Proč pávi nemají ocas?

16 zajímavostí o pávech

Páv je neuvěřitelně krásný pták. A často nazýváme jak ženy, tak muže páví, ale ve skutečnosti se tento termín vztahuje pouze na muže. Pokud uvidíte ptáčka s úžasným vějířovitým ocasem, pak víte, že je to samec. Samici paví se říká páví a nemá tak krásný ocas jako samec.

Fakt #1

Jednotlivcům, kteří žijí ve volné přírodě, neustále hrozí, že je sežerou predátoři nebo že zemřou kvůli drsnému počasí. Z tohoto důvodu délka života pávů ve volné přírodě zřídka přesahuje 20 let. Přitom domestikovaní jedinci, kteří žijí v dobrých podmínkách, se mohou dožít až 40 a dokonce 50 let.

Fakt #2

Na rozdíl od jiných kachen a ptáků pávi nemají rádi vodu a neumí plavat. Na špičkách nemají popruhy, které jim pomáhají plavat. Jejich peří je také ve vodě k ničemu a nechrání jejich tělo před navlhnutím, jako je tomu například u hus nebo kachen.

Fakt #3

Existují tři druhy pávů:

Páv konžský je jediným členem podrodiny bažantů endemických v Africe. Dnes je ohrožený.

Fakt #4

Krásný páv

Jsou to velmi společenští ptáci. Rádi komunikují s lidmi a svými příbuznými. Jsou to však také poměrně agresivní ptáci. Neschvalují vstup cizích lidí nebo jiných mužů do jejich domény.

Fakt #5

Pouze samci mají krásné opeření, které dorůstá zhruba do 4-5 let věku. Samci jsou polygamní, což znamená, že v období páření vyhledávají více samic. Potřebují peří, aby přitáhli pozornost samic. Čím krásnější bude paví ocas, tím více samic o něj bude mít zájem. Na každém ocasním peru má oku podobnou skvrnu zvanou ocellus. Pavímu ocasu připadá až 60 % délky celého těla. Jejich rozpětí křídel může být až 170 centimetrů, což z nich dělá jednoho z největších létajících ptáků na světě.

Fakt #6

Samice snáší do jedné snůšky asi 3-6 vajec. Inkubační doba trvá asi 30 dní. Po narození zůstávají děti se svou matkou několik měsíců. Učí je jíst, pečovat o peří, budovat vztahy s ostatními pávy. V průběhu roku se z mláďat stávají dospělci. Ocasy charakteristické pro samce začínají růst až ve věku 2-3 let a končí formování ve věku 5-6 let.

Fakt #7

Samice páv

Jedná se o poměrně hlasité a hlučné ptáky. Obvykle vydávají zvuky v období dešťů, takže je lze použít jako přirozené indikátory tohoto jevu. Také volají brzy ráno nebo pozdě večer. Vydávají zvuky jak při páření, tak při nebezpečí. Celkem dokážou pávi vydávat až 11 různých zvuků, z nichž každý má svůj specifický účel.

READ
Ve kterém měsíci se sbírají medové houby?

Fakt #8

Pávi jsou národním ptákem Indie. V hinduismu páv znamená shovívavost, soucit a laskavost. Hinduisté věří, že skvrny na jeho ocase jsou Boží oči. Jeden z bohů v hinduismu, Kartikeya (Skanda), jezdí na pávovi.

Fakt #9

Obecně je to všežravý pták. Rádi jedí květiny, trávu, zeleninu, pšenici, kukuřici atd. Kromě rostlinné potravy jim nevadí jíst malé hady, ještěrky, brouci atd.

Fakt #10

Bílý páv tančí

Bílí pávi nejsou albíni, jak si mnoho lidí myslí, ale poddruh modrých (indických) pávů, u kterých se vyvinula genetická mutace. Tato mutace se nazývá leucismus a znamená částečnou ztrátu pigmentace vnějšího krytu. Leucismus může mít za následek úplný nedostatek zbarvení peří při zachování normální barvy očí, což není běžné u albínů, u kterých se oči zčervenají nebo zrůžoví.

Fakt #11

Jak jsme řekli dříve, tento pták může létat. Létá samozřejmě hůř než její malí příbuzní, ale pořád to umí. Páv lze nalézt sedícího na stromě nebo pařezu. Pokud však jde o stavbu hnízda, staví ho vždy na zemi. K tomu pták vykope malou díru v zemi a zakryje ji všemi druhy klacíků, peří a trávy.

Fakt #12

Nemusíte zabít zvíře, abyste získali jeho pírko. Jde o to, že samci každý rok línají a úplně ztrácejí všechna peří z ocasu. Pak rostou nové. To je důvod, proč je jejich ocas vždy tak barevný.

Fakt #13

Jejich denní rozvrh zpravidla vypadá den ode dne stejně. Obvykle ve volné přírodě tráví noc ve velkých skupinách na vysokých stromech, aby se chránili před predátory. Ráno slezou ze stromů, rozdělí se do menších skupin a vydají se hledat potravu. Pak se umyjí, odpočívají a znovu lezou po stromech, aby spali. A tak každý den.

Fakt #14

Paví kráska

Jsou to poměrně rychlí ptáci. Jsou to rychlí běžci a letci. V průměru dokáže dospělý člověk zrychlit na 16 km/h. Pokud jde o lety, mohou dosáhnout rychlosti až 16-17 km/h.

Fakt #15

Lov a rychlá ztráta stanovišť v důsledku znečištění a odlesňování vedly k výraznému snížení jejich populací. Ze všech tří druhů není ohrožen pouze páv indický, který je v některých státech na legislativní úrovni chráněn. Pokud jde o zelené a konžské pávy, jsou ohroženi.

READ
Jak dlouho lze dřišťál skladovat?

Fakt #16

V mnoha zemích je tento pták obdivován jako vynikající lovec hadů. Pávi a hadi jsou nepřátelé. Jakmile pták spatří hada, i když je jedovatý (například kobra královská), okamžitě se s ním pustí do boje a nejčastěji ho vyhraje.

páv obecný

Páv obecný nebo také páv indický – je nejpočetnějším druhem rodu pávů. Tento druh ptáků nemá žádný poddruh, i když se liší v řadě četných barevných barev. Pokud víme, pávi jsou domestikovaní lidmi. Předpokládá se, že přirozeným prostředím je jižní Asie, ačkoli pávi zakořenili a cítí se skvěle v různých stanovištích a dokonce i v chladné Kanadě.

Páv: popis

Charakteristickým rysem tohoto rodu poměrně velkých ptáků je přítomnost dlouhého a plochého ocasu. Navzdory tomu mají někteří zástupci rodu ocas ve tvaru střechy.

Внешний вид

Samci se zpravidla liší tím, že mají vysoce vyvinuté skryté svrchní peří, které ve skutečnosti nemá nic společného s ocasem. Dospělí dorůstají délky až 1 metru nebo o něco více, zatímco délka ocasu je do půl metru. Peří na horním ocasu je dlouhé až jeden a půl metru, přičemž je zdobí zvláštní „oči“.

Některé odrůdy se vyznačují barvou, která může být zastoupena:

  • Bílá barva.
  • Černoramenný nebo černokřídlý, případně lakovaný odstín.
  • Pestré květy.
  • Pestré, ale tmavší tóny.
  • Barva “Cameo” nebo stříbřitě šedohnědá.
  • Květiny “Černoramenné cameo” a “Ovesné kameje”.
  • Barva “Bílé oko”.
  • Barva uhlí.
  • Barva levandule.
  • Bronzová barva Buforda.
  • Fialové květy.
  • Květiny “Opál”,
  • Broskvová barva.
  • Stříbřitě melírovaná barva.
  • Barva “Půlnoc”.
  • Žlutavě zelené odstíny.

United Association, která se zabývá chovem pávů, se oficiálně zaměřuje na 10 primárních a 5 sekundárních barev opeření, včetně 2 desítek barevných variací, s výjimkou čistě bílé.

Zajímavé vědět! Mladí samci se příliš neliší od barev samic, zatímco plnohodnotné oblečení, které se vyznačuje přítomností elegantního ocasu, získávají ptáci až ve věku 3 let. Tehdy se pták stává pohlavně dospělým.

Hmotnost dospělých samců pávů se odhaduje v průměru na 4-4,5 kilogramů. Hlava, část hrudníku a krk jsou zpravidla natřeny modře. Horní část těla, to znamená oblast zad, se vyznačuje přítomností zelené barvy a spodní část je zpravidla černá.

READ
Jaké odrůdy krokusů dostávají šafrán?

Samice jsou znatelně menší velikosti, stejně jako ne tak pestře zbarvené opeření. Samice navíc nemají záď vytvořenou z podlouhlého peří.

paví ocas

Není žádným tajemstvím, že pávi jsou spojeni s obrovským, poměrně samozřejmě ocasem a zároveň velmi krásným. Proto není divu, že pávi jsou považováni za jedny z nejkrásnějších ptáků, kteří žijí na naší planetě. Kupodivu, ale takové dekorace jsou charakteristické pouze pro muže. Pokud jde o samice, mají primitivnější oblečení. Díky této vlastnosti je pohlavní dimorfismus pávů jasně vyjádřen.

Struktura pavích ocasních per je docela zajímavá, protože nejkratší pera jsou pokryta delšími, jejichž délka může být jeden a půl metru. Struktura pera je také jedinečná a skládá se ze vzácných filamentózních vláken, na jejichž špičce je jasné a výrazné „oko“. Struktura zádě je taková, že ji tvoří peří do značné délky opeřené, které se vyznačuje bronzově zelenou a zlatozelenou barvou s očima, které se liší modrooranžově fialovými odstíny s kovovým leskem. Kromě toho se zadek samců vyznačuje přítomností smaragdových copánků ve formě trojúhelníků.

Charakter a životní styl

Pávi zpravidla vedou suchozemský způsob života, zatímco pták se bez problémů pohybuje po zemi, navzdory překážkám a navzdory přítomnosti tak velkého ocasu. Pávi mohou mimo jiné létat, ale nejsou schopni cestovat na velké vzdálenosti. Navíc tento poměrně velký pták není navzdory své velikosti považován za smělého a odvážného, ​​ale naopak je to velmi plachý tvor. V každém nebezpečí pávi raději prchají. Tito ptáci mají poměrně ostrý a pronikavý hlas, který zřídka používají. V podstatě před deštěm nebo v případě nebezpečí předvádějí své hlasové schopnosti, které nelze nazvat jedinečnými. I při pářících tancích tito ptáci zachovávají naprosté ticho.

Zajímavý moment! Vědcům se podařilo prokázat, že pávi spolu komunikují pomocí infrazvuků, které lidské ucho nevnímá.

Tito ptáci se raději zdržují v malých skupinách, skládajících se z jednoho samce a asi 5 samic. Pávi odpočívají a nocují vysoko na stromech, ale předtím vždy navštíví rybník, aby se zásobili vláhou. Když se ptáci usadí na noc, vytvářejí spoustu hluku a vydávají hlasité zvuky. Druhý den ráno, když se probudí, ptáci se znovu jdou napít vody a pak začnou hledat jídlo.

READ
Kolik stojí Momordica?

Po skončení období hnízdění se pávi pasou ve velkých skupinách, které mohou zahrnovat až padesát jedinců. Hnízdní období končí procesem línání, v důsledku čehož samci ztrácejí svůj nádherný ocas.

Jak dlouho žijí pávi

V přirozeném prostředí žijí pávi asi 15 let a v zajetí a při správné údržbě je jejich délka života nejméně 20 let.

Kde žijí pávi

Nejběžnější druhy lze nalézt v Bangladéši, Nepálu, Pákistánu, Indii a také na Srí Lance. Tito ptáci preferují terén ve výškách do 2 km nad mořem. Kromě toho žijí pávi obecní v lesních plantážích a také v džungli. Lze je snadno najít v blízkosti vesnic, kde se pěstují různé kulturní rostliny. Pro tyto ptáky je velmi důležité, aby v blízkosti byly husté křoviny, lesní mýtiny a také pobřežní oblasti s čistou vodou.

Co jedí pávi

Pták není dravý, proto je jeho strava založena na složkách rostlinného původu ve formě semen, bobulí, plodů a také zelených částí široké škály rostlin.

Важный момент! V Indii, na území mnoha vesnic, jsou tito ptáci chováni, aby chránili vesničany před mnoha, zejména jedovatými hady.

Stejně jako mnoho jiných druhů ptactva se i pávi kromě složek rostlinného původu živí také různými bezobratlými, ale i drobnými obratlovci, jako jsou ještěrky, žáby, hlodavci a hadi.

Přírodní nepřátelé

Pávi žijící ve volné přírodě mají mnoho přirozených nepřátel, bez ohledu na věk. Proto mohou skončit v zubech mnoha dravých zvířat, stejně jako v drápech mnoha dravců.

Rozmnožování a potomci

Pávi jsou polygamní ptáci, takže každý samec má několik samic. Tito ptáci jsou schopni aktivně se rozmnožovat od dubna do pozdního podzimu. Hnízdní období je charakteristické začátkem páření, které jsou velmi svérázné. Samci, kteří se shromáždili na leku, roztáhli ocas. Kromě toho mohou hlasitě křičet a účinně třást ocasem a otáčet ho různými směry.

Mezi samci navíc vznikají opravdové a dost tvrdé boje. Pokud samice nejeví zájem, samec se k samici vzdorovitě otočí zády. Demonstrace svých schopností samci pokračuje, dokud samice neprojeví zájem, což ukáže její připravenost k páření.

Samice si vybaví hnízdo na zemi a na místě bezpečně chráněném před přirozenými nepřáteli. Jsou doby, kdy se paví hnízda nacházela na stromech a dokonce i na střechách budov. V některých případech pávi přebírají prázdná hnízda jiných ptáků.

READ
Proč je Ivan Kupala 7. července?

Po nakladení vajíček samice inkubuje vajíčka sama po dobu 1 měsíce. Mláďata po narození následují svou matku.

Pávi v domácnosti

Domácí chov pávů zpravidla není spojen s žádnými obtížemi. Tito ptáci mají k lidem velmi přátelský charakter. Kromě toho nejsou pávi v jídle vybíraví a jsou v dobrém zdravotním stavu, zejména proto, že jsou schopni snadno snášet chlad a srážky. Pokud jsou zimy dostatečně tuhé, pak je lepší pořídit pro ptáky teplou boudu na spaní, i když přes den, i při velkých mrazech, pávi chodí po voliéře. Od časného jara až do nástupu skutečného chladného počasí mohou pávi strávit noc venku. K tomu šplhají po nízkých stromech.

Aby se pávi měli kde pást, je lepší osít okolí voliéry vytrvalými bylinami. Je pro ně velmi důležité, aby byl uspořádán koutek s popelem pro koupele. Nedoporučuje se chovat pávy ve stejné oblasti jako kuřata, kachny nebo krůty. Obsah tohoto ptáka bude pohodlnější, pokud je voliéra vybavena malým přístřeškem s tyčemi nebo malou, ale silnou vegetací.

Je důležité si pamatovat! Stádo pávů je tvořeno tak, že na jednoho samce nepřipadají více než 4 samice. Pokud jsou chováni v pohodlných podmínkách, začnou spěchat již ve věku 2 let, takže do tohoto věku byste se měli postarat o dostupnost pohodlných ptačích hnízd.

Voliéry, ve kterých se plánuje chovat pávy obecné, by měly mít tyto rozměry:

  • Cca 3 m na výšku.
  • Minimálně 5 metrů široký.
  • Asi 5 metrů dlouhý.

Velmi důležitou podmínkou je přítomnost 10 cm vrstvy písku ve výběhu. V tomto případě je lepší písek prosít a zapálit. Malé oblázky by měly být rozptýleny přes vrstvu písku. Krmítka mohou být vyrobena ze dřeva, lépe hoblovaná.

Na stěny voliéry je lepší připevnit krmítka a nádoby na vodu, aby bylo podávání ptáků pohodlnější.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: