
1. Labutě jsou majestátní ptáci královské krásy a božské milosti. Jsou to jedni z nejpůvabnějších ptáků, kteří potěší milovníky přírody.
Dnes jsou tito krásní ptáci symbolem duchovní čistoty, čistoty a manželské věrnosti. Labutě jsou schopny způsobit obdiv nejen pro své krásné peří, ale také pro své neuvěřitelné držení těla.
2. Labutě patří do řádu Anseriformes z čeledi Anatidae.
3. Labutě se vyznačují svou krásou, dlouhou životností a monogamií.
4. Labutě jsou největší vodní ptactvo v Evropě.
5. V závislosti na druhu dosahuje délka těla dospělých jedinců 120-180 cm a hmotnost může dosáhnout až 15 kg. Rozpětí křídel těchto ptáků je asi 2-2,4 metru.

6. Tito ptáci neradi chodí po souši, ale pohybují se hlavně po vodě.
7. Na světě existuje 7 druhů labutí: labuť černá, labuť černokrká, labuť velká, labuť němá, labuť americká, labuť malá, labuť trubač.
8. Většina druhů těchto ptáků je uvedena v Červené knize.
9. Muž a žena se od sebe příliš neliší. Bílá labuť je jedním z největších vodních ptáků, liší se velikostí a hmotností, která dosahuje 10-13 kg. Jeho tělo je protáhlé, dlouhé (asi 150-170 cm), jeho krk je dlouhý a vypadá velmi elegantně. Silná křídla mají rozpětí téměř 2 metry, nohy jsou krátké, tmavé barvy a umístěné mírně vzadu. Zobák je šedý nebo černožlutý.
10. Existuje mnoho přesvědčení o labutích a jejich věrnosti partnerovi až do konce života. Ale jedna věc je jistá: labuť je monogamní pták a po vytvoření páru zůstává nablízku, dokud je společník naživu. Když však muž nebo žena ovdovějí, vytvoří nový pár a nezůstanou poustevníkem až do smrti.

Mute labutě
11. Labuť němá dává najevo své podráždění a nespokojenost zvláštním syčivým zvukem, odkud pochází její jméno. V Anglii je němý pták považován za královského ptáka. Jedná se o velké plemeno, které může vážit až 12 kg a v zajetí – až 15 kg. Barva opeření je bílá a hlava je žlutohnědá. Zobák tohoto druhu je červený s měsíčkem. Při plavání ve vodě zakřivuje krk, na rozdíl od jiných plemen, která drží krk rovně. Mláďata do 3 let mají hnědou barvu, ale pak zbělají. Životnost labutě velké může být až 28 let. Tento druh se vyskytuje v severní a jižní části Evropy a Asie.
12. Labuť vypadá krásně díky tomu, že její tělo je pokryto velmi hustým peřím. A málokdo ví, že počet peří je 25 tisíc jednotek. Tento pták je rekordmanem, ale během sezónního línání ztrácí spoustu peří a nemůže nějakou dobu létat.
13. Mezi kachní rodinou mají nejdelší krk labutě. Rekordmanem mezi svými příbuznými je zároveň černá labuť, jejíž krční oblast se skládá z 23 obratlů a dosahuje poloviny délky těla jedince. Tak působivá velikost krku umožňuje těmto ptákům získávat potravu v hloubkách nádrží.
14. Labutí peří má úžasnou tepelnou izolaci, která umožňuje ptákům dobře odolávat chladu. Tato vlastnost se ale ve středověku stala důvodem jejich hromadného vyhlazování.
15. Vynikající svaly umožňují úžasným ptákům překonat lety tisíce i více kilometrů. Labutě létají, tvoří klín, v jehož čele stojí nejsilnější jedinec. Aerodynamické proudění vytvořené vůdcem smečky umožňuje jejím dalším členům vydávat méně energie. Labutě přitom mohou dosáhnout rychlosti až 80 km/h.

Whooper Swan
16. Labuť zpěvná během letu vydává charakteristický hlasitý pláč. Tento pták může vážit asi 12 kg a dosáhnout délky 150 cm a rozpětí jeho křídel je někdy až 2,6 metru. Krk a tělo jsou přibližně stejně velké. Zobák je žlutý s černou špičkou. Mláďata mají šedou barvu, ale později zbělají. Toto plemeno labutí hnízdí v severní Evropě a některých částech Eurasie. Usazuje se na březích jezer a řek. Labuť zpěvná si staví hnízdo z trávy, mechu a peří. Pár se tvoří jednou a na celý život. V zajetí se dožívá asi 30 let.
17. Labuť velká je uznávána jako národní pták Finska.
18.Labutě mají vynikající zrak, který jim pomáhá najít potravu a vyhýbat se nepřátelům, a to i pod vodou.

19. Díky hustému a teplému opeření mohou labutě létat v rekordní výšce pro ptáky. Ještě v 60. letech 8200. století zaznamenali piloti let několika jedinců ve výšce přesahující XNUMX metrů.
20. Na špičce ocasu labutí je speciální žláza, která vylučuje tuk k mazání peří. Díky tomu mohou ptáci plavat ve vodě po dlouhou dobu, aniž by se namočili.

trubač labuť
21. Labuť trumpetista získala svou přezdívku díky skřekům, které vydává při komunikaci s ostatními jedinci. Toto plemeno se vyskytuje ve Střední Americe. Vypadá jako zpěvák, ale jeho zobák je černý místo žluté. Tělesná hmotnost je až 13 kg a délka až 180 cm.V zajetí se může dožít asi 30 let.
22. Labutě se chovají šetrně nejen ke svému partnerovi, ale i k ostatním příbuzným. V případě onemocnění některého z členů hejna mohou ptáci dokonce odložit let, dokud se jedinec neuzdraví.
23. Stěhování labutí je sezónní a zasahuje i na území Ruska, ročně tak k jezerům na území Altaj přiletí více než tři sta labutí.
24. Labutě se usazují v mělké vodě a pro hnízda si vybírají těžko dostupná místa. Preferují silně zarostlé rybníky. Pokud nejsou rušeni, mohou se usadit v blízkosti lidí.
25. Ornitologové zjistili, že barva opeření labutí do značné míry závisí na jejich stanovišti. Ptáci v teplém podnebí mají zpravidla tmavší barvu než v chladném podnebí. Proto v severních oblastech najdete dokonale bílé jedince.

Labuť černohrdlá
26. Labuť černokrká vděčí za své jméno své barvě. Jejich hlava a krk jsou černé a jejich tělo je bílé. Zobák černokrký má na zobáku červený výrůstek, který se u mláďat nenachází. Dospělý může mít až 6,5 kg tělesné hmotnosti a až 140 cm na délku. Toto plemeno lze nalézt v Jižní Americe. Hnízdí si na malých ostrůvcích nebo v rákosí. Mláďata tohoto plemene milují cestování na zádech svých rodičů.
27. Labutě černokrké mohou létat rychlostí 65 km/h.
28. Labutě se živí kořeny a stonky rostlin rostoucích ve vodních plochách. Velká plemena se mohou živit červy, plži nebo hmyzem. Malé druhy jedí trávu, často poškozují obilniny.

29. Velká tělesná hmotnost brání ptákům ve snadném vzlétnutí, takže musí dlouho mávat křídly a pohybovat tlapkami, aby se zvedli do požadované výšky. Ze stejného důvodu sedí labutě pouze na vodě a neobratně brzdí tlapami na její hladině.
30. Labutí samice snáší zpravidla 4 až 8 vajec, která inkubuje 35 dní.

černé labutě
31. Toto jméno získala také černá labuť kvůli černé barvě peří. Vyskytuje se hlavně v Austrálii. Tento druh žije v bažinách nebo zarostlých jezerech, ale najdeme ho i v zoo. Dospělí jedinci váží až 9 kg a jejich délka dosahuje 142 cm.Délka života ve volné přírodě je až 10 let. Od přírody je velmi důvěřivý a snadno se ochočí.
32. Černá labuť je znakem Západní Austrálie.
33. Při studiu černých labutí byli ornitologové svědky neobvyklého jevu. Samci těchto ptáků jsou schopni vytvářet svazky osob stejného pohlaví. V tomto případě ptáci používají samici ke kladení vajíček. Poté ji samci černých labutí vyženou a sami se vylíhnou a vychovají potomky.

34. Mláďata labutí se rodí nadýchaná a bez ohledu na druh mají šedou barvu, která se mění až ve třetím roce života ptáka.
35. Jen pár dní po narození mohou labutě plavat samostatně se svými rodiči.

americká labuť
36. Americká labuť je velikostně nejmenší. Jeho hmotnost zřídka dosahuje 10 kg. Navenek vypadá jako křikloun. Žije v lesích tundry Ameriky.
37. Labutě mají velmi přátelské a silné „rodiny“. Poté, co mláďata vyrostou, mohou žít se svými rodiči velmi dlouho.
38. V případě nebezpečí může labuť silným úderem křídla způsobit nepříteli značné škody: zlomit kost a dokonce zabít malého dravce.
39. Při vytváření páru žije labuť dlouho, projevuje rodičovské kvality a stará se nejen o vajíčka, ale i o rostoucí mláďata, chrání je a dostává jim potravu.
40. Když jsou mláďata, ptáci své potomky zuřivě chrání a stávají se neklidnými a agresivními.

Labutě menší nebo tundrové
41. Labuť malá se někdy také nazývá labuť tundra, protože se vyskytuje v tundře Ruska. Svými vlastnostmi připomíná americký druh. V zajetí se nedožívá více než 20 let. Uvedeno v Červené knize Ruské federace.
42. Labutě se častěji vyskytují na severní polokouli. I když si za místa pobytu často vybírají Nový Zéland, Austrálii a Jižní Ameriku.
43. Za chladného počasí odlétají labutě do teplých krajin, a když přijde jaro, vracejí se. Samice si staví hnízdo v houštinách a mláďata se objevují v polovině léta.
44. Mláďata labutí se rodí opeřená a dokážou okamžitě dostávat vlastní potravu. Samice zůstává u labutí asi 6 měsíců, dokud úplně nedorostou.
45. Lidé předpovídali počasí na základě chování labutí. Například se věří, že pokud labuť začne během dne házet hlavou přes záda, nastane špatné počasí. Ptáci si staví hnízda ve vyšších polohách – počítejte s vydatnými dešti.

46. Mláďata mají růžový zobák, jehož špička je natřena černě. Plavající pták má krk natažený svisle nahoru, zatímco jeho hlava a zobák směřují dopředu.
47. Někdy můžete potkat páry labutí, které žijí blízko místa bydliště člověka. To může znamenat, že ptáci jsou krmeni a je s nimi zacházeno velmi dobře.
48. Podle legend se labutě mohou dožít až 150 let, ale není to pravda. Podle studií provedených ornitology je průměrná délka života těchto ptáků ve volné přírodě 20–25 let. V zajetí se dožívají až 30 let.
49. K rozmnožování a ochraně labutí dochází především v přírodních rezervacích, ale je to možné i v přírodních podmínkách, jako je řeka Temže. V Británii patří všechny labutě královně a jejich odchyt je zakázán.
50. Symbolem dlouhého manželského života je pár bílých labutí, které se často používají ke zdobení dortů a svatebních tabulek.





