Kolik kuřat mají labutě?

Mohutné bílé ptáky na jezerech v našich parcích a městech snadno poznáte podle jejich jasně oranžových zobáků.

Obsah

  1. Vlastnosti
  2. Jak vypadají němé labutě?
  3. Kde žijí labutě velké?
  4. Jaké druhy labutí existují?
  5. Kolik let žijí labutě velké?
  6. Chovejte se
  7. Jak žijí labutě velké?
  8. Přátelé a nepřátelé labutě velké
  9. Jak se labutě velké rozmnožují?
  10. Jak komunikují němé labutě?
  11. Publikace „Konzultace pro rodiče „50 nejzajímavějších faktů o labutích““ je zveřejněna v sekcích

Vlastnosti

Jak vypadají němé labutě?

Labutě velké jsou jedním z největších létajících ptáků: jejich délka je asi 150 centimetrů, rozpětí křídel je 240 centimetrů a jejich hmotnost je až 13 kilogramů. Jejich opeření je jasně bílé a krk je často zbarven béžově nebo nažloutle. Mladé labutě velké jsou šedohnědé.

Snadno je poznáte podle oranžovo-červeného zobáku s černou špičkou a hrbolatým hřebenem na spodku zobáku. Tomuto hrbu také vděčí za své jméno. U samců je mnohem větší než u samic. Labutě mají plovací blány, které jsou šedočerné až masové barvy, což jim umožňuje rychle a obratně plavat vodou.

Kde žijí labutě velké?

Labutě velké původně žily ve střední, severní a východní Evropě a také v částech střední a východní Asie. Často se ale vypouštějí v parcích na jezerech a jsou přirozené, proto je dnes najdeme v celé Evropě, ale i Severní Americe, Austrálii a na Novém Zélandu.

Labutě velké patří do čeledi kachen, tzn. Jedná se o brodění a vodní ptactvo. Původně žili v bažinatých a na vodu bohatých oblastech. Dnes je lze nalézt téměř všude na rybnících, jezerech a pomalu tekoucích vodních plochách. Potřebují vodní plochy, kde se daří mnoha vodním rostlinám, aby mohli najít dostatek potravy.

Jaké druhy labutí existují?

Existují různé druhy labutí: po labuti němé je nejznámější labuť velká. Nechybí ani labutě černokrké, labutě trubačské a labutě miniaturní. Černým protějškem labutě velké je labuť černá: má délku 110 až 140 centimetrů a váží od čtyř do 8.5 kilogramu. Jeho opeření a nohy jsou černé, pouze křídelní pera jsou bílá, ale obvykle jsou skryta mezi zbytkem peří. Zobák je jasně červený s bílým pruhem na konci.

Černé labutě pocházejí z Austrálie a v zoologických zahradách nebo parcích jsou k vidění jen občas. Na rozdíl od našich labutí nejsou stěhovaví ptáci. Kromě toho se samci a samice střídají v inkubaci a často si staví hnízda v koloniích.

Kolik let žijí labutě velké?

Labutě velké mohou zestárnout: dožívají se až 19 let.

Chovejte se

Jak žijí labutě velké?

Labutě velké bývaly stěhovavými ptáky, kteří na podzim urazili až 1000 kilometrů, aby přezimovali v mírnějších oblastech. Vzhledem k tomu, že labutě pocházejí většinou ze zvířat vypuštěných do volné přírody dnes a jsou pouze polodivoké, zůstávají na velkých jezerech a řekách, které zůstávají v zimě nezamrzlé.

Najdou tam dostatek potravy a jsou také zvyklí na krmení mnoha lidmi, a proto mají dostatek potravy i v chladném období. Některé labutě však stále putují a migrují do velkých vodních ploch, například kvůli línání při změně opeření.

READ
Kolik váží čajovník?

Labutě velké mají území, které zuřivě brání před vetřelci, zejména v období rozmnožování. Lidé to někdy cítí také, když se dostanou příliš blízko k labuti nebo jejímu hnízdu a mláďatům. Pak labuť hlasitě zasyčí za nezvaným hostem a zažene ho zuřivým máváním křídel. Není to bez nebezpečí: labutě velké jsou tak silné, že mohou člověku skutečně ublížit máváním křídel.

Pokud na území vstoupí další labuť, majitel území výhružně plave směrem k nepříteli a natahuje krk dozadu. Nakonec se chytnou za krk a snaží se jeden druhého odtlačit. Stává se také, že si dva lidé ublíží. Labutě se obvykle chovají samy v párech, ale někdy i v koloniích.

Labutě žijící v koloniích a regionech s mnoha dalšími labutěmi však rodí podstatně méně mláďat: kvůli častým hádkám mezi sousedy je zničeno poměrně velké množství vajec. Tím je zajištěno, že na jednom území nežije příliš mnoho zvířat a každý si najde dostatek potravy.

Přátelé a nepřátelé labutě velké

Labutě velké nemají v přírodě prakticky žádné nepřátele, protože se velmi dobře umí bránit a získávat respekt. Útočníci je zaženou mocným máváním křídel a pronásledují je úžasnou rychlostí i na souši. V minulosti labutě velké ohrožovali lidé: sbírali se ptačí vejce. V důsledku toho bývaly labutě docela vzácné.

Jak se labutě velké rozmnožují?

Labutě velké žijí monogamně. To znamená, že zůstávají po celý život s jedním partnerem. Období páření začíná v zimě. Samci a samice pak plavou těsně vedle sebe vodou a dělají krky ladné pohyby: natáčí hlavu na stranu, vzájemně se klaní a často máčí zobáky do vody nad krkem partnera.

Když samice drží krk nad vodou, dává samci najevo, že je připravena se pářit. Poté samec vyleze na záda a zobákem, který je spuštěn pod vodu, přidržuje krk samice. Samice si po páření sama postaví obrovské hnízdo z rostlinného materiálu. Má průměr až dva metry a výšku až 50 centimetrů. Hnízdo se staví na břehu nebo na malých ostrůvcích ve vodě, kde je zvláště dobře chráněno.

Samice labutě velké snáší pět až sedm světle šedozelených vajec, která jsou 115 milimetrů (4.5 palce) dlouhá. Inkubace trvá 35 dní v květnu a červnu. Inkubuje pouze samice, samec hlídá samici a vejce v blízkosti hnízda.

Nově vylíhlé labutě velké mají šedé peří. Teprve když línají, získávají bílé opeření. Labutě jsou předčasné. To znamená, že mláďata jsou rodiči od prvního dne odváděna z hnízda – a i oni mohou okamžitě plavat.

Labutí rodinka se však do hnízda pravidelně vrací, aby si odpočinula a vyspala. Mláďata jsou mladé labutě staré 120 až 150 dnů. S rodiči však většinou zůstávají až do pozdního podzimu nebo zimy, kdy je definitivně vyženou. Pohlavně dospívají ve věku dvou let. A mezi druhým a čtvrtým rokem si najdou partnera, se kterým spolu zůstanou celý život.

Jak komunikují němé labutě?

Během období rozmnožování labutě produkují bublání a troubení. Znějí jako “queerr”. Vydávají také syčivé a syčící zvuky, když se cítí ohroženi. Když vám nad hlavou létají labutě, můžete slyšet typický melodický zvuk létajících křídel.

READ
V jaké formě se jí kedlubnové zelí?

Konzultace pro rodiče „50 nejzajímavějších faktů o labutích“

Swan je nejvíc velký zástupce čeledi Anatidae a řádu Lamelidae. Tento pták svou krásou, držením těla a půvabem převyšuje všechny ostatní ptáky. Rozsah druhů je rozsáhlý – od Jižní a Severní Ameriky po Austrálii a Nový Zéland.

50 nejzajímavější fakta o labutích.

1. Labutě – majestátní ptáci královské krásy a božské milosti. Jsou jedním z nejpůvabnější ptáci, které potěší milovníky přírody.

Publikace „Konzultace pro rodiče „50 nejzajímavějších faktů o labutích““ je zveřejněna v sekcích

Dnes jsou tito krásní ptáci symbolem duchovní čistoty, čistoty a manželské věrnosti. Labutě jsou schopni vyvolat obdiv nejen svým krásným opeřením, ale také neuvěřitelným držením těla.

2. Labutě patří do řádu Anseriformes z čeledi Anatidae.

3. Labutě Vyznačují se krásou, dlouhou životností a monogamií.

4. Nejvíce jsou labutě velké vodní ptactvo Evropy.

5. V závislosti na druhu dosahuje délka těla dospělých jedinců 120-180 cm a hmotnost může dosáhnout až 15 kg. Rozpětí křídel těchto ptáků je asi 2-2,4 metru.

6. Tito ptáci neradi chodí po souši, ale pohybují se hlavně po vodě.

7. Na světě existuje 7 druhů labutě : černá, černokrká labuť, labuť zpěvná, němá labuť, americký labuť, malý labuť, trubač labuť.

8. Většina druhů těchto ptáků je uvedena v Červené knize.

9. Muž a žena se od sebe příliš neliší. Bílý labuť je jedním z největších vodních ptáků, liší se velikostí a hmotností, která dosahuje 10-13 kg. Jeho tělo je protáhlé, dlouhé (asi 150-170 cm), krk je dlouhý a vypadá velmi elegantně. Silná křídla mají rozpětí téměř 2 metry, nohy jsou krátké, tmavé barvy, umístěné mírně vzadu. Zobák je šedý nebo černá a žlutá.

10. Pro labutě a jejich věrnost partnerovi až do konce života se všeobecně věří. Jedno je ale jisté: labuť – pták je monogamní a po vytvoření páru zůstává nablízku, dokud je společník nebo společník naživu. Když však muž nebo žena ovdovějí, vytvoří nový pár a nezůstanou poustevníkem až do smrti.

11. Mute labutě Své podráždění a nespokojenost dává najevo zvláštním syčivým zvukem, odkud pochází i jeho název. V Anglii je němý pták považován za královského ptáka. Jedná se o velké plemeno, které může vážit až 12 kg a v zajetí – až 15 kg. Barva opeření je bílá a hlava je žlutohnědá. Zobák tohoto druhu je červený s měsíčkem. Při plavání ve vodě zakřivuje krk, na rozdíl od jiných plemen, která drží krk rovně. Mláďata do 3 let mají hnědou barvu, ale pak zbělají. Životnost němá labuť může být až 28 let. Tento druh se vyskytuje v severní a jižní části Evropy a Asie.

12. Swan vypadá skvěle díky tomu, že jeho tělo je pokryto velmi hustým peřím. A málokdo ví, že počet peří je 25 tisíc jednotek. Tento pták je rekordmanem, ale během sezónního línání ztrácí spoustu peří a nemůže nějakou dobu létat.

READ
Kolik dní trvá, než chřest vyklíčí?

13. Mezi kachní rodinou labutě jsou vlastníky nejdelšího krku. Zároveň rekordman mezi černá labuť je považována za příbuzného, jehož krční oblast se skládá z 23 obratlů a dosahuje poloviny délky těla jedince. Tak působivá velikost krku umožňuje těmto ptákům získávat potravu v hloubkách nádrží.

14. Labutí peří má úžasnou tepelnou izolaci, která umožňuje ptákům dobře odolávat chladu. Tato vlastnost se ale ve středověku stala důvodem jejich hromadného vyhlazování.

15. Vynikající svaly umožňují úžasným ptákům překonat lety tisíce i více kilometrů. Labutě létají, tvořící klín, v jehož čele stojí nejsilnější jedinec. Aerodynamické proudění, vytvořené vůdcem smečky, umožňují jejím dalším členům vydávat méně energie. V čem labutě může dosáhnout rychlosti až 80 km/h.

16. Whooper Swan během letu vydává charakteristický hlasitý výkřik. Tento pták může vážit asi 12 kg a dosáhnout délky 150 cm a jeho rozpětí křídel je někdy až 2,6 metru. Krk a tělo jsou přibližně stejně velké. Zobák je žlutý s černou špičkou. Mláďata mají šedou barvu, ale později zbělají. Toto plemeno hnízdí labuť v severní Evropě a částech Eurasie. Usazuje se na březích jezer a řek. Hnízdo labuť zpěvná vlaje z trávy, mech a peří. Pár se tvoří jednou a na celý život. V zajetí se dožívá asi 30 let.

17. Uznáván jako národní pták Finska labuť zpěvná.

18. Labutě Mají vynikající zrak, který jim pomáhá najít potravu a vyhnout se nepřátelům, a to i pod vodou.

19. Díky hustému a teplému peří labutě může létat v rekordní výšce pro ptáky. Ještě v 60. letech 8200. století zaznamenali piloti let několika jedinců ve výšce přesahující XNUMX metrů.

20. Na špičce ocasu labutě existuje speciální žláza, která vylučuje tuk k mazání peří. Díky tomu mohou ptáci plavat ve vodě po dlouhou dobu, aniž by se namočili.

21. trubač labuť získal svou přezdívku díky výkřikům vydávaným při komunikaci s ostatními jedinci. Toto plemeno se vyskytuje ve Střední Americe. Vypadá jako zpěvák, ale jeho zobák je černý místo žluté. Tělesná hmotnost je až 13 kg a délka až 180 cm.V zajetí se může dožít asi 30 let.

22. S opatrností labutě vztahovat nejen ke svému partnerovi, ale i k ostatním příbuzní. V případě onemocnění některého z členů hejna mohou ptáci dokonce odložit let, dokud se jedinec neuzdraví.

23. Migrace labutě sezónní a zasahuje až na území Ruska. Každý rok tak k jezerům na území Altaj přijíždí více než tři sta lidí labutě.

24. Labutě Usazují se v mělké vodě a pro hnízda si vybírají těžko dostupná místa. Preferují silně zarostlé rybníky. Pokud nejsou rušeni, mohou se usadit v blízkosti lidí.

25. Ornitologové zjistili, že barva peří labutě do značné míry závisí na jejich stanovišti. Ptáci v teplém podnebí mají zpravidla tmavší barvu než v chladném podnebí. Proto v severních oblastech najdete dokonale bílé jedince.

26. Černokrký labuť za svůj název vděčí své barvě. Jejich hlava a krk jsou černé a jejich tělo je bílé. Zobák černokrký má na zobáku červený výrůstek, který se u mláďat nevyskytuje. Dospělý může mít až 6,5 kg tělesné hmotnosti a až 140 cm na délku. Toto plemeno lze nalézt v Jižní Americe. Hnízdí si na malých ostrůvcích nebo v rákosí. Kuřata tohoto plemene milují cestování na zádech rodiče.

READ
Jak hluboká je díra pro jabloň?

27. Černokrký vzhled labutě může letět rychlostí 65 km/h.

28. Labutě živí se kořeny a stonky rostlin rostoucích ve vodních plochách. Velká plemena se mohou živit červy, plži nebo hmyzem. Malé druhy jedí trávu, často poškozují obilniny.

29. Velká tělesná hmotnost brání ptákům ve snadném vzlétnutí, takže musí dlouho mávat křídly a pohybovat tlapkami, aby se zvedli do požadované výšky. Ze stejného důvodu, labutě Sedí jen na vodě a nemotorně brzdí tlapami na její hladině.

30. Žena labuť leží, zpravidla od 4 do 8 vajec, která se líhnou 35 dní.

31. Černá labuť Toto jméno získala také kvůli černé barvě peří. Vyskytuje se hlavně v Austrálii. Tento druh žije v bažinách nebo zarostlých jezerech, ale najdeme ho i v zoo. Dospělí jedinci váží až 9 kg a jejich délka dosahuje 142 cm.Délka života ve volné přírodě je až 10 let. Od přírody je velmi důvěřivý a snadno se ochočí.

32. Černá labuť je znakem Západní Austrálie.

33. Studující černoši labutě, byli ornitologové svědky neobvyklého jevu. Samci těchto ptáků jsou schopni vytvářet svazky osob stejného pohlaví. V tomto případě ptáci používají samici ke kladení vajíček. Poté černí samci labutě Vyhánějí ji a sami se líhnou a vychovávají potomstvo.

34. Kuřátka labutě rodí se načechraní a bez ohledu na druh mají šedou barvu, která se mění až ve třetím roce života ptáka.

35. Jen pár dní po narození labutě umí plavat samostatně rodiče.

36. Americký labuť má nejmenší velikost. Jeho hmotnost zřídka dosahuje 10 kg. Navenek vypadá jako křikloun. Žije v lesích tundry Ameriky.

37. Nechte labutě velmi přátelský a silný “rodiny”. Až kuřata vyrostou, mohou s nimi žít rodiče.

38. V případě nebezpečí labuť silný úder křídlem může způsobit značné poškození nepřítele: zlomit kost a dokonce zabít malého predátora.

39. Vytvoření páru, labuť žije dlouho, zobrazení rodič kvalita a péče nejen o vajíčka, ale i o rostoucí miminka, jejich ochrana a získávání potravy.

40. Když jsou mláďata, ptáci své potomky zuřivě chrání a stávají se neklidnými a agresivními.

41. Malý labuť někdy se také nazývá tundra, protože se nachází v tundře Ruska. Svými vlastnostmi připomíná americký druh. V zajetí se nedožívá více než 20 let. Uvedeno v Červené knize Ruské federace.

42. labutě častěji se vyskytuje na severní polokouli. I když si za místa pobytu často vybírají Nový Zéland, Austrálii a Jižní Ameriku.

43. Během chladného počasí labutě Odlétají do teplých krajin a vracejí se, když přijde jaro. Samice si staví hnízdo v houštinách a mláďata se objevují v polovině léta.

44. Mláďata labutě Narodí se opeřená a mohou si okamžitě obstarat vlastní potravu. Samice je s labutím je asi 6 měsícůdokud nebudou úplně silní.

READ
Jakou barvu má domácí kuřecí maso?

45. Podle chování labutě lidé předpovídali počasí. Například se má za to, že pokud labuť Přes den začne házet hlavou přes záda, pak přijde špatné počasí. Ptáci si staví hnízda ve vyšších polohách – počítejte s vydatnými dešti.

46. ​​Mláďata mají růžový zobák, jehož špička je natřena černě. Plavající pták má krk natažený svisle nahoru, zatímco jeho hlava a zobák směřují dopředu.

47. Občas můžete potkat páry labutěkteří žijí v blízkosti místa bydliště osoby. To může znamenat, že ptáci jsou krmeni a je s nimi zacházeno velmi dobře.

48. Podle pověstí labutě Mohou žít až 150 let, ale není tomu tak. Podle studií provedených ornitology je průměrná délka života těchto ptáků ve volné přírodě 20–25 let. V zajetí se dožívají až 30 let.

49. Reprodukce a konzervace labutě vyskytuje se převážně v přírodních rezervacích, ale je možný i v přírodních podmínkách, např. na řece Temži. Všechno v Británii labutě patří královně a jejich chytání je zakázáno.

50. Symbolem dlouhého manželského života je pár bílé labutě, často se používají ke zdobení dortů a svatebních stolů.

Fotografie „50 nejzajímavějších faktů o labutích“

Konzultace pro rodiče - foto

Banka zajímavostí OBCHOD Při organizaci jaké aktivity můžete využít Vzdělávací hodnota 1. „Příprava vinaigrette“ Ve 2. juniorské skupině při řešení.

Konzultace „Co dělat s dítětem v létě? 10 nejzajímavějších rozhodnutí“ Školní rok je téměř u konce, velmi brzy začne dlouho očekávaný letní čas. Je tak příjemné chodit v létě venku! Nicméně jen procházky.

Dětský talent je jedním z nejzajímavějších a nejtajemnějších jevů přírody Dětský talent je jedním z nejzajímavějších a nejtajemnějších jevů přírody. Krasnoslobodtseva N.V. – hudební ředitelka MBDOU „Children’s.

Konzultace pro rodiče malých dětí „Artikulační gymnastika pro nejmenší“ Konzultace pro rodiče malých dětí (do 3 let) „Artikulační gymnastika pro nejmenší“ Mnoho rodičů má obavy.

Konzultace pro rodiče „Hra je jedním z nejdůležitějších a nezbytných prostředků pro celkový rozvoj dítěte“ Hra je jedním z nejdůležitějších a nezbytných prostředků pro celkový rozvoj dítěte. Hra není jen zábava, ale také duševní a kreativní.

Projekt „Kalendář zajímavých dní“ Autor projektu: Soleynikova Lyubov Vasilievna Projekt „Kalendář zajímavých dní“ Relevance V poslední době je metoda projektu velmi aktuální.

Poznámka pro rodiče „Seznam nejnebezpečnějších věcí pro dítě v domě“ Poznámka pro rodiče. Seznam nejnebezpečnějších věcí v domě pro dítě. 1. Zásuvky! 2. Baterie, zejména během topné sezóny (děti.

Konzultace pro rodiče „Ploché nohy jsou jedním z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu u dětí“ Ploché nohy! Ploché nohy jsou jedním z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu u dětí. Jedná se o deformaci chodidla s oploštěním.

Prezentace „Top 10 nejzajímavějších faktů z historie anglické literatury“ Tuto prezentaci připravil můj žák 10. třídy A na městskou akci Youth of Science. Denis mluvil o 10 nejzajímavějších.

Konzultace pro rodiče „Pohádky pro nejmenší“ Poznámka pro rodiče „Pohádky pro nejmenší“. Pohádky měly vždy obrovskou moc nad dětskými srdíčky. Je v něm obsažen.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: