Proč čápi žijí vedle lidí?

Sváteční den je spojen se začátkem návratu ptactva ze zimovišť.

Rychle oznamuji, že se milovaní čápi brzy vrátí do své rodné země.

Čáp bílý – Ciconia ciconia – חסידה לבנה
Řád čápovitý neboli kotníkovitý, čeleď čápovití (Ciconiidae), rod: čápi

Čápi – velká rodina ptáků. Žijí na většině zeměkoule. Nejznámější z nich je čáp bílý. V mnoha zemích světa, včetně Ruska, je považována za symbol míru, dobra a mateřství. Obraz čápa nesoucího dítě v zobáku se již dávno stal učebnicovým obrazem.

Ve slovanské kultuře je obraz čápa mimořádně pozitivní. Obrazy těchto ptáků lze nalézt na uměleckých předmětech, vyprávějí se o nich v pohádkách, legendách a pověrách. Čáp je symbolem očisty země od všech zlých duchů, protože ne nadarmo hubí hady, které si lidé většinou spojují s ďáblem.

Proč čápi žijí vedle lidí?

Díky některým názorům lidé tyto ptáky od starověku sponzorovali. Čápi se lidí nebojí a hnízdí v obydlených oblastech – vesnicích, městech a dokonce i malých městech sousedících s otevřenými údolími řek. Jsou zde příhodná místa pro uspořádání hnízd, dostatek potravy a žádní predátoři. Předpokládá se, že čáp chrání dům před zlým okem a zlými duchy, v domě, vedle kterého se čápi usadí, bude vždy štěstí a prosperita.

Přes Malou Asii a Izrael létají čápi z Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Některá hejna zůstávají v Izraeli celou zimu. Zimovištěm většiny ptáků je východní Afrika. Stejnou cestou se čápi vydávají na zpáteční cestu.

Kde jsou pole pšenice, žita a brambor v oblasti Beersheba?

Kromě těch, kteří by to měli vědět, jsou si toho dobře vědomi i čápi. Po návratu z Afriky do své rodné země si ptáci jako obvykle udělali přestávku v Izraeli. Aby mohli pokračovat ve své cestě, musí nabrat sílu, jíst a ztratit tuk.

Je známo, že potravu čápa tvoří většinou obojživelníci a drobní bezobratlí. Postihuje zejména hlodavce, plazy, žáby a někdy i drobné ptactvo, které hnízdí na zemi.

Je třeba předpokládat, že hlavní kořistí čápů jsou ještěrky a hraboši, které ptáci najdou na polích.

No, bramborová pole byla zavlažovaná.

Proč nepít trochu vody?

Proč není čáp bílý tak docela bílý?

V dávných dobách žili v jedné vesnici čápi bílí přátelsky s lidmi, dokonce pomáhali hlídat malé děti, zatímco rolníci pracovali na polích. A pak jednoho dne, během sucha, začal silný požár, který hrozil zničením všech rolnických budov. Odvážní ptáci si toho všimli jako první a začali vynášet děti z jejich domů a přikrývat je křídly před žárem a plameny. Lidé, kteří dorazili včas, požár uhasili. A ten den si čápi spálili zobáky a nohy – zčervenali a spálená křídla na okrajích zčernala. Od té doby zůstal vzhled ptáků stejný – jako vzpomínka na jejich společnou odolnost vůči živlům.

Jak mezi sebou čápi komunikují?

Kvůli zvláštní struktuře hlasového aparátu je většina druhů čápů zbavena schopnosti vydávat zvuky, jako ostatní ptáci. Čápi cvakají zobáky a ptáci tak varují své příbuzné před nebezpečím a také projevují soucit a páří se.

READ
Jaký druh květináče by měl být pro palmu?

Let na jih trvá 2.5 měsíce, návrat je dvakrát rychlejší. Můžete si spočítat, kdy doma čekat čápy. S přihlédnutím k tomu, že ještě týden nebo dva zůstanou v Izraeli.

Počkejte na oblíbence všech!

Ve slovanské kultuře je obraz čápa mimořádně pozitivní. Obrazy těchto ptáků lze nalézt na uměleckých předmětech, vyprávějí se o nich v pohádkách, legendách a pověrách. Čáp je symbolem očisty země od všech zlých duchů, protože ne nadarmo hubí hady, které si lidé většinou spojují s ďáblem.

Od nepaměti žili tito majestátní ptáci vedle lidí, požívali jeho zvláštní úcty a oplácení: prakticky se nebojí lidí, hnízdí si vedle lidských obydlí a hledí důležitě dolů na své dvounohé sousedy. Předpokládá se, že čáp chrání dům před zlým okem a zlými duchy, v domě, vedle kterého se čápi usadí, bude vždy štěstí a prosperita.

V rodině čápů existuje 18 druhů ptáků patřících do 9 rodů a distribuovaných na různých územích po celé planetě. Některé druhy, které měly to štěstí, že se narodily v teplých oblastech, vedou sedavý způsob života. Jiní jsou stěhovaví a čekají na zimu v Africe a Indii.

Nejběžnější v Rusku Čáp bílý – velký pták s dlouhým kuželovitým zobákem, dlouhýma nohama a dlouhým krkem charakteristickým pro všechny členy rodiny. Peří je bílé, konce křídel jsou černé, lesklé, kolem očí je holá černá kůže, brada je také černá, nohy a zobák jsou červené. Výška dospělého ptáka je přes 1 m, rozpětí křídel dosahuje 2 m a hmotnost je 3,5-4 kg. Samice a samec jsou vzhledově identičtí, jen samice je o něco menší velikosti. Čápi bílí nemají hlasivky ani blány, takže jsou prakticky němí, ale cvakáním zobákem dokážou vydávat hlasité cvrlikání. Čápi pohlavně dospívají přibližně ve 3 letech. Předpokládaná délka života je asi 20 let.

Stravu tvoří drobní savci (myši, gophery, zajíci), žáby, ještěrky, plazi, různý hmyz, ryby a měkkýši. Někdy mohou chytit malého ptáka nebo mládě.

Čápi bílí přilétají do našeho regionu hnízdit koncem března nebo začátkem dubna. Hnízda se staví na velkých stromech, na střechách budov, na potrubí kotelny a na podpěrách elektrického vedení. Hnízda jsou zpravidla velmi velká a objemná – 1-1,5 m v průměru, takže se sem často nastěhuje rodina malých ptáků – vrabců nebo konipasů.

Přibližně koncem dubna, začátkem května v intervalu 2-3 dnů snáší samice do hnízda 1 až 5 vajec, jsou bílá, lesklá, velikosti velkého slepičího vejce. Oba rodiče inkubují vajíčka po dobu 33–35 dnů. Mláďata se vynořují viděná, ale bezmocná, a neopouštějí hnízdo dříve než ve věku téměř 2 měsíců. Po opuštění hnízda je starostliví rodiče ještě 2-3 týdny krmí a ve věku 70 dnů se mláďata konečně osamostatní a připravují se na odlet do teplejších podnebí se zbytkem svých příbuzných.

Čápi se nejprve shromažďují v malých skupinách, které se po odletu rozrůstají do velkých hejn a v zimovištích vytvářejí tisícové kolonie. Zhruba koncem srpna začíná let do teplých krajin, který se protáhne na měsíc i déle. Čápi létají pouze ve dne, ve vysokých nadmořských výškách, vyhýbají se letům nad mořem. Tito ptáci jsou velmi otužilí a dobře létají, často využívají proudění vzduchu, aby se vznesli nad zemí – proto jejich konstantní trasy leží v oblastech, které mají dobré aerodynamické vlastnosti.

READ
Musím nechat fytolampu zapnutou přes noc?

Stále žije v Rusku Dálný východní čáp – téměř kopie čápa bílého, ale mnohem větší velikosti a s černým zobákem. Životní styl je jako u čápa bílého, usazuje se na těžko dostupných místech, v hustých lesích poblíž vodních ploch, protože hlavní stravou jsou ryby. Tento druh je bohužel ohrožený, žije zde jen asi 1000 jedinců.

Distribuováno po celé Eurasii Čáp černý, je o něco menší než bílý (3−3,5 kg) a má hlas. Peří je černé, se nazelenalým nebo načervenalým nádechem, hruď a břicho jsou bílé, zobák, nohy, hrdlo a neopeřené oblasti na uzdičce a u očí jsou červené.

Čáp černý se živí v mělkých vodách a na vodních loukách především rybami, drobnými vodními obratlovci a bezobratlími. Neodmítne malé hlodavce, ještěrky a velký hmyz.

Čáp černý je plachý a opatrný, vede velmi tajnůstkářský životní styl, raději se usadí daleko od lidí – v hlubokých lesích, blíže k lesním nádržím. Hnízdo je postaveno v koruně vysokých stromů pomocí silných větví, které jsou upevněny hlínou a kousky drnu. Takový domov slouží ptákům po mnoho let a často je zdědí další generace.

Ve snůšce čápa černého je 4-7 vajec, oba rodiče je inkubují. Protože inkubace začíná prvním sneseným vejcem a mláďata se neobjevují ve stejnou dobu, je celková inkubační doba od 30 do 46 dnů. Prvních 10 dní jsou mláďata bezmocná a leží v hnízdě, pak si začnou sedat a teprve ve věku 35-40 dní se postaví na nohy. Poté zůstávají ještě měsíc v hnízdě v péči rodičů.

Přestože čápi černí žijí odděleně, po odletu se často spojí s hejny čápů bílých a na zimu létají společně.

V Bělorusku je čáp (v běloruském „buselu“) zvláště uctívaným ptákem, je symbolem země. Mezi lidmi je velmi oblíbená, váže se k ní mnoho legend a pověr, které jsou většinou krásnou fikcí. Pro Bělorusy je čáp prakticky posvátný, nedotknutelný pták.

Proč není čáp bílý tak docela bílý?

V dávných dobách žili v jedné vesnici čápi bílí přátelsky s lidmi, dokonce pomáhali hlídat malé děti, zatímco rolníci pracovali na polích. A pak jednoho dne, během sucha, začal silný požár, který hrozil zničením všech rolnických budov. Odvážní ptáci si toho všimli jako první a začali vynášet děti z jejich domů a přikrývat je křídly před žárem a plameny. Lidé, kteří dorazili včas, požár uhasili. A ten den si čápi spálili zobáky a nohy – zčervenali a spálená křídla na okrajích zčernala. Od té doby zůstal vzhled ptáků stejný – jako vzpomínka na jejich společnou odolnost vůči živlům.

Odkud pochází čáp černý?

Kdysi byli na běloruské půdě jen čápi bílí. Vždy se usadili vedle domova člověka a žili s ním v harmonii a přátelství. A v jedné vesnici si čápi postavili hnízdo na vysoké lípě, která rostla u domu. Každé jaro se vraceli z dalekých zemí do svého hnízda a radostným zakrákáním zdravili svá rodná místa a majitele domu, u kterého žili. Jen tento muž byl krutý, závistivý a líný. Nenáviděl čápy pro jejich pracovitost a šetrnost. Se zlobou sledoval, jak dospělí ptáci krmí a chovají svá kuřátka a obklopují je s něhou a péčí. A byl šťastný, jen když se čápi smutně rozloučili se svými rodnými rozlohami a odcházeli na zimu do dalekých krajů. Radoval jsem se a doufal, že se už nikdy nevrátí – zemřou někde na cestě do vzdálených zemí.

Ale každé jaro se tento pár vrátil do svého hnízda. A jednoho dne to člověk nevydržel, dal průchod své nenávisti a zapálil lípu, na jejímž vrcholu bylo hnízdo. Stará lípa shořela i s hnízdem, ve kterém byla bezmocná mláďata. Čápi se v zoufalství vrhli do plamenů a snažili se pomoci svým mláďatům, ale zachránit je nedokázali. Jejich peří bylo od popálenin téměř úplně zčernalé.

S bolestí z nenapravitelného smutku tito čápi navždy opustili lidi a usadili se v té nejneprostupnější lesní divočině. Od té doby zčernaly i jejich děti. Čápi černí dodnes nesou k lidem obrovskou zášť, vyhýbají se setkání s nimi a žijí daleko od obydlených oblastí – na těžko dostupných místech.

Zajímavosti:

READ
Jak dlouho vydrží obojek proti klíšťatům?

Ornitologové si všimli, že čápi bílí pravidelně provádějí jakési „čištění řad“ a zabíjejí slabé, neživotaschopné příbuzné.

Čápi si staví trvalá hnízda a využívají je po mnoho let. Například v Německu byl zaznamenán případ, kdy hnízdo postavené v polovině 16. století sloužilo čápům až do roku 1930.

Jedna z největších světových populací čápa černého žije v Bělorusku, v rezervaci Zvanets (oblast Brest).

V zoologických zahradách byly učiněny pokusy křížit čápy bílé a černé a produkovat hybridní potomky. To se však ukázalo jako nemožné kvůli velkým rozdílům v rituálech páření těchto druhů.

Hlasovalo 32 lidí

27
5

Komentáře (12):

Přihlášení přes sociální sítě:

Přírodní zákony.
Až do poloviny minulého století se počet čápů blížil přirozenému stavu. Růst jejich počtu byl limitován počtem hnízdišť – korun stromů rozlámaných větrem či bleskem a příroda nic jiného neposkytovala. Ještě je omezila – z jedovatých výkalů čápů přes 10 let stromy pod hnízdy usychají, hnijí a padají. A pro čápy bylo stejně těžké najít nová místa, jako nyní pro nemajetného městského obyvatele najít nový byt. V té době měli čápi instinkt pro hnízdění na vzdálenost několika kilometrů. Hnízda byla v desítce vesnic, nyní připadá až tucet hnízd na vesnici.
Tento muž si představoval, že je chytřejší než příroda, a rozhodl se pomoci krásnému ptákovi uspořádáním hnízdišť, čímž porušil instinkt pro hnízdní území. Sám je hříšník – svými hnízdy postupně zničil 2 ze 4 stoletých lip, každá o velikosti 2 obvodů.
Bez přirozené kontroly se čápi začali neomezeně množit. Někde v 80. letech zvládli stavbu hnízd na elektrických sloupech, naučili se žít v koloniích a rychle se přemnožili. Tím byl zničen přirozený omezovač jejich počtu a od té doby se neomezeně rozrůstá jako lavina. Ukázala příroda nejasně správný počet čápů?
Čápi nemají nepřátele. Toto je nákres – velký pes štěkal a spěchal po vzlétnutí čápa a chytil ho buď za nohy, nebo za ocas. Čáp, aniž by se snížil, šťouchl do psa zobákem s dýkou, ten odpadl a s provinilým pohledem zabloudil na stranu. V takových případech čáp míří do očí. Nyní čápi jdou do plevele, do křoví, do lesa – kde nemohou létat a ničeho se nebojí. Na této straně nejsou žádná omezení.
Pokud se podíváte na potravní nabídku čápů, pak se nepředpokládají žádná omezení. Živil se žábami a nízko hnízdícími ptáky, ale co zůstalo, jsou žížaly, ryby, které jdou chytat hluboko do vody. Když sní tento zdroj, bude žít alespoň z hmyzu, který vyšlechtil. Ale tohle bude jiná povaha, jiný život. Pro zvířata v něm nebude místo, stejně jako pro nás.
Letos, v roce 2013, jsme poprvé nemohli otevřít tlamu kolem zvířat kvůli pakomáři, který byl pro nás nový. Pokud bude tento trend pokračovat, budou k dýchání potřeba gázové obvazy. A co být zvíře? Kondici a pohodu zvířat lze jednodušeji a přesněji posoudit podle dojivosti krav. V současné době má krev sající hmyz rozhodující vliv na život zvířat. Objevili se v neuvěřitelném počtu ne na pokyn štiky. Objevily se podle zákona biologické rovnováhy. Žáby a hmyzožraví ptáci mizí – počet pijavců roste jako lavina. Sedí ve vrstvě na zranitelných místech pokožky. Zvířata takový trest nevydrží. A sníme o produktivitě. Bloodsuckers šíří nemoci, včetně leukémie. Z velké části kvůli krvesajcům nezůstaly ve vesnici žádné krávy. Ivan Blázen dostává preference pouze v ruské mytologii, v životě je to naopak.
Na jaře tráva roste a zvyšuje se také dojivost. Oteplilo se, objevili se pijavice krve. Tráva roste a dojivost klesá z třetiny na polovinu v závislosti na přijatých ochranných opatřeních. Chemická ochrana je nespolehlivá a zvířata i spotřebitelé produktů ji neakceptují. Na pastvině si můžete postavit přístřešky, kde krávy unikají před krvežíznivci a leží tam většinu dne. Alespoň z ruky do úst, ale bez popravy. V tomto případě dojivost klesá méně. Můžete odhadnout náklady na ztracené množství letní produkce mléka v Rusku a my dostaneme pouze část nákladů na chov čápů v miliardách rublů s dvojnásobnými mzdovými náklady. Nebo se nedá věřit kravám při určení škod?
Obránci čápů vysvětlují mizení ptáků a žab vypalováním trávy, to není pravda. Už 40 let jsme nedovolili hořet v našem volostu, během této doby se rozvedli čápi a pijavice, zmizeli ptáci a ubylo žab.
90 % čapích hnízd je umístěno na elektrických sloupech. Zásuvkou dochází k úniku proudu, který platíme za zvýšené sazby. Elektrikáři jsou povinni tomu zabránit, ale nefungují. Malé množství hnízd resetovali, ale nezablokovali je ani v nové výstavbě. Potřebujete ale jen půl metru drátu v podobě hromosvodu nebo větvičky. Je tu také celý les jejich prázdných sloupů, což čápům stačí k dalšímu stonásobnému navýšení stávajících katastrofálních čísel.
Čápi žijí 20 let. Ani při absenci jejich rozmnožování je zvířata nemohou přežít. Otevřít hon na čápy je beznadějné. Tím se sníží lovecký tlak na žalostné zbytky kachen, hus a brodivých ptáků. Musíme však vyvrátit mýtus o čápovi jako o ptákovi, který přináší štěstí. Ukažte, že se jedná o extrémně nenasytného predátora, který přináší smutek zvířatům, nepohodlí a ztráty lidem, ničí život. S tolika čápy nevyjdeme, a čím dříve to pochopíme, tím lepší život zachráníme. Je to naše chyba a musíme se s tím vyrovnat.
Jsme stále sebevědomější, více poháněni emocemi. Honíme se za pochybnou krásou a rozkoší, a to vede k návyku na drogy, který přehluší mysl.

READ
Jaký je rozdíl mezi krajinnou architekturou a krajinným designem?

Olega Sokolove, dovoluji si nesouhlasit s vašimi argumenty a návrhy. Čápi jsou uvedeni v Červené knize kvůli vysoušení bažin a odlesňování. Máte to štěstí, že žijete v regionu Pskov, kde naštěstí tito krásní ptáci hnízdí. A živí se převážně malými hlodavci a velkým hmyzem a samozřejmě žábami, jejichž počet je třeba jen kontrolovat, protože se rychle množí. Ale čápi se jen zřídka živí malými ptáky.
Mimochodem, za zabití čápa je pokuta 100.000 XNUMX rublů a možný trest odnětí svobody až na tři roky.
A ať napíšete cokoli, čápi zůstanou pro lidi symbolem dobra, štěstí a blahobytu.

Už jsem obnovil své heslo! Opravdu jsem chtěl zanechat první komentář)

Moc děkuji za článek o Čápech!

Vzpomněl jsem si na dětskou knihu „Dům s čápy“, od té doby je miluji))))) A tuto přezdívku jsem si vybral pro sebe. Čáp. už před 5 lety)

Bylo by zajímavé do článku doplnit, kde se vzala víra, že nám čápi nosí děti.

Hodnocení článku: 5

Dobrý přehled o druhu, dobrá kombinace popisu ptáka a jeho vztahu k člověku.

Hodnocení článku: 5

Je stejný – jen z dálky.

Hodnocení článku: 5

Arkady, děkujeme za nádherné fotky!
Všichni – děkujeme za vaši zpětnou vazbu!

Arkady Golod, krásný pták.

Hodnocení článku: 5

Díky za zajímavé čtení!
Doufám, že se neurazíte, když přidám ilustrace?

Zde je čáp černý v zoo Ganguru.

Hodnocení článku: 5

Děkuji za článek, přečetl jsem si ho se zájmem!

Hodnocení článku: 5

Poprvé jsem slyšel o čápu černém, děkuji!

Hodnocení článku: 5

Úžasné legendy! Dojemné a bolestivé. Ukazuje se, že o ptácích můžete mluvit zajímavým způsobem! Děkuji.

Hodnocení článku: 5

Přihlaste se k odběru aktualizací

© 2000–2023 Denní vzdělávací časopis „ShkolaZhizni.ru“

Zakladatel – Quantor LLC
Adresa zakladatele: 198516 St. Petersburg, Petergof, St. Petersburg Ave., 60, lit. A, soukromá část. 2-N, kancelář 432, 434

Adresa redakce: 198516 St. Petersburg, Peterhof, St. Petersburg Ave., 60, lit. A, soukromá část. 2-N, kancelář 432, 434

O fotografiích a dalších obrázcích použitých na webu.
Názor redakce se ne vždy shoduje s pohledem autorů článků.
Jakýkoli dotisk je možný pouze při splnění podmínek.
Neoprávněné použití materiálů je zakázáno.
Všechna práva vyhrazena.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: