Kachna divoká neboli kachna divoká byla první kachnou domestikovanou lidmi. Vysoká adaptabilita na jakékoli podmínky prostředí, všežravost, předčasnost, velká velikost a nedostatek strachu z lidí umožnily obyvatelům Číny domestikovat ptáka před téměř 3000 XNUMX lety, což dalo vzniknout většině moderních domácích plemen.
Obsah
- Popis, charakteristika plemene a fotografie
- Размеры
- Vlastnosti chování
- Barva
- Habitat
- Jídlo
- Funkce chovu
- svatební rituál
- Nest
- Spojka a kuřátka
- Zajetí
- Bezpečnost a červená kniha
Popis, charakteristika plemene a fotografie

Kachna divoká kachna divoká nebo kachna divoká má v latině tři jména: Anas platyrhynchos, Anas boschas nebo Anas adunca. Lidé tomu říkají ostřílená kachna, šarlatán nebo červená kachna. Taxonomové odkazují na rod pravých říčních kachen.
Důležité. Vzácná kachna žlutonosá nebo černozobá žije v oblasti Ussuri, Austrálii, Indii a zemích východní a jihovýchodní Asie.
Размеры
Kachna divoká je největší ze všech divokých kachen:
- podzimní drake váží až 2,0 kg, kachna váží až 1,3-1,5 kg;
- čistá hmotnost jedlých částí jeho jatečně upraveného těla je 65–69 %;
- délka mužského těla 57,5-63,5 cm, žena 49,0-57,5 cm;
- Rozpětí křídel draka je 92,5-104,0 cm.
Vlastnosti chování
Kachna divoká létá snadno, rychle a velmi hlučně. Snadno se pozná podle charakteristického hvízdání „bičíku-důvtipu-důvtipu“, které je doprovázeno častým máváním křídel. Kachna se bez námahy zvedne z hladiny, vycítí nebezpečí a vzlétne jako svíčka, téměř kolmo.
Preferuje pobyt v mělké vodě. Při získávání potravy se kachna potápí, ponoří hlavu a tělo do vody, přičemž vertikálně nad vodou trčí pouze ocas. Při krmení pod vodou nezdržuje, po uchopení potravy se okamžitě vynoří, ale zraněný může plavat značnou vzdálenost pod vodou. Kolébá se po zemi, zraněná zvířata mohou rychle běžet.
Kachna divoká obvykle kváká tiše, s mírným otřepy. Při vzletu se kvákání stává častějším, a když se poleká, prodlužuje se. Na podzim kachna volá draka hlasitým „kuak-kuak-kuak-kuak“. Drakes, když se dvoří příteli v období páření, hlasitě a chraplavě pískají pomocí speciálního kostního bubnu umístěného ve spodní části průdušnice.
Důležité. Pýchavky se již v raném věku snadno rozlišují podle zvonivého, tenkého pískání. Kachny skřípou dvěma tahy, malé kačery vydávají jednotlivé zvuky. Samice v pěti týdnech začínají zřetelně kvákat.
Barva
Pýchavky jsou tmavě olivové se světlými žlutobílými skvrnami na hřbetě. Břicho je šedožluté. Mláďata mají podobnou barvu jako dospělá samice, ale mladí kačeri mají na části křídla pruhovaný vzor.
U dospělé kachny je horní a zadní část hlavy černá s úzkými, světlými pruhy. Hlavní část těla je černá a hnědá. Každé pírko má okrově hnědý okraj a s ním rovnoběžné pruhy. Nad okem je světlý proužek a uprostřed očí černohnědý proužek.
Břicho je šedohnědé s rozmazanými podélnými pruhy nebo skvrnami. Na šedohnědých křídlech jsou lesklá fialová zrcadla, zepředu i zezadu ohraničená černobílým pruhem. Zobák je olivově zelený, boky olivově žluté. Na zobáku samic je několik chaoticky roztroušených černých teček, kterými lze samici snadno rozeznat od kačera i v období línání. Nohy jsou hnědooranžové, duhovka je hnědá.

Zobák kachny divoké je olivově zelený a strany jsou
olivově žlutá.
Samec v letním opeření vypadá jako samice. Jeho svatební úbor se ale radikálně liší od toho obvyklého. Hlava a krk kačera v letním opeření jsou bohaté tmavě zelené barvy s kovovým nádechem. Vzadu na krku je otevřený bílý límec. Vršek a přední část prsou jsou tmavě hnědé. Břicho je šedobílé se světlejšími pruhovanými pruhy. Přední část zad, lopatky a zadní část krku jsou hnědošedé se světlými pruhy.
Zadní strana zad je černá a hnědá. Na horní části ocasu je černohnědé opeření, které na spodní části přechází v sametově černé opeření. Zrcadlo na křídle je jako u žen. Olivově zelený zobák se ve stáří zbarvuje do žluta a oranžova. Oči jsou hnědé. Tlapky jsou korálově červené.
Habitat
Kachna divoká je rozšířena po celé Evropě (s výjimkou Pyrenejí), v Malé Asii, jihovýchodní, východní Asii včetně Himalájí a Kašmíru, na tichomořských ostrovech – Mariana, Havajská, Sandwich.
V Severní Americe od Kalifornie a středního toku Mississippi po Hudsonův záliv, Velká jezera a polární kruh. V jižním Grónsku zaujímá pták oblast až k polárnímu kruhu.
V Rusku hnízdí kachna v severní části poloostrova Kola (Murman), pásu tundry evropské části Ruské federace, na Sibiři, na pobřeží a ostrovech Okhotského moře, Kurilských ostrovech a Kamčatka.
Kachna divoká jsou stěhovaví ptáci. Sedavě žije pouze anglická, islandská a grónská populace. Stěhovaví ptáci zimují v pobřežním pásu Baltského, Severního, Středozemního, Černého a Kaspického moře, v pobřežních oblastech Číny, Japonska, na tichomořském pobřeží Severní Ameriky, v Mexickém zálivu a na Mississippi.
Kachna divoká se usazuje ve velkých i malých vodních plochách různého typu. Pokud to geografické podmínky dovolí, kachna divoká volí sladkovodní, klidné mořské zátoky chráněné před bouřemi. Do čisté zóny tundry zalétá pouze v Grónsku. V alpském horském pásmu se nevyskytuje, rychlým horským řekám se pokud možno vyhýbá.

Kachna divoká se může usazovat ve vodních plochách různých typů.
Preferuje rybníky zarostlé rákosem, ostřicí, rákosem a křovinami s průzory čisté vody, zatopené a bažinaté křovinaté a lesní partie, zaplavené louky s vysokou trávou, klidné říční toky a koryta s množstvím okřehku.
Důležité. Kachna divoká se často vyskytuje v městských oblastech. V mnoha evropských městech žijí kachny divoké nejen v parcích, ale žijí i na střechách domů. Přisedle žijí také v rybnících moskevské zoo.
Jídlo
Můžeme říci, že kachně divoké je jedno, co jedí.
S radostí jedí jak rostlinnou, tak živočišnou potravu, jako jsou:
- zelené části vodních rostlin;
- semena a výhonky;
- obilné zrno;
- larvy, zámotky, dospělý hmyz;
- žabí vejce a pulci;
- potěr;
- měkkýši;
- korýši.
Důležité. Kachna divoká může způsobit značné škody na obilninách. Zároveň poskytují výhody tím, že jedí velké množství škůdců a semen plevele na rýžových polích.

Kachna divoká se může živit i drobnými rybami.
Funkce chovu
Kachny divoké jsou připraveny k chovu ve věku jednoho roku. Kachní páry se tvoří do ledna a vydrží až do snesení posledního vejce.
svatební rituál
Současné chování kachny divoké je zvláštní. Kachny divoké se vyznačují „společenskými“ hrami. I během zimy se ptáci shromažďují v malých, velmi hlučných skupinách. Osamělé kachny se snaží upoutat pozornost létajících samců hlasitým výkřikem „kuak….kuak…“. kuak. kuak-kuak.“
Po příjezdu na hnízdiště začínají jarní páření. Rituál je složitý, skládá se z mnoha pohybů, póz, speciálních zvukových signálů a roztahování peří. „Tanec“ se provádí na zemi, ve vodě a ve vzduchu.
Nest
Kachna si dělá hnízdo u vody. Často se zvolená lokalita nachází na hranici jarních povodní. Často se stává, že než se mláďata vylíhnou, je voda docela daleko.
Obydlí se staví pod větvemi stromů, pod keři, ve větrolamech, na nánosech mrtvého dřeva, v bazálních nebo nízko položených prohlubních, v trsech trávy, mezi mechem obrostlými bažinnými pahorky. V deltě Volhy kachny divoké často obývají stará hnízda vran a jiných velkých ptáků na stromech. V umělých budkách se vesele zabydlují i kachny divoké.

Kachna divoká si často staví hnízdo poblíž vodních ploch.
Pro hnízdo kachna nejprve vyhrabe díru a zakryje ji měkkou suchou trávou. Pokud je půda příliš mokrá, kachna udělá objemnou hromadu jakéhokoli vhodného stavebního materiálu – suché trávy, plevele, rákosí a poté do této hromady udělá díru a vystýlá ji.
Skrovná hnízdní podestýlka, jak jsou vejce snesena, je izolována tmavým hnízdním chmýřím. Kachna divoká umístí peří vytržené z hrudi do kruhového polštáře v hnízdě a vytvoří kolem sebe teplé ochranné strany. Při odchodu z hnízda ke krmení kachna chová vejce peřím, které slouží jako tepelná izolace i maskování.
Spojka a kuřátka
Do dosud nedokončeného hnízda začne kachna snášet vejce. Počet vajíček je obtížné určit a liší se v závislosti na geografii a povětrnostních podmínkách hnízdění. Obvykle jich bývá od 8 do 11, ale byly nalezeny i snůšky se 6 vejci. Pro ptáky žijící v Německu je hnízdo s 9-14 vejci považováno za běžné. Vejce kachny divoké mají pravidelný, protáhlý oválný tvar, bílá s olivovým nádechem, který časem mizí, bez vzoru na skořápce.
Jak dlouho se kachně divoké líhne snůška, je známo přesně – 26 dní. Mláďata se rodí společně. Za 10-14 hodin se vylíhne téměř celý plod. Kuřatům netrvá dlouho, než uschnou – 2–3 hodiny.
Hnízdo opouštějí po 12–16 hodinách, chodí již svižně, jakmile jsou ve vodě, okamžitě začnou plavat a schovávají se pod vodou při prvním nebezpečí. V prvních dnech se baculky často zahřívají a schovávají se pod křídly své matky. 50. den je opeření mláďat připraveno ke zkušebním letům, 56. den jsou kachňata konečně zvyklá na oblohu.
Zajetí
Kachna divoká, jako kachna divoká, kachna modrá a kachna pižmová, se také pěstuje pro maso.
Kromě toho je chov kachny divoké v zajetí důležitý a může sledovat několik dalších cílů:
- Vytváření mikropopulací ochočených nebo polodomestikovaných kachen divokých k výzdobě městských nádrží a rybníků na soukromém pozemku.
- Pěstování pro maso, vejce, chmýří, peří, trus. Kachní maso a vejce snadno nakupují restaurace specializující se na přípravu pokrmů ze zvěřiny.
- Velké drůbežářské farmy a výzkumné organizace udržují populace kachen divokých pro šlechtitelské práce za účelem zlepšení již známých plemen kachen nebo vývoje nových.
- Na loveckých farmách na speciálních zvěřinových farmách se kachna divoká chová jako návnada, aby se zvýšila populace vhodná k lovu.
Chovat kachny divoké doma je docela jednoduché. Snesou chladné počasí a nevyžadují dobře vybavenou drůbežárnu. Předpokladem je přítomnost jezírka pro procházky v blízkosti drůbežárny.
Strava divokých kachen se prakticky neliší od stravy tradičních domácích plemen kachen. V teplém období je to většinou pastviny. V zimě a při krmení mláďat se používají obilné směsi, krmné směsi, minerální a vitamínové doplňky.
Chov ptáků začíná nákupem mladých zvířat nebo násadových vajec. Pokud ve starověku čínští rolníci sbírali vejce z hnízd a vylíhla se kuřata do košů umístěných na teplém místě, pak v naší době vejce pro inkubaci dodávají lovecké farmy a speciální drůbežářské farmy.
Pro líhnutí se vybírají vajíčka správného tvaru bez vad viditelných okem a ovoskopem. Dezinfikují se speciálním roztokem a tupým koncem se přenesou do inkubačních tácků.
Po umístění materiálu do inkubátoru se vajíčka pravidelně obracejí a udržují se teplotní a vlhkostní podmínky. 24. den jsou vejce přenesena do líhně. Až 90 % vylíhnutých káčátek je životaschopných, aktivních a schopných rychle přibírat na váze.
Bezpečnost a červená kniha
Navzdory skutečnosti, že obrovské množství hnízd kachny divoké je zničeno dravými ptáky a zvířaty, ušlapáno hospodářskými zvířaty a zničeno umělými požáry, počet kachny divoké je stabilní a nevyvolává obavy.

Počet kachny divoké je vcelku stabilní a mezi ochránci přírody obavy nevyvolává.
Pro zachování populace kachny divoké v Rusku se však přijímají určitá opatření:
- sběr vajec a odchyt stěhovavých ptáků do sítí je zakázán;
- hnízdiště v mnoha regionech Ruské federace byla prohlášena za chráněné přírodní oblasti;
- Lov léto-podzim je povolen pouze pro ptáky na migraci;
- Na jaře můžete chytat jen kačery;
- lovecké farmy mají právo nezávisle stanovovat normy střelby.
Důležité. Endemický druh východní Asie, kachna žlutozobá nebo černozobá (Anas zonorhyncha Swinhoe) je uvedena v červených knihách Amurské oblasti a území Chabarovsk. Mezi Ruskem, Čínou a Japonskem existuje řada dohod o společných ochranářských aktivitách, které jsou zakotveny v Mezinárodní úmluvě o stěhovavých ptácích.
V tomto videu uvidíte, jak se kachna divoká chová v přírodních podmínkách.

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos) je pták z čeledi kachen z řádu Anseriformes, nejznámější a nejrozšířenější kachna divoká, předchůdce různých plemen kachen domácích. Chov stěhovavých druhů Saratovské oblasti. Obývá všechny typy vodních ploch a je v regionu rozšířen. Vyskytuje se nejen na stojatých a nízkoprůtokových nádržích a jejich okolí, ale také na velkých a malých řekách v regionu. Například v létě 1962 až 1966. pozorování kachny divoké byla zaznamenána v nivách řek Volhy (u měst Saratov a Balakovo, vesnice Dukhovnitskoye), Khopra (u města Arkadak, vesnice Almazovo a Turki), B. Irgiz (u města město Pugačev) a B. Uzen. Nevyhýbá se hnízdění v antropogenní krajině: od 1980. let 7. století. Tento druh je jedním z těch, které se rozmnožují na území města krajského centra. Kachna je zde také běžná při migraci. Stěhovavý a přisedlý druh, téměř na všech kontinentech se vyskytuje XNUMX poddruhů.
Poměrně velká, podsaditá říční kachna s velkou hlavou a krátkým ocasem, větší než všechny divoké kachny, proto se často stává předmětem sportovního i komerčního lovu. Délka těla samce je asi 62 cm, samice asi 57 cm, hmotnost dosahuje 1-1,5 kg (na podzim, když se pták před letem vykrmí, může jeho hmotnost dosáhnout 2 kg). Pohlavní dimorfismus je jasně vyjádřen: samec má zelenou hlavu a krk s kovovým nádechem, úzký bílý límec a červenohnědou hruď, zadní a břišní strana těla jsou šedé s tenkými příčnými skvrnami. Barva samic a mláďat je hnědá s tmavšími skvrnami, břišní strana je hnědošedá s podélnými pruhy. Pro obě pohlaví je typické „zrcadlo“ na křídle duhové fialovomodré barvy, ohraničené nahoře a dole bílou linkou. Zobák je plochý, široký s dobře vyvinutými hřebeny rohovitých plátů podél okrajů. Barva zobáku se u samců a samic liší.

Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos)
Kachna divoká se vyskytuje v lesních oblastech, lesostepích, vybírají si různé vodní plochy, je jim absolutně jedno, zda je v nich voda sladká nebo slaná, pokud proud není příliš rychlý a je dostatek vegetace na břehu. Obývá různé biotopy: velká ústí řek, mrtvá ramena, rybníky, jezera s hustou travnatou vegetací, Volžské ostrovy. Pomocí velkých „záhybů“ stonků a vorů obývá kachna divoká dobře vyvinuté houštiny rákosí a orobince v pobřežní zóně Volgogradské přehrady. Někdy ptáci hnízdí ve starých hnízdech vran a luňáků. Na severovýchodě Povolží (údolí řeky Bolšaja Čalykla) zaujímá především suché oblasti říčních sníženin, hřívy, slaniska a louky odlehlé od vodních nádrží, přímo na březích řeky, kde si pod příkrovem různých vegetace. Existují příklady kachen hnízdících ve velkých vzdálenostech (až několik kilometrů) od velkých vodních ploch. Mnoho ptáků v posledních letech zimuje na nezamrzajících nádržích ve velkých městech regionu a jejich okolí.
Žije samostatně, v párech a v hejnech na vodě nebo v její blízkosti. Let je rychlý a velmi hlučný. Mávání křídel je doprovázeno častými zvonivými zvuky „twit-vit-vit-vit“, podle kterých lze kachnu divokou rozlišit, aniž by vůbec viděl létajícího ptáka. Létající pták má na křídle jasně viditelné bílé pruhy, které lemují zrcadlo. Z vody stoupá poměrně snadno. Potápí se, jen když je zraněná, a je schopná plavat desítky metrů pod vodou. Kolébá se po zemi, ale když je zraněná, dokáže hbitě běhat.
Živí se rostlinnou potravou (okřehek, zoborožec aj.), drobnými bezobratlými živočichy, hmyzem, měkkýši, malými rybami, korýši, pulci, dokonce i žábami. Neradi se potápějí – dělají to jen v případě nouze, raději jednoduše ponoří hlavu a hrudník do vody. Někdy musí ptáci stát téměř svisle a zvedat ocasy, aby dosáhli na podvodní rostliny. Nejčastěji se živí v mělké vodě s hloubkou do 30-35 cm, kde získává potravu ode dna, otočením kolmo hlavou dolů, ale bez potápění. Brzy na jaře, kdy jsou nádrže ještě pokryty ledem, se kachna divoká zdržuje v ledových dírách. Strava je v této době založena na přezimovaných zelených částech vodních rostlin. V zimním období se množství krmiva v potravě kachny divoké prudce snižuje. V první polovině zimy se živí převážně výhonky vodních rostlin a semeny. Na konci srpna a na podzim se kachna divoká ochotně slétá na obilná pole, aby se přikrmila. Ptáci na nich sbírají spadaná zrna obilovin – pšenice, žita, ovsa a prosa.
Na základě dat z páskování je zcela zřejmé, že značná část kačerů, stejně jako samic neúčastnících se rozmnožování nebo těch, které přišly o snůšky, migruje z hnízdních oblastí v Saratovské oblasti již koncem června – 1990. deset dní v červenci do míst línání v severním Kaspickém moři. Hlavní směr těchto pohybů je na jih, kdy se ptáci soustředí v přírodní rezervaci Astrachaň nebo pronikají hlouběji podél mořského pobřeží. Je zcela zřejmé, že značná část jedinců, kteří využívají Severní Kaspické moře jako místo línání, v následujících letech línají v jiných regionech. To platí zejména pro chovné samice, které často línají tam, kde se líhnou a vyvíjejí jejich mláďata. Většina místních kachen začíná migrovat až koncem září – října. Do první prosincové pentády migrace zcela utichá a pozdější setkání s kachnou divokou v regionu podél letových tras bývá spojeno s registrací nemocných či zraněných jedinců. V regionu existuje mnoho příkladů zimujících kachny divoké. Jsou omezeny především na nezamrzající oblasti nádrží Saratov a Volgograd, zejména v oblasti průmyslového uzlu Balakovo. Někteří ptáci navíc zimují v oblastech rychlých pravobřežních řek, které nezamrzají ani ve velkých mrazech. Patří sem Latryk, Kurdyum, Chardym aj. Od roku 2004 je známo například zimování kachny divoké na řece. Tereshka pod vesnicí. Adoevshchina v přilehlém okrese Radishchevsky v Uljanovské oblasti. Dva kačeri a jedna kachna zimovali na nezamrzlém úseku řeky. Chardym u obce. Radishchevo, Novoburassky okres v roce XNUMX.
Kachna divoká se vyznačuje dvěma sezónními svlékáními: úplnými na konci období rozmnožování a částečnými před jeho začátkem. Úplná změna opeření začíná u samců od okamžiku, kdy se samice začnou líhnout vejce, a u samic – když se mláďata zvednou ke křídlu. Samice bez páru začnou línat ve stejnou dobu jako kačery a pak se k nim přidají kachny, které ztratily snůšku. Samice s mláďaty línají později na hnízdištích. Rozdíly v místech línání a zimování ovlivňují i míru konzervativnosti samců a samic ve vztahu ke změně oblastí rozmnožování. Je dobře známo, že kačeri jsou náchylnější k šíření hnízd než samice. Většina jedinců ve studovaných populacích, zejména samic, se v následujících letech vracejí do míst narození nebo hnízdění.
Na hnízdiště Saratovské oblasti přilétá kachna divoká koncem března. Nejintenzivnější jarní migrace druhu nastává v regionu během druhých deseti dubnových dnů. Výzkum 1995–1999 nám umožňují uvést přesnější data vrcholu migrace: podle výsledků pětiletého pozorování připadá v průměru na 13. dubna. Většina ptáků se začíná rozmnožovat ve věku jednoho roku. U přisedlých populací dochází k párování na podzim, ve zbytku na jaře po příchodu na hnízdiště.
Drake se začínají objevovat po podzimním svlékání v září. Krátké vyvrcholení nastává v říjnu, po kterém aktivita ptáků klesá a vymírá až do konce zimy. Se začátkem jara se aktivita samců opět zvyšuje a pokračuje až do května. Demonstrativní chování kačerů je typické pro mnoho zástupců čeledi kachen. Leking samci se shromažďují v malých skupinách na vodě a plavou kolem vybrané samice. Nejprve je krk ptáka vtažen do ramen, jeho zobák je sklopen a jeho ocas škubne. Najednou samec křečovitě hází hlavou dopředu a nahoru, obvykle 3x za sebou během pár sekund. Intenzita pohybu se zvyšuje a při posledním hodu se samec často zvedne nad vodu, zaujme téměř svislou polohu a roztáhne křídla. Často akci doprovází charakteristický ostrý hvizd a fontána spršky, kterou samec prudkým pohybem zobáku vytlačí. Když si všimne vhodné samice, hodí před ní hlavu dozadu, schová ji za mírně zvednuté křídlo a ostře přejede nehtem zobákem po křídle a vydá chrastivý zvuk. Někdy si kachna vybere draka – plave kolem něj a opakovaně kývá hlavou dozadu, jako by „přes rameno“. Páření je také doprovázeno mnoha rituálními pohyby: pár se vzdálí od hejna a začne škubat hlavou zdola nahoru, zobák se ve spodní poloze dotýká vody a zůstává po celou dobu téměř vodorovně. Potom samice natáhne krk, rozloží se na vodu před kačera, vyleze na její bok a zobákem se přidržuje krčních peří. Po páření se samec narovná a udělá „čestný klín“ kolem samice na vodě. Pak se obě kachny dlouze koupou a setřesou vodu z peří.
Chová se v párech nebo malých volných skupinách. Hnízdo se často dělá v houštinách rákosí nebo rákosí, na vorech, v pahorcích, pod stromy, keři, mezi větrolamy a mrtvým dřevem. Hnízdo je díra v zemi, lemovaná suchými stonky rostlin, ve výstelce je často přítomno peří a prachové peří. V podmínkách Saratovské oblasti je průměr hnízda 20–29 cm a průměr tácu se pohybuje od 15 do 20 cm. Kachna divoká zobákem prohlubuje díru a vyrovnává ji hrudníkem, točí v jednom místo na dlouhou dobu. Nenosí mnoho materiálu na výstelku, ale většinou bere to, na co dosáhne zobákem, aniž by opustil hnízdo. Na vlhkých a vlhkých místech si kachna divoká nejprve postaví velkou hromadu trávy, rákosí apod. a v ní pak vytvoří hnízdní noru. Někdy kachna zahnízdí nad povrchem země – v dutinách, polodutinách a někdy i starých hnízdech vran, volavek a jiných velkých ptáků. Vejce začínají klást ve druhých deseti dnech dubna a koncem tohoto měsíce jsou v některých hnízdech zaznamenány plné snůšky. Nejstarší úplné snůšky známe např. z niv některých řek: Eruslan – 12. dubna, Khopra – 19. dubna, Medvedica – 27. dubna a Volha – 28. tohoto měsíce. Vrchol snášky vajec na většině území regionu nastává v prvních deseti dnech května. V jižních oblastech jsou tato data poněkud posunuta. Tak bylo 30.04.2004 objeveno hnízdo s plnou snůškou u ur. Kharlamovská zahrada v nivě řeky. B. Uzen u obce. Monachov ve správním obvodu Aleksandrovogai. Mezitím se doba snášky poněkud prodlužuje a nevylíhlá vejce jsou pozorována v hnízdech kachny divoké, která se začala rozmnožovat pozdě nebo která přišla o první snůšku ještě koncem května. Vajíčka jsou špinavě bílá, někdy světle zelená nebo hnědá. Rozměry vajíčka: 51.3–67.2 × 38.8–46.3 mm. Samice inkubuje snůšku a vede kuřata. Samec zpravidla hlídá teritorium a v blízkosti samice se zdržuje jen do té doby, než se začne líhnout vejce. Délka inkubace se pohybuje od 20 do 30 dnů. Jedna spojka za rok. Při ochraně svého potomka má samice tendenci předstírat zranění, aby odvrátila nezvané hosty. Velké množství snůšek kachny divoké hyne v důsledku ničení hnízda predátory. Nejvýznamnější škody způsobují lišky a psík mývalovitý, krkavci a konopí bahenní. V nivách řek a podél břehů nádrží hnízda často hynou v důsledku náhlých záplav.
Mláďata se líhnou po 27–28 dnech inkubace samicí a velmi rychle opouštějí hnízdo, létat však začínají ve věku 50–60 dnů. Kuřata se ve většině hnízd objevují v prvních deseti dnech června. Například první setkání můr peronosných na jezeře ve státní farmě „Oroshaemy“ v okrese Dergachevsky se datuje 6. června a na jezeře v Sharlotovskaya Dacha (okres Voskresensky) – 13. června. Barva chlupatého kuřátka je na hřbetě tmavě olivová, se dvěma páry žlutobílých skvrn na hřbetu křídla a na obou stranách beder. Břicho je šedožluté, které pak získává žlutožluté tóny. Líce jsou spíše načervenalé. Od horní části zobáku přes oko k zadní části hlavy se táhne tmavý úzký pruh, v oblasti ucha je tmavá skvrna. Nohy a zobák jsou olivově šedé, druhý s narůžovělým nehtem. Mláďata opeřených ptáků jsou velmi podobná dospělým samicím, ale mají nevýrazné skvrny, které tvoří podélné pruhy podél těla. Hmotnost nově vylíhnutých kuřat se pohybuje od 25 do 38 g. Sušení kuřátka trvá dvě až tři hodiny. Hnízdo opouští hnízdo přibližně 12-16 hodin po vylíhnutí prvního mláděte. V této době jsou již kuřata schopna pohybu po souši, plavání a potápění. Mláďata se dobře potápějí a neustále používají tuto techniku k úniku před predátory. Kachňata se přes den shromažďují pod křovím nebo v houštinách vegetace na břehu, někdy ve vzdálenosti až 50 m od vody. Mladá kuřátka se často vyhřívají poblíž samice pod křídly a načechraným peřím na hrudi. V prvních dnech po vylíhnutí tráví čas v blízkosti matky alespoň jednou za dvě hodiny.
Mláďata se živí sama. Nejprve se živí pouze malým hmyzem a pavouky, nevěnují pozornost stacionárním předmětům. Potravu přitom klují hlavně z rostlin nebo mezi sebou a teprve později ji začnou sbírat z povrchu země a z vody. Zpočátku jsou kuřata aktivní pouze během denního světla, poté se začnou krmit večer. Mláďata zcela přecházejí na režim večerního krmení, když se jim na zobácích vytvoří zrohovatělé pláty a získávají schopnost získávat potravu pro sebe filtrací. Již od prvních dnů se mláďata navzájem poznávají a odhánějí mláďata od jiných odchovů, které se k nim připojují. Samice dělá totéž. Kolem 23. dne života se mláděti začínají vyvíjet obrysy a letky. 28. den je již hruď a břicho pokryto peřím a po dalších 10 dnech zůstává neopeřená pouze zadní strana krku, část hřbetu a boky těla pokryté křídly. Přibližně ve věku 50 dnů začínají mláďata vzlétat a v 56.–60. dni jsou plně na křídlech. Mláďata zůstávají se samicí 7-8 týdnů. V této době se již mnoho mláďat rozdělilo nebo spojilo do podzimních hejn. V srpnu se mladí ptáci spojují do hejn a zůstávají v ústích řek, rybnících a jezerech. V oblasti M. Perekopnoe na rybnících a řece. Eruslan zaznamenal koncentrace asi 100 kachny divoké. Na jihu Krasnokutské oblasti bylo v období sucha, kdy byla voda pouze v určitých ústích řek, na jednom z nich zaznamenáno minimálně 1000 jedinců.
Velké množství vajíček divoké kachny uhyne v důsledku ničení hnízda predátory. Nejvýznamnější škody způsobují lišky a mývalové, vrány a moták bahenní. Dospělé ptáky a kachňata loví dravci: vrána kápová, jestřáb, orel mořský, moták bahenní, racci velcí, sokoli, orli, výr, straky, ale i dravci – lišky, mývalové, kočky divoké, vydra , norek, skunk, kuna, ale i plazi a dokonce i velké ryby. Kachny divoké jsou náchylné k infekčním chorobám: Ptačí chřipka neboli klasický ptačí mor je akutní infekční virové onemocnění ptáků, které se vyznačuje poškozením trávicího a dýchacího ústrojí a vysokou úmrtností. Kachní mor neboli virová enteritida je vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Neisserióza je infekční onemocnění. Parvovirus nebo Derciho nemoc.
Na většině svého areálu slouží kachna divoká jako jeden z hlavních objektů sportovního a místy i komerčního lovu. Čistá hmotnost jatečně upraveného masa kachny divoké je 69 % živé hmotnosti kačera a 65 % kachny, což je v období lovu 835 a 730 g. Lov kachny divoké je povolen v sezóně léto-podzim a pro drakes v jarní sezóně.


Kachna divoká (lat. Anas platyrhynchos)





