
Liška polární, neboli polární liška (lat. Alopex lagopus) je dravý savec z čeledi psovitých, jediný zástupce rodu polárních lišek (Alopex).
Ruský název: liška polární, liška polární, liška polární.
Obsah
- Stav ochrany druhu
- Pohled a osoba
- Distribuce
- Внешний вид
- Krmení a chování při krmení
- Životní styl a společenská organizace
- Vocalization
- Rozmnožování a výchova potomků
- Životnost
- Historie života v ZOO
- Popis: druh a poddruh polární lišky
- Habitat
- Život
- Výživa: lovecké rysy polární lišky
- Reprodukce
- Nebezpečné faktory: jak přežít polární lišku
Stav ochrany druhu
Na většině svého areálu je druh běžný, počty jednotlivých poddruhů se však výrazně liší. Nejvzácnější arktická liška žije na ostrově Medny, je uvedena v Červené knize IUCN, počet dospělých jedinců nepřesahuje 100.
Pohled a osoba
V zóně tundry je polární liška nejčastějším a nejpočetnějším predátorem. To je hlavní předmět obchodu s kožešinami v severních oblastech: těží se pro kožešinu. Po dlouhou dobu se lidé snažili toto zvíře chovat v zajetí, aby získali jeho kůže. Za stejným účelem byla polární liška několikrát vypuštěna na malé ostrůvky Kurilského hřebene: tam byla držena v „polovolných“ podmínkách – zvířata byla krmena, ale jinak jim byla dána úplná svoboda. Od 30. let minulého století začal průmyslový chov arktických lišek na státních farmách. To mělo samozřejmě příznivý vliv na zachování arktické lišky v přírodě.
Toto zvíře se dá snadno ochočit: vytažené z díry štěnětem, s věkem téměř nikdy neběží. Na Velitelských ostrovech, kde je liška polární, si dělá hnízdní nory pod budovami, dospělá zvířata berou potravu i z lidských rukou. Tam, kde se krmení provádí pravidelně, si zvířata rychle zvyknou, že se v určitou dobu shromáždí u krmelců.
Byla zaznamenána zajímavá vlastnost: na místech, kde polární lišky žijí blízko lidí, se v létě stávají nejen důvěřivými, ale dokonce i drzými – prohrabávají se hromadami odpadků, někdy dokonce kradou jídlo domácím zvířatům. V zimě se stejná zvířata snaží, aby je lidé neviděli, jako by znali hodnotu svého krásného kožichu.
Distribuce
Polární liška je typickým zástupcem fauny Arktidy a Subarktiky, její areál rozšíření jakoby v prstenci pokrývá Severní ledový oceán. Toto zvíře obývá kontinentální tundru, počínaje Skandinávským a Kolským poloostrovem přes celou polární Eurasii a Severní Ameriku, stejně jako Grónsko, Špicberky, Novou Zemlyu, mnoho ostrovů Severního ledového oceánu a Kanadské souostroví. Polární lišky trvale žijí na Pribilofových ostrovech, Aleutských a Velitelských ostrovech. Je pozoruhodné, že hranice rozsahu tohoto predátora se značně posouvají v závislosti na ročním období. Tato zvířata si staví nory a rozmnožují se v tundře a na arktických ostrovech a během zimních migrací někdy zajdou daleko na kontinent a mohou skončit nejen v mnoha oblastech severní tajgy, ale také v jižním Finsku (téměř v zeměpisné šířce Moskvy ), jižní část oblasti Bajkal, dolní tok Amuru. Někdy v zimě arktické lišky opouštějí svou původní tundru a jdou na sever, do ledu oceánu. Polární lišky následují ledního medvěda a živí se zbytky jeho kořisti a pronikají do míst velmi vzdálených od pevniny.
Vysoká mobilita zvířat a neustálé míšení populací také vysvětluje slabě vyjádřenou geografickou variabilitu tohoto druhu: v celé rozsáhlé oblasti jeho areálu se rozlišuje pouze 8 až 10 poddruhů.
Nejtypičtějším biotopem lišky polární v létě, kdy žije přisedle, jsou otevřené tundry s kopcovitým terénem. Nejčastěji si zvířata pro sídla vybírají vrcholky povodí a kopců, horní terasy říčních údolí, vysoké břehy jezer a mořské pobřeží.
Внешний вид
Polární liška je středně velké zvíře (délka těla 45-70 cm, hmotnost od 2 do 8 kg) a vypadá různě v závislosti na ročním období. V zimě, kdy je srst extrémně hustá a bujná, vypadá jako přikrčená, s široce rozmístěnýma ušima, které ze srsti sotva vyčnívají. V krátké letní srsti je arktická liška poměrně vysokonohá a štíhlá. Poměrně velká hlava vypadá v létě neúměrně velká, s obrovskýma ušima a tupou tlamou. Existují dvě barevné morfy založené na zimní barvě: bílá a modrá. Každá morfa se do léta mění svým vlastním způsobem: „modrá“ polární liška se v létě stává čokoládově hnědou a „bílá“ polární liška nahoře hnědá a dole světle šedá.
Polární liška je aktivní zvíře, které se svým chováním podobá lišce. Smyslové orgány tohoto obyvatele drsných polárních pouští jsou vyvinuty lépe než u jiných zástupců čeledi psovitých. Myší polární liška zaslechne pohyb hraboše pod sněhem o pár metrů dál, ucítí tetřevy spící ve sněhu na 100 metrů, vidí bílé koroptve, které pro lidské oko splývají s bílým pozadím.
Krmení a chování při krmení
Polární liška je všežravý predátor, není vybíravý v potravě: na drsných místech, kde žije, není třeba být vybíravý. V kontinentální tundře převládají v potravě celoročně hlodavci, především lumíci, které dravec slídí v noře, nebo „myši“ jako liška. Na pobřežích se polární lišky živí mořským odpadem, velkou část jejich potravy tvoří mršiny.
Na ostrově Medny, kde nejsou vůbec žádní hlodavci, se poflakují v tuleních hnízdištích a hledají mrtvá zvířata, hladoví predátoři se občas odváží zaútočit i na živá mláďata. V zimě zde žijí polární lišky hlavně na úkor ledního medvěda, který sbírá zbytky jeho jídla. A během rybářské sezóny se usazují poblíž pobřežních vesnic a jedí odpadky.
Tento malý dravec loví sám, protože kořist je nejčastěji malá a v zimě je příliš málo na sdílení. Několik zvířat se však shromažďuje kolem potenciální velké kořisti, například mládě tuleňů nebo tuleň kožešinový. Na kořist útočí ze všech stran, takže matka se prostě nestihne otočit, aby odrazila útoky predátorů. V důsledku toho mládě zemře na četná kousnutí.
Pokud je jídla hodně, liška polární ukládá. Ulovené lumíky a ryby zasouvá do štěrbin mezi kameny, zahrabává je do země a výkop pevně stlačuje nosem a tlapkami. Přes léto se pod kůží zvířete hromadí tuková vrstva, která ho chrání před chladem a zároveň slouží jako zásobárna energie. Přes zimu se tuk postupně spotřebovává, takže do jara zvíře ztratí až třetinu své podzimní hmotnosti.
Životní podmínky v tundře jsou velmi drsné. Přestože jsou na ně polární lišky dokonale přizpůsobené, v některých letech se ocitají v mimořádně obtížné situaci. Zvláště neblaze na ně působí období prudkého poklesu početnosti lumíků, kdy jsou predátoři žijící na kontinentu ochuzeni o hlavní potravu. Tyto deprese se pravidelně opakují každých několik let a vždy vedou k poklesu počtu arktických lišek.
Životní styl a společenská organizace
Polární lišky jsou aktivní kdykoli během dne, protože v jejich stanovištích je změna dne a noci výrazná pouze na jaře a na podzim.
Tato zvířata projevují připoutanost ke konkrétnímu místu pouze v létě, v období rozmnožování, kdy štěňata rostou. V této době pár zabírá a chrání před ostatními polárními liškami území, kde se díra nachází a kde zvířata loví. Území je aktivně označeno močí a v období říje si samci intenzivně otírají tváře a ramena o místo označení a přenášejí pach na kůži. Hranice území jsou pravidelně hlídány a značky jsou aktualizovány. Kromě čichu potvrzují zvířata přítomnost na území i zvuky, díky nimž zvířata vědí, kde jsou jejich sousedé a co dělají.
Na Wrangelově ostrově, kde se provádí dlouhodobý výzkum označených zvířat, se šířka hraničního pásu mezi sousedními územími pohybuje v závislosti na topografii od 600 do 800 metrů. Během let vysokých počtů chovu arktických lišek páry při krmení štěňat prakticky nenarušují hranice teritorií. Při nízkých počtech naopak zvířata pravidelně vyjíždějí mimo území – využívaný prostor je mnohem větší než chráněný prostor.
Na území každé čeledi polárních lišek se nachází jedna nebo několik nor složité stavby, které slouží jako doupě. Kromě nich existují malé otvory, které mohou štěňata používat poté, co začnou aktivně zkoumat rodičovské stanoviště.
Samostatné území může být obsazeno a chráněno před sousedy nemnožící se skupinou arktických lišek o 3-5 zvířatech, mezi nimiž jsou navázány složité vztahy, například pozdravy při setkání, ale vzájemné krádeže úkrytů.
Kromě teritoriálních zvířat jsou v populaci vždy zvířata samotářská, která nejsou vázána na konkrétní oblast a neustále se pohybují, zastavují se pouze na lov a odpočinek. Neoznačují, nedávají najevo svou přítomnost štěkáním a mají tendenci nekontaktovat majitele území. Mezi takovými putujícími polárními liškami jsou nejen mladá a stárnoucí zvířata, ale také dospělá zvířata.
Jak štěňata vyrůstají a přecházejí do samostatného života, ona i jejich rodiče stále více narušují hranice území svých sousedů a jsou tolerantnější vůči cizím lidem v jejich oblastech. Na ostrovech, pokud je dostatek potravy, mohou dospělé polární lišky zůstat na zimu na jejich územích, ale mláďata se toulají velmi široce. V případě nedostatku potravy opouštějí svá místa i dospělá zvířata a hledají potravu.
Na pevnině začínají masové migrace arktických lišek v srpnu až září po odletu ptáků z hnízdišť. V této době zvířata vykazují známky neklidu, spěchají náhodně po březích nádrží a často se shromažďují ve velkých skupinách. Pak začnou cílevědomé přesuny na jih, pokrývající masy zvířat. Během migrace polární lišky běhají dnem i nocí, téměř bez rozptylování v obou směrech, a často štěkají a vyjí. Kočovné skupiny plavou přes široké řeky a dokonce i mořské úžiny široké až 2-4 kilometry. Na jaře se arktické lišky postupně vracejí. V letech hladomoru jsou takové přesuny obzvláště masivní.
Vocalization
Polární lišky jsou velmi hovorné a zvuky, které vydávají, jsou v závislosti na situaci a psycho-emocionálním stavu velmi rozmanité. Mohou připomínat předení, pláč, kňučení, mlaskání nebo ječení. Nejčastěji však polární lišky štěkají. Tyto zvuky vydávají při hlídkování na hranicích svého území, při pohybu po území, členové rodiny se pomocí štěkání navzájem volají a sousedé štěkají ze svých území. Za bezvětří člověk slyší štěkot polární lišky na vzdálenost 3 km, je chraplavý a vyšší než štěkot psa. Během konfliktů zvířata vrčí nebo ječí. V období říje nebo na začátku masových migrací zvířata často vyjí. Zvukový repertoár je při interakci feny se štěňaty velmi bohatý.
Rozmnožování a výchova potomků
Hnízdní sezóna pro arktické lišky začíná v dubnu. Zvířata, která nemají partnera, hledají partnery. U starých, vytvořených párů se samec snaží zůstat blízko samice, obě zvířata oblast aktivně označují (samec umístí značku na samici) a obě hodně štěkají. V této době je zpravidla nejen samec, ale i samice agresivní vůči ostatním polárním liškám. Začínají o nory projevovat zájem, pravidelně je navštěvují, označují a odklízejí nory od sněhu.
Po říji nastává období klidu: samec a samice žijí ve svém okolí, převážně loví nebo spí. Při setkání se zdraví. V této době neoznačují oblast a téměř neštěkají. Asi tři týdny před porodem začne samice prosit o potravu od samce. Zpočátku na ni reaguje tím, že ulovené lumíky rozdává, ale po několika dnech, když zvíře chytí, štěká pro samici nebo ji hledá v jejích stopách, aby se nakrmil. Na Wrangelově ostrově vědci často pozorovali následující obrázek: samec pomalu obchází oblast, loví a březí samice ho pomalu následuje. Když začne poslouchat lumíka nebo hrabat sníh, ona si sedne, podívá se na něj a čeká na výsledek lovu. Jakmile samec chytí kořist, samice se k němu rychle rozběhne a násilně předvádí žebrání. Současně s tím, jak samec krmí samici, začnou obě zvířata aktivně označovat svůj prostor, štěkat a být agresivní vůči ostatním liškám.
Při kuklení jde samice do nory a asi 2 dny se z ní nevynoří. Ve vrhu je až 20 mláďat – polární lišky jsou velmi plodné, v průměru se rodí 8-9 štěňat, všechna však přežívají pouze v letech s příznivými podmínkami krmení. V prvních dvou týdnech se samice dostává na povrch zřídka a ne dlouho (ne více než 30-60 minut). Při svých vycházkách běhá téměř po celém rodinném pozemku, označuje a často štěká. Zároveň se krmí, i když se živí hlavně tím, co jí sameček do dírky přinese. Během let vysokého počtu lumíků samec téměř úplně poskytuje sobě i samici potravu, zatímco mláďata jsou v noře.
Jak štěňata stárnou, doba, po kterou je fenka opouští, se prodlužuje na 2-3 hodiny i více. Začíná spát mimo díru. Když štěňata začnou krmit masem (asi ve 4. týdnu života), samec přestane krmit samičku a krmí pouze štěňata. V této době také fenka začíná intenzivně lovit a krmit štěňata. Několik dní poté, co štěňata začnou krmit masitou potravou, jsou pozorována jejich první výstupy z nory, zprvu velmi krátké a nejisté, pouze v přítomnosti rodičů a poté bez nich. Jak stárnou, začínají mladá zvířata utíkat dál a dál od díry za svými rodiči.
Při přechodu štěňat na masitou stravu jsou mezi nimi běžné potyčky, někdy velmi urputné. To se stává zvláště často, pokud dospělý přinese jednu porci jídla. V takových případech často zasáhne matka, která stiskne tlapku nebo uchopí agresora ústy, čímž konflikt ukončí. Aby se snížila konkurence mezi mláďaty, zkušení rodiče, pokud je to možné, přinesou do nory několik lumíků najednou. Někdy, v okamžiku přechodu na masité krmivo, dospělí rozdělují velký vrh a přenesou polovinu štěňat do jiné díry. Dále samec i samice krmí mláďata z obou nor. Tato strategie chování dospělých umožňuje vychovávat mláďata v nejpříznivějším sociálním prostředí a přispívá k přežití více štěňat.
Mladé arktické lišky rychle rostou a vyvíjejí se a ve věku 2,5-3 měsíců začínají přecházet do samostatné existence. V této době jim rodiče přestávají dávat masovou stravu. Veškerou kořist, kterou dospělci ihned nesežerou, zahrabávají do úkrytů. Štěňata neustále běhají ve stopách a získávají potravu z úkrytů. Stavění kešek dospělci se tak stává hlavním způsobem výživy mláďat při jejich přechodu do samostatného života. Mláďata arktických lišek se přitom učí samy lovit a zvládají celý rodičovský areál. Běhají sami, ale často se potkávají, hrají si a odpočívají poblíž, každý 2-3 zvířátka a celá rodina se sejde tak jednou denně.
Rozpad plodu za příznivých podmínek krmení začíná přibližně ve věku 3 měsíců. Hormonální změny u mladých zvířat vedou zejména ke zvýšení podílu explorativního chování a zvířata se začínají častěji přesouvat mimo rodičovskou oblast. Zároveň půda začíná zamrzat a lov lumíků je stále obtížnější, je nutné prozkoumat velké území. Postoj rodičů k vlastním štěňatům zůstává přátelský, ale starší zvířata nakonec odejdou a zatoulají se.
Příští rok se již mohou mladé arktické lišky začít rozmnožovat, ale častěji se tak děje ve druhém roce života.
Životnost
Polární lišky nežijí v přírodě dlouho, v průměru 2-3 roky, v zajetí mnohem déle.
Autorka textu E. Kupříková
Historie života v ZOO
Liška polární (samec) žije v naší zoo od léta 2011. Je k vidění na Starém území, výběh se nachází mezi sněžnými leopardy a červenými vlky. Toto zvíře nikdy nežilo ve volné přírodě, ale dostalo se k nám ze státní zvířecí farmy, takže život v zoo mu zřejmě připadá jako ráj. Krmí ho tak bohatě a pestře, že už začal být vybíravý. Denní strava zahrnuje maso, vejce, tvaroh a mrkev. Naše polární liška má bázlivý a opatrný charakter, ale jí maso z rukou.
Výběh, kde žije polární liška, je velký a vícepatrový, je zde prostor pro běhání a dovádění, ale naše zvíře je klidné a impozantní. V zimě je oděn do sněhobílého kožichu, a když odpočívá, leží na jedné z teras výběhu, působí jako nadýchaný zasněžený ostrov. V létě mají arktické lišky šedohnědou barvu a pro svou krátkou srst vypadají velmi neohrabaně: dlouhonohé, velkohlavé a dlouhé uši.
Kromě výstavy jsou polární lišky k vidění v návštěvní části zoo. Jsou k vidění na přednáškách našich zaměstnanců. Tyto polární lišky mají spíše tmavou barvu – modré lišky. Jsou klidní, přátelští a při přednáškách sedí klidně na stole, nechávají si na sebe pozor ze všech stran.
Luxusní ohon a bohatý kožíšek jsou výraznými znaky arktické lišky. Patří do čeledi polárních lišek. Toto nádherné zvíře se také nazývá polární liška kvůli své vnější podobnosti. Ale zároveň je polární liška uvedena jako samostatný rod, který zahrnuje pouze jeden druh.
Popis: druh a poddruh polární lišky
Krásné zvíře Polární liška má podobnou velikost jako liška obecná. Jeho tělo dosahuje délky padesáti až sedmdesáti pěti centimetrů. A ocas je stejně dlouhý jako téměř polovina těla polární lišky. Pokud jde o hmotnost, v létě zvíře dosahuje čtyř až šesti kilogramů, s nástupem chladného počasí se jeho hmotnost zvyšuje o pět až šest kilogramů.

Navzdory na první pohled vnější podobnosti s liškou má polární liška zaoblené uši a v zimě vypadá kratší kvůli husté srsti. Ale v létě vyniknou a opticky vypadají větší. Obličej zvířete je krátký a mírně špičatý. Také jeho tlapky jsou přikrčené a pokryté hustými kožešinovými polštářky.
Je to legrace!Polární lišky se vyznačují citlivým čichem a vynikajícím sluchem, přičemž jejich zrak není nejlepší. A samozřejmě si nelze nevšimnout ohromující krásy husté srsti zvířete. Opravdu byste něco takového našli mezi jeho psími kolegy, stejnými liškami?
Dalším charakteristickým rysem arktické lišky ve vztahu k ostatním zástupcům její rodiny je výrazná sezónní změna barvy: línání se vyskytuje 2krát ročně. U arktické lišky jsou známé dvě hlavní barevné formy: modrá a bílá. S teplým obdobím se jeho kožich stává šedohnědým nebo načervenalým s černým odstínem; s nástupem chladného období se barva prudce mění – modrá polární liška si obléká kouřově šedý kožich s modrým odstínem a bílá polární liška – dokonale sněhově bílá.
Zima má vliv i na kvalitu vlny. Pokud je srst polární lišky v létě tenčí, její hustota se s nástupem prvních mrazů několikrát zvýší: srst na celém těle zvířete včetně ocasu velmi zhoustne.
Habitat
Stanovištěm polární lišky je téměř celý severní pól. Zvířata žijí všude. Vybrali si Severní Ameriku a usadili se na Nové zemi. Jejich územími jsou Kanadské souostroví, Aleutský, Velitelský, Pribilof a další ostrovy, včetně severu Eurasie. Modré arktické lišky preferují ostrovy, zatímco bílá zvířata se vyskytují hlavně na pevnině. Navíc na severní polokouli v zóně tundry je polární liška považována za jediné dravé zvíře. Výjimkou nejsou ani plovoucí ledové kry jednoho z nejchladnějších oceánů na světě a Arktidy. Luxusní a hbité zvíře polární liška proniká až do samotných hlubin severního pólu.

Obvykle, když začnou zimní migrace, zvířata se přesunou na ledové kry a přesunou se na značnou vzdálenost od břehů, někdy urazí stovky kilometrů. Výzkumníci-vědci byla zaznamenána skutečnost, že „označená“ polární liška urazila pět tisíc kilometrů! Zvíře začalo svou cestu z Taimyru a dosáhlo Aljašky, kde bylo chyceno.
Život
Zima pro arktické lišky je obdobím nomádství, kdy zvířata cestují na velké vzdálenosti za potravou. Ale pro každý případ si udělají doupě ve sněhové pokrývce. A když v něm spí, neslyší prakticky nic: můžete se k nim přiblížit. Při hledání potravy se tato roztomilá zvířátka spojí s ledními medvědy. Ale když přijde léto, polární liška si užívá pohodlí životního stylu na jednom místě. Se svou rodinou, která zahrnuje mladé samice, samice, samotného samce a mláďata aktuálního roku, se usadí na ploše o rozloze od dvou do třiceti metrů čtverečních. Rodina polárních lišek v zásadě žije odděleně, ale existují případy, kdy se poblíž usadí další rodina, a dokonce i třetí, která tvoří celou kolonii. Zvířata spolu komunikují pomocí zvláštního štěkání.. S nástupem chladného počasí se takové osady rozpouštějí.
Výživa: lovecké rysy polární lišky
Polární lišky nejsou známé tím, že by riskovaly, naopak jsou při lovu opatrné. Zároveň, aby chytili kořist, projevují vynalézavost, vytrvalost a dokonce i aroganci. Pokud se na cestu dostane dravec větší než zvíře, zvíře zase nespěchá, aby se vzdalo. Jde na chvíli o kousek dál a pak si vybere vhodnou chvíli a dostane, co chce. Samotní predátoři jsou podle pozorování biologů k přítomnosti polární lišky shovívaví, jen kořist je nesnáší. Proto zcela běžná scéna v přírodě: kořist sežraná medvědem ve společnosti mnoha polárních lišek.

Pokud se v oblasti neloví zvířata, polární lišky se bez obav přibližují k domovům lidí a když mají hlad, kradou jídlo ze stodol a domácích psů. Jsou známy případy zkrocení arktické lišky, kdy zvíře směle bere potravu z rukou a hraje si s domácími mazlíčky.
Polární lišky se při lovu projevují různými způsoby. Mohou aktivně získávat potravu nebo se spokojit s „pánovým ramenem“, tedy živit se mršinami nebo jíst zbytky něčího jídla. Proto se v chladném počasí stává polární liška medvědovým „společníkem“ na celé týdny – je to ziskové, nikdy nebudete mít hlad.
V zimě jsou hlavní kořistí polárních lišek lumíci.. Zvířata je nacházejí pod vrstvami sněhu. S příchodem teplého počasí loví polární lišky ptáky: tundru a bílé koroptve, husy, sovy sněžné, různé drobné ptáky a jejich hnízda. Jakmile se lovec na krátkou vzdálenost přiblíží ke své kořisti, okamžitě se „rozsvítí“ siréna v podobě kdákání bílých hus. Aby oklamala ostražitost ptáků, vyráží liška polární na lov ve dvojicích se svým bratrem. A poté, co se mazaný dravec dostane ke kuřatům nebo vejcím, unese v pastě tolik, kolik se do ní vejde. Polární liška získává potravu nejen k dočasnému utišení hladu. Jako šetrný majitel si také dělá proviant – ptáčky, hlodavce, ryby zahrabává do země nebo je posílá pod led.
V létě se z polární lišky stane napůl vegetariánka a pochutnává si na řasách, zelení a lesních plodech. Toulá se po mořském pobřeží a sbírá ty, které moře vyvrhlo – hvězdice, ryby, ježovky, zbytky velkých ryb, mrože, tuleně. Počet a život polárních lišek přímo závisí na jejich hlavní potravě – lumících. Byly případy, kdy byl zaznamenán malý počet lumíků, a z tohoto důvodu mnoho arktických lišek zemřelo hladem. A naopak líhnutí polárních lišek se mnohonásobně zvyšuje, pokud je nadbytek hlodavců.
Reprodukce
Než mají polární lišky potomky, dělají si díry. V půdě zamrzlé do hloubky metru to není tak jednoduché. Místo pro dům je vždy vybráno na vyvýšeném místě, protože na rovných plochách můžete očekávat zaplavení roztavenou vodou. Pokud se pak norek ukáže být teplý a pohodlný pro chov, může se předávat z generace na generaci dvacet let! Pokud je stará nora opuštěna, je někde poblíž postavena nová a „připojena“ k domu předků. Vznikají tak celé labyrinty s 60 a více vchody. Čas plyne a polární lišky se mohou vrátit do svých starých nor, obnovit je a začít v nich žít. Výzkumní biologové objevili takové labyrinty polárních lišek, které zvířata využívají více než jedno století.

Aby se v noře pohodlně žilo i samotnému zvířeti a jeho potomkům, vybírá se místo nejen na kopci, v měkké půdě, ale také mezi kameny, které jsou nutné k ochraně.
Hnízdní sezóna pro arktické lišky začíná v dubnu. Některá zvířata tvoří páry, jiná preferují polygamní svazky. Když je samice v říji, jsou pozorovány boje mezi soupeřícími samci. Tím na sebe upozorňují vyvoleného. K flirtování může dojít i jinak: samec běží před samicí s kostí, klackem nebo jiným předmětem v zubech.
Březost samice polární lišky trvá o něco méně než dva měsíce a trvá čtyřicet devět až padesát šest dní. Když nastávající matka cítí, že brzy porodí, do 2 týdnů začne připravovat bydlení, vykope díru a vyčistí ji od listí. Pokud z nějakého důvodu nemá vhodnou díru, může se zahnízdit pod keřem. Pokud se ukáže, že rok je hladový, mohou být ve vrhu čtyři nebo pět malých polárních lišek. Když je vše v pořádku, narodí se osm až devět štěňat. Rekordní číslo je asi dvacet! Pokud se stane, že v blízkosti norků osiří mláďata, sousedka je vždy přijme.
Je to legrace!Typické je, že bílé lišky rodí mláďata s kouřově zbarvenou srstí a modré lišky s hnědou srstí.
Zhruba deset týdnů se mláďata živí mlékem své matky a teprve po dosažení tří až čtyř týdnů věku začnou lišky polární opouštět noru. Oba rodiče se podílejí na výchově a krmení potomků. Během jednoho roku mláďata polární lišky dosáhnou dospělosti. Polární lišky žijí přibližně šest až deset let.
Nebezpečné faktory: jak přežít polární lišku
Navzdory skutečnosti, že polární liška je predátor, má také nepřátele. Wolverines ho mohou lovit. Může se stát obětí vlků a mývalů. Zvíře se také bojí velkých dravců, jako je výr, sova bělohlavá, skua, orel mořský, orel skalní atd. Nejčastěji však polární lišky hynou hladem, takže jen zřídka některé z těchto krásných zvířat dožít se vysokého věku.

Polární lišky také umírají na různé nemoci. — psinka, arktická encefalitida, vzteklina, různé infekce. Ztráta strachu kvůli nemoci se zvíře rozhodne zaútočit na velké predátory, lidi, jeleny a psy. Někdy může polární liška v tomto stavu začít kousat své vlastní tělo a nakonec zemřít na vlastní kousnutí.
V minulosti lidé lovili arktickou lišku pro její krásnou srst, což vedlo k poklesu populace zvířete. Proto je dnes lovecká sezóna přísně regulována. Kvůli snadné domestikaci zvířete jsou nyní polární lišky chovány v zajetí a Finsko a Norsko jsou v této věci lídry.





