Do jaké skupiny zvířat patří srnec?

Roe deer (latinsky Capreolus) – zvíře z čeledi jelenovitých, třída savců, oddělení artiodaktylů. Další jména jsou srnec, divoká koza. Toto je malý půvabný jelen. Má krátké tělo s tenčí a nižší přední část oproti zadní části.

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-1

Průměrná hmotnost psa je od 22 do 32 kg, délka těla je od 108 do 125 cm, výška v kohoutku je od 65 do 80 cm.Fenka je o něco menší, ale v podstatě se od samce příliš neliší. Vzhled typický pro jeleny.

Hlava je krátká, zužuje se od uší k nosu; uši jsou podlouhlé a na konci špičaté; oči jsou poměrně velké a vystouplé; žáci trochu šilhají; dlouhý krk; nohy jsou štíhlé, zadní jsou o něco delší než přední; malá kopyta; ocas je malinký. Můžete jasně vidět na foto srnčí zvěře.

U samců srnčí rohy rostou malé větvené, které rostou téměř svisle. Jejich délka je od 15 do 30 cm a rozpětí od 10 do 15 cm.Mají tři větve, z nichž prostřední je nakloněna dopředu. U mladých srnců začínají rohy růst ve 4. měsíci života, plně se rozvíjejí ve 3. roce života. Samičkám nerostou rohy.

Všichni dospělí jedinci mají srst jednotné barvy, která se však mění v závislosti na ročním období: v teplém počasí je tmavě červená, v chladu šedohnědá. Oblast ocasu zdobí malá bílá skvrna.

Novorozená mláďata mají skvrnitou srst. To jim pomáhá schovat se mezi zelenou lesní vegetací. Po dvou až třech měsících se barva postupně stává stejnou jako u dospělých a skvrny postupně mizí.

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-2

Existuje 5 druhů srnčí zvěře. Nejmenší rozměry má evropský druh (délka 1 – 1,35 m, hmotnost 20 – 35 kg, výška 0,75 – 0,9 m), asijský – středně velký, sibiřský – největší (délka v průměru 1,5 m, hmotnost přes 50 kg).

Obsah

  1. Stanoviště srnčí zvěře
  2. Rozmnožování a délka života srnčí zvěře
  3. Výživa srnčí zvěře
  4. Lov na srnčí zvěř
  5. Srnec: popis
  6. Внешний вид
  7. Charakter a životní styl
  8. Kolik let žijí jeleni
  9. Poddruh srnčí zvěře
  10. Habitat
  11. Co žere jelen
  12. Přirození nepřátelé
  13. Rozmnožování a potomci

Stanoviště srnčí zvěře

Primární stanoviště srnčí zvěře se nachází v Evropě. Areál se rozprostírá od středu Skandinávie až po Finský záliv. Také toto zvíře lze nalézt v zemích Malé Asie, v Íránu, Iráku, na Kavkaze, na poloostrově Krym. Hranice biotopu procházejí také Kazachstánem, Mongolskem, Koreou, Tibetem a některými dalšími zeměmi.

Nejčastěji se pro bydlení volí lesostep, zejména místa, která se nacházejí v blízkosti říčních údolí. Mohou také žít jak v jehličnatých (ale v přítomnosti listnatého podrostu), tak v listnatých lesích. Některé druhy se ve středoasijských horách cítí skvěle. V těch zónách, kde se nachází step, nejsou žádné polopouště ani pouště.

Raději vedou celý rok sedavý způsob života. Jednotlivci se zatoulají do malých skupin a nacházejí se na určitém území. I ve zvláště chladných obdobích stádo nevyvine plochu větší než 2 hektary. Na podzim a na jaře migrují na vzdálenost až 20 km.

Na podzim se raději vydávají do oblastí, kde je méně sněhu a více potravy. S jarním oteplením se stěhují na letní pastviny. V horkém letním období se chodí pást v chladné denní době, a když je horko v plném proudu, lehnou si do trávy nebo křoví.

READ
Jak dlouho žijí citrusové plody?

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-3

V létě se každý jedinec drží trochu stranou od ostatních a chrání si své vlastní území. Po skončení období páření se shlukují do heterogenních stád, jejichž počet se může lišit od 30 do 100 jedinců. Taková skupina žije na ploše asi 1000 hektarů.

V průměru se počet jedinců pro určitou oblast zvyšuje ve směru od severu k jihu: v zóně tajgy připadá 1 jedinec na 1000 ha, ve smíšených a listnatých lesích od 30 do 60, v lesostepi – od 50 na 120 zvířat.

Rozmnožování a délka života srnčí zvěře

Období srnčí říje je v létě, celková doba trvání je asi tři měsíce (od června do srpna, někdy i do září). Například u evropského druhu nastává začátek říje v červnu, zatímco v sibiřský srnec je polovina srpna.

Začátek říje se liší v závislosti na nadmořské výšce stáda. A také, čím dále od východu na západ a od severu k jihu, tím dříve vše začíná podle data. Uvažujme například dobu říje rakouských druhů: v nížinách – 20.07 – 07.08, v kopcích – 25.06 – 15.08, v horách – 03.08 – 20.08. U velmi malého počtu samic začíná říje koncem podzimu (září–prosinec).

V tomto období jsou zvířata méně opatrná a samci téměř přestávají krmit a intenzivně pronásledují samice. Jejich postoj k samicím je poměrně agresivní – dokážou udeřit rohy. Nejprve se běh odehrává v kruhu velkého průměru, čím delší – tím menší je průměr kruhu.

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-4

A nakonec pronásledování probíhá u stromu, keře nebo jámy a trajektorie pohybu připomíná spíše osmičku nebo kruh o průměru 1,5 až 6 metrů. Potom samice přestane běhat, samec udělá určitý počet klecí. Pak si zvířata odpočinou.

V přírodě, ve volné přírodě, častěji jeden samec pronásleduje jednu ženu, méně často – více. A naopak – jeden samec řídí jednu samici, méně často – více. I když v jednom období říje dokáže oplodnit až šest samic. Srnčí zvěř nevytváří dlouhodobé páry.

Tato zvířata jsou jedinými kopytníky, kteří mají latentní (skryté) období březosti – dočasné zpoždění ve vývoji oplodněného vajíčka. Srnčí zvěř, která zabřezne v pozdním podzimu, nemá latentní období. Během březosti se zvířata chovají mnohem opatrněji a opatrněji.

Období těhotenství trvá 6 – 10 měsíců, ale v průměru – 40 týdnů. U koz v Evropě, na Krymu a na Kavkaze se mláďata narodí koncem jara – začátkem léta. Rodí se jedno nebo dvě děti najednou, někdy tři nebo čtyři.

Období narození se posouvá na nejnovější čísla z jihu na sever a ze západu na východ. Srnec si před otelením (cca 1 měsíc) přivlastní určitý prostor, kde plánuje rodit, a odhání další jedince.

Nejčastěji jsou preferována místa na okrajích lesa, v houštinách křovin nebo travin, kde se dá dobře schovat a mít dostatek potravy. Nejčastěji k otelení dochází během dne a rok co rok na stejném místě.

Srnci, narození, jsou v trávě asi týden. Jelikož jsou stále bezmocní, matka daleko nedojde. Po týdnu začnou mláďata následovat matku a po dvou ji již neopouštějí.

READ
Kolik druhů lososa?

Sají mléko až do věku tří měsíců, i když od prvního měsíce začínají jíst trávu. Na konci říje (v jeho době se držte v určité vzdálenosti, aby se agresivní samec nezranil nebo nezabil) následují matku až do jara.

Výživa srnčí zvěře

V období, kdy není sněhová pokrývka, jsou hlavní složkou potravy srnčí zvěře bylinné rostliny. S nástupem chladného počasí a sněžení se přidávají výhonky keřů, méně často – výhonky borovice nebo smrku.

Milují lesní plody (jasan horský, kalina, ptačí třešeň, borůvky, borůvky, brusinky a mnoho dalších), nezanedbávají houby. Mohou sbírat jablka, pokud existují, nebo jíst horský popel.

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-5

V horkých měsících potřebují obohatit jídelníček o minerály. Proto jdou do solných lizů vytvořených jak přirozeně, tak uměle. Solonetsing se v zásadě provádí několikrát ročně: duben-květen, červenec, před a po říji, září-říjen.

Největší potíže jsou zažívány srnčí v zimězejména ve druhé polovině. V této době jedí trávu, která je vidět na sněhové pokrývce, mohou trhat sníh a jíst nízko rostoucí trávy.

Nebo vyhledávají místa dobře rozfoukaná větrem (v blízkosti skal a kamenů). Je-li vrstva sněhu velmi silná a těžko hrabatelná, vyhledávají větve keřů a podrost listnatých stromů (například osika, bříza).

Lov na srnčí zvěř

Srnčí zvěř je pro svou vysokou reprodukovatelnost řazena mezi lovecké druhy v jižních oblastech. Taky, Srnec považovány za velmi užitečné a výživné. V mnoha východních zemích srnčí pokrmy jsou běžnou pochoutkou.

Kdo neloví, může si koupit srnčí maso. Je na prodej a na internetu. Pro ty co mají zájem jak vařit srnčí zvěř, existuje mnoho receptů na vaření srnčí zvěře, které lze najít na internetu.

Existuje několik typů lov jelenů:

  • se psy
  • přepětí
  • koncové
  • zaokrouhlit nahoru.

Často se používá k lovu srnčí vábnička, který je dvojího druhu. Někteří lovci lov s čelovkouinstalací speciálního zařízení na auto, nazývaného světlomet.

Srnčí-vlastnosti-a-životní styl-srnčí-6

Jelikož je srnčí zvěř aktivnější v noci, lov srnčí zvěře se provádí v noci. Lovecký lístek na srnčí zvěř se vydává na odstřel jednoho jedince za sezónu a stojí asi 400 rublů.

Roe deer

Srnec je artiodaktyl zastupující čeleď jelenovitých a rod srnčí zvěře. Toto divoké zvíře není velké velikosti a připomíná malého, půvabného jelena. Srnci se také říká divoká koza.

Srnec: popis

Srnec se přirozeně vyznačuje relativně krátkým tělem, přičemž jeho hřbet je silnější a poněkud vyšší než přední. Samice těchto zvířat jsou o něco menší ve srovnání se samci, jejichž hmotnost dosahuje 30 kilogramů, s délkou těla asi 120 cm a výškou v kohoutku asi 0,8 metru. Pohlavní dimorfismus je extrémně slabý, takže je extrémně obtížné odlišit dospělého muže od ženy. Největší zástupci tohoto rodu se nacházejí v severní a východní části stanoviště.

Внешний вид

Srnec má krátkou klínovitou hlavu, která se směrem k nosu zužuje, zatímco v oblasti očí je poměrně vysoká a široká. Lebeční část má rozšíření v oblasti očí a přední část je široká, ale zkrácená. Uši jsou dlouhé, oválného tvaru, s nápadným hrotem na koncích. Oči jsou poměrně velké a vystouplé, se šikmými zorničkami. Krk je dlouhý, ale zesílený, i když mírně. Nohy jsou dlouhé a tenké, zakončené úzkými a krátkými kopyty. Ocas je poměrně krátký a ve vlně “zrcadla” je prakticky neviditelný. Na jaře a v létě u samců výrazně přibývají potní a mazové žlázy. Samci si označují své území tím, že utajují zvláštní tajemství. Sluch a čich jsou nejvyvinutější smyslové orgány těchto zvířat.

Zajímavé vědět! Rohy samců se neliší v působivé velikosti. Rohy jsou posazeny víceméně svisle, přičemž svým tvarem připomínají tvar lyry se sbíhavostí na bázi.

Srnčí zvěř postrádá nadočnicový výběžek, zatímco hlavní rohovitý kmen je mírně, ale dozadu prohnutý. Rohy se vyznačují zaobleným průřezem a přítomností velkého počtu tuberkul – “perel” a velké růžice. U některých jedinců se rohy vyvíjejí s abnormální odchylkou. Rohy u zvířat začínají růst od 4 měsíců věku. Do 3 let jim vyrostou plnohodnotné rohy, které se shazují mezi říjnem a prosincem. V zásadě jsou samice evropské srnčí zvěře bez rohů, ale existují jedinci s velmi ošklivými rohy.

READ
Kde je nejlepší místo pro výsadbu malin?

Hlavní barva kabátu je vyrobena v jedné barvě, bez ohledu na pohlaví. S nastupujícím zimním chladem je barva těla charakterizována jako šedá nebo šedohnědá, zatímco zadní část zad v úrovni křížové kosti je natřena v hnědohnědých odstínech.

Ocasní “zrcadlový” nebo ocasní kotouč se vyznačuje světlejší barvou, téměř bílou nebo světle načervenalou. S nástupem letního období získává hlavní barva jednotné červené odstíny, zatímco oblast břicha je znatelně světlejší a vyznačuje se bělavě červenými tóny. Ve srovnání se zimní barvou je letní barva považována za jednotnější. Melanistická populace srnčí zvěře preferuje život v nížinách a také v mokřadech Německa. Jejich charakteristickým znakem je černá lesklá letní barva a matná černá zimní barva, zatímco oblast břicha je vybarvena do olovnatých šedých tónů.

Charakter a životní styl

Charakter chování těchto zvířat je spojen s periodicitou, kdy se střídají období krmení, žvýkání potravy a odpočinku. Srnčí zvěř je nejaktivnější v ranních a večerních hodinách, i když denní režim je spojen s řadou klíčových faktorů. Mezi tyto faktory patří sezónnost, denní doba, přírodní prostředí a přítomnost přirozených nepřátel.

Zajímavý moment! Srnčí zvěř je schopna běhu rychlostí až 60 km/h, ale při krmení se zvíře pohybuje krátkými kroky, často zvedá hlavu a pozorně poslouchá.

Vzhledem k tomu, že v období jaro-léto je spousta hmyzu sajícího krev, zvířata se po západu slunce raději chodí krmit. V zimě srnčí žere asi 12 hodin denně, což mu umožňuje kompenzovat náklady na energii. Zvíře odpočívá asi 10 hodin. V případě nebezpečí se srnec pohybuje širokými skoky, periodicky vyskakuje, aby posoudil stupeň nebezpečí. Když zvíře není v ohrožení, srnec se pohybuje klusem nebo kroky. Samci denně pobíhají po celém svém území.

Kolik let žijí jeleni

Tato zvířata jsou považována za nejživotaschopnější do věku 6 let, poté zvířata slábnou, protože mnohem hůře vstřebávají živiny. Vědci k takovému závěru dospěli na základě analýzy věkového složení jedné populace. Významnou roli hrají i vnější faktory snižující odolnost zvířat ve vyšším věku vůči negativním aspektům. Navzdory tomu byla v přírodních podmínkách zaznamenána existence stoletých staříků mezi srnčí zvěří. Bylo to v Rakousku, kdy specialisté v důsledku odchytu označených zvířat objevili zvíře, které se dožilo 15 let. Při správném držení v zajetí jsou tato zvířata schopna žít téměř čtvrt století.

READ
Proč se výnos brambor po kopání zvyšuje?

Poddruh srnčí zvěře

Srnec evropský se liší tím, že podle stanovištních podmínek se může lišit jak velikostí, tak charakterem zbarvení. To umožňuje vyčlenit specifické, subspecifické formy nebo geografické rasy v rámci stanoviště. K dnešnímu dni je známa existence několika poddruhů Capreolus Capreolus Capreolus L.:

  • Capreolus Capreolus italicus Festa je poddruh, který žije na jihu a ve středu Itálie. Je považován za vzácný poddruh, proto je pod ochranou zákona.
  • Capreolus Capreolus garganta Meunier je poddruh charakteristický základní šedou barvou srsti v létě. Stanoviště je spojeno s jihem Španělska, stejně jako Andalusie nebo Sierra de Cadiz.

Velcí srnci žijící na severním Kavkaze patří k poddruhu Capreolus Capreolus Caucasicus a blízkovýchodní srnci mají symbolickou příslušnost k poddruhu Capreolus Capreolus coxi.

Habitat

Srnčí zvěř si pro obživu vybírá území s plantážemi smíšených a listnatých lesů, včetně lesostepních pásem. Lze je nalézt i v lesích, kde převažují jehličnaté stromy, ale pouze v případě, že je tam podrost tvořený listnáči. V podmínkách stepních zón, pouští nebo polopouští se tato zvířata prakticky nenacházejí. Území s krmnou základnou se vyznačují přítomností řídkého světlého lesa porostlého křovinami a obklopeného poli a loukami. V létě se srnčí zvěř vyskytuje na loukách porostlých vysokou trávou, v křovinném podrostu, v lužních lesích, na zarostlých pasekách či roklích. Tento artiodaktyl se raději neusazuje v souvislé lesní zóně.

Важный момент! Srnec evropský totiž představuje kategorii zvířat lesostepního typu. Jsou více přizpůsobeny životu v podmínkách vysokého travního a keřového biotopu než v podmínkách souvislého lesního porostu i otevřeného stepního pásma.

Celkový počet těchto živočichů v přírodních biotopech stoupá od severu k jihu. Srnec se vyznačuje tím, že je to zvíře dostatečně přizpůsobené k existenci v těsné blízkosti lidí a v podmínkách kultivované krajiny. Srnčí zvěř je prostě nucena žít na mnoha místech po celý rok na zemědělské půdě. Zvíře se přitom na čas odpočinku nebo v případě nepříznivého počasí schovává pod lesními stromy. Stanoviště do značné míry závisí na dostupnosti potravní základny a také na dostupnosti úkrytů, zejména v podmínkách otevřené krajiny. Důležitou roli hraje výška sněhové pokrývky a také přítomnost přirozených nepřátel.

Co žere jelen

Jídelníček evropských srnců je velmi obsáhlý, protože zahrnuje asi tisíc položek potravy rostlinného původu. Zvíře se zpravidla snaží jíst vegetaci, ve které je dostatečné množství vlhkosti a je snadno stravitelná. Polovinu jídelníčku představují dvouděložné byliny a také dřeviny rostlin. Komponenty jako mechy a lišejníky, kyjovité mechy, houby a kapradiny tvoří jen malou část. Nejoblíbenější složkou potravy jsou větve a listy rostlin, jako jsou:

  • Aspen.
  • Willow.
  • Topol.
  • Rowan.
  • Linden strom
  • Bříza.
  • Popel.
  • Dub a buk.
  • Habr.
  • Zimolez.
  • Bird cherry.
  • Řešetlák.

Srnec se přitom nikdy nevzdá různých obilnin, s potěšením pojídá horskou, ohnivou, pálenku, kolumbínu, pastinák kravský, anděliku i divoký šťovík. Tato zvířata se snadno živí bažinami a jezery, kde rostou ve velkém množství vodní rostliny. Nebrání se jíst různé bobule, ořechy, žaludy a kaštany. Srnčí zvěř požírá i různé léčivé byliny, které jim slouží jako antiparazitikum.

READ
Proč plody na jabloni hnijí?

K doplnění tělu nezbytnými minerály dochází díky tomu, že zvířata navštěvují solné lizy a také konzumují vodu ze zdrojů bohatých na minerální soli. Vlhkost v těle zvířat se objevuje v důsledku konzumace vegetace a sněhu, přičemž potřebují asi jeden a půl litru vody denně. V zimě je strava těchto zvířat méně vzácná, protože zvířata se živí hlavně pupeny a mladými výhonky různých rostlin. Při velmi špatné potravě se srnčí zvěř zpod sněhu dostává lišejníky a mechy a živí se i jehličím včetně kůry mladých stromků.

Zajímavé vědět! Srnčí zvěř v zimě hrabe pomocí předních nohou sníh do hloubky půl metru. Vše, co srnec takto získá, úplně sežere.

Přestože je objem žaludku těchto zvířat malý, proces trávení je poměrně rychlý a zvíře potřebuje často jíst. Artiodaktylové zkonzumují maximální množství potravy v období říje, v období plození potomků a také je krmí. Srnci evropští jsou považováni za kategorii kousavých zvířat, takže nikdy úplně nesežerou celou rostlinu. Předpokládá se, že poškození těchto zvířat pro divokou zvěř je minimální.

Přirození nepřátelé

Srnčí zvěř je žádoucím předmětem v jídelníčku každého velkého predátora, jako jsou vlci, rysi atd. Potomek, který se narodí, může být večeří pro každého středně velkého dravce. Zvláště nebezpeční pro srnčí zvěř jsou vlci v zasněžených zimách, kdy je pohyb sudokopytníků výrazně obtížný. Každý lovec navíc sní o tom, že bude mít trofej v podobě divoké kozy.

Dravci napadají jak slabá a nemocná zvířata, tak zdravá a silná. V letech, které se vyznačují hustými sněhovými srážkami, mnoho zvířat, zejména mláďat, umírá na nedostatek potravy.

Rozmnožování a potomci

Proces rozmnožování začíná v červenci/srpnu. V tomto období u samců rohy ztvrdnou jako kost a kůže na krku a hrudníku zesílí. Když začne říje, samci zapomenou na potravu a začnou pronásledovat samice. Během tohoto období může jeden samec oplodnit asi 6 samic.

Srnec jako kopytník se vyznačuje tím, že k prudkému vývoji embryí dochází až v měsíci lednu, a to přesto, že samice byla oplodněna téměř před půl rokem. Březost trvá 260 až 320 dní, přičemž mláďata se rodí od dubna do června. Asi měsíc před tím, než se objeví potomstvo, obsadí každá samice určité území a nepustí na něj další samice. Nejatraktivnějšími oblastmi pro telení jsou keře na okrajích lesů a také vysoké trávy na loukách, které mohou poskytnout potravu budoucímu potomstvu a zároveň sloužit jako výborný úkryt.

Srnčí zvěř porodí nejvýše 2 spařená a osrstěná mláďata, která jsou po dobu 2-3 měsíců značně zranitelná vůči přirozeným nepřátelům. Snaží se proto neopouštět své úkryty. Samice se o ně přestane starat dříve, než se objeví nové potomstvo. Mláďata rostou poměrně rychle a na podzim jejich hmotnost dosahuje asi 65 procent hmotnosti dospělých jedinců. Přestože jsou samice připraveny k chovu již po dosažení věku jednoho roku, účastní se procesu páření 2-3letí jedinci. V tomto okamžiku začínají samci dospívat.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: