Kolik let žijí sobi?

Jelen - popis, vlastnosti, lokalita, rozmnožování, druhy, výživa, životní styl, fotky a videa

Jeleni žijí v mnoha lesích a často je lze spatřit díky jejich velkým a krásným parohům. Zvíře je již dlouho pevně zakořeněné v lidské kultuře a je přítomno v mýtech, legendách a moderních dílech. Vzhled jelena se může pochlubit ušlechtilými obrysy a hrdým chováním. Muž zvíře pozoroval delší dobu a podařilo se mu ho dobře prostudovat.

Obsah

  1. Původ druhu a popis
  2. Размеры
  3. Co jí
  4. Život
  5. Reprodukce
  6. Stanoviště – kde žijí jeleni?
  7. Jaký je rozdíl mezi jelenem a losem?
  8. Jaký je rozdíl mezi jelenem a srncem?
  9. Soby
  10. Jelen bělolící
  11. chocholatý jelen
  12. Jelen bílý
  13. prase jelen
  14. jihoandský jelen
  15. Největší druh jelena
  16. Jelen a člověk
  17. Zajímavé video o jelenovi
  18. Sob: popis
  19. Внешний вид
  20. Životní styl sobů
  21. Životnost
  22. přírodní stanoviště
  23. Dieta
  24. Přírodní nepřátelé
  25. Vlci
  26. Hnědí medvědi
  27. Wolverines
  28. Rozmnožování a potomci
  29. Stav populace a druhů

Původ druhu a popis

První předkové jelena se objevili během eocénu, asi před 56 miliony let. Neměli rohy, ale jejich horní čelisti byly vybaveny kly. Navenek tvorové vypadali jako antilopy. V průběhu 30 milionů let evoluce se zvětšili a usadili se po celé planetě. Na jejich hlavách se objevily rohy. Během pliocénu již existovalo několik druhů jelenů sjednocených v jediné čeledi – Cervidae.

Zajímavým faktem: v pleistocénu žil druh jelena, který dorůstal délky až 2 m a výška jejich rohů mohla dosahovat 4 m.

Sob je považován za nejstarší druh ze současných existujících. Objevil se asi před 1,5 miliony let a obýval území, kde se nyní nacházejí Spojené státy a Kanada.

Většina druhů má mohutné tělo na tenkých, ale svalnatých končetinách. Hlava spočívá na dlouhém krku. Hlava jelena je protáhlá, na jejím konci je černý nos, který postupně přechází v horní pysk. Oči jsou posazeny široce od sebe u kořene čela.

Jelení tlama zblízka

Jelení hlava zblízka

Zajímavým faktem: Věk jelena lze určit podle zubů. Postupně se křiví a podle úhlu sklonu je zoolog schopen pochopit, jak starý jedinec je.

Samci mají nad ušima dlouhé zdobené rohy, které mají zesílenou základnu a špičaté konce. Jejich délka může dosahovat až metru. U samic chybí. Barva těla je hnědá, podle druhu může mít určitý odstín a bílé skvrny.

Размеры

Velikost zvířete závisí na druhu. Například jelen chocholatý nedorůstá déle než metr a jeho hmotnost nepřesahuje 50 kg. Ale severní se táhne až 2 m a jeho hmotnost dosahuje 200 kg.

Co jí

jelen jíst bobule

jelen jíst bobule

Jelen je býložravec, jehož potrava závisí na ročním období a druhu. Mezi březnem a červnem preferuje luštěniny a obiloviny. V teplém období jí bobule, houby, semena, ořechy a různé ovoce. Také jelenovi nevadí ochutnávat poupata, listy a keře.

S nástupem chladného počasí se jídelníček jelena dramaticky mění. Zvíře žere větve a kůru jehličnatých stromů. Aby obnovil bílkoviny v těle, pravidelně jí ptačí vejce. Nedostatek minerálů a solí se kompenzuje žvýkáním země a pitím vody z pramenů.

Život

Jeleni žijí na různých územích v závislosti na vegetaci

Jeleni žijí na různých územích v závislosti na vegetaci

Většina jelenů žije ve stádech. Postupně putují různými územími a hledají potravu a příznivé podmínky. Zvíře vykazuje zvýšenou aktivitu během dne a dokáže za den urazit velké vzdálenosti. Rychlost běhu jelena se v závislosti na druhu pohybuje od 50 do 80 km/h.

Zajímavým faktem: v zimě se zvíře toulá v oblastech, kde je mnoho stromů, protože sněhová vánice je zřídkakdy a nejsou zde žádné velké závěje.

Reprodukce

Fawn

Jednotlivci jsou schopni produkovat potomky, když dosáhnou věku dvou a půl roku. Období páření trvá od září do listopadu. V této době začnou samci tlouct svými rohy do stromů a lákají samice. Během tohoto období jsou možné boje mezi samci nacházejícími se na stejném území.

READ
Které petúnie jsou nejnáročnější?

Paroží hraje u jelena v období páření velkou roli, protože obsahuje potřebné hormony. Po skončení říje kůže na bázi odumírá a průtok krve do tohoto místa se zastaví. A po nějaké době jelenovi paroží bez újmy spadne.

Zajímavým faktem: Nové parohy začínají samci růst téměř okamžitě a plně se zformují během několika měsíců.

Březost trvá v průměru 220 dní a ve většině případů se rodí jedno mládě. Téměř okamžitě se dokáže postavit na nohy a následovat matku. Samice mládě neopouští a krmí ho mlékem, dokud nepřejde na rostlinnou stravu.

Stanoviště – kde žijí jeleni?

Stanoviště sobů

Jeleni žijí v mnoha oblastech, protože jsou nenároční na podmínky prostředí. Žijí v rovinách, v blízkosti horských oblastí, v tundře, lesích a také na pozemcích poblíž rovníku. Hodí se vlastně do jakýchkoli podmínek, kde se dá sehnat potrava.

Zvíře lze nalézt v Evropě, Americe, Asii. Některé druhy žijí také na Novém Zélandu, v Austrálii a Africe.

V přirozeném prostředí se jeleni dožívají v průměru 15–20 let. Každý den jsou nuceni hledat potravu, schovávat se před predátory a také se starat o své příbuzné. V zoologických zahradách a přírodních rezervacích se životnost zvyšuje a může dosáhnout 30 let. Je to způsobeno tím, že se lidé snaží znovu vytvořit příznivé podmínky pro jednotlivce, starat se o ně a krmit je. Díky tomu nemusí jeleni vystavovat svá těla pravidelnému opotřebení.

Jaký je rozdíl mezi jelenem a losem?

Los, který patří do čeledi jelenovitých

Los, který patří do čeledi jelenovitých

Jelen a los patří do stejné čeledi, ale mají určité rozdíly, díky kterým je lze od sebe snadno odlišit:

  • jeleni preferují život ve stádech a los vede osamělý způsob života, jen občas se páruje;
  • hmotnost jelena může dosáhnout až 350 kg, zatímco los může vážit 650 kg;
  • končetiny jelena jsou kratší, ale silnější;
  • u losů rostou parohy vodorovně, zakřivují se vzhůru v podobě rýčovitých výběžků, zatímco u jelenů se táhnou svisle a nejsou tak masivní.

Také většina druhů jelenů má světlejší barvu než los.

Jaký je rozdíl mezi jelenem a srncem?

Srnec vypadá jako jelen

Srnec vypadá jako jelen

Jeleni a srnci také patří do stejné čeledi a kromě odlišné stravy a tvaru rohů mají i další rozdíly:

  • samice krmí mláďata ve stoje, zatímco srnci si k tomu lehají do trávy;
  • jeleni pravidelně žerou kůru různých stromů, ale srnčí ji nikdy nežere;
  • jelení paroží je hladké a s velkým počtem větví, zatímco srnčí je pokryto hlízami a jejich povrch je drsný.

Zajímavost: Lama – popis, vlastnosti, lokalita, rozmnožování, druhy, výživa, životní styl, fotografie a videa

Také srnčí paroží nedorůstá déle než 30 cm, kdežto jelení paroží se může natáhnout až na 105 cm.

Jeleni jsou velkou čeledí, která zahrnuje 51 druhů. Lidé stále pokračují ve studiu některých z nich a činí úžasné objevy.

Soby

Soby

Charakteristickým rysem tohoto druhu je, že samice mají také rohy. Jednotlivci dorůstají délky až 2,1 m a jejich hmotnost někdy dosahuje 200 kg. Barva těla je hnědobílá a může obsahovat oranžové skvrny. Sobi jedí keře, listy a bobule. Tento druh lze nalézt v Evropě, Asii a Severní Americe. Zvíře žije v rovinách, tundře, na úpatí hor a v bažinatých oblastech.

vodní jelen

Jediný člen rodiny, kterému chybí rohy. Místo toho mají samci dlouhé tesáky na horní čelisti. Dospělý jedinec dorůstá až 1 m, jeho výška může dosáhnout až 55 cm.Druh se živí převážně zeleným listím a mladou trávou. Vodní jeleni se vyskytují na Korejském poloostrově, stejně jako ve Francii a Anglii.

READ
Jak dlouho trvá, než řízky azalky zakoření?

Jelen bělolící

Jelen bělolící

Zástupci tohoto druhu dorůstají až 2,3 m a jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí 200 kg. Jedinci mohou dosáhnout výšky až 1,3 m. Rohy, krk a přední část hlavy jsou bílé, tělo hnědé. Druh žije poblíž Alp, kde tráví většinu času na zdejších pláních a živí se trávou.

chocholatý jelen

chocholatý jelen

Charakteristickým rysem tohoto druhu je přítomnost tmavého hřebene na hlavě. Většina jedinců má hnědou barvu s šedým nádechem. Dorůstají délky až 150 cm a jejich hmotnost dosahuje 50 kg. Rohy chocholatých jsou krátké, díky chocholku sotva znatelné. Kromě trávy je zvíře schopné jíst mršinu, která je pro něj zdrojem bílkovin. Tento druh žije v Asii a jako terén si vybírá husté lesy.

Jelen bílý

Jelen bílý

Žije v Severní Americe a jako území si vybírá lesy, savany a horské oblasti. Zvíře jí obiloviny, ovoce, ořechy, stejně jako listy a větve stromů. Zástupci druhu mají hnědou barvu s různými odstíny. Své jméno dostal podle ocasu, jehož spodní část je bílá.

prase jelen

prase jelen

Druh dorůstá délky až 1,1 m a jeho výšky je 0,7 m. Prasečí jelen má neobvyklou chůzi, při které se pohybuje malými krůčky, poskakuje mírně vzhůru. Zvíře má hnědou barvu, samci jsou tmavšího odstínu. Zvíře žije v Indii, Asii, Austrálii, USA a Thajsku. Jelen je noční zvíře, které se vydává hledat potravu po setmění.

jihoandský jelen

jihoandský jelen

Druh má krátké končetiny, které podporují mohutné a svalnaté tělo. Jelen jihoandský dorůstá délky až 1,5 m a výšky až 80 cm.Váha dospělého jedince může dosahovat až 75 kg. Tělo je hnědošedé barvy, s bílými skvrnami na krku. Tento druh žije v horách Argentiny a Chile, živí se listy a keři.

Zajímavost: Lední medvěd Popis, vlastnosti, stanoviště, druhy, výživa, životní styl, fotky a videa

Největší druh jelena

Jelen

Za největší druh je považován jelen lesní. Velikosti jedinců mohou dosahovat až 2,4 m délky a až 1,9 m výšky. Hmotnost je přibližně 350 kg. Charakteristickým rysem jelena z jiných druhů je přítomnost světlé skvrny pod ocasem.

Nejmenším druhem jelena je pudu.

Nejmenším druhem jelena je pudu.

Za nejmenšího jelena na světě je považován pudu. Jednotlivci se dělí na dva typy: severní a jižní. Zvíře má protáhlé tělo, jehož délka nepřesahuje 85 cm, jeho výška dosahuje 40 cm.Váží zvířete od 8 do 11 kg.

Srst Pudu je tmavě hnědá a někdy černá a na hlavě a na břiše mohou být oranžové skvrny. Mezi ušima vyrůstají krátké rohy, jejichž délka nepřesahuje 10 cm.

Pudu žere keře, listy a větve stromů. Žije sám, jen občas se sejde v páru. Zvíře žije v Peru, Chile a Ekvádoru.

Jeleni žijící v přírodních podmínkách jsou nuceni se skrývat před velkým počtem nepřátel. Býložravce pravidelně napadají vlci, medvědi, tygři, hyeny, leopardi a další predátoři, kteří žijí na stejných územích. Pokud jelen vycítí nebezpečí, pokusí se co nejrychleji schovat. Někteří jedinci se však k lidem chovají klidně, a dokonce jim vycházejí vstříc, aniž by cítili ohrožení.

V zimě je pro zvíře nejtěžší schovat se před predátory. Jeleni se v závějích pohybují pomaleji. Navíc sníh často pokrývá jedlé keře a vegetaci. Kvůli tomu musí tvor vynaložit větší úsilí na jídlo. A často v zimě najdou dravci hladovou a unavenou srnku, která se stává snadnou kořistí.

Jelen a člověk

Některé národy chovají jeleny

Některé národy chovají jeleny

Lidé a jeleni žili vedle sebe už pěkně dlouho. Dokonce i starověké národy krotily zvířata a chovaly je jako dobytek. Byli zapřaženi do saní a také chováni pro maso, i když ve vzácných případech byli používáni k jídlu.

READ
Proč je pohanka v Evropě zelená?

Zajímavým faktem: u starých Slovanů bylo zvíře spojováno s pohodlím a blahobytem. Národy, které je chovaly, chovaly mláďata kolouchů přímo ve svých domovech.

V moderním světě mnoho národů pokračuje v chovu jelenů. V zasněžených oblastech se používají jako dopravní. V mnoha zemích je lov zvířat povolen, ale pouze po určitou dobu.

Zajímavé video o jelenovi

Pokud najdete chybu, zvýrazněte část textu a klikněte Ctrl + Enter.

Soby

Sob se proto nazývá sob, protože jeho stanoviště zasahuje do severních, chladných oblastí, kde je léto velmi krátké. Jedná se o artiodaktylové zvíře, které místní obyvatelé používají jako dopravní prostředek i jako zemědělská zvířata. Místní obyvatelé díky sobům přežívají v tak drsných podmínkách. Navzdory tomu v přírodě stále přežívají stáda divokých sobů.

Sob: popis

Soby

Toto artiodaktylové zvíře je považováno za jedinečného zástupce rodiny jelenů, protože nejen samci, ale i samice nosí parohy. Sob se neliší působivou velikostí, liší se však rozmanitou barvou těla. Krk a hruď tohoto zvířete jsou zpravidla poměrně světlé a zbytek těla je namalován v šedohnědých a tmavě hnědých tónech. Dospělí jedinci dorůstají délky až 2 metrů a jejich výška v kohoutku je asi jeden a půl metru s hmotností asi 200 kilogramů. Sobi žijící v tundře jsou o něco menší, protože jen několik jedinců váží o něco více než sto kilogramů. Bez ohledu na to, zda se jedná o divokého nebo domestikovaného jelena, je téměř nemožné je rozlišit, pokud neexistují vhodné dovednosti. Často se kříží, aby získali silnější a zdravější potomstvo.

Внешний вид

Внешний вид

Rozeznat soba od ostatních druhů jelenů není vůbec těžké, pokud si dáte pozor na jejich paroží. Nejprve se ohýbají k tělu a poté k hlavě.

Koncem jara nebo začátkem léta samice shazují paroží. A muži je nosí až do nástupu skutečného chladného počasí. Po nějaké době začnou rohy znovu růst, ale pokaždé se jejich tvar stává složitějším kvůli vzhledu nových procesů. Pětileté zvíře má nejvíce vyvinuté rohy, protože v tomto věku se stávají docela dospělými.

Zajímavé vědět! Sobi mají vynikající sluch a čich, ale jejich zrak je špatně vyvinutý. Když jsou ve stádě, řídí se chováním svých vůdců.

S nástupem silného chladného počasí rostou sobům dlouhé vlasy, které se kvůli strukturálním rysům špatně lámou. Faktem je, že každý vlas je dutý, to znamená, že má uvnitř prázdnotu. Díky této vlastnosti si jeleni lépe udržují tělesné teplo. V zimě se sobi odlišují jinou barvou těla. Jejich barva je zpravidla téměř bílá, i když na těle jsou fragmenty tmavě hnědého odstínu. V létě tato zvířata nemají tak hustou srst, zejména proto, že je měkčí a kratší. Kromě toho se barva těla liší od šedých až po hnědé tóny. Malá mláďata jelenů mají zpravidla monotónní zbarvení.

Sobi mají poměrně široká kopyta s charakteristickými prohlubněmi, což umožňuje zvířatům získat potravu pro sebe zpod sněhu, a to často docela hlubokého.

Životní styl sobů

Životní styl sobů

Sobi dávají přednost stádnímu životu, zatímco se každý rok toulají stejnou trasou. Délka trasy může být asi 500 kilometrů. Konec jara a začátek léta se pro tyto zeměpisné šířky vyznačuje tím, že v tundře je mnohem více potravy, a tak jeleni míří do těchto míst. Když jdou do tundry, jsou díky tomu zachráněni před hmyzem sajícím krev, který jelenům ubírá hodně síly a energie. Když léto skončí, zvířata se vrátí.

READ
Jaká jsou tam hospodářská zvířata?

Životnost

V přirozených podmínkách tato zvířata nežijí dlouho, ale domestikovaná zvířata se mohou dožít až téměř 28 let. V naší době si mnoho národů na severu osvojilo pastevní chov sobů a jen malá část z nich pokračuje v lovu volně žijících zvířat, která jsou komerčně zajímavá. V tomto ohledu lze říci, že celkový počet sobů se rok od roku mění, pak jedním směrem, pak druhým. Hlavní vliv na populaci sobů má lidská ekonomická činnost. V současné době je tendence ke zvýšení počtu těchto zvířat. Podle některých údajů ruských odborníků může být počet sobů asi 1 milion jedinců.

přírodní stanoviště

přírodní stanoviště

Sobi žijí hlavně v tundře, v lesní tundře, jakož i na pláních a ve vysočinách, které jsou běžné v jehličnaté tajze. Jeleni se navíc vyskytují v drsných lesích nebo na bažinatých místech. V silném chladu tato zvířata míří na jih, kde se nachází tajga a lesní tundra. Obvykle stáda čítají několik tisíc jedinců, ale když se dostanou na zimoviště, rozpadnou se na menší skupiny.

S nástupem jara se tempo migrace poněkud snižuje, protože zvířata musí dělat zastávky, aby doplnila síly a energii. Za měsíc a půl urazí zvířata v průměru až 450 kilometrů.

Важный момент! Sobi žijící v horských oblastech se pohybují na méně významné vzdálenosti. Mohou migrovat sto nebo dva kilometry, přičemž vertikální pohyby v horách jsou do 1000 metrů.

Dieta

Dieta

Sobi to mají těžké, protože pro sebe musí neustále získávat potravu zpod silné vrstvy sněhu. Pokud právě napadl sníh, jeleni jsou schopni získat potravu z hloubky jeden a půl metru, a pokud už sníh sedl, pak i 30centimetrová vrstva se sotva hodí. Samci zpravidla odhrabávají sníh, po kterém se jako první krmí. Za nimi mohou samice hodovat na rostlinné potravě a poslední – jeleni a oslabená zvířata.

Aby jelen v tak těžkých podmínkách přežil zimu, musí vynaložit hodně síly a energie. V tomto ohledu k tomu zvířata potřebují dostatek živin. Když jdou sobi do stáda, nezastaví se. Pokud se na cestě objeví trocha trávy nebo lišejníku, jelen si vezme malý podíl a většinu z toho nechá pro své příbuzné, kteří ho následují. Tělo jelena se dokonale vyrovnává se sobím mechem a dalšími rostlinnými potravinami a asimiluje je. Jeleni přitom konzumují dosti nízké procento mladých výhonků a větví stromů.

Navzdory skutečnosti, že mechový sob je hlavní potravou sobů, nemá bílkoviny, které jsou pro zvířata tak potřebné. Kromě bílkovin má sobí mech a další užitečné složky velmi málo, kromě křemíku, ale tělo zvířete jej prakticky neabsorbuje. A přitom je sobí mech vysoce kalorická potravina, která jim dokáže dodat potřebnou energii.

Jako každý živý tvor i jelen v zimě potřebuje bílkoviny, komplex vitamínů a minerálů. V tomto ohledu jejich tělo využívá rezervy, které si jeleni tvoří v létě. Sobi proto, kteří vyčerpali své zásoby v zimě, budou muset v létě znovu doplnit své tělo všemi potřebnými živinami. K tomu jedí vše, co jim přijde do cesty: různé rostlinné potraviny, houby, bobule a slanou vodu. V severních zeměpisných šířkách léto netrvá dlouho, takže zvířata musí své stěhování prodlužovat a být dále v místech, která jsou stále bohatá na výživnou potravu.

Zajímavý moment! Houby pro jeleny jsou skutečnou lahůdkou. Kvůli houbám dodávají svému tělu mnoho nutričních složek, zejména na konci léta a před prvním sněhem. K jídlu hub se může stádo rozptýlit a někteří jedinci ho dokonce na chvíli opustí.

Mech pro jeleny není považován za hlavní, ale pomocný pokrm, přičemž jeho role výrazně narůstá, když je hodně sněhu. Jeleni často sežerou mech náhodou, když ho najdou spolu s jinou potravou. Vzhledem k tomu, že jeleni někdy docela zoufale touží po vitamínech a minerálech, mohou si stravu zředit malými hlodavci, ptačími vejci a kuřaty.

READ
Jaká jsou nejlepší hnojiva?

Sobi často žerou odhozené parohy svých příbuzných a také losy. Dokážou ohlodávat slaniska a přitom hasit žízeň díky sněhu, který polykají s jídlem. Pokud se silné mrazy objeví v období, kdy ještě nenapadl první sníh, pak to mají jeleni velmi těžké.

Taková skutečnost zpravidla vede k dehydrataci organismu a rychlé ztrátě tloušťky podkožní tukové vrstvy, což může vést k nepředvídatelným následkům, někdy až ke smrti zvířete.

Přírodní nepřátelé

Sobi mají spoustu přirozených nepřátel, kteří způsobují značné škody na populaci těchto zvířat. Například:

Vlci

Vlk

Vlci číhají na soby v přírodních stanovištích, jako je tundra a lesní tundra. Pokud je dravců málo, pak nejsou schopni ovlivnit pokles populace sobů, zabíjejí pouze slabé a nemocné jedince.

Je důležité vědět! Vlci jsou nebezpeční zejména pro potomky sobů, které se rodí několik měsíců.

Pokud existuje mnoho predátorů, pak začnou lovit silné a zdravé jedince. Vlci jsou obzvláště nebezpeční, protože zabijí více jelenů, než mohou sníst. Kromě toho, že sobi jsou součástí jídelníčku vlků, jsou tito predátoři schopni nakazit zvířata tak nebezpečnou chorobou, jako je vzteklina.

Hnědí medvědi

Hnědý medvěd

Přestože medvědi hnědí představují pro soby určité nebezpečí, útoky jsou velmi vzácné. Medvědi hnědí většinou napadají jeleny v místech vodních přechodů nebo na březích řek či jezer. V tomto případě útočí i na oslabené jedince nebo mláďata, která nedokázala včas utéct. Medvědi hnědí jsou sice vzácní, ale také dokážou zaútočit na domestikovaná zvířata, napadnout nemocné jedince, kteří nemají sílu dostat se z pronásledování pryč.

Wolverines

Wolverines

Již se stalo, že biotop tohoto dravce je spojen s biotopem sobů. Rosomák není příliš obratné zvíře, ale dokáže dlouho sledovat stádo jelenů hlubokým sněhem a čekat na správný okamžik k útoku. Tento dravec je schopen lovit i zdravé jedince, i když hlavní nebezpečí představuje pro mláďata a oslabená zvířata. Tím výčet predátorů nekončí, neboť se zde vyskytuje i rys, lední medvěd a některé druhy dravců.

Rozmnožování a potomci

potomstvo

Mužské boje o právo vlastnit samičku lze pozorovat v polovině podzimu. Po páření nosí samice své budoucí potomky 8 měsíců. Po prvním tání sněhu se narodí jedno mládě, i když se vyskytly případy, kdy jelen porodil dvě telata. Již druhý den je jelen schopen vstát a doprovázet svou matku, být vedle ní.

Zajímavý fakt! O týden později jelen snadno přeplave malou říčku a následuje svou matku. Po několika týdnech se mláďatům začnou vyvíjet rohy.

Samice krmí své mládě až do začátku zimy mlékem. Po 5 letech života jsou mláďata plně dospělá a připravená k rozmnožování.

Stav populace a druhů

Stav populace a druhů

Pokud mluvíme o světové populaci jelena, tak dnes je to více než 15 milionů jedinců. Pokles celkového počtu sobů je spojen jak s lovem, tak s hospodářskou činností člověka, který bezmyšlenkovitě kácí lesy, staví cesty a pase své domácí soby.

V současnosti jsou divocí sobi snadnou kořistí lovců a pytláků. Aktivní lov a čilá činnost pytláků vedly k tomu, že divoká zvěř zůstávala jen na příliš odlehlých, člověku nepřístupných místech.

Některé druhy sobů jsou chráněny v přírodních rezervacích a také pod ochranou Červené knihy.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: