochází na začátku období dešťů a samice rodí zpravidla jedno mládě o hmotnosti přibližně 40 kg. Kapský poddruh má větší telata, jejich váha často při narození dosahuje 60 kg.

READ
Kolik může stát připravené mléko pro novorozence?

buvol (lat. Bubalus)

Do čtvrt hodiny se mládě zvedá na nohy a následuje matku. Navzdory tomu, že se tele poprvé pokouší spásat trávu ve věku jednoho měsíce, buvol ho šest měsíců krmí mlékem. Ale asi 2-3 a podle některých zdrojů i 4 roky zůstává mládě u své matky, poté opouští stádo.

Zajímavé! Rostoucí samice zpravidla neopouští své rodné stádo. Pohlavně dospívá ve 3 letech, ale poprvé plodí potomky, obvykle v 5 letech.

U asijských buvolů není období rozmnožování obvykle spojeno s konkrétním ročním obdobím. Jejich březost trvá 10-11 měsíců a končí narozením jednoho, méně často, dvou mláďat, která krmí mlékem v průměru šest měsíců.

Přírodní nepřátelé

Hlavním nepřítelem buvola afrického je lev, který na stáda těchto zvířat často útočí s celou hrdostí, navíc jejich oběťmi jsou nejčastěji samice a telata. Lvi se však snaží nelovit dospělé velké samce, pokud existuje jiná potenciální kořist.

Oslabená zvířata a mláďata se stávají oběťmi jiných predátorů, jako jsou leopardi nebo hyeny skvrnité, krokodýli jsou nebezpečím pro vodní buvoly.

Asijští buvoli jsou kořistí tygrů, stejně jako bahenní a česaní krokodýli. Červení vlci a leopardi mohou napadnout i samice a telata. A pro indonéské populace jsou navíc nebezpeční i varani komodští.

Stav populace a druhů

Pokud jsou africké druhy buvolů považovány za zcela prosperující a početný druh, pak s asijskými druhy není všechno tak dobré. I vodní buvol indický je dnes ohroženým druhem. Hlavním důvodem je navíc odlesňování a orba v minulosti na neobydlených místech, kde žili divocí buvoli.

Buvoli jsou důležitým článkem v ekosystémech ve svých stanovištích

Druhým velkým problémem asijských buvolů je ztráta čistoty krve kvůli tomu, že se tato zvířata často kříží s domácími býky.

Velikost populace tamarau, klasifikovaného jako druh na pokraji úplného vyhynutí, byla v roce 2012 o něco více než 320 jedinců. Početnější je anoa a anoa horská, řazená mezi ohrožené druhy: počet dospělých jedinců druhého druhu přesahuje 2500 zvířat.

Buvoli jsou důležitým článkem v ekosystémech ve svých stanovištích. Africké populace těchto zvířat jsou pro svůj velký počet hlavním zdrojem potravy pro velké predátory, jako jsou lvi nebo leopardi. A asijští buvoli jsou navíc nezbytní pro udržení intenzivního rozvoje vegetace v nádržích, kde mají tendenci odpočívat. Divocí asijští buvoli, domestikovaní ve starověku, jsou jedním z hlavních hospodářských zvířat nejen v Asii, ale také v Evropě, kde jsou zvláště četní v Itálii. Buvol domácí se používá jako tažná síla, k orání polí a také k produkci mléka, které má několikanásobně vyšší obsah tuku než běžné kravské mléko.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: