Kachna popálená (Tadorna ferruginea) je domorodý pták z Eurasie s nápadným rezavě oranžovým opeřením z čeledi Anatidae, která se běžně vyskytuje na otevřených vodních plochách.











Obsah
- Stanoviště a životní podmínky
- Geografie druhu
- Obvyklé prostředí
- Chování
- Hrozby
- Reprodukce
- Внешний вид
- Obvyklá strava
- Subspecies
- Zajímavá fakta
- Zajímavé video
Stanoviště a životní podmínky
Geografie druhu
Tento druh se rozmnožuje v jihovýchodní Evropě, od jezera Bajkal a Mongolska po západní Čínu. V severozápadní Africe a na vysočinách Etiopie žijí dvě odlišné populace. Dříve byl tento druh rozšířen v západní části svého areálu, ale postupem času se posunul.

Tito ptáci jsou primárně stěhovaví a populace západní Střední Asie obecně migrují a tráví zimy v jižních částech regionu, zatímco populace západní paleoarktické oblasti jsou převážně přisedlé a pohybují se pouze sporadicky v závislosti na změnách vodních hladin.
Obvyklé prostředí

Tadorna ferruginea je často vidět na otevřených plochách, v různých brakických vodách a ve slaných nebo sladkovodních jezerech a řekách, s výjimkou zalesněných oblastí a oblastí s hustou vegetací. Druh se vyskytuje i u potoků v horách, v nadmořské výšce do 900 metrů, ale v zimě obvykle klesá níže.
Kachna spálená se obvykle vyskytuje v párech nebo malých skupinách a zřídka tvoří hejna, s výjimkou období línání a zimování, kdy se velké množství jedinců shromažďuje na jezerech nebo tichých řekách.
Pták se snadno přizpůsobí každé oblasti bohaté na vodu, nejlépe sladkovodní, aniž by zanedbával chráněné mořské zátoky s malým rušením.
Chování

Let ptáka je stálý a rychlý, i když vzhledem ke své velikosti dosti obtížný.
Spálená kachna je hbité vodní ptactvo, které dovedně střídá zóny své aktivity.
Na souši snadno chodí a běhá a krmí se stejným způsobem jako ostatní druhy.
A ve vodním prostředí si udržuje rychlost a pozornost, drží svůj půvabný krk vysoko a rovně.
Tadorna ferruginea se na pastviny nejraději dostává v noci a navzdory své lásce k vodě často hledá potravu na souši.
Hrozby
Přestože populace tohoto druhu v mnoha oblastech roste, stále čelí různým hrozbám, jako je nelegální pytláctví, predace hnízd jinými ptáky a volně žijícími zvířaty a ztráta stanovišť v důsledku znečištění vody a odvodňování mokřadů.
Reprodukce
Období páření začíná brzy na jaře – v březnu, trvá do konce dubna, začátku května.

Kachna a kachňata
Během tohoto období mají ptáci tendenci vytvářet velmi silná dlouhodobá pouta a neuvěřitelně žárlí na své území. Používají hlasité, zlostné volání a agresivní pohyby, aby udrželi vetřelce daleko od jejich hnízdišť, a dokonce i ostatní členy svého vlastního druhu považují za hrozbu.
Aby upoutal pozornost samice, začne samec námluvy, projevující se nakláněním a škubáním hlavy, křikem a vzdušnými honičkami.
Poté, co si spálená kachna najde partnera, změní poněkud své stanoviště a přesune se do klidných, většinou sladkých vodních útvarů, jako jsou pomalu tekoucí řeky.

Ogar kachní hnízdo
Na novém místě si pár začíná stavět hnízdo – je celkem jednoduché, z plevele a vystlané peřím a zevnitř prachovým peřím. Obvykle se nachází v dutých stromech, mezi kameny, ve skalní štěrbině nebo vykopaném na písčitém pobřeží a někdy se může nacházet v opuštěných umělých strukturách.
Během roku ptáci tvoří pouze jedno potomstvo. Samice snese 6–12 smetanových vajec a inkubuje je 28–29 dní, zatímco samec brání hnízdiště. O mláďata se starají oba dospělí, ale často jsou samci mnohem starostlivějšími rodiči než samice.
Mláďata začínají létat 55 dní po vylíhnutí. Jedinci dosahují pohlavní dospělosti ve dvou letech.
Внешний вид
Spálená kachna je výrazný pták s jasným peřím a štíhlými tvary, které do jisté míry připomínají siluetu husy. Průměrná délka dospělého člověka je 63-66 cm, rozpětí křídel je 112-137 cm a hmotnost se pohybuje od 950 do 1670 gramů.
Pohlavně dospělý jedinec má rezavooranžové opeření s výjimkou černého zádi, podocasní krycí pokrývky a ocasu. Na křídlech jsou kryty bělavé, v čerstvém opeření jsou žlutooranžové. Primární a sekundární letky jsou černé, s nazelenalým zrcátkem na sekundárních.


Na spodních křídlech jsou letky černé, kontrastující s bílými kryty, díky nimž je Tadorna ferruginea za letu nezaměnitelná. Zobák je často černý. Oči jsou modro-černé nebo tmavě hnědé. Nohy a chodidla jsou našedlé.

Samec má nažloutlou hlavu a krk, který nápadně vystupuje proti tmavé zadní části hlavy. V období rozmnožování lze pozorovat charakteristický tmavý náhrdelník označující vyspělost samce.
Samice má podobné opeření, ale bez načernalého lemování na krku, místo toho má světlou skvrnu na hlavě. Má také matnější horní část těla a bledou hlavu a krk.
Barva mláďat je matnější než barva samic, s rozptýlenými šedohnědými odstíny peří. To je nejvíce patrné na hlavě a horní části těla.
Obvyklá strava
Kachna doutnající, stejně jako ostatní zástupci čeledi Anatidae, je všežravec, živí se nejen rostlinnou potravou (semena, mladé výhonky pobřežní zeleně, obilí a zelenina), ale živí se i vodními bezobratlé, hmyzem, malými rybami, obojživelníky a korýši. .
Navzdory svému vodnímu prostředí lze ptáky často nalézt na souši, kde se potulují v malých hejnech v pobřežních oblastech a hledají potravu a sbírají larvy, plže a kraby.
Subspecies
Tadorna ferruginea je jediná svého druhu. Je to monotyp a nemá žádné známé poddruhy.
Zajímavá fakta
Samci kachen doutnající jsou vůči hranicím svého revíru extrémně agresivní a na rozdíl od jiných ptačích druhů jsou připraveni neohroženě bránit své teritorium i mimo období rozmnožování.
Další zajímavá fakta:





