Jaká zvířata jedí piniové oříšky?

Piniové oříšky jsou díky svým cenným vlastnostem integrovány do potravních řetězců mnoha obyvatel tajgy a sibiřských lesů. Mnohým zvířatům pomáhá vydržet kruté zimní nachlazení. Piniové oříšky se dobře skladují, takže se dají sehnat v obchodech s veverkami. A kvůli péči o ptáky a zvířata je ve většině přírodních rezervací a parkových oblastí měst zakázáno mlátit šišku.

V jejichž potravních řetězcích najdeme piniové oříšky:

  • zvířata: poletující veverka, veverka obecná, chipmunk, myši, sobol, divočáci, medvědi, další.
  • ptáci: louskáček, brhlík, sojka a další.

Tato zvířata a ptáci jsou zase integrováni do potravních řetězců jiných druhů zvířat, ptáků a hmyzu. Lze tak vysledovat spojení mezi potravními řetězci různých druhů lesů a obyvatel tajgy, ve kterých piniový oříšek zaujímá důstojné místo.

Cedrové šišky snědené veverkou

Nejjednodušší způsob, jak se dostat k šiškám, jsou veverky různých druhů a ptáci. Šišky jehličnanů milují louskáčci, křižáci, datli, sojky, brhlíci, tetřev, kukačky a vrány.

Odtrhnou šišku z větve, odnesou ji na vidličku na stromě do prohlubně a tam vyberou semena cedru.

To, co neudrželi a shodili na zem, patří myším, chipmunkům a dalším hlodavcům.

Některé se snědí, některé se odnesou do podzemí do skladišť.

Divoké prase nebo medvěd ucítí pach podzemních rezervací a zaryjí se do země a vyloví pochoutku.

Pro stopaře tajgy není tajemství ohlodaných šišek vůbec tajemstvím. Lovec tajgy se stačí podívat na to, jak se šišky jedí, aby pochopil, jaký druh zvířete nebo ptáka se zde krmil a koho lze lovit.

Veverka odtrhne šupiny, dosáhne na ořechy a vytáhne je, jen když se bojí, nechává je nedokončené. Křižáci a datli ohýbají šupiny, aniž by je utrhli, vyjmou ořechy, takže šiška zůstane nadýchaná, ale prázdná.

Většina ptáků ze sibiřské tajgy miluje hodování na velmi výživných piniových oříšcích. Jedná se o tetřevy lesní, brhlíky, kukačky, sojky, tetřevy, vrány a další. Pro louskáčka je to hlavní zdroj potravy v zimě.

Veverky obecné a létavci sbírají šišky, jedí a ukládají na zimu.

Soboli a rosomáci se mohou dostat k cedrovým šištičkám zrajícím na větvích.

To, co jedoucí obyvatelé cedrové tajgy shodí na zem, sbírají suchozemská zvířata. Je to výživná kořist pro hlodavce, hraboše a chipmunky.

READ
Jak dlouho trvá, než se hnůj rozloží?

Predátoři tajgy, jako jsou lišky a medvědi, nepohrdnou v předvečer zimy spadanými šiškami cedru.

Tady sedím v dálce tajgy a přemýšlím, kdo žere šišku z živých tvorů. O těch, které jsem sám viděl, mohu říci, že louskáček tuto pochoutku neodmítá. Veverka obecně tak nadává, když přijdete trefit šišku, zvláště když rok není produktivní a je ho málo. Ale nemotorný medvěd ji sní pro její sladkou duši, ale je lepší nechytit jeho pohled. Poslední dobou se tajga nemilosrdně ničí a jako první se rozdává cedr, jeho dřevo je příliš dobré. No, musíte počkat alespoň třicet let, než to začne přinášet ovoce. No, pro ty, co sekají, proč se obtěžovat těmito čísly, prodali les Číňanům, naplnili si kapsy na jeden den a hotovo. Je to škoda, při pohledu na tuto ostudu mě dohání k slzám. A co medvědi? Cedrové stromy jsou pokáceny, některé jsou ponechány poblíž vesnic, a tam přichází medvěd. Kam jinam může jít, když chce jíst? To nám to ale nijak neusnadňuje, protože medvěd je nepředvídatelný a může opravdu zaútočit. No, kdo jiný jí šišky? Samozřejmě veverky. Veverky jsou legrační věc. Shodí šišku z cedru, tady ji můžete srazit, posbírat shozenou šišku a schovat se. Veverka sleze dolů, vidí, že tam žádná šiška není, začne nadávat, ale zase vyleze a upustí novou várku. A to bude pokračovat, dokud si vás nevšimne. A samozřejmě milovníci myších šišek. Mimochodem, jsou to skvělé čističe. Šišku můžete na noc rozložit a dát k ní plstěnou botičku nebo tašku, aby jím prolezli. Takže mohou vyčistit kužel přes noc a dát ho do vaší nádoby. Navíc si vyberou plný ořech, nebude jediný prázdný. No, už jsem napsal román, snad to stačí. Kdo má oříšek, také ho žvýkej, je velmi užitečný.

Elena Anatolyevna Petrova

Městský vzdělávací ústav „střední škola č. 50“, Abaza Výzkumná práce „Jak veverka dostává a jí piniové oříšky“ Autor: Gurina Varvara, studentka 4. B Školitel: Petrova E.A., učitelka základní školy Konzultant: Morozova M.S. Abaza. 2021

Úvod Na projektu jsem začal pracovat, protože jsem si přečetl literaturu o veverce a toto zvíře mě velmi zaujalo. Také jsem při pozorování v příměstském lese našel šišky, které ohlodávala veverka, šišky vypadaly velmi zajímavě. Sledoval jsem na internetu video, jak veverka jí šišku. Chtěl jsem se dozvědět více o výživě veverek. Předmětem mého výzkumu je veverka. Předmět výzkumu: jak veverka získává a jí piniové oříšky.

READ
Jaký je charakter donského sphynxe?

Cíl: Zjistit, jak veverka získává a jí piniové oříšky. Cíle: Studovat stavbu těla veverky a její adaptace pro krmení piniovými oříšky. Prostudujte si stavbu předních tlapek a zubů veverky. Prozkoumejte zbytky borové šišky poté, co ji sežrala veverka. Hypotéza: Veverka při krmení ořechy projevuje vynalézavost a pomáhá jí v tom stavba těla.

Do zimy je ještě daleko, ale do legrace už vůbec ne.Veverka vláčí do popelnic šišky, bobule, ořechy. Zvířátko ví: Je třeba se včas zásobit. Pro získání informací k tématu jsem se rozhodl: 1. Prostudovat literaturu o výživě veverek. 2. Zjistěte z průzkumu chování veverky, když dostane a sežere piniové oříšky. 3. Proveďte pozorování veverek v městském lese.

Přehled literatury. Veverka je savec z čeledi sciuridae z řádu hlodavců. Délka těla 16-28 cm, dlouhý ocas (14-22 cm), s dlouhou, tuhou srstí, slouží jako balancér a částečně jako kormidlo při skákání ze stromu na strom. Barva zimní srsti je od světle šedé po tmavě šedou, letní od jasně červené po černou. Břicho je bílé v zimě i v létě. Žije v lesích, preferuje jehličnany. Vede stromový způsob života, ale často se pohybuje na zemi. Žije v dutinách stromů nebo v hnízdech (gayny). Neukládá se k zimnímu spánku, ale ve sněhových bouřích a silných mrazech dlouho neopouští hnízdo. Hlavní potravou jsou semena jehličnatých stromů. Požírá také poupata smrku a jedle, žaludy, lískové ořechy, bukvice, jehnědy vrby, houby, lesní plody, vzácněji hmyz a ptačí vejce. Na zimu zařizuje malé rezervy.

Velmi charakteristické jsou veverčí stopy. Její zadní končetiny, jako u zajíce, jsou delší než přední. Pětiprsté otisky zadních, široce rozmístěných tlapek jsou umístěny před čtyřprstými předními. Hlavní potravou veverky jsou semena jehličnatých stromů, která vybírá ze šišek. Veverka extrahuje semena z šišky okousáním šupin na samé základně a to, co z šišky zůstane, je holá stopka se 4-6 šupinami nahoře. Oloupe-li šišku vysoko na stromě, šupiny a zejména křidélka semen se široce rozletí a stonek odpadne. Veverka loupe loňskou „kyselou“ šišku, kterou najdete na zemi, sedící na pařezu, kmeni padlého stromu nebo přímo na sněhu, pokud je dostatečně hustý. V tomto případě zůstávají šupiny a jádro kužele na jedné úhledné hromádce. V letech, kdy na stromech nejsou šišky, veverka hladoví.

READ
Ve kterém měsíci je nejlepší sázet borůvky?

Zuby veverky mají speciální úpravu pro pojídání borovicových a jiných ořechů. Žvýkací (molární) zuby veverek, na rozdíl od jiných hlodavců, mají další tuberkulu a jsou odolnější. To umožňuje veverkám rozlousknout tvrdé ořechy. Zoolog E.V. Kozlova-Pushkareva dokázal pozorovat veverky během „sklizně“ piniových oříšků v tajze severního Mongolska. „Téměř každý den,“ píše, „musela jsem vidět, jak za jasného rána veverky, jedna po druhé, rychle vyskočí na horu do cedrových lesů a brzy se odtamtud vracejí ve stejném ukvapeném pořadí, držíce se ve svých rukou. zuby šiška již zbavená šupin (z ne zcela zralého zrna šišky nevypadnou). Když veverka dosáhla místa, které je podle jejího názoru vhodné, vezme šišku do svých předních tlapek, rychle vyjme několik oříšků svými zuby, hodí šišku a běží se svým břemenem do hustého bílého mechu, kterým prochází. začne lézt po břiše a cestou strká do mechu ořechy. Občas tlapkami narovná mech, který se rozlévá do stran a skrývá stopy své práce. „Dokud nenapadne první sníh, tak malé zásoby ukryté tu a tam je těžké nejen najít, ale také určit, kterému zvířeti patří. Když je prášek nalezen na stopách veverky, která navštívila část jejích skladů, můžete sbírat skořápky a spočítat, kolik ořechů a žaludů bylo ukryto v tom či onom „skladu“. Ani v tomto případě však není úplná jistota, že veverka pouze využila své zásoby a „neokradla“ louskáčka ani sojku. Formozov A.N. „Pathfinder’s Companion“ Vydala Moskevská univerzita, 1989.

Údaje získané během průzkumu: Lidem, jejichž práce souvisí s tajgou a jejími obyvateli, jsme položili otázky: jaké stopy veverek krmících se piniovými oříšky viděli? Zaměstnanci rezervace (Piskunov V., Eliseikin A.) poznamenali, že v tajze můžete vidět, jak se veverka živí ořechy, a pozorovat místa, kde veverka ořechy ukládá.

Analýza získaných dat. Informace, které jsem shromáždil, ukazují, že veverka je zvíře přizpůsobené ke konzumaci různých potravin (semena, houby, bobule, ořechy). Piniové oříšky jsou oblíbeným jídlem veverky, dietou, která jí umožňuje úspěšně přežít krutou zimu (protože ořechy mají vysoký obsah tuku a dalších živin). Proto se veverka snaží udělat si zásoby piniových oříšků na zimu.

READ
Kolik látky potřebujete na houpací síť?

Závěry . Na základě výsledků svého výzkumu jsem vyvodil závěry: Tělo veverky je přizpůsobeno ke krmení piniovými oříšky. 2. Veverka projevuje vynalézavost, když získává a skladuje piniové oříšky.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: