
Kachna Gogol je pták, který žije nejen v Eurasii, ale také v Severní Americe. Obecně lze říci, že toto plemeno je poměrně vzácné, ale v oblastech, kde se vyskytuje, není pták považován za exotického. Jaké jsou charakteristické znaky tohoto plemene, kde žije, čím se živí a jak se chová kachna zlatooká? Odpovědi na tyto a některé další otázky najdete v našem materiálu.
Vlastnosti druhu a historie vzhledu
Předpokládá se, že kachna zlatooká je pták pocházející ze Severní Ameriky. Tuto skutečnost však nelze s jistotou zjistit. Jde o to, že díky kronikářským záznamům lze zjistit, že ptáci plemene zlatoočka byli chováni i na území kdysi existující Kyjevské Rusi. Byli ceněni pro své chmýří a byli chováni téměř všude.
Již v 80. letech XNUMX. století se kachna zlatooká stala pro svůj malý počet poměrně vzácným plemenem. Tento druh byl uveden v Červené knize. V tomto okamžiku sehrály důležitou roli práce chovatelů, kteří odvedli poměrně rozsáhlou práci zaměřenou na zvýšení populace ptáků. Právě díky tomu dnes můžeme v mnoha ruských nádržích spatřit kachny zlatoočky.
Pokud jde o vnější popis ptáka, je třeba poznamenat, že se může lišit v závislosti na poddruhu kachny. Plemeno Gogol se obvykle dělí na 2 menší variety: euroasijské a americké.
Tyto poddruhy se liší nejen svým halo, ale také některými dalšími znaky, zejména velikostí: americký poddruh je mnohem větší než jeho euroasijský protějšek.
Kromě podmínek a stanoviště může velikost ptáků záviset na některých dalších faktorech, jako je roční období. Samice a samci se také liší hmotností: ti první jsou mnohem menší, pokud jde o hmotnost. Obecně je tělo gogola poměrně malé a může být dlouhé asi 50 centimetrů (minimální údaj je 30 centimetrů). Křídla jsou poměrně velká a mohou mít rozpětí až 90 centimetrů.
Pokud porovnáme hmotnost eurasijského a amerického poddruhu, lze uvést následující ukazatele: na podzim nepřesahuje eurasijská hmotnost 900 gramů, zatímco americká může vážit více než 1,2 kilogramu.
Tvar hlavy ptáka plemene Gogol je kulatý a špičatý, pokud jde o jeho rozměry, je zcela proporcionální. Krk není příliš dlouhý a zobák je poměrně široký a krátký. Obvykle je natřena černou barvou a má neobvyklý přepad. Zobák je navíc ohnutý dolů. Nohy jsou poměrně krátké, na tlapkách jsou kožovité blány, které jsou natřeny žlutými a oranžovými odstíny.
Je nemožné nezmínit úžasnou barvu těchto ptáků. Plemeno zlatoočka se vyznačuje neobvykle pestrými barvami peří. Tato vlastnost je zvláště výrazná v období páření.
Zajímavost: známá fráze „gogol“, která se již stala frazeologickou jednotkou, se objevila v souvislosti s chováním kachny tohoto plemene. Jde o to, že pták má na souši neobvyklý způsob pohybu – kachna hodí hlavu dozadu a jde pomalu a kolébá se.
Habitat
Pokud se obrátíme na historické prameny, můžeme dojít k závěru, že poprvé byli ptáci plemene zlatoočka, jak je uvedeno výše, nalezeni v Severní Americe. Postupně však migrovali a rozšiřovali své stanoviště. Kachny lze tedy nalézt podél asijských pobřeží a také na území lesních zón v Eurasii.
Když už jsme u statistik, nelze si nevšimnout, že k roku 2000 bylo na území Eurasie zaznamenáno více než 700 000 párů kachen zlatookých.
Pokud mluvíme o území naší země, pak lze v těchto oblastech vidět populaci ptáků zlatých:
- centrum Ruské federace;
- Moskevský region;
- Kuriles;
- poloostrov Kola;
- Sibiř;
- Kamčatka.
Tyto kachny však trvale nežijí na stejném území, naopak ptáci jsou náchylní k migraci. V chladném období se obvykle vydávají na jih nebo na západ. Zejména je lze nalézt ve vodních plochách zemí, jako je Dánsko, Holandsko, Velká Británie atd.
Období takového “přesídlení” obvykle připadá na srpen až říjen a ptáci se vracejí do svých obvyklých stanovišť brzy na jaře.
Jídlo
Jedním z hlavních rozlišovacích znaků kachen plemene zlatoočka je jejich schopnost potápět se. Bylo tedy vědecky prokázáno, že ptáci mají schopnost ponořit se do hloubky až 4 metrů a bez přístupu kyslíku vydrží téměř půl minuty.
Díky tomu, že jsou tito ptáci vynikajícími potápěči, mají možnost živit se různými mořskými živočichy.
Podvodní drobní živočichové a rostliny však nejsou jedinou složkou potravy ptáků. Kromě vody jedí kachny také pobřežní živočichy. Mezi nimi se obvykle rozlišují larvy hmyzu a chrostíků, pakomáři, komáři, štěnice, vážky, můry, plavouni, korýši, plůdek, žížaly, pulci obojživelníků, měkkýši atd.
Kromě toho je třeba poznamenat, že strava kachen může zahrnovat živočišné a rostlinné potraviny.
Takže například kachna plemene Gogol jí různé podvodní rostliny, kořeny, stejně jako obiloviny, obilí atd.
Reprodukce
Proces rozmnožování ptáků je velmi zajímavý nejen z vědeckého, ale i z praktického hlediska. Nejprve je třeba říci, že kachna dosáhne okamžiku puberty ve věku 2 let. Po dosažení této značky mohou kachna a drak vytvořit pár a je důležité si uvědomit, že k tomuto procesu dochází na podzim nebo na jaře. Iniciátorem vytvoření páru je kačer, je to on, kdo přitahuje pozornost samice. Natahuje krk, klouže po vodě, mává křídly a vydává charakteristické zvuky.
Po vytvoření páru začíná proces oplodnění. Jedna samice tohoto plemene kachen je schopna snést 5 až 13 vajec najednou. Skořápka vajec má neobvyklý odstín: může být zelená, hnědá nebo dokonce modrá.
Je třeba poznamenat, že vejce těchto kachen jsou poměrně velké: dosahují hmotnosti 60 gramů, 60 milimetrů na délku a 45 milimetrů na šířku.
Když jsou vejce již snesena, kachna je inkubuje. V tomto období také věnuje zvláštní pozornost hnízdu, vyhřívá ho slámou, větvičkami a dalšími improvizovanými materiály. Proces líhnutí trvá něco málo přes měsíc. A zpočátku může samice opustit hnízdo, aby se najedla. Nicméně v posledním týdnu sedí na vejcích nepřetržitě – právě toto chování vám řekne, že velmi brzy byste měli očekávat vzhled kuřat.
Je také důležité vědět, že samec není absolutně zapojen do procesu líhnutí.
Čerstvě narozená mláďata mají dvoubarevnou barvu: mají černý hřbet a bílé břicho. Druhý den po narození ptáčci vylétají z hnízda, po 2 týdnech se již mohou potápět a získávat vlastní potravu.
Domácí obsah
Pro začátek je třeba uvést, že kachny plemene zlatoočka se doma většinou nechovají. Pokud se však rozhodnete chovat a chovat tohoto konkrétního ptáka, je důležité pamatovat na několik jednoduchých pravidel.
- Nejprve byste měli zajistit přítomnost nádrže pro kachnu. Gogol je vodní ptactvo, takže být neustále na souši nepřežije. Pokud ptákovi nemůžete poskytnout přirozenou nádrž, rozhodně byste měli vytvořit umělou. Kromě nádrže je nutné zajistit ptáky a hnízda. Dutá hnízda by měla být umístěna na stromech ve výšce asi 4 metrů.
- Aby bylo zajištěno pohodlné stanoviště pro ptáky, je nutné v teplém období vytvořit nad vodními plochami přístřešky (takové přístřešky ochrání ptáky před škodlivými účinky přímého slunečního záření). V zimě, stejně jako v období chladného počasí, musí být kachny chovány v drůbežárnách speciálně určených k tomuto účelu.
- Zástupci plemene dobře snášejí chladné a drsné klima, takže není nutné dům vytápět. Zároveň je důležité zajistit ptákům dlouhé denní světlo. Podle všech pravidel by to mělo být minimálně 14 hodin denně. Pokud takové podmínky nelze zajistit přirozeným způsobem, pak se uchýlí k lampám a jiným umělým zdrojům světla.
- Mimo jiné nezapomínejte neustále větrat místnost, ve které jsou ptáčci chováni. Takové aktivity zajistí přístup k čerstvému a čistému vzduchu. Nezapomeňte také na hygienu – ukliďte dům, umyjte krmítka a napáječky, protože právě na nich se nejčastěji hromadí patogenní bakterie.
- Pokud jde o výživu, v podmínkách držení v domácnosti je třeba jí věnovat obzvláště velkou pozornost. Poměr rostlinné a živočišné potravy ve stravě by se měl co nejvíce blížit potravě v přirozených biotopech a činit přibližně 30 % až 70 % (živočišná potrava je výhodou). Dieta obvykle zahrnuje pohanku a ječmen, nakrájené čerstvé ryby a korýše. Kromě toho je nutné zajistit, aby ptáci měli neustálý volný přístup k čisté čerstvé vodě, která by se měla pravidelně měnit.
Kachny Gogol raději žijí v přírodních podmínkách a netolerují domácí chov. Proto je třeba dát přednost jiným druhům ptáků. Pokud jste však rozhodnuti chovat toto konkrétní plemeno, snažte se vytvořit takové podmínky pro chov ptáků, které se budou co nejvíce blížit těm přirozeným.
Na gogolskou kachnu se můžete podívat v dalším videu.

Kachna zlatooká je malý pták s jasným a barevným peřím, který je jedním z mála. Má poměrně široké stanoviště, od Ruska po Severní Ameriku. Počet kachen rychle klesá, takže na konci minulého století byl uveden v červené knize. Dnes se zlatoočky vyskytují nejen ve volné přírodě, ale také se úspěšně pěstují na pozemcích domácností jako neobvyklá domácí zvířata. Údržba a péče o tohoto ptáka má některé vlastnosti, které musí chovatel vzít v úvahu při chovu barevných zlatooček.
Kachna Gogol – vlastnosti a hlavní typy

Gogol je pták z čeledi kachen původem ze Severní Ameriky. Není však možné spolehlivě určit původ plemene, protože světlé zlatoočky byly zmíněny v kronikách Kyjevské Rusi. Byli vyšlechtěni pro husté chmýří a masné výrobky.
Kachna Gogol se také nazývá dutá kachna, protože ve volné přírodě vybavují svá hnízda v dutinách vysokých stromů v blízkosti vodních ploch. V polovině 80. let minulého století byl počet tohoto ptáka výrazně snížen, protože byl předmětem lovu. Ale díky úsilí chovatelů se podařilo obnovit opeřenou populaci.
V ornitologii existují tři hlavní odrůdy zlatoočky:
Všechny odrůdy se od sebe liší vzhledovými znaky, tělesnou hmotností, tvarem a velikostí zobáku a také oblastí stanoviště.
zlatoočka obecná

Zlatoočka obecná je nejčastější odrůda, která se v přírodě vyskytuje nejčastěji. Má velmi efektní opeření s kontrastními barvami.
Vnější rysy obyčejného gogolu:
- délka těla – 47-50 cm;
- hlava je velká, se špičatou a protáhlou parietální částí;
- krk je silný a zkrácený;
- zobák je malý, na bázi vyvýšený, na špičce užší;
- oči do dosažení 2 let červené barvy, poté jasně žluté;
- tlapky jsou silné, s hustými oranžovými blány;
- hmotnost samců je 700-1250 g, samice – 500-1100 g.
Zajímavostí u zlatoočka je změna barvy v závislosti na ročním období.
S nástupem jara se samci „oblékají“ do chovného opeření – na sněhobílém peří vynikají jasně černé diagonální copánky, hlava a záda mají zelený nádech s lesklým leskem. V ostatních obdobích roku je opeření kouřově šedé s hnědými skvrnami.
Kachna zlatoočka malá

Zlatoočka malá vypadá velmi podobně jako zlatoočka obecná a má identickou barvu peří, ale je výrazně nižší než hmotnost. Obvykle tělesná hmotnost kachny zlatoočka tohoto druhu nepřesahuje 400–550 g a její délka je 35–40 cm.
Samce lze rozpoznat podle jejich černých zad, sněhově bílého břicha a boků, bílého peří na hlavě a kouřově šedého zobáku. Samice vypadají méně atraktivně – mají šedé opeření břicha, hrudníku a boků a záda mají hnědý odstín.
Islandský zlatoočko

Islandský a obecný zlatoočka jsou navenek podobné. Samci a samice jsou téměř stejní, ale v období páření se barva opeření samců mění. Na hlavě samce se objevují fialovo-lila peří a také podlouhlá bílá skvrna trojúhelníkového tvaru se zaoblenými okraji.
Skvrna na hlavě zlatoočka islandského je větší než u běžných druhů. Za rozdíl mezi islandskými samicemi se považuje změna barvy zobáku – na jaře je modročerný, ve zbytku roku nažloutlý nebo cihlově oranžový.
Stanoviště a životní styl

Poprvé se zlatoočky objevily v Severní Americe, ale postupně se jejich stanoviště rozšířilo i do lesních oblastí Evropy. Kachny si vybírají lesní oblasti nacházející se v blízkosti řek, jezer a dalších nádrží, které se pro ně stávají úkrytem a zároveň zásobují potravou.
Gogolové jsou stěhovaví ptáci. Před příchodem zimy odlétají na západ nebo na jih z místa, kde hnízdí zlatoočka. Nejčastěji si kachny pro zimování vybírají břehy nádrží nebo mořské pobřeží.
Jednotlivé druhy mohou vést sedavý způsob života, ale žijí pouze v severozápadní části Evropy. V Rusku se kachny zlatoočky vyskytují v centrálních oblastech, v Moskevské oblasti, na Kamčatce a na Kurilách, na Sibiři a na poloostrově Kola.
Gogolové si vybírají vodní plochy, na jejichž březích jsou duté staré stromy – potřebují je k hnízdění. Nejčastěji si ptáci vybírají listnaté stromy ve vzdálenosti do 100-150 m od vody, ale v jejich nepřítomnosti se mohou usadit i v jehličnanech.

Kachny se přitom snadno zabydlí v umělých hnízdech zlatoočky a mohou žít v jednom hnízdě celý život. Doma je tento pták chován velmi zřídka kvůli neproduktivitě. Váha zlatooček nepřesahuje 1-1,2 kg, proto většina zemědělců považuje jejich chov za ekonomicky nerentabilní.
chov kachen

Gogolové se ze zimovišť vracejí začátkem března. Právě v této době začíná u ptáků období páření. Nejčastěji se ale budoucí páry tvoří u zlatooček během zimování. Kachny dosahují pohlavní dospělosti ve věku 2 let.
Samci se snaží upoutat pozornost samic charakteristickou chůzí – se vztyčenou hlavou a hrdě vystrčeným hrudníkem. Odtud pochází známý výraz „chodit jako gogol“. Již koncem jara si ptáci začínají vybavovat hnízda pro vylíhnutí potomků – to dělá kachna.
V jedné snůšce kachny vaječné může být 6 až 13 vajec. Jsou velké, až 68 mm dlouhé a 47 mm v průměru. Skořápka je modrozelená nebo modrá.
Gogolova výživa

Kachny gogolské jsou vynikající potápěči, dokážou se ponořit do vody do hloubky 3-4 m a zadržet dech až na 30 sekund. Již ve věku 2 týdnů se kuřata dobře potápí a mohou samostatně získávat vlastní potravu ze dna nádrže. Díky této vlastnosti jsou základem stravy ptáků malé ryby a další vodní obyvatelé.
Gogolova kachní dieta:
- rybí potěr;
- malý rak;
- obojživelníci a jejich larvy;
- larvy vážek;
- chrostíci;
- vodní brouci.
- pakomár a komáři;
- žížaly.

V létě je strava gogolské kachny obohacena o rostlinnou stravu. Jsou rádi, že jedí řasy, malé kořeny rostlin a semena, která lze nalézt na březích vodních ploch.
Gogolové je několik divokých kachen, které žijí v mnoha oblastech Evropy a Severní Ameriky. Počet těchto ptáků byl na pokraji vyhynutí, ale nyní byla populace obnovena. Gogolové jsou zřídka chováni doma, protože mají malou váhu a nezávislý, svéhlavý „charakter“.





